Įkraunama...
Įkraunama...

Mokyklinės rinkliavos

QUOTE(alfa159 @ 2009 10 07, 10:44)
Fruzina, klysti del manes. Pati esu is dideles seimos. Kai siandieninem akim paziuriu, tai mes gyvenom laaaabai kukliai. Svariai, tvarkingai, bet kukliai. Ir neturejom jokiu blatu.  biggrin.gif Bet tuo metu man neatrode, kad esu vargse. Aisku, buvo mymru, kurios tyciojosi is mano lietuvisku treningu ir  seses isaugtu sportbaciu, bet tai ju problema, ne mano.  smile.gif Dzinsus pirmus su kazkokiu keistu uzrasu F.U.S.S.  biggrin.gif gavau dvyliktoje klaseje- sesuo pagaliau isaugo  biggrin.gif . Ir ka, nu nesizudziau as del tu dzinsu ankstesnese klasese. Nes turejau ir turiu gerus teisingus tevus.

Ir kai tik vedem su vyru- abu buvom nuogi-pliki studentai be teveliu paramos. Ir ka- ir nieko. Tokie, zinok, dar geriau prasimusa, jei motyvacija teisinga.  biggrin.gif Todel vaikus reikia teisingai nuteikti- negalima pavydeti daiktu ar tortu. Reikia moketi apsispresti, ar tie daiktai tau duos gyvenimo dziaugsmo, ar reikia ju. O jei reikia- deti pastangas. O gal pakanka tik pasidziaugti-pasimegauti kazkuo ne savo?

Na o jei vaikui zutbut reikia to triaukscio torto, tai prasau, priimk sprendima. Nori triaukscio torto i mokykla vietoj gimtadineio dovanos? Ne. Aha, tai vis delto kitokie musu priortetai.  biggrin.gif Ismokyt vaika reikia jaustis uztikrintu del daromu sprendimu. Nefrustruos jis del to torto tada.

Kiti tebunie gyvena kaip nori. O mes, vaikai,  gyvenkim savo galva.

Pas mane lygiai tas pats. Parašei atrodo apie mane. thumbup.gif

Tačiau supranti man atrodo, ten kur na yra tų pinigėlių, daugiau ar mažiau,kur darna, tai kažkaip kitaip vaikai reguoja į visa tai, jie stipriau jaučisi. O ten kur sakykim na prastesnė padėtis, kai vaikas tikrai žino, kad mama neįstengtų ten tų prašmatnybių nupirkti niekaip, tada skaudžiau gaunasi. Tiesiog reakcija kita.
Atsakyti
QUOTE(alfa159 @ 2009 10 07, 10:50)

Kriiste, bet apie ka as ir kalbu. Vaikas, kuris mokomas dovanu rinkimo-teikimo-priemimo kulturos, jis gi padaro isvadas apie kitu supratima ir elgesi. Tai irgi augimas, makaules lavejimas. Vaikas gi mato- kazkas padovanoja kazka nuosirdziai, pasako silta zodi, bantuka uzrisa-  liuks, o kitas ikisa daikta i rankas su nenuplesta etikete, be jokio ivyniojimo. Tai jo makaulej- pyp, taip daryti negalima, nes vat as jauciuosi blogai. Tai irgi pamoka. Uzaugs, bus visu dovanu mandrybiu asas.  biggrin.gif

O del sumu, tai cia pilnai sutinku. Tuo labiau, kad vaikai pinigu dar neuzdirba, tode negalima vaikams leisti nutarti, kiek pinigu skiriama dovanu keitimuisi. Tevai uzdirba, todel jie ir sprendzia. 10 litu- tai jau ribu riba bet kurioje klaseje, mano galva.

O kad po pradines kazkas dar gimtadienius klasej svencia- cia man naujiena.  g.gif Labai jau sudetinga tretu buti, nes paaugliuku santykiai jau kitokie, tai ne visciuku pradnuku pulkelis.

P.S. Prisiminiau, mano sese studentu grupe keitesi dovanom per Kaldeas. Suma buvo- 3 litai. vat cia tai as suprantu.  thumbup.gif Yra kur pasireiksti. O koki sh uz 20 litu nupirkti kiekvienas gali.

bet zinok yra tiesos ir tame kad vaikai tikrai tikisi tu stebuklingu dovanu, o kai gauna sss net be ipokavimo - patikek - ir asara isbyra blush2.gif
Negalvok kad kaltinu tuos vaikus, kuriu tevai nemoko dovanoti, mokau savo vaika ir nekreip i tai demesio ir pan, bet pernai jau leidau pirkt dovana sau unsure.gif
o del sumu - pradinese sprende ne vaikai po kiek perkam - buvo pasiulymas - 10 lt, tada daug prunkstimo, ka uz tiek nupirksi siais laikais, pasiulymas 30 lt, galu gale emem vidurki po dideliu derybu - 20 lt - ir taip 4 metai lotuliukas.gif

Dar didesne nesamone surinkt pinigus ir nupirkt mokytojai dovanu ceki uz kokius 800 sarmoje doh.gif , siuliau ir padoresniu variantu, pigesniu - ale dauguma "intelektualu" isdurnino ir padare savaip, paskutinius metus leidau sau nebesidet, nes tikrai nematau prasmes tokiose dovanose - nu matyt as bjauri su savo tuo supratimu apie dovanas, rinkliavas, isipareigojimus ir pan blush2.gif
Atsakyti
Kriiste, man dukra neseniai sake, kad dvi jos klasiokes ja ubage pavadino. biggrin.gif Ir kai maniske paklause- cia dabar?- jos paaiskino, kad tokios is dideliu seimu (pas mus trys vaikai) visos ubages. Prisigimdo vaiku ir elgetauja, gyvena is pasalpu. biggrin.gif biggrin.gif Tai cia tos prestizines Jezuitu gimnazijos aukletines mano merginai isaiskino, kaip viskas is tiesu yra. biggrin.gif

Cia praeita savaite buvo. Klausiu- tai ka joms atsakei? Sako- nieko nesakiau, tai ka - gincytis man su jom pradet, ar ka? lotuliukas.gif kai pasakojo, tai dukra juokesi. Sakau- gal man ju mamoms skamtelt. Sako- baik tu, tegul sneka ka nori. biggrin.gif

Zinok, nei silta-nei salta nei man, nei dukrai nuo tokiu epitetu. biggrin.gif
Papildyta:
QUOTE(Kriiste @ 2009 10 07, 11:00)
bet zinok yra tiesos ir tame kad vaikai tikrai tikisi tu stebuklingu dovanu, o kai gauna sss net be ipokavimo - patikek - ir asara isbyra blush2.gif

Isbyra. Maciau. smile.gif Bet tai irgi gyvenimiska pamoka. Uz 20 litu, brangoka, bet pamoka.
Atsakyti
QUOTE(alfa159 @ 2009 10 07, 10:02)
Kriiste, man dukra neseniai sake, kad dvi jos klasiokes ja ubage pavadino.  biggrin.gif Ir kai maniske paklause- cia dabar?- jos paaiskino, kad tokios is dideliu seimu (pas mus trys vaikai) visos ubages. Prisigimdo vaiku ir elgetauja, gyvena is pasalpu.  biggrin.gif  biggrin.gif  Tai cia tos prestizines Jezuitu gimnazijos aukletines mano merginai isaiskino, kaip viskas is tiesu yra.  biggrin.gif

bet vėl gi - iš kur tas "supratimas"? Iš šeimos ir jos požiūrio.
Atsakyti
QUOTE(dilidin @ 2009 10 07, 10:54)
Nesupykit, Fruzina, Kriste, bet  atsikalbinėjimai ir triaukščio torto matavimai (gerai kad dar centimetrais neišmatavot) yra kažkokie... vaikiški. Toks mažos mergaitės verkšlenimai: oi, aš irgi tokio noriu... (trep trep kojele).
Išaugti laikas. Mažiau kreipti dėmesio į smulkmenas.

Ir kūrybingiau pažiūrėti į situaciją.
Vaikai užaugs tokie, kokiais juos auklėsim, alfa159 dėl to teisi.

Be to, kas trukdo prie obuolių pyrago atsinešti spalvotų servetėlių ir papuošti stalą? Ir dar patiems išlankstyti iš jų gulbes, pinigines ar avytes.
Atsakysiu paprastai: išradingumo stoka.

O gal pasiūlyti vaikui pasiruošti tam gimtadieniui: iš spalvoto popieriaus pačiam pasigaminti gimtadienio kepurėlių.
Išardyk vieną iš McDonalds ir pažiūrėk: ar sudėtingai ji padaryta?.
Ko trūksta? Fantazijos?
Visi vaikai gimtadienio laukia, galėtų tą laukimo džiaugsmą sudėti į pasiruošimą.

Nusineši į darbą tą šabloną ir su kopijuokliu padarai 20 kopijų - vaikas galės nuspalvoti ir užrašyti klasiokų vardus. Iškarpyti, suklijuoti ir išdalinti - kiekvienam su skirtingu piešiniu! 4u.gif

Arba apvedžioti tą šabloną ant seno dovanų popieriaus ir iškarpius suklijuoti - 20 kepurėlių, kokių NIEKAS NETURI!!!.
Tai čia tik kepurėlės - o tų gimtadienio atributų, žaidimų ir kitų smulkmenų galima prigalvoti 100 su trupučiu.
Pavyzdžiui - per pertrauką klasėje paslėpti nuorodas ir organizuoti "lobio ieškojimą" patalpoje: atspėti iš mįslės koks tai daiktas (langas, užuolaida, stalas) ir tada ieškoti prie jo paslėptos kitos užuominos.

Ir 3 aukštų tortas (ar centimetrais dar neišmataoti?)  taps tik nereikšminga gimtadienio smulkmena. Jei pasiruošit žaidimų, šokių, linksmos muzikos, tam kad GIMTADIENIS IŠ TIKRO BŪTŲ LINKSMAS - mamos keptas pyragas liks tik kaip užkandis tarp žaidimų. 

O tas vaikelis su 3 aukščiu tortu (ar vis dar neišmatavot?) parėjęs mamai pasakys: BUVO TAIP LINKSMA! IR AŠ TOKIO GIMTADIENIO NORIU!

Visai ne stoka - mes irgi organizuojam gimtadienius - po to vaiku isvaryt negalim, darom teminius vakarelius, planuojam, organizuojam ir kuriam daug - bet visa tai vyksta su draugais namie, ar zaidimu kambary, kavineje, ir nematau reikalo organizuot dar viena svente (nes mums ir taip jau iseina min 3) klasiokams - nu duok per galva, bet nesuprantu - kuo vaikas tiek nusipelne - kad savo gimimo diena ispudingai svestu 4 kartus blink.gif , cia man svest reiktu kad 11 metu juo rupinuos, ji turiu, ji auginu sveika ir laiminga wub.gif

Papildyta:
QUOTE(alfa159 @ 2009 10 07, 11:04)
Kriiste, man dukra neseniai sake, kad dvi jos klasiokes ja ubage pavadino.  biggrin.gif Ir kai maniske paklause- cia dabar?- jos paaiskino, kad tokios is dideliu seimu (pas mus trys vaikai) visos ubages. Prisigimdo vaiku ir elgetauja, gyvena is pasalpu.  biggrin.gif  biggrin.gif  Tai cia tos prestizines Jezuitu gimnazijos aukletines mano merginai isaiskino, kaip viskas is tiesu yra.  biggrin.gif

Cia praeita savaite buvo. Klausiu- tai ka joms atsakei? Sako- nieko nesakiau, tai ka - gincytis man su jom pradet, ar ka?  lotuliukas.gif kai pasakojo, tai dukra juokesi. Sakau- gal man ju mamoms skamtelt. Sako- baik tu, tegul sneka ka nori.  biggrin.gif

Zinok, nei silta-nei salta nei man, nei dukrai nuo tokiu epitetu.  biggrin.gif
Papildyta:
Isbyra. Maciau.  smile.gif  Bet tai irgi gyvenimiska pamoka. Uz 20 litu, brangoka, bet pamoka.

Viena yra kai pavadina siaip ubage, visai kas kita, kai del tavo atnesto pyrago blush2.gif , be to is tavo postu supratau kad ner taip kad centus skaiciuoji, tad mergaite tikrai nesijaucia ubage, o jei ji turetu nesiot seses isaugtus rubelius, kurie butu svarus, bet pastebimai ne pirmos jaunystes, jei pratybos butu ne pirktos, o sviestos (tik siemet supratau kaip tai vaikui svarbu gali but), o dar per svente pavadina ubage nes ne torta atnese, o pyraga namie kepta g.gif

Mums byrejo 3 metus - paskutinius jau nebe lotuliukas.gif
Atsakyti
o iš kur jum tie keturi kartai gaunasi? namie arba žaidimų kambary tūsas, klasėj, kur dar? Pirty prie ežero?

nors šiaip pritariu kad nėr čia ko tortus ir visokius pričindalus į klasę tįst. tiem patiem klasiokam, kurie apkalbinėja, išsidirbinėja, kitaip kiaulina -- nu už kokį gera juos visus vaišint?
Atsakyti
QUOTE(Pangasija @ 2009 10 07, 11:18)
o iš kur jum tie keturi kartai gaunasi? namie arba žaidimų kambary tūsas, klasėj, kur dar? Pirty prie ežero?

nors šiaip pritariu kad nėr čia ko tortus ir visokius pričindalus į klasę tįst. tiem patiem klasiokam, kurie apkalbinėja, išsidirbinėja, kitaip kiaulina -- nu už kokį gera juos visus vaišint?

nu vienas su draugais, kitas - atvaziuos savaitgali seneliai (nu cia kukliai, tortas, kava, pietus namie) ir trecias - kadangi tikras gimtadienis ispuola treciadieni - mes kazkaip seimoje visad pazymim, su torciuku, simboliska dovanele, nuotrauku vartymu, prisiminimais apie ji ta 11 metu - nu man sita svente paskutine pati graziausia ir skirta musu seimai, o ketvirta esu prievartaujama daryt klaseje blush2.gif

Va as irgi manau, kad klasiokai - ner draugai, tai tik bendramoksliai, aisku is ju keli gali tapt ir draugais - bet juos ir vaisinsim kviestineje sventeje blush2.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Kriiste: 07 spalio 2009 - 10:25
QUOTE(Pangasija @ 2009 10 07, 11:18)

... tai ir sakau- pradinukuose kitaip. Ten visciukai tokie visi pasimete. Jie sukerta ta pyraga kartu, padurniuoja- ir tvarka. O vyresnese klasese jau prasideda grupavimaisi, roziu karai, tai tikrai kazkaip tie sventimai klaseje keistokai skamba.... Klasiokai tai tikrai ne visi draugai. Suprantama, kad vaikas visai nenori su jais svesti gimtadienio. Mano dukra tai nieko nenestu i klase ir nesijaudintu, kad kazkas nesa. Nors ja uz tai ir vadintu ubage. lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(alfa159 @ 2009 10 07, 13:25)
... tai ir sakau- pradinukuose kitaip. Ten visciukai tokie visi pasimete. Jie sukerta ta pyraga kartu, padurniuoja- ir tvarka. O vyresnese klasese jau prasideda grupavimaisi, roziu karai, tai tikrai kazkaip tie sventimai klaseje keistokai skamba.... Klasiokai tai tikrai ne visi draugai. Suprantama, kad vaikas visai nenori su jais svesti gimtadienio. Mano dukra tai nieko nenestu i klase ir nesijaudintu, kad kazkas nesa. Nors ja uz tai ir vadintu ubage.  lotuliukas.gif

zek, cia draugiskai, o nemanai, kad jei sveikina - reik vaisint g.gif , as jau savim suabejojau, gal vistik per daug ta sveikinima sureiksminu - nusispjaut ir nieko nenest g.gif
Atsakyti
QUOTE(Kriiste @ 2009 10 07, 11:15)
Mums byrejo 3 metus - paskutinius jau nebe lotuliukas.gif

Na ir gerai tada. Kam cia jaudintis, kas del to vaika kazkaip vadins. Vaikas zino, kad jam tik geraiu, tai tie epitetai kaip vanduo nuo zasies turetu.

P.S. Zmones mielieji, kada isjungsit ta sokinejancia reikia-nereikia Northway reklama. help.gif
Papildyta:
QUOTE(Kriiste @ 2009 10 07, 13:27)
zek, cia draugiskai, o nemanai, kad jei sveikina - reik vaisint g.gif , as jau savim suabejojau, gal vistik per daug ta sveikinima sureiksminu - nusispjaut ir  nieko nenest g.gif

Oi ne, nemanau. Jie gi nuosirdziai, o jei is sirdies- tai neturi tiketis nieko atgal. biggrin.gif O jei tikisi ir negavo- tai tegul priima kaip gyvenimo pamoka. biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo alfa159: 07 spalio 2009 - 12:30
QUOTE(alfa159 @ 2009 10 07, 13:30)
Na ir gerai tada. Kam cia jaudintis, kas del to vaika kazkaip vadins. Vaikas zino, kad jam tik geraiu, tai tie epitetai kaip vanduo nuo zasies turetu.

P.S. Zmones mielieji, kada isjungsit ta sokinejancia reikia-nereikia Northway reklama.  help.gif
Papildyta:

Oi ne, nemanau. Jie gi nuosirdziai, o jei is sirdies- tai neturi tiketis nieko atgal.  biggrin.gif O jei tikisi ir negavo- tai tegul priima kaip gyvenimo pamoka.  biggrin.gif

jo, bet tam sprendimui priimti jam reikejo triju metu asaru lotuliukas.gif , nu ne viskas taip grazu tose sventese lotuliukas.gif

oi tos gyvenimo pamokos, kazkaip musu laiku nebuvo taip viskas sudetinga schmoll.gif
Atsakyti
Musu mokykliniais laikais nebuvo. Uztat uzauge turejom daug skaudziu pamoku. Dabartine karta anksciau tokias pamokas gauna, gal uzaugus jiems bus lengviau. g.gif
Atsakyti