Įkraunama...
Įkraunama...

atleidimas iš darbo

darbdavys negali liept atidirbt ir privalės atleist.
Atsakyti
Kruopsciai viska is eiles skaiciau, bet iskilo vistiek klausimu kalnas...

Reikalo esme: siuo metu esu dekretinese, iki vasario pradzios. Pries jam baigiantis turiu savo darbovietei pateikti prasyma vaiko prieziuros atostogoms (planuoju vieniems metams). Sioje darbovieteje idarbinama pati pasiprasiau, del sodros ismoku (nes "tikrajam" darbe mano atlyginimas buvo tik 250lt, o doktoranto stipendija sodrai nesiskaito... taigi is sodros buciau gavusi - beveik nieko) ir su darbdaviu susitarem, kad iseisiu kai man jau ju "paslaugu" nebereiks.

Klausimai: ar galiu "iseiti is darbo" iskart (na ar artimiausiu laiku, nes bet kokiu atveju as ten nedirbsiu ir noriu zmonems "nulipt nuo sprando")parasius prasyma del vaiko auginimo atostogu suteikimo? Ar tai logiska?
"Naujoji" mano darboviete buvo pagrindine, o ta, kur uz 250lt - liko antraeile. Jei nelieka pirmosios - ar antroji automatiskai pasidaro pirmaeile ir ar turiu rasyti kokius nors prasymus? Ar antraeileje darbovieteje taip pat turiu rasyti prasyma suteikti vaiko prieziuros atostogas? Ar man ten bus issaugoma darbo vieta?
Busiu labai dekinga uz atsakymus smile.gif
Atsakyti
Laba diena,
noreciau ir as teisines konsultacijos. Pradejau dirbti spalio 8 d., prieme 3 men. bandomo laikotarpio. Padirbau 1 men. ir isejau i sesija menesiui, dabar sausi jau bus praeje 3 menesiai. Taciau noreciau suzinoti ar tas menesis kai buvau mokymosi atostogose isiskaito i tuos tris menesius bandomo laikotarpio? wink_3.gif Noretume pradeti kudiki, bet su vyru bijom kad dar gali mane atleisti is darbo. Mat ten dabar kebli situacija: dirbu vaiko teviskes namuose yra 10 nameliu, kuriuose turetu dirbi 20 darbuotoju, o dabar ju yra 21. Vadinasi vienam ruosiama vieta atleisti. Nors po manes dar yra priimtu dirbti zmoniu, tai gal pirmiausia atleistu paskutinius priimtus zmones? wink_3.gif Noreciau tai suzinoti.
Aciu uz atsakyma. smile.gif
Atsakyti
Noreciau tokios konsultacijos:
Sesuo parase prasyma atleisti ja is darbo savo noru. Bet kita diena persigalvojusi parase pareiskima laikyti jos prasyma negaliojanciu. Taciau darbdavys ta pacia diena parase isakyma ir atleido seseri nuo tos dienos, kuri buvo nurodyta prasyme. Ka daryti seseriai, ar teisus darbdavys? Zinau, kad pagal DK 127 str. 4d. darbuotojas turi teise atsaukti prasyma nutraukti darbo sutarti ne veliau kaip per 3 d. nuo prasymo padavimo dienos. Po to, jis gali atsaukti prasyma tik darbdavio sutikimu. Bet situacija tokia, kad sesuo nepraleido termino, tik kad darbdavys labai jau greitai atleido.Ar dardavys gali iskart atleisti sioje situacijoje?Ar kreipdamasi i teisma sesuo laimetu?
Atsakyti
QUOTE(Skruzdeliukas @ 2005 01 15, 23:32)
Noreciau tokios konsultacijos:
Sesuo parase prasyma atleisti ja is darbo savo noru. Bet kita diena persigalvojusi parase pareiskima laikyti jos prasyma negaliojanciu. Taciau darbdavys ta pacia diena parase isakyma ir atleido seseri nuo tos dienos, kuri buvo nurodyta prasyme. Ka daryti seseriai, ar teisus darbdavys? Zinau, kad pagal DK 127 str. 4d. darbuotojas turi teise atsaukti prasyma nutraukti darbo sutarti ne veliau kaip per 3 d. nuo prasymo padavimo dienos. Po to, jis gali atsaukti prasyma tik darbdavio sutikimu. Bet situacija tokia, kad sesuo nepraleido termino, tik kad darbdavys labai jau greitai atleido.Ar dardavys gali iskart atleisti sioje situacijoje?Ar kreipdamasi i teisma sesuo laimetu?

Tavo sesuo teisi, neteisus darbdavys. Darbo kodeksas tam ir nustato tuos terminus (kad butu galima per juos kazka daryti). Sesuo teisme ko gero laimetu, bet kazi koks po to butu sudarytas jai darbe klimatas??? schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(jauna @ 2005 01 10, 01:23)
Laba diena,
noreciau ir as teisines konsultacijos. Pradejau dirbti spalio 8 d., prieme 3 men. bandomo laikotarpio. Padirbau 1 men. ir isejau i sesija menesiui, dabar sausi jau bus praeje 3 menesiai. Taciau noreciau suzinoti ar tas menesis kai buvau mokymosi atostogose isiskaito i tuos tris menesius bandomo laikotarpio? wink_3.gif

I bandomaji isiskaito tik faktiskai dirbtas laikas.

Noretume pradeti kudiki, bet su vyru bijom kad dar gali mane atleisti is darbo. Mat ten dabar kebli situacija: dirbu vaiko teviskes namuose yra 10 nameliu, kuriuose turetu dirbi 20 darbuotoju, o dabar ju yra 21. Vadinasi vienam ruosiama vieta atleisti. Nors po manes dar yra priimtu dirbti zmoniu, tai gal pirmiausia atleistu paskutinius priimtus zmones?  wink_3.gif Noreciau tai suzinoti.
Aciu uz atsakyma. smile.gif

Jei busi jau nescia ir pateiksi darbdaviui pazyma, negales atleisti, nebent imone bankrutuotu smile.gif O siaip, jei dar nesi nescia, gali atleisti bet kaip. Kas blogiau dirba, pvz smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo hobo: 20 sausio 2005 - 10:17
QUOTE(Jolyta @ 2005 01 06, 16:41)
Kruopsciai viska is eiles skaiciau, bet iskilo vistiek klausimu kalnas...

Reikalo esme: siuo metu esu dekretinese, iki vasario pradzios. Pries jam baigiantis turiu savo darbovietei pateikti prasyma vaiko prieziuros atostogoms (planuoju vieniems metams). Sioje darbovieteje idarbinama pati pasiprasiau, del sodros ismoku (nes "tikrajam" darbe mano atlyginimas buvo tik 250lt, o doktoranto stipendija sodrai nesiskaito... taigi is sodros buciau gavusi - beveik nieko) ir su darbdaviu susitarem, kad iseisiu kai man jau ju "paslaugu" nebereiks.

Klausimai: ar galiu "iseiti is darbo" iskart (na ar artimiausiu laiku, nes bet kokiu atveju as ten nedirbsiu ir noriu zmonems "nulipt nuo sprando")parasius prasyma del vaiko auginimo atostogu suteikimo? Ar tai logiska?

Gali iseit, bet bus nelogiska. Nes nieko negausiis Sodros smile.gif Mat, sodra moka tau uz atostogas. Vaikui priziureti iki anam sueis vieneri metai. O jei iseisi is darbo, tai nebebusi atostogose, neimanoma buti atostogose, jei nedirbi smile.gif Darbdavys, nebijok, tai labai graziai zino ir net minciu tokiu neturi, kad iseisi anksciau, nei vaikui sueis vieneri arba net treji. Jis gi su tavim neturi jokio darbo. Tik tabely pazymi, ir tiek ziniu. Nei jis tau ka moka, nei ka...

"Naujoji" mano darboviete buvo pagrindine, o ta, kur uz 250lt - liko antraeile. Jei nelieka pirmosios - ar antroji automatiskai pasidaro pirmaeile ir ar turiu rasyti kokius nors prasymus? Ar antraeileje darbovieteje taip pat turiu rasyti prasyma suteikti vaiko prieziuros atostogas? Ar man ten bus issaugoma darbo vieta?

Turi rasyt prasyma - prasome nuo tada ir tada laikyti mano darboviete pirmaeile. Nes darbdavys, tiksliau, algas skaiciuojanti buhaltere, nezino, kas ten kur kada bankrutavo, o ir is kur turetu zinot?

Antraeileje viskas kaip pirmaeileje. Turi rasyt ir privalo smile.gif

Atsakyti
Sveiki rasau pirma karta i si foruma.Na mano vyras nesenai neteko darbo jam pagal darbo sutarti baigesi sutartis.Beja dar pries baigentis sutarciai jis susirgo ir pasieme bilieteni.Kai baigesi bilietenis is kart nuejo i darboviete kad priduoti bilieteni,ta paca diena nuviko i darbo birza.Bet jam pranese kad jis pavelaves atejo visu menesiu nes jo darbo sutartis pasibaige gruodzio 30d.Vyras paaiskino kad jam buvo bilietenis ir kad negalejo jis registruotis bilietenio metu.Ir dar vienas kurijozas jis nepasiziurejo kad jam i darbo knigute idejo stampa kad atleistas 30d.gruodzio nors jis tuo metu sirgo ir jo bilietenis baigesi tik sausio 24d.Kur dabar mums eiti ir ka daryti.Nes vyras nebegaus pinigu nei uz bilieteni nei is darbo birzos pasalpos.Prasau jusu padekit is anksto labai dekoju.
Atsakyti
žiūriu iš klaidų nepasimokėt. pirmiausia, tai reikia taisykles skaityt.

dabar tavo vyras gali gražiuoju siūlyt darbdaviui nukelt atleidimo datą. arba kreiptis į teismą dėl neteisėto atleidimo iš darbo.
nors iš ties visiškai man yra nesuprantama atleidimo iš darbo priežastis.
Atsakyti
Ligos metu negalima zmogaus atleisti, cia grubus pazeidimas. Jeigu nepavyks susitarti su darbuoviete pabandykit kreiptis i darbo inspekcija ir parasyti skunda, tegul pakrato tokius darbdavius.
Atsakyti
nebūtinai, jei tai buvo terminuota sutartis, o darbuotojas apie liga nepranešė, atnešė knygutę viskam sutvarkyt, o poto staiga atsibudo...tai kaip tas darbdavys galėjo žinot, kad žmogus turi nedarbingumo lapelį?
Atsakyti
Na nemanau kad yra toki neatsakingu darbuotoju. Juk yra pildomas darbo laiko ziniarastis, tai darbdavys darbuotojo nebuvima darbe tuti kaip nors pazymeti. jeigu darbuotojas nenori buti atleistas uz pravaikstas jis butinai pranes del kokios priezasties nepasirode darbe.
Atsakyti