Improvizacija musakos temaMusaka - tai ne patiekalas, o patiekalo gaminimo būdas, ingredientai gali būti skirtingi. Gali būti skirtingas eiliškumas, skirtingos sudedamosios dalys - padažai, ingredientų kombinacijos. "Patates" - bulvių, bet pažymėkime, kad tai gali būti ne tik bulvių griežinėliai, bet ir bulvių košė, "kolokithakia" - cukinijų, "melitsanes" - baklažanų... Tikroji musaka gali būti tik Graikijoje
Ir kiekviena šeimininkė gamina ją kitaip
Musaka - kaloringas ir pastangu reikalaujantis patiekalas, tad reiktu i tai atsizvelgti
mėsos padažas 0,5 kg per stambu sieteli maltos jautienos (galima taip pat supjaustyti peiliu...jei yra toks noras

)
2 saukstai aliejaus
1 vid.dydzio svogunas
2 skilteles cesnako
puse stiklines balto vyno
400 g pomidoru savo sultyse (standartine skardine)
puse saukstelio cukraus
puse stiklines smulkiai supjaustytu petrazoliu
bazilikas - dziovintas arba sviezias
cinamono lazdele
1 kiausinio baltymas
druska, pipirai
sūrio padazui:
stikline jogurto arba liesos grietines
1 trynys
1 kiausinis
puse stiklines tarkuoto fermentinio surio
muskato riesutas, druska, pipirai
4 - 5 vid. dydžio baklažanai
aliejus baklažanų kepimui
forma kepimui 20 х 30 cm.
Baklažanus supjaustyti nestoromis riekelėmis, pasūdyti ir palikti maždaug 20 - 30 minučių. Baklažanus sausai nušluostyti, apkepti ir nusausinti ant popierinių rankšluoščių.
Svogūną supjaustyti, į keptuvę įpilti porą šaukštų vandens, sušutinti svogūną, įpilti aliejų, įdėti smulkintą česnaką ir lengvai apkepti. Pridėti mėsą ir visą laiką maišant kepti apie dešimt minučių. Supilti vyną, trumpai pavirti, tada sudėti smulkintus pomidorus, petražoles, baziliką, cinamono lazdelę, druską, pipirus. Troškinti viską kartu, kol išgaruos skystis
(šį kartą neturėjau kantrybės, tad nelaukiau
)) truputį praskydo... bet skonio kardinaliai nepagadino
) Atvėsinti, išplakti baltymą ir atsargiai įmaišyti į mėsos padažą.
Sūrio padažui visus ingredientus sumaišyti

(dar galima pridėti šaukštą miltų, bet ...

)
Formą ištepti sviestu (aliejumi) ir pabarstyti džiuvėsėliais. Baklažanais iškloti formą, sudėti mėsos padažą, vėl užkloti baklažanais. Ant viršaus užpilti sūrio padažą. Kepti apie 40 min 180 C.