Įkraunama...
Įkraunama...

Kur švęsti Kūčias?

QUOTE(pašnekutė @ 2013 01 04, 12:32)
lotuliukas.gif Sugyventinius priskaičiavot šeimai, o jau senelius - ne  doh.gif

tai, kad jie seimos statusa labiau atitinka - kaip pvz vienas is seimos apibrezimu: šeima - žmonių grupė, susidedanti iš tėvų, vaikų (kartais ir artimų giminaičių), gyvenančių kartu (is dabartines lietuviu kalbos zodyno)
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Bekasė: 04 sausio 2013 - 12:29
QUOTE(Bekasė @ 2013 01 04, 13:26)
tai, kad jie seimos statusa labiau atitinka - kaip pvz vienas is seimos apibrezimu: šeima - žmonių grupė, susidedanti iš tėvų, vaikų (kartais ir artimų giminaičių), gyvenančių kartu (is dabartines lietuviu kalbos zodyno)

Ačiū D., kad bent jau kol kas nereikia gyvent pagal žodyna, o pagal širdį mirksiukas.gif Jei jau kažko kažkur širdis netraukia, tai geriau ir neit. Nesvarbu, kas žodynuose ar dar kokiuose popieriuose parašyta, aforizmuose porinama ar protingi žmonės pataria mirksiukas.gif
Atsakyti
Man kažkaip nežmoniška būtų vienus senelius/močiutes palikti Kūčių švęst, tokia yra tradicija, ir įstatymai čia ne prie ko. Nepamenu, kaip buvo mano ankstyvoje vaikystėje, kai dar buvo gyvas vienas senelis, bet vėliau visuomet švęsdavom su močiutėm (Kūčias - pas tėvus kartu su mamos močiute, o antrą Kalėdų dieną pas tėčio brolį - kartu su tėčio močiute). Šiaip jau, pagal tradiciją prie Kūčių stalo kviečiami vieniši, "pavargėliai", toli nuo namų esantys keliauninkai. Tarybiniais laikais dėl suprantamų priežasčių šios tradicijos nesilaikėme, nors savo dėstytoją britę (VU ir tarybiniais laikais kažkaip "suoranizuodavo" dėstytojų, kurių gimtoji kalba - anglų) vienais metais pakvietčiau prie Kūčių stalo. O jau nepriklausomybės metais, kol vaikai buvo dar maži, visuomet pas tėvus Kūčių švęsti pasiimdavom vaikų draugus, kurių šeimos Kūčių nešvenčia (pvz., lietuvių kilmės stačiatikių popo sūnų ir vaikus, kurių tėvai tą vakarą turėdavo dirbti)
Atsakyti
QUOTE(Ašaka @ 2013 01 04, 20:30)
Man kažkaip nežmoniška būtų vienus senelius/močiutes palikti Kūčių švęst, tokia yra tradicija,

Visada kucias svesdavome tevai, brolis ir as - niekada nebudavo vaziuojama pas senelius. Aisku gal pas ka atmintis ir trumpa, bet nedarbo diena kucioms i vede tik tik (pernai ar uzpernai), tai man labai idomu, kaip atidirbus pilna darbo diena dar galima speti ir nuvaziuoti pvz is vilniaus i kokia zemaitija ( ypac neturint nuosavo auto, kas anksciau, tikrai buvo daug daznesne ir tikrai iprasta situacija). Tai kad ir buvo tradicija - kucias svesti seimos rate, o jau kaledas/naujuosius placiau, aplankant giminaicius, draugus ir t.t.
Beje, taip niekas ir neatsake, kad jeigu nezmoniska senelius/mociutes palikti kucias svesti, tai kaip reikia persiplesti ar klonuotis, jeigu tu seneliu mociuciu yra ne vieni like ar seneliais cia laikoma, tik savo kraujo gimines atstovai ( tiek mano, tiek vyro tevai yra gyvi, is vyro puses tai dar ir jo abieju tevu tevai yra gyvi). Aisku matyt pas tokius zmones pagal logika, kad seneliu negalima palikti vienu, o sugyventinis ne seima, tai atrodo normalu, kad zmones kartu gyvenantys ir besilaukiantys vaiko kucias/kaledas/velykas svencia atskirai (kiekviena pas savo tevus). Idomu kaip gimusi vaika siuo atveju dalins (matau toki pavyzdi gimineje ir asmeniskai man jisai yra keistas, bet ziuriu kad kitiems tai yra normalu).
Atsakyti
QUOTE(pašnekutė @ 2013 01 04, 18:02)
Ačiū D., kad bent jau kol kas nereikia gyvent pagal žodyna, o pagal širdį  mirksiukas.gif  Jei jau kažko kažkur širdis netraukia, tai geriau ir neit. Nesvarbu, kas žodynuose ar dar kokiuose popieriuose parašyta, aforizmuose porinama ar protingi žmonės pataria  mirksiukas.gif

drinks_cheers.gif
labai teisingos mintys
Atsakyti
QUOTE(Bekasė @ 2013 01 06, 00:56)
Visada kucias svesdavome tevai, brolis ir as - niekada nebudavo vaziuojama pas senelius. Aisku gal pas ka atmintis ir trumpa, bet nedarbo diena kucioms i vede tik tik (pernai ar uzpernai), tai man labai idomu, kaip atidirbus pilna darbo diena dar galima speti ir nuvaziuoti pvz is vilniaus i kokia zemaitija ( ypac neturint nuosavo auto, kas anksciau, tikrai buvo daug daznesne ir tikrai iprasta situacija). Tai kad ir buvo tradicija - kucias svesti seimos rate, o jau kaledas/naujuosius placiau, aplankant giminaicius, draugus ir t.t.
Beje, taip niekas ir neatsake, kad jeigu nezmoniska senelius/mociutes palikti kucias svesti, tai kaip reikia persiplesti ar klonuotis, jeigu tu seneliu mociuciu yra ne vieni like ar seneliais cia laikoma, tik savo kraujo gimines atstovai ( tiek mano, tiek vyro tevai yra gyvi, is vyro puses tai dar ir jo abieju tevu tevai yra gyvi). Aisku matyt pas tokius zmones pagal logika, kad seneliu negalima palikti vienu, o sugyventinis ne seima, tai atrodo normalu, kad zmones kartu gyvenantys ir besilaukiantys vaiko kucias/kaledas/velykas svencia atskirai (kiekviena pas savo tevus). Idomu kaip gimusi vaika siuo atveju dalins (matau toki pavyzdi gimineje ir asmeniskai man jisai yra keistas, bet ziuriu kad kitiems tai yra normalu).

Viskas priklauso nuo giminės ir konkrečios situacijos, nereikia pykti. Mano močiutė iš mamos pusės, kol gyveno atskirai, pati prieš šventes atvažiuodavo mamai padėti (teisingai rašote, kad anksčiau Kūčios buvo darbo diena), o kita močiutė gyveno pas tėčio brolį, taip kad irgi švęsdavo ne viena. Dabar anyta atvažiuoja pas mano tėvus kūčiavoti, tai irgi problemų nėra.
Atsakyti
QUOTE(Ašaka @ 2013 01 08, 12:01)
Viskas priklauso nuo giminės ir konkrečios situacijos, nereikia pykti.

niekas ir nepyksta, tik jeigu viskas kaip rasai priklauso nuo konkrecios sitacijos, tai kodel aiskini apie nezmoniskuma?
Atsakyti
QUOTE(pašnekutė @ 2013 01 04, 17:02)
Ačiū D., kad bent jau kol kas nereikia gyvent pagal žodyna, o pagal širdį  mirksiukas.gif  Jei jau kažko kažkur širdis netraukia, tai geriau ir neit. Nesvarbu, kas žodynuose ar dar kokiuose popieriuose parašyta, aforizmuose porinama ar protingi žmonės pataria  mirksiukas.gif

drinks_cheers.gif Mes net negriztame i LT svesti, kaip dauguma isvykusiu. Nes netraukia pas vyro mama. Musu mamos gyvena tame paciame miestelyje. Bet svenciame su mano mama pas mus, ten kur musu namai. Siemet net kuciukus pati kepiau ir aguonas maliau. smile.gif Stengiames laikytis senu paprociu, kaip mociute mokino.
Atsakyti
planuojam svest kaip ir praeitais metais namuose su tevais ir uosviais smile.gif
Atsakyti
Šiais metais Kūčios pas mano tėvus, praeitais metais buvome pas uošvius.

Kadangi per Kūčias mano gimtadienis, tai esu įpratusi švęsti su savo tėvais, todėl vyras tam neprieštarauja wub.gif
Atsakyti
Na, mums šiuo atvėju paprasčiau, esam visi kauniečiai, tai visada renkamės arba pas vyro mamą arba pas mano smile.gif taip ir daug lakstyt nereik ir persivalgymas negresia biggrin.gif o sesei sudėtingiau. Ji su vyru gyvena Vilniuj, vyro mama Klaipėdoj, tėtis Panevežy(išsiskyrę tėvai), tai pasiskirsto kasmet kur važiuot. Vienais metais bandė visur aplėkt, tai skrandžiam mirtis buvo biggrin.gif o dar visi kaip užsukti "nu sėskit, pavalgykit, po kelionės alkani turbūt" doh.gif
Atsakyti
tevus pasiimti ir vykti pas uosvius ARBA uosvius pasiimti ir vykti pas tevus, kad ne vieni neliktu nuskriausti 4u.gif
Atsakyti