Įkraunama...
Įkraunama...

Dideli (-ės), bet nelankome darželio

Sveiki,
Noriu padiskutuoti su tėveliais, kurie nusprendę, jog vaikai augs namuose smile.gif Su kokiomis problemomis susiduriate, kaip sprendžiate vaiko ugdymo namuose klausimus ir t.t., ir pan. Kodėl nusprendėte, kad vaikas darželio nelankys..jam nepritapus? dėl dažnesnių ligų? kitų priežasčių?
Galbūt, pradėjus temą, pačiai reiktų parašyt atsakymus į man kilusius klausimus. Mūsų 4 -metė dukra bando lankyt darželį. Jau dabar matau, kad kažin ar darželio lankymas jai bus priimtinas, taigi esame nusprendę, kad geriausiu atveju ji galės darželyje būti pusę dienos, o jei ne, tai ir išvis nelankyti. Pastebėjau, kad ją erzina betarpiškas vaikų bendravimas, tačiau ji nėra iš tų, kuri slėptųsi už sijono ir išvis bijotų bendrauti. Man labiausiai aktuali vaiko ugdymo namuose problema. Kiek gali duoti darželis ir kiek darželio nelankymą gali kompensuoti tėvai? Galbūt vis vien reiktų lankyti kokią mokyklėlę/būrelį/studiją?? Ji sumani, nuovoki ir protinga mergaitė. Kai kurių žmonių nuomone kai kur lenkia benraamžius g.gif Ieškodami auklės susidūrėme su problema, kad auklės atsisako motyvuodamos, kad kažin ar sugebės tokiam vaikui kažką duoti. Man tai labai keista, bet tuo pačiu gerbiu tokius žmones, kurie pasako, jog gali vaikui suteikti saugumą, priežiūrą, tačiau kažin ar galės kažko išmokyti. O vaikas linkęs domėtis, mokytis, nori kuo daugiau žinoti. Ypatingai domisi užsienio kalbomis. Man tiesiog būtų labai įdomu pabendrauti su tėveliais, kurių vaikučiai auga namuose ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2006 08 31, 16:07)
Sveiki,
Noriu padiskutuoti su tėveliais, kurie nusprendę, jog vaikai augs namuose smile.gif Su kokiomis problemomis susiduriate, kaip sprendžiate vaiko ugdymo namuose klausimus ir t.t., ir pan. Kodėl nusprendėte, kad vaikas darželio nelankys..jam nepritapus? dėl dažnesnių ligų? kitų priežasčių?
Galbūt, pradėjus temą, pačiai reiktų parašyt atsakymus į man kilusius klausimus. Mūsų 4 -metė dukra bando lankyt darželį. Jau dabar matau, kad kažin ar darželio lankymas jai bus priimtinas, taigi esame nusprendę, kad geriausiu atveju ji galės darželyje būti pusę dienos, o jei ne, tai ir išvis nelankyti. Pastebėjau, kad ją erzina betarpiškas vaikų bendravimas, tačiau ji nėra iš tų, kuri slėptųsi už sijono ir išvis bijotų bendrauti. Man labiausiai aktuali vaiko ugdymo namuose problema. Kiek gali duoti darželis ir kiek darželio nelankymą gali kompensuoti tėvai? Galbūt vis vien reiktų lankyti kokią mokyklėlę/būrelį/studiją?? Ji sumani, nuovoki ir protinga mergaitė. Kai kurių žmonių nuomone kai kur lenkia benraamžius g.gif Ieškodami auklės susidūrėme su problema, kad auklės atsisako motyvuodamos, kad kažin ar sugebės tokiam vaikui kažką duoti. Man tai labai keista, bet tuo pačiu gerbiu tokius žmones, kurie pasako, jog gali vaikui suteikti saugumą, priežiūrą, tačiau kažin ar galės kažko išmokyti. O vaikas linkęs domėtis, mokytis, nori kuo daugiau žinoti. Ypatingai domisi užsienio kalbomis. Man tiesiog būtų labai įdomu pabendrauti su tėveliais, kurių vaikučiai auga namuose  ax.gif

Papildyta:
QUOTE(jojuin @ 2006 08 31, 16:38)

Labai įdomi tema. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad jei tavo dukrytė geriau jaučiasi namie, tai neverta jos prievarta tempti į darželį. Aš auginu dvi dukras. Nei viena nelankė darželio. Pirma, man buvo gaila kelti vaikus anksti rytą ir ir gabenti į darželį, kur žiemą šalta, vaikai apsikrečia vienas nuo kito įvairiomis ligomis, išmoksta kartais ir ne visai gerų dalykų. Mokykloje vaikų nuo to neapsaugosi, bet jie bus bent jau truputį vyresni, geriau skirs kas gera, o kas bloga. Antra, vaikus prižiūrėjo mano mama, kol būdavau darbe. Mergaitės gabios ir smalsios, todėl po darbo reikėdavo su jomis nemažai bendrauti, žaisti kartu, atsakinėti į klausimus. Taip aš pati su mama išmokėme jas įvairiuosių dalykų - nuo skaitymo ir skaičiavimo iki origamių lankstymo. Jos mokėjo daugybę eilėraščių ir dainelių - ir ne tik lietuviškai. Mokykloje niekuo neatsiliko nuo "darželinių" vaikų, atvirkščiai - išsiskyrė savitu mąstymu, turtinga vaizduote, išradingumu. Žodžiu, jei pasiryši skirti vaikui daugiau dėmesio grįžusi iš darbo ir savaitgaliais, turėsi gerą auklę, darželis tikrai nebūtinas. Dėl bendravimo su kitais vaikais irgi jokių problemų nebuvo. Sėkmės.
Atsakyti
Ačiū už nuomonę ir savo patirties pasakojimą 4u.gif
O ar bandei leisti mergytes į darželį, ar net nebandei?
Ar Tavo dukrelės niekada nenorėjo pabandyti lankyti? O ar nebuvo problemų su noru lankyti mokyklą? g.gif Aš aišku suprantu, kad turime su tėčiu stengtis normaliai vaiką "integruoti į visuomenę". Jis neturi bijoti sunkumų, turi išmokti bendravimo ir tam tikrų elgesio taisyklių, todėl iš vienos pusės "laikymas namuose" - palengvinimas tėvams (na, kaip ir Tu sakei, nereikia vargti ankstyvais rytais, rečiau sergant mažiau laiko praleidžiama imant biuletenius ir pan.), bet iš kitos pusės ir didelė atsakomybė išauginti žmogutį pasirengusį lankyti mokyklą.
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2006 08 31, 16:07)
Ieškodami auklės susidūrėme su problema, kad auklės atsisako motyvuodamos, kad kažin ar sugebės tokiam vaikui kažką duoti. Man tai labai keista, bet tuo pačiu gerbiu tokius žmones, kurie pasako, jog gali vaikui suteikti saugumą, priežiūrą, tačiau kažin ar galės kažko išmokyti. O vaikas linkęs domėtis, mokytis, nori kuo daugiau žinoti. Ypatingai domisi užsienio kalbomis. Man tiesiog būtų labai įdomu pabendrauti su tėveliais, kurių vaikučiai auga namuose  ax.gif

Na, jei jau auklė, kuri skirtų savo visą dėmesį vienam vaikui, dirbtų su juo individualiai, sako, kad negalės jam daug duoti, tai vargu, ar daržely viena su grupe vaikų dirbanti auklytė daug duos. Gal tada tikrai alternatyva būtų būrelis ar mokyklėlė/studija, tuo pačiu išsispręstų ir integracijos problema.
Atsakyti
Labai geri bureliai yra moksleiviu rumuose ( tarp kitko ir anglu kalbos , jie ten zaidzia piesia )
Manau jei nuspresti neleist i darzeli visviena i kolektyva reiketu smile.gif
Maniske i darzeli nenori ( bet su vaikais bendraut nori ) .Cia ilga istorija , leisim i anglu kalba ir i drama galbut .
Atsakyti
Mano mergaitė taip pat praktiškai auga namie, nes mes labai sergam ir į darželį neinam. Per pusę metų buvom tik kokį mėnesį verysad.gif . Bandžiau leisti tik iki pietų, bet ir tai nepadėjo doh.gif . Pastebėjau, kad bendravimas su vaikais jai patinka, bet neilgai, t.y. puse dienos. Tai ir dabar taip mėginsiu daryt: leisiu pusę dienos. Jei vėl sirgs, vadinasi būsim namie ir kompensuosim darželį būreliais.
Atsakyti
SVEIKUTE, RASMA ! APIE VAIKO AUGINIMA NAMUOSE MANO MANYMU YRA KELETA GERU IR BLOGU PUSIU. PAPASAKOSIU SAVO GYVENIMO ATKARPELE smile.gif PIRMAJAI DUKRAI DABAR YRA 3.5 M. VISADA BUVO SVEIKA IR STIPRI MERGAITE KOL NUO 1.5METUKU ISLEIDAU I LOPSELI, NES TUREJAU SUGRIZTI I DARBA. IR PRASIDEJO LIGOS!!! 3 DIENOS LOPSELY IR 2 SAV NAMUOSE. PRASIDEDA BIULETENIAI, DARBE PYKCIAI IR SIULYMAI, KAD PASISAMDYCIAU AUKLE! TAI JAU NELABAI BUDAVO SMAGU, JUK IR UZ DARZELI REIKIA MOKETI IR AUKLEI, TODEL NET DIRBTI NEAPSIMOKETU, NES ALGA NETUKSTANTINE.NESLEPSIU, KAD DIRBU ANGLU KALBOS MOKYTOJA, TODEL TEVELIAMS YRA SVARBUS JU VAIKAS, O MAN- MANO LIGONIUKE.BET KIEKVIENAS ZIURI SAVAJI LELIU, NORS IR SUPRANTA, KA REISKIA, KAI SERGA VAIKAS. TACIAU NE IS DIDELIO NORO, O DEL GERESNIU MATERIALINIU SALYGU IR DEL DARBO VIETOS ISLAIKYMO GRIZAU DIRBTI. LB SKAUDEDAVO SIRDI, KAI PRABUNDI NAKTI, VAIKAS KOSTI IR JAU ZINAI, KAD SIRGS. IS VIENOS PUSES I DARBA GRIZTI TAM, KAD TAVO VAIKUI NIEKO NETRUKTU IR TURETU BEVEIK VISKA, O IS KT PUSES, TAI VISKAS REMIASI I MUSU VAIKU SVEIKATA. DABAR AUGINU ANTRA DUKRYTE, KURIAI YRA 2.5 MENESELIO IR I DARBA STENGSIUOS GRIZTI KUO VELIAU, NES GAILA VAIKO. O PIMOJI LANKO DARZELI IR KUO TOLIAU, TUO STIPRESNE DAROSI, GRUDINASI. KT PUSE YRA TOKIA, KAD KUO ANKSCIAU VAIKAS PRASIRGS, TUO LABIAU UZSIGRUDINS. MANE MAMA AUGINO NAMIE, NELANKIAU JOKIO DARZELIO, O KAI ISEJAU I 1 KLASE, TAI VISUS 4 PRADINIO UGDYMO METUS PRASIRGAU ANGINOMIS, BRONCHITAIS, PLAUCIU UZDEGIMAIS. CIA JAU REIKIA SPRESTI ABIEMS TEVELIAMS IS KART, KURIS DIRBS IR PILNAI ISLAIKYS SEIMA, O KURIS AUGINS VAIKUS. KIEKVIENO ATVEJIS SKIRTINGAS, BET TUO PACIU IR PANASUS, TACIAU VAIKAI YRA ABSOLIUCIAI SKIRTINGI IR PASAULY NEATSIRAS LYGIAI TOKIO PAT VAIKO. BENT JAU IKI TRIJU METU, TAI TIKRAI AUGINCIAU VAIKUTI NAMUOSE. J EI TIK GALIMYBES LEIS, TAIP IR DARYSIU. LINKIU SVEIKATOS, STIPRYBES, GERU SPRENDIMU.IKI.
Atsakyti
Labas linukai147, ačiū už nuomonę. Mano mergaitei dabar 4. Ji palyginti užgrūdinta, serga nedaug, bet jei suserga tai ilgam ir kankinančiai. Dabar kaip tik kankinamės su obstrukciniu bronchitu ir net negalime pratintis prie darželio. Iki šiol ji pusę dienos leisdavo su auklyte, kitą pusę dienos - su mano mama (močiute). Daug svarstau. Širdis linksta pabandyti darželį tik pusę dienos arba visai neleisti. Aišku, kad auklės labai brangios, bet tada reiktų stengtis dar daugiau uždirbti. Kaip nors išspręsime tuos piniginius reikalus. Na, man ramiau tik tiek, kad leidžiame visus savaitgalius, atostogas tik kartu, o ir vakarais mes su tėčiu niekur "negastroliuojame", tai stengiamės kompensuoti visą dieną praleistą be mūsų smile.gif
Atsakyti

šiaip paskaičiau,įdomu pasidarė,iš savo vaikiškos patirties ką galiu psakyti,mane tempė į darželį,pasirinkimas kits gal ir buvo,bet naudotis juo noro tikrai ne.Tai kaip ten buvo nuo trijų,aš aišku nepamenu,nuo ketverių ir toliau jau pradedu prisiminti,kad man labai nepatiko,vat nepamenu ,kad be ašarų aš ten būčiau ėjus,ir ne tai kad auklėtojos ar vaikai būtų jau taip labai nepatikę,nepasakyčiau,nu bendraut nenorėjau,bet va ta visa aplinka,tas toks susimaišęs košės ir chloro kvapas,tas tualetas bendras,kai tu užpakalį ten valaisi,trys spokso biggrin.gif , tas pietų miegas vat tas dabar tą dabar aną darom,tempas,arba aš darydavau greičiau už visus(mokomąją medžiagą perprasdavau gerokai greičiau,bėgiojaumrengiausi,sportavau lėčiau)arba lėčiau.Kaip ten bebūtų va tas dažnas toks negatyvumas iš auklėtojos ,o ir vaikų pusės nugi veikė tikrai ne kaip.Nežinau kiek man davė naudos,dabar jau galvočiau gal daugiau žalos tas bandymas įvesti į kolektyvinį gyvenimą.Bet kokiu atveju jau pradėjus lankyti mokyklą kurį laiką taip ir lauj\kiau kada čia vėl mane kas nusodins,ir laiko praėjo visai nemažai kol visi tie vaikiški nemalonūs prisiminimai praėjo ir aš jau į vaikus pradėjau žiūrėti kaip į draugus,o ne kaip į kažką visiškai nesuprantamo ir nepasiekiamo,ta prasme,man iki kokios taip trečios klasės atrodė,kad bendraamžių draugystė man nepasiekiama.O va Duksis savęs be darželio nesuvokia biggrin.gif .
Atsakyti
Sveikos smile.gif

Mano dičkis nėjo į darželį ir nebeina. Ir mažoji, atrodo, neis wink.gif Tiesiog nematau aš darželyje didelio gėrio, o yra galimybė arba pačiai su vaikais būti, arba močiutė padeda.

Šiaip man įdomus ne tik kad vaiko neleidimo į darželį požiūris, bet netgi ir mokymo namuose idėja. Kaip viena pažįstama pedagogė sako, kad pradinės mokyklos dalykus galima namuose išmokyti wink.gif

Tačiau net ir mokymo namuose (butent mokyklinių dalykų mokymo) šalininkai neatsisako būrelių ir to, kas turbūt šiais laikais vadinama papildomu ugdymu.

Mes nuo 8 mėn. lankom studiją "Diemedis", pernai žiemą sūnus mokėsi čiuožinėti pačiūžomis, pavasarį kartą per savaitę eidavom į baseiną. Šiemet matau, kad mano galimybės jį vežioti į čiuožimo pamokas yra ribotos, todėl nusprendėm pabandyti lankyti gimnastikos užsiėmimus vakarais, nes tėtis galėtų nuvežti ir parvežti.

Namuose stengiuosi vis susidaryti kokią programą, kad galėčiau vaikams pasiūlyti įvairių užsiėmimų (kaip darželyje - bigsmile.gif ) Aišku, piešiam, karpom, lipdom, skaitom knygeles, šokam daug liaudiškų šokių ir ratelių (kur neišeina mums trims šokti pagal aprašymus - improvizuoju wink.gif ), dainuojam daug liaudiškų ir vaikiškų dainelių, mokomės skaičių ir raidelių, darom įvairius rankdarbius. Užsienio kalbų kol kas nesimokom wink.gif Dar stengiuosi, kad susitiktų su kitais vaikais - bendraamžiais ir vyresniais ar jaunesniais.

Šiam rudeniui nupirkau tris pratybų ikimokyklinukams sąsiuvinius, bandysim pagal juos daryti užduotėles ir darbelius.

Auginant vaikus namuose mamai ar auklei reikalinga tam tikra savidrausmė, kad neapsileistum ir neapleistum vaiko ugdymo smile.gif Man tas ne visada lengva būna, kartais per savaitę daug darom, kartais kelias savaites užmetu viską. Darželyje yra programa, auklėtojos būtent toks darbas, o man tenka daug aiškintis, mokytis pačiai, ieškotis idėjų darbeliams, o dar reikia pasirūpinti ir maistu, ir namų tvarka, ir savimi.
Atsakyti
Smagu, kai randi sau vieta biggrin.gif , mano vaikuciai irgi naminiai ir, beje, nors su koldunais lygink, kai naminiai, tai skaniausi biggrin.gif . Turiu tris smile.gif : vyresnele leidau i privatu (valdorfo) darzeli, buvau ir lieku jiems dekinga uz nuosirduma, atsidavima, intymuma, demesi - tokiu pastebejimu po dienos, praleistos darzeli apie vaika, daugiau niekada niekur negirdejau verysad.gif . Vidurineli pabandziau leisti i darzeli prie namu ir po pirmo pusdienio, pasiimant, taip vaikas kakla apsivijo, kad ne jokiu zodziu nebereikejo-neverbaline vaiku kalba zymiai israiskingesne. Tiesa, ir man vis atrode, kad vaikui reikia bendrauti, be to ant ranku buvo mazylis-zinduklis jaunelis, taip norejosi miego..., kad vis dar vesdavom i darzeli, bet vakarais sunus buvo toks sudirges, jog demesio reikalaudamas atseikedavo uz visa diena, o tada pradejo sirgti, tiesiog pakildavo nezmoniska temperatura, po to puline angina, ir taip kas savaite, taigi, visom savo kuno kalbom parode vaikas, kad i darzeli jis nenori, nors aukletoja ji labai pamilo, tiesa, paklausus, kaip jam sekasi, ji kazkodel visada atsakydavo "normaliai"....(daugiareiksmiska...) ir dar pridurdavo, ka ir kaip valge (gal kam tai svarbiausia..., man ne), as norejau isgirsti nors kelis zodelius apie mano vaika:emocijas, busena, veiksmus, nors du zodelius verysad.gif .Ir nesutiksiu, kad per daug gr. vaiku, maciau, kad net kai ju 30,aukletojos, kurioms tai RUPI, randa minutele kiekvienam asmeniskai. Mano sumanus, judrus sunus ilgainiui ten uzsisklende kaip sraige kiaute - niekaip neperprato jis to darinio - grupes vaiku, va su vienu, dviem, tai bendrauja, net pavydas ima 4u.gif . Gal kartais ir man atrodo, kad tai problema, bet nieko forsuodamas nepasieksi. Va rasau, ir galvoju, kad visa diena apie tai galeciau kalbet... biggrin.gif Jei vaikas mylimas, auga saugus namie ir viduj jo ramybe, tai jo gyvenimui ir saviraiskai neprilygs jokia "rudenelio svente", kai tevai neretai tyliai keiksnodami, uzmigde vaikus, daro ju darbelius kazkokiai parodai, kurios reikia, mano galva, tik "varnelei", tai rupestis, kaip ivykdyti kazkieno sugalvota programa, o ne darbas vaiku labui..., na bent jau as tuo isitikinus verysad.gif Kuryba - dalykas ne ismokstamas, o atsiskleidziantis, ir ne per prievarta... Visur dirba zmones, buna turbut nuostabiu aukletoju, bet..., kol galiu buti su vaikais namie, tol busiu, nes jokios prasmes "socializuotis" as nematau, as nei uz, nei pries darzelius, jei zmones turi dirbti, tai zinoma reikia vesti i darzeli, bet ne todel, kad vaikui butu geriau..., tik todel, kad kitos isieties nera. Mums finansiskai irgi ne pyragai, mergaitei i darzeli pinigelius tiesiog krapstydavom, nes maciau prasme, gal todel dabar pradejau ieskoti darbelio aukle, sakau, gal kas nores su mumis augti, tiesa kol kas tik mazuliai atsiliepe, o mums reiktu bendraamziu, ir ne todel, kad renkuosi, tik del objektyviu - dienos ritmo poriezasciu 4u.gif Zinoma, mes irgi ieskom draugu kur galim, vedu sunu i bureli moksleiviu rumuose, kasdien einam i medinukus, kur, deja, nera musu (4 metai) amziaus vaikuciu, gal tai ir buvo akstinas parasyti sia zinute, sakau, gal kas dar gyvena Zveryne ir augina vyresnius vaikucius namie 4u.gif
Atsakyti
Kokiu nors būdu pasipratinti prie vaikų tikrai reikia. Štai mes su mažąja kur lankome Minimūzą, yra viena mergaitė "nedarželinė", pradžioje net prie pamokėlių jai priprasti buvo sunkiau nei kitiems vaikams. Kitas vaikutis nelanko darželio, tačiau yra iš didesnės šeimos, jam problemų nekilo.
Man gaila kai kurių "nedarželinukų" - dėl to, kad jie bendrauja suaugusiųjų frazėmis, išraiškomis (iškart matosi, kokius serialus ir posakius mėgsta močiutė g.gif ), dažnai vaikų grupelėse tampa atstumtaisiais. Man gaila ir kai kurių "darželinukų" - sulaukėję, bendrauja rėkimu, lipa per galvą, nei "ačiū" nei "viso gero".
Labai viskas iš tiesų priklauso ir nuo darželio auklėtojų (mūsų grupės vaikai niekuomet kaip laukiniai nesielgia - atvirkščiai 4u.gif ), ir nuo papildomos veiklos. Gal tokiam naminukui kokia "Nykštukų mokyklėlė" ar panaši tiktų, kur vaikai praleidžia daugiau laiko (įvairios veiklos, man rodos, po pusdienį šeštadieniais) kartu? Tuo pačiu palaipsniui pratintųsi ir prie didesnio kiekio bacilų cool.gif
Iš matytų naminukų sudėtingiausia jiems buvo suprasti, kas yra bendros (taip pat ir protingos, motyvuotos) taisyklės. Jei vaikas namuose vienas karalius, dažnai taisyklės pakoreguojamos pagal jį smile.gif - tai lyg kiekvienas važinėtumėm automobiliu pagal savo taisykles.
Atsakyti