Įkraunama...
Įkraunama...

mokausi namuose

Amrita, pagalvojau, kad klausinėju visokių smulkmenų... O gal galėtum papasakot kaip tiksliai vyksta jūsų pamokos? Prie stalo ar ne? Ar yra paskirtas pamokų laikas? Kiek laiko per dieną? Vienam dalykui- viena diena, ar kaip? Labai- labai įdomu smile.gif 4u.gif
Atsakyti
O man idomu, ar nekyla jokiu keblumu, norint vaika mokyti namuose? Turiu omeny teisiniu. Jei kas noretu su visiskai sveiku vaiku dirbti namuose, kur reiketu kreiptis? Ar tai imanoma jei gyvenama mieste? Klausineju todel, kad uzsiminiau vienai pazistamai apie tai ir ji noretu savo vaika mokyti pati, tik labai tuo suabejojo. Kaip tai padaryti jei vaikas sveikas ir mokykla lengvai pasiekiama?
Atsakyti
Relai:
Lietuvos įstatymai leidžia vaiką mokyti sveiką vaiką namuose. anksčiau mokymasis eksternu buvo galimas tik baigus pradines klases. dabar yra išleistos pataisos. buvau radusi įstatymą internete, kai prireikė draugei įrodyti mokykloje, kad tai visiskai legalu ( na tiesiog kaime tai buvo naujiena ir reikėjo šiek tiek laiko, kol jie apsiprato). įstatyme nekalba apie ligotą vaika. tėvai rašo prašymą, suderina kada nori atisiskaitinėti ( jie gali pasirinkti ar kas mėnesį ar kas tris, ar kas tris, ar kas pusę metų, ar gale, ar kaip nori biggrin.gif ) iš pradžių mokytojai gali įrodinėti, kad vaikuitikrai reikia eiti į mokyklą.... na tiesiog gali tekti išklausyti įvairių dalykų, todėl reikia prieš tai pasidomėti apie mokymą namuose, apsilankyti internetininiuose puslapiuose.
taigi tai yra visiškai teisėta. teikėtų kreiptis į arčiausiai jūsų esančios mokyklos direktorių. patarčiau turėti su savimi įstatymo kopiją, kadangi tai nėr plačiai praktikuojamas dalykas ir dirktorius gali sakyti,kad namuose yra mokomi tik neįgalūs vaikai. jie priavalo atsižvelgti į jūsų prašymą. na gal rasite ir palankiai nusiteikusių pedagogų. mums iš pradžių teko pakovoti.

Mirėjai:

na kaip tik šiandien ryte draugė atvežė mokyklinį staliuką, bet manau, kad mes jį naudosime vienus metus. po to vėl sėsim prie rašomojo stalo. na rašyti mes mokomės prie stalo, o skaitome kur patinka ir kaip patinka. mes mokslams skirame vieną valandą per dieną ir tai ne kiekvieną dieną. būna dienų kai kur nors vykstame, ar šiaip nuotaikos neturime biggrin.gif mokomės ne ryte, o dienos metu. tiesiog kol kas jaučiu,kad tai jai geriausias laikas. laikas gali keistis priklausomai nuo aplinkybių. jei matau, kad ji užsiėmusi mėgstamu darbu, tuomet leidžiu jai tai daryti, net jeigu tuo metu mes ruošėmės pasimokyti. kartais ji pati pasako,kad nori pasimokyti matematikos ar rašymo. tačiau vis tik mes stengiamės dirbti kiekvieną dieną po truputį. mokymosi rėžimas susidaro natūraliai savaime. sakykim pasaulio pažinimą mes skaitinėjam vakarais ir pratybas darome ant grindų. ji labai daug dalykų daro ant grindų ( tame tarpe ir piešia).
kaip jau anksčiau minėjau, mes vieną mėnesį mokėmės rašymo ir kitą mėnesį matematikos. bet dabar manau pabandysime keisti dalykus kas tris savaitės.
aš pastebėjau,kad tai tinka mano vaikui, bet kitam gali ir netikti
Kanadoje ir JAV yra paruošta įvarių kurikulų ir vadovėlių mokiniams, kurie mokosi namuose. ten galima rinktis. pas mus deja rinktis negalima. turime atsiskaitinėti pagal mokyklos programą. verysad.gif tačiau manau mokytoja manau supras, kad ir vaikas, kuris mokosi namuosi nebūtinai gali mokėti visus daykus gerai. jei pamatysiu,kad kai kuie dalykai neatitinka mano vaiko prigimties, nesistengsiu ir neversiu, kad ji tuos dalykus žinotų puikiai.

Atsakyti
Aciu uz atsakyma, viska perduosiu draugei, Ja labai suzavejo si mintis. Siaip as del sito pavelavau, maniske jau integravosi, as buciau mokiusi tik pradinese, dabar jai puikiai sekasi ir mokykloje 4u.gif
Atsakyti
As tai negaleciau namie mokyti -visai nesimokytu biggrin.gif . Nors maniskei i diena po valanda butu mazai...
Atsakyti
QUOTE(#Mia# @ 2007 01 18, 16:54)
As tai negaleciau namie mokyti -visai nesimokytu  biggrin.gif  . Nors maniskei i diena po valanda butu mazai...

Žinai, aš kai perskaičiau irgi pagalvojau kad mažai, o paskui primečiau (pirmokui): keturios pam po 35 min= 2 val su biškiu. Kol nusiramina po pertraukos, visokios mankštelės pamokos vidury, dar atmest darbelius ir piešimą, muziką, kuno kulturą, tt, tokius dalykus, kurių namie "pamokom" nepavadintum,... Per pamoka daug laiko sugaištoma (kiekvieno vaiko atžvilgiu) kai kažkas kitas atsakynėja, kai mokytoja atsako kitam vaikui į klausimą, kuris kitiems yra aiškus... Taigi, išeina mokykloje pirmokas būtent MOKOSI dar trumpiau nei valanda unsure.gif O beto daugelį vaikų blaško pamokų kaita (ypač jei vaikas kantrus, moka susikaupt ilgesniam laikui ir yra lėtesnis), taigi, per val. VIENO dalyko išmokstama daugiau nei per kelias pamokas skirtingom dienom.

Dar šaunu, kad pamokos vyksta dieną, nes dauguma mažių rytais tikrai nedarbingi...

4u.gif 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Mirėja: 18 sausio 2007 - 16:50
Na įdomio čia mintys, bet aš turbūt tuo klausimu esu prie tų, standartinių mamų. Be viso to blogio, ką čia perskaičiau apie mokyklą, aš ten randu ir gerų dalykų. Vaikas išmoksta bendrauti su kitais vaikais, išmoksta laimėti, išmoksta pralaimėti, išmoksta atitrūkti nuo mamos sijono, ir tampa savarankiškesniu. Kad mokymo programos sunkios, pritariu, bet o kas dabar lengva? Manau , kad 7 metų vaikas turi žinoti ne tik žodį „noriu“, bet ir žodį „reikia“. Galbūt mano tokia nuomonė todėl, kad maniškei mokykloje gerai sekasi, noriai ten eina. Pradėjo lankyti mokyklą nuo šešerių metų, kadangi mačiau, kad daržely ji tik nuobodžiauja. Tiesa, aš ne tik už mokyklą, aš ir už darželį smile.gif Aišku, ne nuo metų ar dviejų. Bet nuo 4-5 metų tik pirmyn. Parašiau ir galvoju, nejaugi aš tokia bloga mama, kad „užstoju“ valdiškas įstaigas.
Atsakyti
QUOTE(urtea @ 2007 01 20, 13:25)
Na įdomio čia mintys, bet aš turbūt tuo klausimu esu prie tų, standartinių mamų. Be viso to blogio, ką čia perskaičiau apie mokyklą, aš ten randu ir gerų dalykų. Vaikas išmoksta bendrauti su kitais vaikais, išmoksta laimėti, išmoksta pralaimėti, išmoksta atitrūkti nuo mamos sijono, ir tampa savarankiškesniu. Kad mokymo  programos sunkios, pritariu, bet o kas dabar lengva? Manau , kad 7 metų vaikas turi žinoti ne tik žodį „noriu“, bet ir žodį „reikia“. Galbūt mano tokia nuomonė todėl, kad maniškei mokykloje gerai sekasi, noriai ten eina. Pradėjo lankyti mokyklą nuo šešerių metų, kadangi mačiau, kad daržely ji tik nuobodžiauja. Tiesa, aš ne tik už mokyklą, aš ir už darželį smile.gif Aišku, ne nuo metų ar dviejų. Bet nuo 4-5 metų tik pirmyn. Parašiau ir galvoju, nejaugi aš tokia bloga mama, kad „užstoju“ valdiškas įstaigas.

Kodel bloga? tai visiskai normalu, kad vaikai eina i mokykla. Taciau buna isimciu. As tikrai saviske buciau mokiusi namuose, jei buciau zinojus, kad taip galima. Todel kad pradedama lankyti mokykla ji laisvai galejo isspresti bet koki ketvirtos klases matematikos uzdavini, rase be klaidu, Kure rasinelius, eilerascius, kokius retas ketvirtokas sukurtu. gamtos mokslu srityje buvo labiausiai pasikausciusi, pasiklause jos pasakojimu, zagsedavo net daug ismanantys zmones. Ka mum dave pradine? Ogi nieko. Ji ten praleido du metus, bet ir to pakako, kad atmustu nora kuo nors dometis. Pradine tebuvo didelis stabdis ir didelis zingsnis atgal.
Atsakyti
QUOTE(Rela @ 2007 01 20, 16:11)
Kodel bloga? tai visiskai normalu, kad vaikai eina i mokykla. Taciau buna isimciu. As tikrai saviske buciau mokiusi namuose, jei buciau zinojus, kad taip galima. Todel kad pradedama lankyti mokykla ji laisvai galejo isspresti bet koki ketvirtos klases matematikos uzdavini, rase be klaidu, Kure rasinelius, eilerascius, kokius retas ketvirtokas sukurtu. gamtos mokslu srityje buvo labiausiai pasikausciusi, pasiklause jos pasakojimu, zagsedavo net daug ismanantys zmones. Ka mum dave pradine? Ogi nieko. Ji ten praleido du metus, bet ir to pakako, kad atmustu nora kuo nors dometis. Pradine tebuvo didelis stabdis ir didelis zingsnis atgal.

Na jei vaikas neeilinių sugebėjimų, tada sutinku. Žinoma , juk būna visokių situacijų. O į kelintą klasę tavo dukrytė eina dabar ir kaip jai sekasi? Nepyk, kad klausinėju, tiesiog įdomu, o tai iki mokyklos iš kur ji gavo tiek žinių? Tu lavinai ją, teikei informaciją, skatinai?
Bet Amrita, kaip suprantu, savo dukrytę moko namie ne dėl to, kad ji būtų super gabi, tiesiog jai taip priimtiniau. aš jokiu būdu ne prieš, man tiesiog įdomu.
Atsakyti
QUOTE(Rela @ 2007 01 20, 14:11)

Galima "peršokti" klases, ypač tai rekomenduojama pradinėse. Mano praktikoje buvo toks variantas, kai mergaitė vietoj 1 nuėjo į 3. Labai jauna vidurinę baigė. Tiesa, normaliai, nebuvo super genijus, bet kam sėdėti pirmoje ar antroje- veltui praleistas laikas. O daugiau "peršokti", manau, net neverta dėl amžiaus- paskui labai sunku prisitaikyti prie vyresnių klasės draugų.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo dara: 22 sausio 2007 - 11:15
QUOTE(urtea @ 2007 01 22, 00:13)
Na jei vaikas neeilinių sugebėjimų, tada sutinku. Žinoma , juk būna visokių situacijų. O į kelintą klasę tavo dukrytė eina dabar ir kaip jai sekasi? Nepyk, kad klausinėju, tiesiog įdomu, o tai iki mokyklos iš kur ji gavo tiek žinių? Tu lavinai ją, teikei informaciją, skatinai?                                                                       
Bet Amrita, kaip suprantu, savo dukrytę moko namie ne dėl to, kad ji būtų super gabi, tiesiog jai taip priimtiniau. aš jokiu būdu ne prieš, man tiesiog įdomu.

Dabar ji sestoke, jokiu problemu lyg ir nera viskas atrodo tiesiog nuostabu, mokosi beveik vienais desimtukais, taciau tam desimtukui gauti, jai nereikia ideti nei kruopeles pastangu. Kontroliniui ruosiasi ne daugiau penkiu minuciu, o jei ir pamirsta pasiruosti, vis tiek desimtukas. butu viskas grazu, tik as bijau del jos ateities jos smegenys visiskai netobuleja, nes joms nera tinkamo darbo, plaukia pasroviui ir tiek. Pries pradedant lankyti mokykla, buvo be galo zingeidi, jai viskas buvo labai idomu, bet kokia informacija tiesiog siurbte siurbe ir niekas nepraeidavo neuzsifiksaves, buvo tarsi vaiksciojanti enciklopedija. Domejosi ivairiomis srytimis. Pvz. pati ismoko rusiskai skaityti, turedama rusiska abecele ir nesuprasdama ka skaito, kelis kartus pataisiau kai maciau kad neteisingai skaito. Pati nustebau kai ji visiskai taisiklingai eme skaityti sakinius nesuprasdama ju reiksmes. Jai uztekdavo tik karta parodyti ir ji tai isisavindavo, kai buvo treji paprase, kad parodyciau kaip reikia megsti, siai pamokai taip pat uzteko penkiu minuciu ir ji jau sekmingai mezge lelei salykeli. Skaityti ismoko beveik per viena diena, kai jai buvo dveji, paprasciausiai surasiau ant popieriaus visus skiemenys, kelis kartus perskaitem ir rezultatas tas, kad neuzilgo eme skaityti knygutes. Taip visose srytise. Ji labai lauke mokyklos, su ta mintimi, kad ten suzinos labai daug, deja... Ji daznai skusdesi, kad mokykloje mokosi to, apie ka visi jau senai zino. Negaledama realizuoti savo ziniu ir pasijutusi ne visiskai normali, ji eme po truputi, vis maziau dometis ja supanciu pasauliu. Dabar kartais pasiguodzia, kad noretu buti tokia kaip visi, nors ir matau, kad prigimtis sako visai ka kita.
Atsakyti
g.gif taigi ir man mokytoja ( ne ta,kuriai atsiskaitynėjame) dar praėjusią savaitę patarė man leisti mergaitę į mokyklą, kad ji būtų kaip visi ir aš jai tiesia ir aiškiai pasakiau, kad nenoriu , jog mano vaikas būtų kaip kiti. ar blogai jei ji bus tokia,kokia yra? mokymasis namuose leidzia bet kokiam vaikui būti savimi ir tobulėti ( žinoma jei jis kiaurą dieną ne krapšto nosį, o užsiima kokia nors veikla ir yra kas nors šalia, kas jam padeda). smile.gif
Atsakyti