Įkraunama...
Įkraunama...

Naujagimių gelta, padidėjęs bilirubinas

QUOTE(juzste @ 2010 06 22, 22:14)
Sveikutes,
Gal jus is patirties ka nors patarsit, nes nebezinom ka daryt..  verysad.gif  mergaite gime anksciau laiko ir serga gelta, pora dienu gulejo po lempa dabar vel grazino prie mamos. Atnese svarstykles ir liepe maitint ir svert mergaite, kad priaugtu kuo daugiau svorio.. viena diena pasvere ir dabar jau liepe nusitraikt pienuka ir primaitint.. mergaite visą primaitinta pienuka atpila.. tai ir nebezinom ka dayt, ar kankint mergaite per prievarta primaitin ta pienuka ar geriau bandyt dazniau glaust prie kruties, kad pati bandytu valgyt..? g.gif  O primaitint liepe del to, kad greiciau issvaiksciotu bilirubinas ir kad svorio priaugtu daugiau per diena.. bet man atrodo svoris tai ne dienom auginamas.. unsure.gif

tas tai taip- kad kuo greičiau iš organizmo išsivalytų bilirubinas, reikia mažylei kuo daugiau skysčių, t.y. kuo daugiau pienuko. Tik niekaip nesuprantu- kodėl nusitraukinėti pienuką? blink.gif
Kuo daugiau duoti papuką, ir per miegelį, ir prabudus... Taip ir pienuko gamyba užsives, ir nereiks kankintis su tuo nusitraukinėjimu...
Kuo greičiau išvykit geltą 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(dzese @ 2010 06 23, 11:24)
manau didesne nauda bus kai ja dazniau glausi prie krutines ir kada tik nores,nors ir kas 10min,o del svorio tai ka tik gimusiems mazyliams jis auga dienom,taip dienom.o del to kad bilirubinas greiciau issivaiksciotu reikia skysciu,kuo daugiau mazyliui skysciu,tad neribok,stenkis kuo dazniau pasiulyti valgyt,pienuko

QUOTE(Nyte2006 @ 2010 06 23, 12:24)
tas tai taip- kad kuo greičiau iš organizmo išsivalytų bilirubinas, reikia mažylei kuo daugiau skysčių, t.y. kuo daugiau pienuko. Tik niekaip nesuprantu- kodėl nusitraukinėti pienuką?   blink.gif
Kuo daugiau duoti papuką, ir per miegelį, ir prabudus... Taip ir pienuko gamyba užsives, ir nereiks kankintis su tuo nusitraukinėjimu...
Kuo greičiau išvykit geltą  4u.gif

Aciu jums, na cia ne man paciai, o sesei viskas yra. Perkele siandien i santariskes, ziuresim ka ten sakys ir darys, tik vat neaisku ar per sventes, kas nors ka darys doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo juzste: 23 birželio 2010 - 16:11
QUOTE(juzste @ 2010 06 22, 22:14)
Sveikutes,
Gal jus is patirties ka nors patarsit, nes nebezinom ka daryt..  verysad.gif  mergaite gime anksciau laiko ir serga gelta, pora dienu gulejo po lempa dabar vel grazino prie mamos. Atnese svarstykles ir liepe maitint ir svert mergaite, kad priaugtu kuo daugiau svorio.. viena diena pasvere ir dabar jau liepe nusitraikt pienuka ir primaitint.. mergaite visą primaitinta pienuka atpila.. tai ir nebezinom ka dayt, ar kankint mergaite per prievarta primaitin ta pienuka ar geriau bandyt dazniau glaust prie kruties, kad pati bandytu valgyt..? g.gif  O primaitint liepe del to, kad greiciau issvaiksciotu bilirubinas ir kad svorio priaugtu daugiau per diena.. bet man atrodo svoris tai ne dienom auginamas.. unsure.gif

Mes irgi gelta sirgom, ir truko pieniuko... Gulejom 2 paras po lempomis, ir primaitindavo ten misinukais. Kol gulejo, nusitraukinejau piena ir nesiodavau, nes svytino non-stop.
Jei yra galimybe maitinti krutimi - aisku krutimi geriau, tik duokite vaikui atsirugti po to, kad ir kaip valgytu - ir krutines ar buteliuko. Juk atpilti nebutinai primaitinant gali wink.gif
Sekmes sveikstant!!! 4u.gif 4u.gif 4u.gif
Atsakyti
Mes irgi gelta sirgom. Bilirubino kiekis buvo ant ribos. Sake jeigu dar truputi padides, tai po lempa reikes mazule guldyti. Bet isvengem. Palatoj atitraukiau visas uzuolaidas, kad tik kuo daugiau gautu sviesos (seseles sake, kad ir tai veikia) ir vis glaudziau prie krutines. Aisku daznas zindymas speneliams atsiliepe, bet bilirubinas sumazejo. Nors kai namo vaziavom mazoji dar atrode kaip morkyte.
Atsakyti
ir mano maziukas geltonas sad.gif. vis stebiu ir ziuriu kada tas geltonumas isnyks. jau apie 3 savaites tesiasi. paskaiciau, kad kaikuriems maziukams irgi uztruko net iki poros menesiu.
Atsakyti
Musu mazylis ir turejo gelta didele kai gime. Gimdymas buvo sunkus ir jis buvo pamelynaves, tai po 2 dienu pasireiske gan didele gelta, bet man jis visai nebuvo geltonas. Tik pasireiske tuo, kad prikelti pamaitinti buvo labai sunku, o pats nesikele, ramiai miegojo. Tai kai pasakiau gydytojai, tai tuo paciu akies mirksniu atsirado mano pipiriukas po lempom, taip isgulejo nuogutis 3 paras, po visko isleido mano. Dabar yra blogai, kad po 2 paru isleidzia namo, nes gelta dazniausiai pasireiskia i trecia para. Visak pasiskaiciau apie sviesos vaikus, taip jie vadinami ax.gif . Gerai, kad motule gamta tada atsiunte puga ir buvo vakaras, tai gydytojai patare nevaziuoti dar namo, nes kelias buvo tolimas. Tai is ryto visa situacija pasikeite ir likom dar 3 parom ligonineje doh.gif .
Atsakyti
laba diena mamytes,
norejau paklausti, o koks bilirubino kiekis jau yra kritinis?mano dukryte dar tik menesiukas, istyre krauja ir bilirubino buvo 100, tai liepe dar dvi savaites palaukti, ir tada vel tirs... verysad.gif
Aciu uz atsakma blush2.gif
Atsakyti
Norma: Suaugusieji 3,4–17 mmol/l; vaikams, atsižvelgiant į amžių, svyruoja nuo 5,2 iki 68 mmol/l ax.gif
Atsakyti
Pasidalinkime patyrimais, kas esate susidurusia su sia liga.

"Hemolizinių geltų grupei priklauso naujagimių hemolizinė gelta. Tik gimus būna gliukuroniltransferazės stoka, jos kiekis susinormina po 2 savaičių, todėl beveik kiekvienam naujagimiui būna padidėjusi netiesioginio bilirubino koncentracija ir fiziologinė hemolizinė gelta.

Esant motinos ir vaisiaus Rh nesuderinamumui, būna didelio laipsnio naujagimių gelta, gali atsirasti kernicterus (naujagimio smegenų pažeidimas) dėl netiesioginio bilirubino toksinio poveikio. Pastaruoju metu tai gydoma fototerapija – spinduliais, kurių bangos ilgis 460-470 nm. Jų poveikyje vyksta netiesioginio bilirubino fotoizomerizacija, susidaro vandenyje tirpūs bilirubino izomerai, kurie yra išskiriami su tulžimi ir be konjugavimo su gliukurono rūgštimi. (issamesne inf)"

Ka tik gimes musu vaikas susirgo hemolizine gelta. Bilirubinas pakilo beveik iki kritines ribos, butu teke perpilti krauja, po sviesomis su lasaline isgulejo beveik savaite, labai sirdute mums su vyru skaudejo ziurint i musu vaika, bet aciu dievui kraujo nereikejo perpilti ir pasveiko, o pasekme nukrites hemoglobinas nuo pirmo menesio musu vaiko HG 105, o jam tuoj bus metai, geriam paskirta folio rugsti stengiuosi duoti vaikui kuo daukiau maisto produktu, kuriuose yra gelezies. (Folio rūgštis svarbi baltymų apykaitai, nukleorūgščių sintezei, augimo ir vystymosi procesams, taip pat dalyvauja ląstelių dalijimosi ir atsinaujinimo procesuose. Kartu su vitaminu B12 folio rūgštis reikalinga raudonųjų kraujo kūnelių brendimui kaulų čiulpuose.)

Norejau ikelti nuotrauka, bet gaila niekaip nepavyksta to padaryti
Atsakyti
Sveiki, mano klausimas gal ne visai i tema, bet artimesnes temeles neradau, todel kreipiuosi cia. Mano sunui jau 1 metukai. Odele turi gelsva atspalvi. Kiek zinau taip buna jei vaikutis daug morku ar kt oranziniu darzoviu valgo. Gydytoja patvirtino kad nuo morku, nes akiu baltymai ne geltoni, padare slapimo tyrima, sake geras. Bet tas geltonumas taip ir nepraeina. Kuri laika nedaviau morku, paskui vel po truputi daviau. Bet jau kokie 5 menesiai kaip vaikutis gelsvas. Siaip sveikas. Gal kam teko susidurt. Buciau labai dekinga uz atsakyma.
Atsakyti
QUOTE(butybe @ 2011 03 19, 22:07)
Sveiki, mano klausimas gal ne visai i tema, bet artimesnes temeles neradau, todel kreipiuosi cia. Mano sunui jau 1 metukai. Odele turi gelsva atspalvi. Kiek zinau taip buna jei vaikutis daug morku ar kt oranziniu darzoviu valgo. Gydytoja patvirtino kad nuo morku, nes akiu baltymai ne geltoni, padare slapimo tyrima, sake geras. Bet tas geltonumas taip ir nepraeina. Kuri laika nedaviau morku, paskui vel po truputi daviau. Bet jau kokie 5 menesiai kaip vaikutis gelsvas. Siaip sveikas. Gal kam teko susidurt. Buciau labai dekinga uz atsakyma.

mano suneliui 9 menesiai ir mes kai nuejome pas gydytoja - sako "oho" koks geltonas lotuliukas.gif
tikrai nuo morku (nes ju duodu nemazai) ir nera ko cia jaudintis;
duodu dabar ju maziau - bet as pati visai nepastebiu to geltonumo biggrin.gif
ziuresim ar kas keisis; skae - akiu obuoliai negletoni - nera ko nerimauti.
Atsakyti
QUOTE(Katukė @ 2007 10 19, 19:41)
Kur aš sau parieštaravau blink.gif ?
Motinos pieno gelta, tai ne gelta biggrin.gif Ta prasme ne liga. Geltos pasekoje vystosi kepenų funkcijos nepakankamumas, o motinos pieno gelta šių komplikacijų nesukelia.
Bilirubino norma yra iki 68mmol/l . Esant geltai aukštesni rodikliai rodo pavojų sveikatai ir net gyvybei, tačiau esant mamos pieno geltai rodikliai gali būti dešimtis kartų didesni ir tai nekelia jokio pavojaus leliukui.
Citata iš mamos portalo:
"Prieš nustatant, jog tai motinos pieno gelta, būtina įsitikinti, kad tai ne rimtų ligų sukelta gelta. Jei visos kitos geltą sukelti galinčios ligos nepatvirtinamos, motinos pieno gelta laikoma nepavojingu normos variantu. Labai retai dėl ypač aukšto bilirubino kiekio kraujyje gali būti žindymas nutrauktas vienai dviem paroms. Pienas turi būti ištraukiamas, užverdamas ir ataušintas sumaitinamas kūdikiui. Jei po dviejų parų atlikus kūdikio kraujo tyrimą bilirubino kiekis bus sumažėjęs, galima žindyti toliau. Jei bilirubino kiekis nemažės, vadinasi, ne dėl motinos pieno, priežasčių reikia ieškoti kitur.
Nėra įrodymų, kad motinos pieno gelta sukelia problemų kūdikiams. "
4u.gif

Labai sutinku, mūsų atvejis buvo butent toks drinks_cheers.gif
Atsakyti