Įkraunama...
Įkraunama...

atleidimas iš darbo

Labutis! Musu seimoje siuo metu sklando sioks toks nerimas (svelniai kalbant). Mano vyro darbovieteje ruosiamasi mazinti etatus. Seniau tai buvo valstybine istaiga, bet pries pora menesiu vyriausybe ja pardave Vilniaus Prekybai, kuri nutare siek tiek ,,apsisvarinti". Vyrui 32 metai, darbovieteje yra isdirbes 11 metu, neturi jokiu nuobaudu, ispejimu. Vyriskis neturi bazinio issilavinimo, bet turi issilaikes visus kursus, iskaitas ir pan., kurie jam leidzia dirbti, tik jis negali gauti aukstesnes kategorijos. Tokiu, be bazinio issilavinimo, yra pakankamai daug. Auginame du -8 ir 10 metu vaikus. Atostogavo praeitu metu rugpjucio menesi, pagal isidarbinimo laika atostogauti turejo siu metu kovo menesi, bet siemet dar neatostogavo. Klausimai: kokiu pagrindu mano vyriskis gali buti atleidziamas is darbo, pries kiek laiko jis turi buti ispetas, t.y. iteiktas ispejimo lapelis, kokia kompensacija ir uz koki laikotarpi jam turi buti paskaiciuota, ar priklausytu atostogos ir atostoginiai? Darbe sklando kalbos, kad bus pasiulyta pasirasyti sutarti, kad iseini abieju saliu susitarimu. Bet ar taip apsimoka? Ar bus galima po to registruotis Darbo Birzoje? Gal geriau pagal etatu mazinima? Suprantu-uzdaviau labai daug klausimu, bet mums siuo metu tai labai svarbi informacija. Nes jei nezinai istatymu-paleis plika ir basa-niekam nepasiskusi...Uz suteikta informacija busime labai dekingi .ACIU!!! smartass.gif
Atsakyti
pApRASTAI pERSpEJA pRIES DU MENESIUS, O JEI YAR VAIKU KAIp JUSU ATVEJU pRIES KETURIS MENESIUS.... g.gif
ATRODO, UZ pENKIS MEN. BET JEI SUGALVOTU ATLEISTI ANKSCIAU LAIKO TURI SUMOKETI IR UZ TUOS MEN., BEI UZ NEpANAUDOTAS ATOSTOGAS TAIp pAT TURI SUMOKETI,.... MANO TOKIOS ZINIOS... g.gif
SEKMES JUMS, TIKIUOSI pRASLYSIT IR NENUKENTESIT... smile.gif
Atsakyti
Kadangi pati prieš kelias savaites buvau atleista iš darbo, tai šiek tiek žinau. Enigma ten viską teisingai pasakė, aš tik papildysiu. Geriau, kad atleistų pagal etatų mažinimą(rodos 127 straipsnis), tada vyras gaus išeitinę kompensaciją kažkur už 5 mėnesius. Atsistojus į "Darbo biržą" pusę metų turėtų mokėti bedarbio pašalpą. Jei atleis šalių susitarimu(125 straipsnis), tai bedarbio pašalpą pradės gauti tik po 6 mėnesių. Kadangi yra du nepilnamečiai vaikai, tai įspėjimas turi būti gautas prieš 4 mėnesius. Jei kartais nebeliktų darbo vietos, už tuos 4 mėnesius bet kuriuo atveju mokės(nors ir nedirbsi). Jei dar ką prisiminsiu, tai po švenčių parašysiu.
Atsakyti
Rasyte31, gal tavo vyras valstybes tarnautojas? r jokiu budu nereikia rasyti prasymo del atleidimo is darbo, tai butu didele klaida.
Atsakyti
Mano vyras-elektrikas, dirba elektros tinkluose... smartass.gif
Atsakyti
Mano kompanijoje irgi buvo etatu mazinimas. Kadangi daznai kompaniju vadovai bando isgauti is darbuotoju rastiskus abipusius sutikimus, jie kartais, negave jo, bando "prirasyti" visokiu nuobaudu, mol zmogus pradejo blogai dirbti. Tada jie gali atleisti be niekur nieko. Tai viena mano kolege, kad apsidraustu nuo to, nuleke is anksto pas teisininka. Ji kazkur uzsiregistravo, bet as tiksliai nepamenu kur ir dabar as jau jos nerasiu. Tai jai butu padeja teisme irodyti, kad prie jos buvo kabinejamasi ir norima atleisti be kompensacijos.

Siaip cia yra darbo kodeksas, gali pasiskaityti, tada daug kas tampa aiskiau
http://www3.lrs.lt/c...334&Condition2=
Atsakyti
Jei nores registruotis i Darbo birza, tai atleidima reikia forminti kaip atleidima darbdavio valia (darbo kodekso 129 str.). Ispejimo terminos tavo vyrui 4 menesiai (del vaiku), uz nepanaudotas atostogas jam turi buti ismoketi pinigai, taip pat kadangi stazas 11 metu jam priklausytu 5 atlyginimu dydzio iseitine pasalpa. Kadangi vyro stazas daugiau nei 10 metu, jis turi pirmumo teise likti darbe (lyginant su kitais darbuotojais), isskyrus ta atveji, jei darbdavys irodys, kad kitu (trumpiau dirbanciu) darbuotoju yra aukstesne kvalifikacija
Atsakyti
Paaiškinkit, ar turi teisę darbdavys atleisti iš darbo nėčią moterį, kai jis nėra oficialiai informuotas apie jos nėštumą(nepristatyta med.pažyma ar pan.) huh.gif
Jei taip, tai kokiu atveju? Jei ne, bet tai ketinama, kuo gali nėčioji apsiginti?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo silagele: 06 gegužės 2004 - 13:56
Labutis! Smagu, kad kazkam rupi ir svetimos problemos. Vyra kol kas paliko darbe. Bet kaip pas privatininkus-sakau , kad kol kas... wink.gif
Atsakyti
Sekmes Rasyte,
Žinai, tikram lietuviui, svetimos problemos arčiau kūno biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif \

Nenusimink, visos permainos tik į gerą ir priverčia pasitempti.

Nekuklus klausimas, girdėjau, kad ta įmonė keliasi į Vilnių? O vyrą irgi kels ar jis liks vietoj?
Atsakyti
Ne-niekur ji nesikels-ten bus centras, o cia vietoje padalinys. Aciu uz gerus zodzius! clap.gif
Atsakyti
QUOTE (silagele @ 2004 05 06, 11:55)
Paaiškinkit, ar turi teisę darbdavys atleisti iš darbo nėčią moterį, kai jis nėra oficialiai informuotas apie jos nėštumą(nepristatyta med.pažyma ar pan.) huh.gif
Jei taip, tai kokiu atveju? Jei ne, bet tai ketinama, kuo gali nėčioji apsiginti?

O iš kur darbdavys, atleisdamas iš darbo, gali žinoti žinoti, ar tu nėščia, ar ne? Juk apie nėštumą net ir pati moteris sužino ne iš karto rolleyes.gif
Atsakyti