
Jau apie metus turiu duonkepe, daug eksperimentavau, daug kepiau ir pagaliau išmokau iškept tikrą juodą duoną. Pasirodo labai paprasta viskas, tik kepimas vyksta ne duonkepeje, o orkaitėje.
JUMS REIKĖS
1 kg miltų (kvietinių ir ruginių miltų mišinys lygiom dalim);
0,75 l vandens;
1 v.š. druskos;
5 v.š. cukraus;
3 v.š. sauso salyklo, arba pakeli salyklo (jo galima nusipirkti parduotuvėje, ieškokite ruošinio naminei girai pasidaryti);
kibiriukas raugo (0,75 l)
1 v.š. sausų mielių
RAUGO GAMINIMAS:
Paimkite švarų indą, įpilkite į jį apie du valgomus šauktus šilto vandens iš čiaupo ir ruginių miltų šaukštą, išmaišykite bei palikite parūgti. Vėliau kartokite kartokite tokia procedūrą, kol prisipildys indas: 1 v.š. šilto vandens, 1 v.š. ruginių miltų. ir taip kas 4 valandas, siūlau keletą kartu vandenį pakeisti kefyru - bus skanesnė duona.
KEPIMAS:
Į indą dedame 300 g miltų mišinio, druską, cukrų, mieles, užplikytą ir atvėsusį salyklą (užplykome vandeniu 0,75 l) ir paliekame nakčiai šiltoje vietoje rūgti. Ryte sudedame likusius miltus, išmaišome, sudedame į kepimo forma išteptą aliejumi, paliekame valandai pakilti. Skardą dedame į įkaitusią orkaite ir kepame apie pusantros valandos 160-170 laipsnio temperatūroje. Iškepusios duonos paviršių švelniai apšlakstykite verdančiu vandeniu, arba aptepkite juo, kaip kam patogiau.
Po šios procedūros duonos paviršius per 10 minučių suminkštės.
SĖKMINGO KEPIMO, IR SKANIOS DUONOS


Netingėkit pasipasakot kaip sekės ir pasidalinkit recepto patobulinimais
