QUOTE(Montekrista.back @ 2021 04 26, 09:22)
Lietuvos ornitologų draugijos fb-skaitydama pagalvojau nevalingai apie Lutukę ir jos meilę kačių laisvei.

Faktai iškalbingi.
Paukščių veisimosi metas jau čia, todėl ši problema su kiekviena diena tampa vis aktualesnė, juolab per metus prie šios grupės prisijungė apie 12 000 naujų narių, kurie ankstesnių diskusijų nėra skaitę.
Surašiau atsakymus į pagrindinius argumentus, kuriais dažniausiai ginamos neprižiūrimos naminės katės (jų šeimininkai):
1. Naminė katė yra ne laukinės gamtos dalis ne rūšis, o žmogaus išvesta veislė, kaip ir višta, karvė, avis ar šuo. Todėl naminės katės daroma žala = žmogaus daromai žalai, nes žmogus atsakingas už savo kūrinius. Tuo tarpu vanagai, lapės, kiaunės ir kiti plėšrūnai yra natūrali gamtos dalis rūšys, kurios vystėsi milijonus metų, todėl jos visuomet bus vertingesnės už bet kokį žmogaus kūrinį.
2. Naminė katė natūraliose ekosistemose neatstoja išnykusio vilpišio, nes vilpišys buvo išskirtinai miško plėšrūnas, o naminės katės daugiausiai gaudo atviro ir kaimo kraštovaizdžio paukščius, kurie miške negyvena.
3. Žmogus ne tiek paukščių sunaikina - taip, žmogus sunaikina daug paukščių, bet, juk, kai Petras pavagia 1 maišą grūdų, jis nesako aš nekaltas, nes Jonas pavogė 3 maišus grūdų, abu kalti. Žalą paukščiams daro tiek pesticidų naudojimas žemės ūkyje, tiek miškų kirtimai, tiek vėjo jėgainės, tiek automobiliai, tiek ir katės, todėl visoms šioms problemoms būtina ieškoti sprendimo būdų, o ne ginti vieną kaltinant kitu.
4. "Kodėl tuomet iki šiol neišnyko paukščiai dėl kačių?" Naminės katės jau negrįžtamai išnaikino 33 laukinių paukščių rūšis, kitų populiacijos taip pat greitai mažėja. Tuo tarpu 1800 m. pasaulyje gyveno 1 milijardas žmonių, šiandien gyvena beveik 8 mlrd. Todėl su žmonių populiacija išaugo ir kačių skaičius, juolab su padidėjusia žmonių populiacija laukiniai paukščiai patiria daugiau spaudimo ir kitose srityse, todėl kačių poveikis tapo dar ryškesnis ir aktualesnis nei prieš 100 ar 200 metų.
5. Per metus neprižiūrimos naminės katės sumedžioja: JAV vid. 2,4 milijardų paukščių, D. Britanijoje 55 milijonus, Vokietijoje 50 mln., Australijoje 377 mln. (vieną mln. per dieną), Lenkijoje 135 mln. Lietuvoje tokie tyrimai neatlikti, bet pritaikius užsienio šalių modelius per metus Lietuvoje neprižiūrimų naminių kačių nasruose žūstančių paukščių skaičius taip pat septinženklis.
6. Didžiąją dalį laukinių paukščių naminės katės sugauna per 2-3 mėnesius, kuomet paukščiai augina jauniklius lizduose ir paukščiukai palikinėja lizdus. Kelias dienas po lizdo palikimo paukščių jaunikliai skraido labai prastai, nebijo plėšrūnų, todėl juos itin lengva sugauti. Jautriausias metas gegužės birželio mėnesiai. Kitais metų laikais katės laukinių paukščių sugauna nedaug, nes suaugę paukščiai ganėtinai budrūs.
7. Varpelis po kaklu ar ryškus antkaklis apsaugos paukščius deja, kadangi didžiąją dalį sugautų paukščių sudaro dar neskraidantys ar menkai skraidantys ir į aplinką nereaguojantys paukščių jaunikliai, varpeliai ir ryškūs antkakliai nuo gegužės iki liepos mėn. gelbsti menkai, nes paukščiai lizduose net ir išgirdę varpelį į jį nereaguoja. Visgi varpelis ar ryškus antkaklis yra teigiama priemonė saugant laukinius paukščius nuo katės nagų, nes sumažina budrių suaugusių paukščių žūtis.
8. Naminė katė nekalta, tai jos instinktai visiškai teisingai, pati katė tikrai nėra kalta, kadangi tūkstantmečius trunkančio veisimo metu jos selektyviai buvo atrenkamos, kaip geriausios medžiotojos pagalbininkės kovojant su nepageidaujamais graužikais. Visgi šiandien šios kačių funkcijos reikia retam, katės naudojamos daugiausiai žmogaus draugijai palaikyti (asmeninė pramoga), tačiau medžioklės instinktai pas kates vis dar yra labai stiprūs ir tikrai nesirenka medžioti pelinį graužiką ar paukštį. Todėl kačių dėl to tikrai negalima kaltini ir joms tiesiogiai kenkti, visa atsakomybė už kačių žalą aplinkai krenta tik ant šeimininko pečių, kuris ir privalo imtis atitinkamų priemonių.
9. LR Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatyme nurodyta: "2. Žiauriu elgesiu su gyvūnais, jų kankinimu laikomi šie veiksmai:
sąmoningas gyvūnų padarymas bešeimininkiais ar bepriežiūriais. ("Bepriežiūris gyvūnas gyvūno laikytojo neprižiūrimas gyvūnas, kuris yra už gyvūno laikytojo valdomo gyvenamojo ar negyvenamojo pastato ar kitos teritorijos ribų.") LR Administracinių nusižengimų kodekse nurodyta (346 straipsnis): "16. Žiaurus elgesys su gyvūnu, gyvūno kankinimas užtraukia baudą nuo penkiasdešimt iki vieno tūkstančio dviejų šimtų eurų.
17. Šio straipsnio 16 dalyje numatytas administracinis nusižengimas, padarytas pakartotinai, užtraukia baudą nuo vieno tūkstančio dviejų šimtų iki vieno tūkstančio septynių šimtų penkiasdešimt eurų. "
10. Sprendimo būdai: suprasti, kad naminė katė nėra laukinės gamtos dalis, todėl jos pražudomas paukštis = šeimininko rankomis pražudytam paukščiui; šviesti visuomenę apie neprižiūrimų naminių kačių žalą; chipuoti namines kates, kad būtų lengviau atskiriamos bešeimininkės naminės katės, o neprižiūrimų kačių šeimininkai būtų baudžiami pagal LR Gyvūnų gerovės įstatymą.
11. Balandžio liepos mėnesiais, o svarbiausia gegužės birželio mėnesiais visas namines kates laikyti namuose arba vedžioti tik su pavadėliais. Šiuo periodu pasaulyje vyksta akcija Keep cats indoor prie kurios kviečiame prisidėti ir visus atsakingus Lietuvos kačių šeimininkus.
Ir pabaigai komentaruose rasite grafikėlį apie neprižiūrimų kačių žalos mastus Šiaurės Amerikoje, kad būtų aiškiau, kokia yra ta kačių žala, lyginant su kitomis žmogaus sukeltomis grėsmėmis sparnuočiams.
Klausimas kiek tu pauksciu nuzudai per metus, kiek zinduoliu? Gal pradek nuo saves?
Kate sveiko paukscio niekad nesumedzios, kaip ir bet koks kitas plesrunas. Be to soti kate tikrai neis medzioti tokiais kiekiais, jai tai daugiau pramoga, nei butinybe. Paselns pievopje, palakstys ir tiek, taip nieko ir nepagavusi.
Zmoniu atitolimas nuo gamtos ir tokie totalus nusisnekejimai apei kaciu uzdaryma, jau man kelia siauba. gal sugaudom ir visus kitus plesrunus ir juos uzdarom....ir ismokom maitintis veganiskai?
BET as visiskai pries kaciu neprieziura, palikima likimo valiai, kate yra auugintinis, ir turi buti priziurimas, seriamas, o ne kur miske paliekamas ar numetamas i gatve. Taigi, neprimask man vel eilini karta savo svaigalu. Kaciu laisve man, leidimas gyvunui iseiti i lauka, ne laikymas uzdarytam visa gyvenime, tarsi kalejime. Jau Kauno zoo yra tragiskas, o gyvunu laikymas butuose, neisleidziant i saules sviesa yra ziaurumas pires gyvuna.
Ta tema daugiau nediskutuosiu, nes jau vsikas issakyta, o jusu kai kuriu klejones ir kuryba apie mane jau juokingos ir apgailetinos...
Papildyta:
QUOTE(Moonte @ 2021 04 24, 21:42)
Ar as zmogus? Tu man irgi neprisistatei, kokiai gi pagoniu grupei priklausai. Pagonys, kai ir agnostikai turi aibes pakraipu. Juk siaip, mandagus zmones prisistato. Tarkim
-As Petras, kuo Jus vardu...
Analogiskai, as tokia ir tokia pagone, o kokia Jus Moonte esate agnostie?
O ka tu darai, MOnteverte? Kelis metus, man bruki savo isgavotus vejus ir uz tai, veliau apkaltini mane, mat tave suklaidinau. Tai ir rasau, ar as galiu tave vadinti ligone, uz tai kad neparasei kokia esi pagone, o svarbiausia uz toki savo nekorektiska brukima galiu apkaltinti tave, kad tu samoningai neinformuodama mane kalidinai, nes neparasei kokia esi pagone.
O ko tu savo patarimais nesivadovauji? Agnosticizmas logiskai neina i ta pacia linija, kaip religija. Tu man aiskinai, kad turiu apsipresti,kokiai konfesijai priklausau, bet po siai dienai nezinom tavosios. Nors as ne karta deklaravau, ka ir kaip tikiu.
Gal tau veju kiti nekistu, jei pati deklaruotum, sakytum, esu krikscione ir tiek, prie ko cia is vis ta agnostike? Patiko zodis?

Tai tik filosfofijos kryptis, niekaip nesurista, nei su tikejimu, nei su netikejimu i Dieva, tai jei taves klausia ar tu tiki, kuriu galu tu sakau as agnostike, cia kaip pasakyti as megstu grybauti...nu nei i tvora nei i mieta....
Papildyta:
QUOTE(cambala @ 2021 04 25, 11:03)
Labukas, pilnatine

.
Matai, normalus zmigus niekada nebijos pasakyti kuo jis tiki, nes jam nera ko gedytis jei jis tikrai kazkokia teligija ispazista. Normaliam zmogui bus visiskai pofig jei kokia nupusus monteverte saipysis is krikscionybes , Kristaus ir pan.
Tu gi priesingai bijai b7t isjuokta, negali net konkreciai pasakyti kuo tu tiki. Tai tik rodo kad tu gedyjiesi to kuo tiki. Na ir kai tu 5asaei j9g skraidei Visatoj, matei dievus, norejai pas viena, bet tave issirink9 kiras kazkoks kato dievas - tai tokios sapaliones manau psichiatrai is ligoniu faznao girdi

.
labai tiksliai apei Moonte

kaip ji issisukineja nuolat nuo pasakymo, kuom ji tiki
ir tau siek tiek tinka, na gal nemaciau, bet ar tu esi ivaridnusi kuom tu tiki, koki arleigija ispazysti?