Įkraunama...
Įkraunama...

Dideli (-ės), bet nelankome darželio

QUOTE(Raideles @ 2006 10 19, 15:49)
Maniškis nors raides pažįsta, bet skaityti tai nenori mokytis. O rašyti irgi nenori, bet pamatė kaip draugas, kuris lanko darželį, raš spausdintinėm raidėm (moka savo vardą parašyti), tai ir pats užsimanė, vis prašo, kad parašyčiau, o tada kopijuoja. Pastaruoju metu labai susidomėjo spalvinimu ir dar patinka piešinukai, kur reikia sujungti taškiukus eilės tvarka.

nu Raideles duodi, norėtum , kad 5-ių berniukas jau skaityt mokėtų biggrin.gif mano raides po truputį pažįsta jau, savo vardą parašo, senelis moko skiemenuoti (pati tai neįsivaizduoju, kaip mokyti skaityt blush2.gif )skaičiuot skaičiuoja thumbup.gif mėgsta užduočių knygutes, bet užduotis atsirenka, pvz kur daug spalvinti reikia, nemėgsta, rankytė pavargsta...
aš tai dirbu, tai to laiko ir jėgų pačiai ugdyti nelabai ir yra, bet kai pradedam ką nors daryti, matau, koks yra imlus, galėtų daug daugiau mokėti, jei kas rimčiau užsiimtų... labai laukiu antro, tikiuosi, tada galėsiu skirti daugiau laiko ir didesnio ugdymui ar vedžiojimui po būrelius thumbup.gif
Atsakyti
Maniškis raides pažįsta nuo 2 metų, o aš pati skaičiau penkių būdama, tai man norisi blush2.gif

O dėl antro, tai nesitikėk, kad turėsi daugiau lako ugdymui smile.gif Aš irgi tikėjausi, o gavau tokią, kurią turėjau metus laiko ištisai nat rankeliu nešioti, tai viena ranka naujagimį laikyti, o kita rodyti kažą vyresniam nėra taip paprasta wink.gif
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2006 08 31, 16:07)
Sveiki,
Noriu padiskutuoti su tėveliais, kurie nusprendę, jog vaikai augs namuose smile.gif Su kokiomis problemomis susiduriate, kaip sprendžiate vaiko ugdymo namuose klausimus ir t.t., ir pan. Kodėl nusprendėte, kad vaikas darželio nelankys..jam nepritapus? dėl dažnesnių ligų? kitų priežasčių?
Galbūt, pradėjus temą, pačiai reiktų parašyt atsakymus į man kilusius klausimus. Mūsų 4 -metė dukra bando lankyt darželį. Jau dabar matau, kad kažin ar darželio lankymas jai bus priimtinas, taigi esame nusprendę, kad geriausiu atveju ji galės darželyje būti pusę dienos, o jei ne, tai ir išvis nelankyti. Pastebėjau, kad ją erzina betarpiškas vaikų bendravimas, tačiau ji nėra iš tų, kuri slėptųsi už sijono ir išvis bijotų bendrauti. Man labiausiai aktuali vaiko ugdymo namuose problema. Kiek gali duoti darželis ir kiek darželio nelankymą gali kompensuoti tėvai? Galbūt vis vien reiktų lankyti kokią mokyklėlę/būrelį/studiją?? Ji sumani, nuovoki ir protinga mergaitė. Kai kurių žmonių nuomone kai kur lenkia benraamžius g.gif Ieškodami auklės susidūrėme su problema, kad auklės atsisako motyvuodamos, kad kažin ar sugebės tokiam vaikui kažką duoti. Man tai labai keista, bet tuo pačiu gerbiu tokius žmones, kurie pasako, jog gali vaikui suteikti saugumą, priežiūrą, tačiau kažin ar galės kažko išmokyti. O vaikas linkęs domėtis, mokytis, nori kuo daugiau žinoti. Ypatingai domisi užsienio kalbomis. Man tiesiog būtų labai įdomu pabendrauti su tėveliais, kurių vaikučiai auga namuose  ax.gif

Sveikutė Rasma,kaip matai iš mano vaikučių amžiaus biggrin.gif - šį amžiaus ir problemų tarpsnį mes jau senokai praėję,tad manau,kad jau galiu ir kažkam patarinėti mirksiukas.gif
Mano abu vaikai iki mokyklos buvo ugdomi tik namuose.Mūsų su vyru darbai buvo tokie,kad nebuvo būtinybės vaikus leisti į darželius nes visada su jais būdavo vienas iš mūsų;vyras arba aš.Girdėdavau "patarimų"kad nemokės bendrauti su vaikais ir t.t.
Prisipažinsiu su nerimu laukiau to laiko kai reikės leisti į mokyklą,palikti vieną verysad.gif
Tačiau kai atėjo tas laikas:išėjome į mokyklą,"įsisukome"į tą ratą ir niekuo niekada nepajutau kaltės ar sąžinės priekaištų,kad neleidau į darželius.Abu vaikai labai greitai prisivijo,daug ką ir aplenkė,skaitymu,rašymu ir visa kita.Dabar nedrąsiai pasigirsiu;abu savo klasėse pirmūnai thumbup.gif
Tad jei turi sąlygas,kad tavo dukrytė kuo vėliau išeitų "mindžioti valdiškų slenksčių"taip ir daryk.SĖKMĖS JUMS ABIEMS wub.gif
Atsakyti
Sveikutės naminukų mamytės mirksiukas.gif
Maniškis irgi nelanko darželio, nors netrukus sueis 4 metukai. Bandėm praėjusiais metais rudenį, tai po kelių dienų susirgo ir sirgo beveik mėnesį doh.gif Gydytoja sakė, kad greičiausiai susirgo nuo streso, nors darželyje būdavo tik iki pietų. Per pietus ateidavau pasiimti (tuo metu buvau pasiėmus atostogas specialiai tam reikalui) ir pamatydavau jį su užtinusiu nuo ašarų veideliu ir užkimusiu balsu verysad.gif Tai daugiau nebekankinau vaiko.
Visgi galvoju nuo sekančių metų vėl bandyt leisti į darželį, t.y. priešmokyklinę grupę. O gal neverta, jei užtenka ugdymo namuose bei būreliuose? g.gif
Atsakyti
QUOTE(Raideles @ 2006 10 19, 16:11)
Maniškis raides pažįsta nuo 2 metų

nepyk, bet netikiu. gal tavo vaikas vunderkindas mirksiukas.gif biggrin.gif nes jei 2 raides pažino, tai 3 jau skaityt tikrai mokėtų mirksiukas.gif biggrin.gif o čia 5 dar neskaito g.gif doh.gif blink.gif keista tikrai biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

QUOTE(Guga @ 2006 10 20, 13:48)
Sveikutės naminukų mamytės  mirksiukas.gif
Maniškis irgi nelanko darželio, nors netrukus sueis 4 metukai. Bandėm praėjusiais metais rudenį, tai po kelių dienų susirgo ir sirgo beveik mėnesį  doh.gif Gydytoja sakė, kad greičiausiai susirgo nuo streso, nors darželyje būdavo tik iki pietų. Per pietus ateidavau pasiimti (tuo metu buvau pasiėmus atostogas specialiai tam reikalui) ir pamatydavau jį su užtinusiu nuo ašarų veideliu ir užkimusiu balsu  :verysad: Tai daugiau nebekankinau vaiko.
Visgi galvoju nuo sekančių metų vėl bandyt leisti į darželį, t.y. priešmokyklinę grupę. O gal neverta, jei užtenka ugdymo namuose bei būreliuose?  g.gif

kaip gaila mažiuko 4u.gif
aš tai vesiu į priešmokyklinę, ne visai dienai žinoma, ir ne nuo 5 metų-kaip taviškiui kitais bus regis, o nuo 6. 7-erių leisiu į mokšę (mano nėra vunderkindas, kaip kai kurie mirksiukas.gif, tai ir nesistengsiu anksti pradėt kankint mokslais)
kažkodėl toks įspūdis susidarė, kas naminukų mamytė baisiai bijo, kad tik jų vaikelis kažkuom neatsiliktų nuo darželinių g.gif negi toks kompleksas jau įspaustas g.gif atsikvošėkit mamulencijos, jei tikrai ne tik kad neatsilieka, bet ir pralenkia darželinius.
mums priešmokyklinė grupė bus pakopa į tą "laukinį" pasaulį, kuriuo čia mus visi gąsdina biggrin.gif
Atsakyti
Raideles> saunuole, kad pastebejai, kad mes labai jau pacios to darzelio isibaiminsime... Man dar viena mintis vis kyla: jei darzeliai buna dotuojami valstybes, ar mums, nevedantiems i darzeli, negaletu moketi ta dotuojama dali?

Mano Ziogiukui lygiai 3,5 metuku. Dailusis ciuozimas netiko, bet uztai ledo ritulys - puikiai. Nebijoma fizinio kontakto, visur apsaugos, o judriam ir , nepabijosiu to zodzio, pestukui - kaip tik i nauda. O baseina - Antakalnio vaikiska, netoli mano darbo, siltas vanduo.
Atsakyti
QUOTE(rupestelis @ 2006 10 20, 14:02)
nepyk, bet netikiu. gal tavo vaikas vunderkindas mirksiukas.gif  biggrin.gif nes jei 2 raides pažino, tai 3 jau skaityt tikrai mokėtų mirksiukas.gif  biggrin.gif o čia 5 dar neskaito g.gif  doh.gif  blink.gif keista tikrai biggrin.gif  biggrin.gif  biggrin.gif

Mano irgi dviejų raides pažino, tačiau skaityti (mažoji) nemoka, o didžioji "persilaužė" maždaug šešerių. Kažkas tose galvelėse turi įvykti, kad raidės susijungtų wub.gif
Vunderkindumo tame, kad pažįsta raides, nepastebiu - gera atmintis ir tiek.
Atsakyti
Na tarkim as ir negalvoju, kad mes cia darzeliu isibaiminom, viskam po saule vietos yra, as kvestionuoju butinybe ten vaika leisti, kaipo butina salyga vaiko socializacijai. Ir suo kariamas pripranta, eina zmogus pas zmones, eina, ir pripranta (tik ar teigiama prasme), bet galima socialiam buti ir be darzelio augant. Nieks tam vaikui siltnamio salygu namie nekuria, ei, taigi visi draugu turim, mieste o ne menuly gyvenam ir t.t, pritariu, vyresniu vaikuciu mamytes ramunės nuomonei, kad ateis laikas ir jiems eiti i platu pasauli, o forsuoti, jei zinoma tik yra tokia galimybe, nereikia. As tai ir futika biggrin.gif su bernais savo kieme pazaidziu, ismoks jie tu raideliu mokykloj biggrin.gif
O problema tokia, kad darzelis , mano galva, visai nepadeda socializuotis, nes jei vaikas turi sitoj vietoj problemu, tai snipsta, o ne patarima gausi blink.gif , na galbut man jau i skyreli apie darzelius laikas pereiti doh.gif
o del lavinimo....... as uz tai, kad vaikas kuo daugiau namu silumos gautu, vedam ir mes savo vidurineli i karate, as ir i drama norejau (bet va rasau, ir pati skaitau "as, as, as"), augs saugus mylimas ir linkmas, visko gyvenime ismoks, suras save, bus laimingas ir kurybingas thumbup.gif
P.S. o maniskis dvieju sako tik mama ir tete, o ir kas, neturi jis dar mums, pasaulio dulkems, ko pasakyti wub.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo nora ir ko: 20 spalio 2006 - 14:44
QUOTE(rupestelis @ 2006 10 20, 14:02)
nepyk, bet netikiu. gal tavo vaikas vunderkindas mirksiukas.gif  biggrin.gif nes jei 2 raides pažino, tai 3 jau skaityt tikrai mokėtų mirksiukas.gif  biggrin.gif o čia 5 dar neskaito g.gif  doh.gif  blink.gif keista tikrai biggrin.gif  biggrin.gif  biggrin.gif

nieko keisto, beje smile.gif mano "vunderkindas" irgi gal dviejų metų sulaukęs (gal truputį vėliau, bet tikrai dar trijų neturėjo) raides pažnojo, ir skaičicius (0-10), bet skaityti pradejo tik per 6 persiritęs. Tiesiog buvo neramus vaikas, reikalavo šimtaprocentinio dėmesio, o mama (aš) be fantazijos, tai tiesiog aiškinau viską, kas po ranka papuldavo... raides irgi smile.gif
Atsakyti
Paulina1,2006 10 20, 15:08
Man dar viena mintis vis kyla: jei darzeliai buna dotuojami valstybes, ar mums, nevedantiems i darzeli, negaletu moketi ta dotuojama dali?

Na ir įsisvajojote wacko.gif ...
Tėvai moka tik už maitinimą ir, aišku, už papildomą ugdymą (būrelius). Papildomas ugdymas neprivalomas, todėl galima "pataupyti" pinigus.
Šildymo ir kitas paslaugas apmoka Švietimo ir ugdymo skyrius, kuris, savo ruožtu, pinigus gauna iš savivaldybės. Apie jokias dotacijas nėra nė kalbos.
Galbūt, Jūs turite galvoje "Mokinio krepšelį", kuris skiriamas tik priešmokyklinėje grupėje besiugdančiam vaikui (ir visiems mokiniams). Jei vaikas priešmokyklinio amžiaus, bet lanko ne priešmokyklinę grupę, jam "Mokinio krepšelis" neskiriamas.
Įvairiais švietimo klausimais galima kreiptis nemokamu Švietimo informacijos telefonu 880010118.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo klopedija: 21 spalio 2006 - 16:44
dėl raidžių pažinimo g.gif gal mes nevienodai suprantam jį g.gif jūs 2 metų vaikui rodot raides o jis pasako: a, ž. nu neįtikėtina schmoll.gif reikės nueit į dvimečių skyrelį, apklausą padaryt. gal jau aš kažko neprisimenu/jūs neprisimenat g.gif
QUOTE(nora ir ko @ 2006 10 20, 14:42)
P.S.  o maniskis dvieju sako tik mama ir tete, o ir kas, neturi jis dar mums, pasaulio dulkems, ko pasakyti wub.gif

nieko tokio, kiekvienas vaikas skirtingai pradeda įvairius dalykus-vaikščioti, kalbėti... tai nei minusas nei pliusas. mokykloje tie gebėjimai išsilygina.
nu maniškis irgi tik 2 kalbėt normaliai pradėjo, ir kiek save prisimenu, tikrai nepuoliau jo raidžių mokyt doh.gif gal ką blogai dariau doh.gif gal reikėjo biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
QUOTE(Aries @ 2006 10 20, 15:02)
nieko keisto, beje smile.gif mano "vunderkindas" irgi gal dviejų metų sulaukęs (gal truputį vėliau, bet tikrai dar trijų neturėjo) raides pažnojo, ir skaičicius (0-10), bet skaityti pradejo tik per 6 persiritęs. Tiesiog buvo neramus vaikas, reikalavo šimtaprocentinio dėmesio, o mama (aš) be fantazijos, tai tiesiog aiškinau viską, kas po ranka papuldavo... raides irgi smile.gif

skaityti mokyt dar reikia ir mokėt-tam tikri metodai yra, ne šiaip sau mirksiukas.gif 4u.gif

Atsakyti
Rupesteli, aš prieš tris metus lygiai taip pat skeptiškai žiūrėjau į mamą, kuri sakė, kad jos penkiametis raides pažįsta nuo dviejų, o skaityti iki šiol neskaito biggrin.gif Taip, kai buvo dviejų, parodydavau raidę, ir pasakydavo kokia tai raidė. Nieko čia neįtikėtino, ko vaiką mokai, to ir išmoksta smile.gif Mes daug važinėdavom mašina, o kad kelionės neprailgtų, nupirkau metalinę lentą su magnetinėmis raidėmis. Taip ir žaisdavom, kai nemiegodavo - raides mokėmės. Ir išmokom.

O va dukros nemokau, nes nevažinėjam tiek, o namuose ji turi ir kitų užsiėmimų. Tai ir nepažįsta raidžių. Vakar tėtis broliui knygą skaito, o ji irgi skaito "sesi, devyniolika, du simtai" - ir rodo pirštuku į raides biggrin.gif O iš kur ji skaičius žino? Brolis su skaičiuotuvu laksto po namus, parašo skaičių ir vis klausinėja koks čia skaičius. O ji iš paskos broliui bigsmile.gif

Skaitymo metodikos nepadeda - ar skiemenimis, ar paraidžiui. Jis sako, geriau eisiu močiutės paprašysiu, ji man perskaitys. :abai mėgsta klausytis kai kas nors skaito, bet pat nė nenori bandyti.
Apie valstybės paramą tėvams, auginantiems vaikus namuose:

3 straipsnis. Ikimokyklinis ugdymas

Ikimokyklinio amžiaus vaikai, tėvams (globėjams, rūpintojams) pageidaujant, ugdomi lopšeliuose ir darželiuose. Našlaičiai ir beglobiai vaikai ugdomi vaikų globos įstaigose. Valstybė remia ikimokyklinio amžiaus vaikų ugdymą namuose, teikia kompensacines išmokas. Šeimoms, ugdančioms ikimokyklinio amžiaus vaikus namuose, švietimo ir sveikatos apsaugos įstaigos teikia metodinę, diagnostinę bei konsultacinę pagalbą.

http://www.lps.vu.lt...dagogine&doc=10
Atsakyti