QUOTE(rinna @ 2011 12 22, 21:33)
Pasidalinkit patirtim. Turiu avienos kumpį, kaip galima skaniai paruošti? Galvoju kepti visą orkaitėje, Gal kas turit kokį receptuką
Papildyta:
Ir man įdomu aplink Kauną....
Prie Vilkijos Kauno raj ūkininkas augina ir parduoda ėriukius
Mes patys auginame avis, todėl dažnai, o ypač per šventes tenka kepti avieną. (Tiesą sakant, kaip tik ką tik užmarinavau mėytę - ruošiamės Velykoms). Papasakosiu, kaip darau aš visą šį reikalą, beveik visi lapnoja apsilaižydami ir pakartot prašo (nevalgo tik tie, kurie turi kažkokių išankstinių nuostatų prieš šią mėsytę).
Paimu gilų dubenį ar puodą ir pirmiausiai įpilu VORČESTERIO padažo (jo pirkti yra visose maximose), būtent šis padažas sudarys marinato pagrindą. Įpilu pora šaukštų alyvuogių aliejaus (kad mėsytė būtų minkštesnė ir šiaip), kartais dar "balzamiko" (čia toks actas, irgi maximoj rasite, nors nebūtinas) pora šaukštų (nepadauginti!), bet kokių garstyčių irgi apie pora šaukštų. Toliau jau prieskoniai, kokių turite, kokius mėgstate - tinka beveik viskas, išskyrus gal baziliką. Aš dedu gausiai visokių žolelių, labai tinka rozmarinas; prieskonių šašlykams, kepsniams, žvėrienai, etc... žodžiu, kas po ranka pakliūna. Visą tą masę išmaišau, o tada gausiai ištrinu tokiu marinatu mėsytę. tokiame marinate avieną drąsiai galima laikyti iki 4 parų. Galima tik per naktį - pilnai užtenka. Esu kepusi netgi iškart po ištrynimo. Taip pat puikiai gavosi.
Aš avieną kepu kuo mažesnėje temperatūroje orkaitėje, pvz: 100-150 laipsnių karštyje bent 2 val., o paskui jau atsuku iki kokių 250 laipsnių, kad viršus gražiai apskrustų ir užsidėtų tokia traški skani plutelė. Labai nemėgstu tokios mėsos, kai viršus būna sudegęs, o viduriukas palei kaulą žalias. O avytė jau toks gyvuliukas - jos mėsytė ir verda ir kepa ilgiau, ir kietesnė vis dėl to yra. Jeigu matau, kad kepant viršus labai sausėja, tiesiog vis patarkuoju sviestuko ant viršaus karts nuo karto bekepant. Galima ir tomis pačiomis sultimis, kurios kepant išbėga viršų vis palaistyti.
O čia galite pasižiūrėti kaip atrodo ta mano kepama ir jau iškepta aviena:
https://picasaweb.go...879074645353874
https://picasaweb.go...879094644517026
https://picasaweb.go...879178642395410
Papildyta:
QUOTE(Kotryna_ @ 2012 04 04, 15:42)
Mes patys auginame avis, todėl dažnai, o ypač per šventes tenka kepti avieną. (Tiesą sakant, kaip tik ką tik užmarinavau mėytę - ruošiamės Velykoms). Papasakosiu, kaip darau aš visą šį reikalą, beveik visi lapnoja apsilaižydami ir pakartot prašo (nevalgo tik tie, kurie turi kažkokių išankstinių nuostatų prieš šią mėsytę).
Paimu gilų dubenį ar puodą ir pirmiausiai įpilu VORČESTERIO padažo (jo pirkti yra visose maximose), būtent šis padažas sudarys marinato pagrindą. Įpilu pora šaukštų alyvuogių aliejaus (kad mėsytė būtų minkštesnė ir šiaip), kartais dar "balzamiko" (čia toks actas, irgi maximoj rasite, nors nebūtinas) pora šaukštų (nepadauginti!), bet kokių garstyčių irgi apie pora šaukštų. Toliau jau prieskoniai, kokių turite, kokius mėgstate - tinka beveik viskas, išskyrus gal baziliką. Aš dedu gausiai visokių žolelių, labai tinka rozmarinas; prieskonių šašlykams, kepsniams, žvėrienai, etc... žodžiu, kas po ranka pakliūna. Visą tą masę išmaišau, o tada gausiai ištrinu tokiu marinatu mėsytę. Tokiame marinate avieną drąsiai galima laikyti iki 4 parų. Galima tik per naktį - pilnai užtenka. Esu kepusi netgi iškart po ištrynimo. Taip pat puikiai gavosi.
Aš avieną kepu kuo mažesnėje temperatūroje orkaitėje, pvz: 100-150 laipsnių karštyje bent 2 val., o paskui jau atsuku iki kokių 250 laipsnių, kad viršus gražiai apskrustų ir užsidėtų tokia traški skani plutelė. Labai nemėgstu tokios mėsos, kai viršus būna sudegęs, o viduriukas palei kaulą žalias. O avytė jau toks gyvuliukas - jos mėsytė ir verda ir kepa ilgiau, ir kietesnė vis dėl to yra. Jeigu matau, kad kepant viršus labai sausėja, tiesiog vis patarkuoju sviestuko ant viršaus karts nuo karto bekepant. Galima ir tomis pačiomis sultimis, kurios kepant išbėga viršų vis palaistyti.
Pati geriausia žinia - tokiame marinate kepta aviena NEBETURI TO KVAPO! Na, bent jau man nepasitaikė.
Sėkmės!
O čia galite pasižiūrėti kaip atrodo ta mano kepama ir jau iškepta aviena:
https://picasaweb.go...879074645353874
https://picasaweb.go...879094644517026
https://picasaweb.go...879178642395410