Įkraunama...
Įkraunama...

Vaikų pareigos, elgesio taisyklės

QUOTE(augustautve @ 2011 10 20, 09:29)
Kas patars ka man daryti su savo paaugliais, irgi kai pasakai kad ka padarytu tai buna "tuoj", o tas tuoj tai kol dar tris kartus nepasakau. o siaip tai tiek bernas, tiek panycka tai ziauriai netvarkingi,mokosi siaip sau abu,nors buvo laikas kai sunus mokesi tikrai neblogai. dabar tik kompas ir  daugiau neiko nemato,pastoviai turiu sakyt abiem, susitvarkykit kambari, nusivalykit batus, susirinkit rubus ir tt..... ziauriai pavargau,sakau bus geraijeigu kokia depresija neuzpuls nuo pastovios itampos, o dar maziukas pastoviai judesy  lotuliukas.gif , tai as nusprendziau kokia savaite visai nesikisti, nei nesvariu rubu rankiosiu skalbti ( nes patys sukisa i komoda o i vonia sunku nunesti,nors vonia salia kambario ju ),tegul eina murzini, sakau gal geda kokia kazkada pajaus..... gal kuri mamyte susidurusi su panasia situacija,prasau patarkit ka nors  blush2.gif

Aš nesakau. Tvarka yra tokia - bendroje erdvėje mano taisyklės (jei kartais tenka priminti - padaro be jokių atsikalbinėjimų), bet asmeniniuose kambariuose yra jų reikalas. Kartais aš pasakau pastabą, jei tenka užeiti į jų kambarius, bet nereikalauju nieko. Sutarimas yra, kad aš minimaliai kišuosi į tvarką jų kambaryje sevaitės bėgyje, bet tvarkymo laikas ir tvaka jo metu yra nediskutuojami. Tvarkomės vieną dieną (pirmadienio vakaras) ir tada vaikai susitvarko asmeninius kambarius ir daigtus pilnai, kaip yra reikalaujama. Pilnai, tai reiškia, kad išpurto patalynę (lovos šiaip savaitės bėgyje neklojamos dažniausiai doh.gif ), nusiurbia lovą, nuvalo drėgna šluoste. Drėgna šluoste nuvalo visus atvirus paviršius. Jei reikia, išvalo žiurkėno narvą (žiurkėnas sūnaus, bet dukra padeda, nes pažaisti irgi prašo smile.gif ). Išrūšiuoja savaitę netvarkytus rūbus - ką į skalbinių puodą, ką dar nešioti ruošiasi ir kabina į vietą. Susideda atneštus ir dažniausiai taip ir likusius ant kėdės išskalbtus rūbus į vietas. Išvalo grindis (grindjuostes, pilnai iš po spintų ir lovų, atitraukia baldus, kur reikia). Susiurbia po valymo į bendrą erdvę išbrauktas šiukšles (bendras erdves tvarko namų tvarkytoja, bet dulkių krūvos palikti neleidžiama). Išneša šiukšles iš savo kambarių ir vaikų vonios į šiukšlių maišą. Atneša skalbinius iš vaikų skalbinių spintos į apačią prie skalbyklės. Atneša visus valymo įrankius (siurblė, šluostes, kibirą, šluotą) atgal į pirmą aukštą. Toks tvarkymas užtrunka nuo vienos iki pusnatros valandos. Aš patikrinu, ar susitvarkė. Paprastai nesikabinėju, jei randu ką nors pamiršta, primenu, kad kitą kartą tai padarytų ir kitą kartą pastoviu už nugaros, kai daro, parodau kaip, jei būna kažkas netaip padaryta. Vaikams nepatinka tokia priežiūra, todėl paprastai padaro gerai patys.
"Generalinį tvarkymą" darome kartą į metus, vasarą. Ir ne visur iš karto. Suderinu, kad per du ar tris laisvesnius pirmadienius sutvarkytų pilnai po 1-2 spintas, atrinktų, kur yra nereikalingi daiktai, išvalytų, likusius sudėtų tvarkingai, jei kyla kokių klausimų - grįžus po darbų pabaigiam kartu. Jei iškyla poreikis metų eigoje (nu labai matau, kad apversta kažkuri dalis, dažniausiai kurios nors spintos durys pradeda neužsidarinėti biggrin.gif ), pasakau, kad primadienį ateisiu ir kartu tą dalį tvarkysime eilinio tarkymo metu. Su mano priežiūra ir pagalba paprastai bet kurią spintą perrenkam per pusvalandį ir tas papildomas pusvalandis labai vaikui nepasijaučia bendram tvarkyme. Kadangi mano tvarkymas yra daromas "be skrupulų", kartais vaikai pasirenka patys susitvarkyti tą reikiamą spintą, kartais priima pagalbą.
Toks rutininis tvarkymas man labai padėjo. Nors visą savaitę ir atrodo, kad nesitvarko, bet kambariai visgi kartą per savaitę sutvarkyti neprisiverčia. Iš kitos pusės pastebėjau, kad išmokus tvarkytis vis dažniau kažkaip automatiškai vaikai daiktus padeda į vietą. Tiesa, ta vieta ne visada būna kur mano sumanyta. Bet, tarkime, rūbai nebesimėto po visą kambarį - sumesti kampe ant lagaminų, iš kurio po to atrūšiuojami. Žaidimai, rūbai jei dedami į spintą (o ne paliekami, kur žaista ar ant kėdės pakabinti) negrūdami, kaip papuolė, o padedami tvarkingai. Žodžiu patys atranda būdus, kaip "minimizuoti" tvarkymo laiką.
Atsakyti
Saunu thumbup.gif siaip labai ispudingai paraset , bet as kai sedziu su maziuku namie tai man kliuva uz akiu tas ju netvarkytas kambarys (jie gyvena viename kambaryje abu) , ir kiek bambu tai rezultatai buna tik pavirsutiniai ir labai skuboti, nes matai kompas arba draugai laukia, nezinau kaip su jais istikruju abiem susitarti, gal ir verta butu is jusu pasimokyti thumbup.gif bet kaip uzsimerkti ir nematyti kas darosi pas juos g.gif gal kai dirbciau butu paprasciau
Atsakyti
gera tema 4u.gif kaip tik kuriu savo trečiokui namų taisykles, nes pavargau bambėti 4u.gif
šiaip tai kai aš augau ypatingų taisyklių nebuvo, kažkaip manau mergaičių reiktų pagailėti, jos visą gyvenimą prisitvarkys, prisigamins ir t.t.o vat bernus reik strojinti, nes teks eiti iš paskos, o ir marteles nepadėkos tongue.gif
Atsakyti
Aš manau ,ad nuo mažens reikia įdiegti, kokios yra pareigos vaiko. Mano mažajai, kuriai penki metukai, jau yra nemažai pareigų ir taisyklių prikurta. Pvz. jos pareiga susitvarkyt kambarį, klausyt mūsų, klausyt aukltojų, b9ti mandagiai, neatsikalbinėti ir t.t Mūsų, kaip tėvų pareigos į jos mažuosius ir didžiuosius norus, troškimus, baimes. Nenustumti jos svajonių net jei ir atrodo jos kvailos ar dar kokios. Na taip ir stengiamės laviruoti tarp suaugusiųjų ir vaikų pasaulių. smile.gif
Atsakyti