Įkraunama...
Įkraunama...

Gyventi reikia į priekį.

QUOTE(mylimuke! @ 2020 09 08, 16:53)

Maisto saugojimas įtariu su žemdirbyste atėjo? ir su klajoklių gyvenimo pabaiga. Tada prasidėjo karai dėl derlingesnių žemių, kovos dėl derliaus, lytinė nelygybė ir visi seksualiniai stereotipai. Kai iki to laiko žmonės gyveno laisvai, pasklidę po dideles teritorijas, nereikėjo kovoti dėl žemių, nereikėjo kovoti dėl maisto su kitais, visi laisvai santykiavo ir buvo laimingi.

O gyvūnų pasaulyje tai taip yra, kad laukinė gyvūnija nebeturi kur trauktis, kai kertami miškai. Kaip pati elgtumeisi, kai vieną dieną ateitų koks svetimas ir pirmiausia apsigyventų tyliai balkone, paskui įsidrasintų įeit į kambarį, pradžioj kamputyje, tada užimtų vis daugiau vietos, o pasisavinęs kambarį imtų teigti, kad isvia čia gi jo namai, o jūsų šeimos populiaciją reikia mažinti, nes kažkodėl juos puldinėjate.  mirksiukas.gif

Rimtai galvoji, kad anais laikais nebuvo smurto?
Paziurek, filma tarkim, kaip gyvena bezdziones, kokia ten hierarchija.

Mylimuke, esme yra tame, kad zmoniu populiacija dideja, nes didumoje zmogaus gyvenimo salygos pagerejo, maziau mirsta ir t.t. Ilgiau gyvena.

Kita vertus, kertami miskai, uzimamos teritorijos vel gi, kad ismaitinti kuo daugiau zmoniu. Va vegetarizmas, veganizmas skatina nauju teritoriju isisavinima. Tarkim, kinai kerta Rusijos tolimuju rytu miskus, ir ten iskirstu misku vietose-plynese augina darzoves mirksiukas.gif

Tarkim, man per diena reikia 10 stikliniu zalesiu, apie 60 gr. givulines kilmes baltymu, ir apie 50-80 gr. riebalu. Net mano praktikuojamai mitybai, daugiausia reikia augalu, nei gyvulines kilmes produktu.

TAigi.
Atsakyti
QUOTE(mylimuke! @ 2020 09 08, 15:53)
Kodėl tu manai, kad aš taip galvoju?
Žmonių mastyseną, elgesį, įpročius, teisinę sistemą pakeisti be galo sunku ir ilgai užtrunka.
Kažkada ir moters žmogum nelaikė, užtruko, kol pradėjom gyventi kaip šiandien smile.gif

Dar neaisku kaip bus. Galbut zmonija susivoks kad sintetikai, dermantinui gaminti reikia milzinisku resursu, dar daugiau tersiama gamta ir zmones deves tuos kailius kaip priklauso.
Atsakyti
QUOTE(Moonte @ 2020 09 08, 17:52)
Rimtai galvoji, kad anais laikais nebuvo smurto?
Paziurek, filma tarkim, kaip gyvena bezdziones, kokia ten hierarchija.

Mylimuke, esme yra tame, kad zmoniu populiacija dideja, nes didumoje zmogaus gyvenimo salygos pagerejo, maziau mirsta ir t.t. Ilgiau gyvena.

Kita vertus, kertami miskai, uzimamos teritorijos vel gi, kad ismaitinti kuo daugiau zmoniu. Va vegetarizmas, veganizmas skatina nauju teritoriju isisavinima. Tarkim, kinai kerta Rusijos tolimuju rytu miskus, ir ten iskirstu misku vietose-plynese augina darzoves  mirksiukas.gif

Tarkim, man per diena reikia 10 stikliniu zalesiu, apie 60 gr. givulines kilmes baltymu, ir apie 50-80 gr. riebalu. Net mano praktikuojamai mitybai, daugiausia reikia augalu, nei gyvulines kilmes produktu.

TAigi.

Tu remiesi tradicine teorija. Bet primatų yra ne viena rūšis, o žmonės antropologiškai artimiausi tai rūšiai, kurios atstovai grupėse linkę bendradarbiauti labiau nei kariauti, yra mažiau agresyvūs tiek prieš "konkurentus", tiek pateles ir net jauniklius.
Didelės konkurencijos ir smurto teorija labai palanki bažnyčiai prijaučiantiems, kad toliau teigti moters priklausomybę nuo vyro, vyro padėtį visuomenėje ir kad "išlieka stipriausias", kai tuo tarpu išlieka tie, kurie yra stiprioje bendruomenėje.

Kas dėl mitybos, tai kad išauginti gyvulį ir patiekti ant tavo stalo, jam reikia dešimtimis kartų daugiau žemės, pasėlių ir vandens negu panašiam kiekiui daržovių. Gamta niekada nebus mėsėdžių pusėje.
Bet aš nesu kategoriška. Man greičiausiai priimtinas mitybos būdas būtų artimas tam, kokį propaguoja žmonės, užsiauginantys sau maistą kaip seniau - taigi tikrai ne kasdien kotletus kemšantys.
Atsakyti
QUOTE(mylimuke! @ 2020 09 08, 18:07)

Bet aš nesu kategoriška. Man greičiausiai priimtinas mitybos būdas būtų artimas tam, kokį propaguoja žmonės, užsiauginantys sau maistą kaip seniau - taigi tikrai ne kasdien kotletus kemšantys.

Ir kaip tu tai isivaizduoji?
Jau zvengem is vienos, kai siule aplink daugiabucius darzus kiekvienam turet ir kiaule balkone laikyt.
Atsakyti
QUOTE(mylimuke! @ 2020 09 08, 19:07)
Tu remiesi tradicine teorija. Bet primatų yra ne viena rūšis, o žmonės antropologiškai artimiausi tai rūšiai, kurios atstovai grupėse linkę bendradarbiauti labiau nei kariauti, yra mažiau agresyvūs tiek prieš "konkurentus", tiek pateles ir net jauniklius.
Didelės konkurencijos ir smurto teorija labai palanki bažnyčiai prijaučiantiems, kad toliau teigti moters priklausomybę nuo vyro, vyro padėtį visuomenėje ir kad "išlieka stipriausias", kai tuo tarpu išlieka tie, kurie yra stiprioje bendruomenėje.

Kas dėl mitybos, tai kad išauginti gyvulį ir patiekti ant tavo stalo, jam reikia dešimtimis kartų daugiau žemės, pasėlių ir vandens negu panašiam kiekiui daržovių. Gamta niekada nebus mėsėdžių pusėje.

Neitikinai, nes iki siol likusios, zemeje gyvenacios pirmykstes bendruomenes, daugumoje pasizymi agresija.

Tam, kad patenkinti mano poreikius, zemes daugiau reikia augalams, nei vistoms, triusiams, ozkom.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Moonte: 08 rugsėjo 2020 - 18:27
QUOTE(cambala @ 2020 09 08, 19:24)
Ir kaip tu tai isivaizduoji?
Jau zvengem is vienos, kai siule aplink daugiabucius darzus kiekvienam turet ir kiaule balkone laikyt.

Aš niekam nieko neliepiu.
O kaip ir sakiau, tai tik apie mitybos būdą, nors aišku ir mieste gyvenant galima pirkti ekologišką maistą. Bet anksčiau tai tikrai nerydavo tiek mėsų visi.
Nors kiek žinau tai Amerikoj dar baisiau, jie ten siaubingai daug mėsos valgo, ypač jautienos, kuri reikalauja daugiausia gamtos resursų.
Papildyta:
QUOTE(Moonte @ 2020 09 08, 19:26)
Neitikinai, nes iki siol likusios, zemeje gyvenacios pirmykstes bendruomenes, daugumoje pasizymi agresija.

Tam, kad patenkinti mano poreikius, zemes daugiau reikia augalams, nei vistoms, triusiams, ozkom.

Kurios bendruomenės ir kokia agresija?

Aš nežinau, kiek tau reikia, aš tik sakiau, kad TOKIAM PAČIAM kiekiui užauginti lyginant mėsą ir daržoves, mėsai reikia daug daugiau. Juk gyvulį nuo mažiuko reikia auginti, šerti kasdien, o vandens kiek. Daržovėms tiek nereikia.
Atsakyti
QUOTE(mylimuke! @ 2020 09 08, 18:30)
Bet anksčiau tai tikrai nerydavo tiek mėsų visi.

https://www.savaite....kis-i-mesa.html
Atsakyti
QUOTE(mylimuke! @ 2020 09 08, 19:30)
Kurios bendruomenės ir kokia agresija?

Aš nežinau, kiek tau reikia, aš tik sakiau, kad TOKIAM PAČIAM kiekiui užauginti lyginant mėsą ir daržoves, mėsai reikia daug daugiau. Juk gyvulį nuo mažiuko reikia auginti, šerti kasdien, o vandens kiek. Daržovėms tiek nereikia.

Amazoneje islikusios. Neperseniausiai Indijos vandenyne salyne esanti gentis nuzude misionieriu is JAV.

Na matai, pati remiesi savo suvokimu, informacija ir t.t. O as remiuosi savo patirtimi, auginant nuo mazumes gyvunus, ir pati sedama ir augindama darzoves, vaisius ir t.t.

Mano reikmes, as parasiau. 10 stikliniu zalesiu, apie 60 gyvuliniu baltymu, ir panasiai riebalu. Anglivandeniu visiskai atsisakiau, gaunu tik tiek kiek yra naturaliai augaluose, pieno produktuose ir t.t..
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Moonte: 08 rugsėjo 2020 - 18:46
QUOTE(cambala @ 2020 09 08, 19:37)

O pati skaitei? smile.gif
Neturėjau omeny, kas buvo prieš 10 tūkst metų, labiau 100 gal.
Nors ir tai, čia netgi nerašo, kokią raciono dali sudarė mėsa jau vėlesniais laikais. Kad jos buvo, tai taip, o kiek?
Idomu tai, kad prieš kelis šimtmečius mėsa buvo laikoma vargingųjų maistu. Na ir dabar dažnai geriau gyvenantys dažnau renkasi sveikesnį maistą, gali sau leist įvairesnį, ekologišką. Bet iš pigienų mėsu, tai juk neaiškios sudėties gaminiai dažniausiai būna.
Papildyta:
QUOTE(Moonte @ 2020 09 08, 19:45)
Amazoneje islikusios. Neperseniausiai Indijos vandenyne salyne esanti gentis nuzude misionieriu is JAV.

Na matai, pati remiesi savo suvokimu, informacija ir t.t. O as remiuosi savo patirtimi, auginant nuo mazumes gyvunus, ir pati sedama ir augindama darzoves, vaisius ir t.t.

Mano reikmes, as parasiau. 10 stikliniu zalesiu, apie 60 gyvuliniu baltymu, ir panasiai riebalu. Anglivandeniu visiskai atsisakiau, gaunu tik tiek kiek yra naturaliai augaluose, pieno produktuose ir t.t..

Gynyba yra natūrali reakcija į svetimšalius, atėjusius suardyti daugybę metų gyvavusios darnios bendruomenės.
Taip, MUMS CIVILIZUOTIEMS, atrodo labai baisu žudyti, bet jų ir mūsų suvokimas greičiausia skiriasi.

Apie mitybą remiuosi ne savo suvokimu, bet yra tiksliai paskaičiuota, kas kokių resursų reikalauja,kad užauginti. Jeigu rasiu, įmesiu.
Atsakyti
QUOTE(mylimuke! @ 2020 09 08, 19:55)
Gynyba yra natūrali reakcija į svetimšalius, atėjusius suardyti daugybę metų gyvavusios darnios bendruomenės.
Taip, MUMS CIVILIZUOTIEMS, atrodo labai baisu žudyti, bet jų ir mūsų suvokimas greičiausia skiriasi.

Apie mitybą remiuosi ne savo suvokimu, bet yra tiksliai paskaičiuota, kas kokių resursų reikalauja,kad užauginti. Jeigu rasiu, įmesiu.

Ka ir reikejo irodyti. Humanizmas, poziuris i gyvybes svarba, aktualu siuolaikiniam zmogui.

Manes nesurpanti, kiek zmogui reikia givulines kilmes ir kiek reikia augalines kilmes maisto? Jei sziningai, as viena vista valgyciau daugiau kaip 2 menesius, nes jos mesa neapsiriboju, o darzoviu as suvalgau per menesi, minimum 30 vnt. guzteliu salotu. O dabar isivaizduok plota, joms uzauginti. As jau nekalbu apie kitas darzoves.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Moonte: 08 rugsėjo 2020 - 19:09
QUOTE(Moonte @ 2020 09 08, 20:06)
Ka ir reikejo irodyti. Humanizmas, poziuris i gyvybes svarba, aktualu siuolaikiniam zmogui.

Manes nesurpanti, kiek zmogui reikia givulines kilmes ir kiek reikia augalines kilmes maisto? Jei sziningai, as viena vista valgyciau daugiau kaip 2 menesius, nes jos mesa neapsiriboju, o darzoviu as suvalgau per menesi, minimum 30 vnt. guzteliu salotu. O dabar isivaizduok plota, joms uzauginti. As jau nekalbu apie kitas darzoves.

Nesusišnekam. Aš nekalbu apie ŽMOGAUS poreikį, vienas gal vien mėsą valgys, kitas gal išvis žaliavalgis. Bet tai niekaip neturi įtakos tam faktui, kiek yra išnaudojama gamtos resursų daržovėms ir mėsai užauginti. Tai nuo žmogaus ir jo mitybos poreikių nepriklauso.

Pirmykštės gentys neįrodo, kaip gyveno pries dešimtis tūkstančių metų. Gal kaip tik gyveno humaniškiau, nes buvo mažiau žmonių, maziau trinties, jokių protingų misionierių biggrin.gif

Šiaip ar taip, nėra ko į pirmykščius dairytis. Mes jau seniai nebevalgome taip, kad tik išgyventume. Turime ištisas maisto tradicijas, mėgaujamės, renkamės, persivalgome kartais.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mylimuke!: 08 rugsėjo 2020 - 19:26

Taip. Bet ir gigantai žmonės, ir jų viliojami daiktų vergai irgi žmonės.

Vakar įdomų faktą MB pasakė, iš ko kilo teorija, kad valgyti per dieną 5-6k yra sveika. Nes kažkas labai norėjo prastumti visus skaniukus, batonėlius, ir tt. Tai paskleidė, kad taip sveikiausia.
Nors šiaip yra tyrimų, patvirtinančių naudą tiek dažno, tiek protarpinio badavimo, tai čia tiesiog požiūrio klausimas vos ne.

Aš ne prieš pardavimą. Aš prieš pardavimą to, kas žaloja.

Dar UMD laikais tą sakiau - 6 valgymai per dieną naudingi tik maisto pramonei. Pamenu, kaip ginčijausi su Montekrista, kuri įrodinėjo, kad priešpiečams nesuvalgius obuolio ar jogurto numirs čia ir dabar, kai aš sakiau, kad reikia pakeisti angliavandenius baltymais ir riebalais, ir jokio užkandžiavimo nesinorės.

Yra. Kaip tik dabar skaitau nefrologo J.Fung knygą "Obesity code", kur iki mažiausių smulkmenų išnagrinėtas ir protarpinis su visais tą įrodančiais tyrimų rezultatais, ir 6 valgymų per dieną žala (tai tiesus kelias į diabetą ir nutukimą). Seniai sakiau, kad nuolat šūdeliaut yra absurdas, dabar galiu tai pagrįsti faktais.

Atsakyti