QUOTE(Pou @ 2017 05 19, 11:50)
Tu apie tai. Tiesiog neperkasinesiu su mulcu.
Su perkasinėjimu visai kita tema. Nieko bendro su grambuolių lervom neturi. Pačius vabalus naikint gaudyklėmis reikia ir jie minta augalų lapais. Nakčiai sulenda tarkim į medžius ir per kelias dienas gali palikt visai medis be lapų.
Lervos minta augalų šaknimis ir dirvoj gyvena 3-4 metus. Tai jei pradedi mulčiuot dirvą, kur prieš tai jų buvo gausu, tai ne mulčo problema.
Tarkim mūsų sklypas jokio mulčiavimo prieš tai nebuvo matęs, o lervų buvo tiek, kad Australijos aborigenai nuolat galėjo puotaut. Kai dar mergiotė buvo maža, žaisdavo su tom lervom, bo kur tik kastuvo neįkiši, ten saują prisirenki. Be to, lervoms labai skanios varpučio šaknys.
O kalbant apie mulčiavimą yra priešinga teorija. Pirma, daug organikos turinčioj dirvoj lervos ją ir minta. Antra, teisingai mulčiuojant dirva būna vėsesnė.
Dar vienas dalykas, grambuolio lervos žiemoti sulenda iki 1,5m gylio - gali visai mulčo nebūt . Tai jei žiemai mulčo didelis sluoksnis paliekamas, jos tiesiog ne taip giliai sulįs. Pagal visas taisykles, iki šalnų mulčo neturi likti. Tada nei lervoms bus 'šilta vietelė', nei lauko smulkiems graužikams. Jei yra poreikis, vėl jis sukraunamas, tik kai dirvą sutraukia šaltis.
Dar vienas punktas - kurkliai. Jiems tinka tokios mėšlo gaudyklės. Net mėšlo nereikia. Vieną rudenį ruošiau vietą avietėms ir buvau iškasus didžiulį katlavaną. Vieną savaitgalaį kasiau, kitą klojau izoliacinę medžiagą. Tai per tą laiką daug lapų prikrito į duobę. Kai juos traukiau lauk, belekiek krūvoj kurklių radau. Tiesiog duobėj prisikaupusių lapų krūvoj.
Ir dar!!! Rūpužės yra gėris! Aš tai griežtai prieš plėvelę braškėse.
Ir dar dar dar, driežai yra gėris ir čiut mažesnis gėris yra skruzdės - ir pastarosios prisideda prie pvz., kandžių lervų naikinimo. Gamta niekaip negali būti sterili kaip operacinė, reiktų tą nuolat turėt galvoj ir kištis į tvarką tik kritiniu atveju arba dar geriau - sukurti pusiausvyrą. Ežiukams, paukščiams, rūpužėms, driežiukams, vapsvoms įrengt namukus ir girdyklas.
Papildyta:
QUOTE(kukuska007 @ 2017 05 19, 12:06)
<p></p><blockquote class="ipsBlockquote" data-author="Gaudvilė" data-cid="71635739" data-time="1495183490"><div><p>Apie mulčiavimą ir grambuolio lervų pagausėjimą. Mitų mitas.</p></div></blockquote><p>Nežinau, kaip pas tave, bet atvidengus mulčą tikrai randu riebių lervų. Tai tik greitai surenki pirštu pakapsčius ir tiek. Bet kafangi dirvoje daug organikos, esu save įteigus, kad maisto jom užtenka be mano augalų. Reziumė, po mulčiu lervų yra, bet augalai nenukenčia</p><p>Mano čia nuomonė</p>
Jau Pou surašiau, ne mulčas lervų populiaciją didina. Pas mus nemulčiuotam sklype buvo nežmoniškai daug.
Ir jau ne kartą pasakojau, kai po vieno EV finalo lėkiau vyrą iš miesto į sodą pasiimt naktį. Buvau terasoj šviesą palikus. Terasa kažkur 3x7m, tai kai grįžom, nebuvo vietos kojai pastatyt - išvien stipę grambuoliai. Apytiksliai 20kvadratinių metrų krituolių!
Iki šiol kiekvieną gegužį specialiai terasoj šviesą naktį kelias valandas pleškinu, jau tokio didelio kiekio nebūna, tik vienas kitas vabalas.