QUOTE(augustautve @ 2011 10 20, 09:29)
Kas patars ka man daryti su savo paaugliais, irgi kai pasakai kad ka padarytu tai buna "tuoj", o tas tuoj tai kol dar tris kartus nepasakau. o siaip tai tiek bernas, tiek panycka tai ziauriai netvarkingi,mokosi siaip sau abu,nors buvo laikas kai sunus mokesi tikrai neblogai. dabar tik kompas ir daugiau neiko nemato,pastoviai turiu sakyt abiem, susitvarkykit kambari, nusivalykit batus, susirinkit rubus ir tt..... ziauriai pavargau,sakau bus geraijeigu kokia depresija neuzpuls nuo pastovios itampos, o dar maziukas pastoviai judesy
, tai as nusprendziau kokia savaite visai nesikisti, nei nesvariu rubu rankiosiu skalbti ( nes patys sukisa i komoda o i vonia sunku nunesti,nors vonia salia kambario ju ),tegul eina murzini, sakau gal geda kokia kazkada pajaus..... gal kuri mamyte susidurusi su panasia situacija,prasau patarkit ka nors 

Aš nesakau. Tvarka yra tokia - bendroje erdvėje mano taisyklės (jei kartais tenka priminti - padaro be jokių atsikalbinėjimų), bet asmeniniuose kambariuose yra jų reikalas. Kartais aš pasakau pastabą, jei tenka užeiti į jų kambarius, bet nereikalauju nieko. Sutarimas yra, kad aš minimaliai kišuosi į tvarką jų kambaryje sevaitės bėgyje, bet tvarkymo laikas ir tvaka jo metu yra nediskutuojami. Tvarkomės vieną dieną (pirmadienio vakaras) ir tada vaikai susitvarko asmeninius kambarius ir daigtus pilnai, kaip yra reikalaujama. Pilnai, tai reiškia, kad išpurto patalynę (lovos šiaip savaitės bėgyje neklojamos dažniausiai

"Generalinį tvarkymą" darome kartą į metus, vasarą. Ir ne visur iš karto. Suderinu, kad per du ar tris laisvesnius pirmadienius sutvarkytų pilnai po 1-2 spintas, atrinktų, kur yra nereikalingi daiktai, išvalytų, likusius sudėtų tvarkingai, jei kyla kokių klausimų - grįžus po darbų pabaigiam kartu. Jei iškyla poreikis metų eigoje (nu labai matau, kad apversta kažkuri dalis, dažniausiai kurios nors spintos durys pradeda neužsidarinėti

Toks rutininis tvarkymas man labai padėjo. Nors visą savaitę ir atrodo, kad nesitvarko, bet kambariai visgi kartą per savaitę sutvarkyti neprisiverčia. Iš kitos pusės pastebėjau, kad išmokus tvarkytis vis dažniau kažkaip automatiškai vaikai daiktus padeda į vietą. Tiesa, ta vieta ne visada būna kur mano sumanyta. Bet, tarkime, rūbai nebesimėto po visą kambarį - sumesti kampe ant lagaminų, iš kurio po to atrūšiuojami. Žaidimai, rūbai jei dedami į spintą (o ne paliekami, kur žaista ar ant kėdės pakabinti) negrūdami, kaip papuolė, o padedami tvarkingai. Žodžiu patys atranda būdus, kaip "minimizuoti" tvarkymo laiką.