Įkraunama...
Įkraunama...

Verslo liudijimas (patentas) ir individuali veikla

gal kas uzsiminejate individualia veikla
kaip ten tvarkotes su sodros reikaliukais
as kaip ir neisejusi is pagrindinio darbo esu vaiko prieziuros atostogose ir turiu indvidualia veikal man sodroje sake kad turiu moketi bazine pensija tik ?
kazkai neaisku man cia ? kodel as turiu moketi jei darbdavys man turetu tai moketi?
Atsakyti
QUOTE(Hakere @ 2007 03 27, 16:49)
as kaip ir neisejusi is pagrindinio darbo esu vaiko prieziuros atostogose ir turiu indvidualia veikal man sodroje sake kad turiu moketi bazine pensija tik ?
kazkai neaisku man cia ? kodel as turiu moketi jei darbdavys man turetu tai moketi?

Vat ir man įdomu kaip čia viskas yra. Žinau sakysite pasiskaitykite tiek daug nuorodų. Bet ten taip painiai viskas parašyta, kad nieko nesuprantu.

Man reikia jog paaiškintų savais žodžiais tada visada aiškiau.
Atsakyti
man sodroje sake kad turiu moketi bazine pensija tik ?

kadangi dabar esate vaiko priežiūros atostogose ir nedirbate, reiškia darbdavys nemoka už jus sodrai, todėl įregistravusi indisidualią veiklą dabar (kai atostogaujate) turite moketi sodrai, kai pradėsite dirbti, ir darbdavys mokės sodrai jums mokėti nereiks
Atsakyti

Jeigu esate vaiko priežiūros atostogose, jus bazinei pensijai privalomai draudžia valstybė.
Soc. draudimo įstatymas: http://www3.lrs.lt/p...s...ery=&p_tr2=
4. Pensijų socialiniu draudimu tik pagrindinei pensijos daliai privalomai draudžiami:
1) asmenys, kurie vykdo individualią veiklą turėdami verslo liudijimą;
2) šeimos pasirinkimu motina (įmotė), tėvas (įtėvis), faktiškai auginantis vaiką, arba vaiko globėjas, auginantys vaiką iki trejų metų;
(....)

O čia iš Sodros išaiškinimas:

Kuomet savarankiškai dirbantys asmenys gali nemokėti valstybinio socialinio draudimo įmokų?

Savarankiškai dirbančių asmenų valstybinio socialinio draudimo įmokų nei valstybinės socialinio draudimo pensijos pagrindinei, nei papildomoms dalims galima nemokėti (tas laikotarpis nebus įskaitytas į jų valstybinio socialinio draudimo stažą) tik tuo atveju, kai individualių įmonių savininkų, tikrųjų ūkinių bendrijų ar komanditinių ūkinių bendrijų tikrųjų narių ir asmenų, kurie verčiasi individualia veikla, kaip ji apibrėžta Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme, išskyrus individualią veiklą, kuria verčiamasi turint verslo liudijimus, pajamų metinė suma, apskaičiuota iš apmokestinamojo pelno (pajamų), apskaičiuoto pagal Pelno mokesčio įstatymą (Gyventojų pajamų mokesčio įstatymą), atėmus mokestinių metų pelno (pajamų) mokesčio sumą, yra mažesnė už 12 minimalių mėnesinių algų (MMA) sumą ir šie asmenys*:
o gauna socialinio draudimo senatvės ar socialinio draudimo netekto darbingumo (invalidumo) pensiją, paskirtą pagal Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymą;
o gauna šalpos pensiją ar kompensaciją, išskyrus šalpos našlaičių pensiją, paskirtą pagal Valstybinių šalpos išmokų įstatymą;
o gauna su socialinio draudimo santykiais susijusią (socialinio draudimo) senatvės ar netekto darbingumo (invalidumo) pensiją iš Europos Sąjungos valstybės narės, taip pat šalies, su kuria Lietuvos Respublika yra sudariusi tarptautinę sutartį dėl socialinės apsaugos taikymo;
o yra laisvės atėmimo vietose arba jiems Baudžiamojo kodekso nustatyta tvarka teismo nuosprendžiu yra paskirtos priverčiamosios stacionarinio stebėjimo medicinos priemonės ar auklėjamojo poveikio priemonės specializuotose psichikos sveikatos priežiūros įstaigose;
o yra įregistravę likviduojamos individualios įmonės ar ūkinės bendrijos statusą Juridinių asmenų registre, o visi individualios įmonės ar ūkinės bendrijos darbuotojai atleisti iš darbo;
o privalomai draudžiami valstybiniu socialiniu draudimu pagal Lietuvos Respublikos įstatymus;
o turi būtinąjį socialinio draudimo stažą socialinio draudimo senatvės pensijai gauti (30 metų) pagal Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymą.

Čia
http://www.sodra.lt/...s_asmenims/1510

Manau, Sodra nepagrįstai reikalauja mokėti
Atsakyti
Sveikos.turiu mazyte problemele,tiksliau ji net ne mano ax.gif
Mano broliene laukiasi,ji dirba pagal ta vadinama "patenta" jau 1m.laiko,ar kas paprasciau galetumete paaiskinti,kaip dabar bus su tom dekretinem?Ar priklauso vienkartine pasalpa?ar kokius mokescius reikes sodrai moketi?
Juciuosi,kaip juoda varna blush2.gif ,niekada nesidomejau tokiu dalyku,va o dabar prireike ir nieko apie tai nezinau blush2.gif ,skaiciau internete daug,bet taip painu,nesuprantu nieko g.gif
Gal kas pagelbesit,didelis aciu 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Polijana @ 2007 04 02, 09:10)
paprasciau galetumete paaiskinti,kaip dabar bus su tom dekretinem?Ar priklauso vienkartine pasalpa?ar kokius mokescius reikes sodrai moketi?

Su dekretinėm nebus nieko, ta prasme pinigėlių iki metų ji negaus, nes išsiimdama verslo liudijimą ji moka sodrai tik bazinei pensijai. Vienkartinė pašalpą, kurią moka soc. paramos skyriai priklauso tikrai

Atsakyti
tai, jei issiskyrusi mama, auginanti du nepilnamečius dirba pagal "patentą", jai priklausys pašalpos už butą? Darbdavys nori, kad ji dirbtų su "patentu" (nuomotųsi darbo vietą pas darbdavį), o ne pagal darbo sutartį, nors joje min. valandinis darbo užmokestis. Ką praranda mama, dirbdama pagal "patentą"? Ką turi ji sumokėti pati, ką darbdavys, kuo ji draudžiama, ar gaus soc. pašalpas ji ir jos vaikai m-kloje ir t.t.? AČIŪ LABAI
Papildyta:
ir dar,
kas ta pagrindinė pensidos dalis ir papildoma, kas, kada, kaip jomis draudzia ir pan.?? Aciu dar.
Atsakyti
QUOTE(sprinza @ 2007 04 13, 11:47)
1.tai, jei issiskyrusi mama, auginanti du nepilnamečius dirba pagal "patentą", jai priklausys pašalpos už butą?  Darbdavys nori, kad ji dirbtų su "patentu" (nuomotųsi darbo vietą pas darbdavį), o ne pagal darbo sutartį, nors joje min. valandinis darbo užmokestis. 
2.Ką praranda mama, dirbdama pagal "patentą"? 
3.Ką turi ji sumokėti pati, ką darbdavys, kuo ji draudžiama, ar gaus soc. pašalpas ji ir jos vaikai m-kloje ir t.t.? AČIŪ LABAI
Papildyta:
4.ir dar,
kas ta pagrindinė pensidos dalis ir papildoma, kas, kada, kaip jomis draudzia ir pan.?? Aciu dar.

ne į visus tavo klausimus žinau atsakymus, bet gal šiek tiek pagelbėsiu:
2. pagrindiniai minusai -nedarbingumo metu negausi iš sodros pinigėlių (ligos pašalpos) doh.gif, nėštumo ir gimdymo atostogų pašalpos ir vadinamųjų "dekretinių" (jei pataptum nestuke.gif ), atostoginių negausi, neturėsi "nedarbo draudimo" g.gif
3. VMI-mokestį už patentą ir privalomo sveikatos draudimo įmoką (gali ir nereikėti mokėti, paskaičiuos VMI), Sodrai-šiuo metu 133 Lt. Darbdavys nemoka nieko, nes jis juk tau ne darbdavys-tu pati susikuri sau darbo vietą.
Dėl soc. pašalpų negaliu pakomentuoti nieko
4. Įmokos dydis pagrindinei pensijos daliai gauti – 50 proc. bazinės pensijos (133 Lt). Verslo liudijimus turintys asmenys draudžiasi valstybinio socialinio draudimo pagrindinei pensijos daliai. taigi papildomai pensjos daliai mokėti nereikia.
Atsakyti
Laba dėkoju Nolinai už atsakymus per AŽ, bijau jos dar klausinėti, kad nevarginčiau savo problemomis, tai rašau dar ir čia. Gal ir čia sulauksiu greito atsakymo.

Pasižūrėjau, kad mano veiklai tiktų ir pagal EVRK 52.61 Užsakomasis pardavimas paštu. Tokiai veiklai verslo liudijimas, kaip aš galvoju, netinka, nes kalsifikatoriuje neradau. Tada reikia išsiimti individualio veiklos pažymėjimą, nors labai tikėjausi, kad galėsiu paimti ir verslo liudijimą, juk veikla nemaisto smulkiomis prekėmis tiktai, jokio ilgalaikio turto nėra. Noriu paklausti, jeigu per mėnesį suprekiaučiau apie 500 - 800 Lt daugiausia, tai paaiškinkit man apie tuos mokesčius dabar paprastai ir aiškiai: kiek turėsiu mokėti: 15 proc nuo sumos, kurią gausiu: 500 ar 800 Lt. (suprekiauta per mėn.) minus neapm. pajamų dydis. lygu ta suma, nuo kurios jau turėsiu mokėti 15 proc.? Beje, jeigu dar auginu viena vaikelį. O jeigu suprekiausiu tik 250 Lt? Kaip tada su mokesčiais?

Ir dar vienas neraminantis klausimas:

Jeigu prekes perku ne iš ES šalių, kokie tie muitinės dokumetai turi būti? Ar tie, kuriuos gaunu iš muitinės kartu preke su mokesčių aspkaičiavimais+pardavėjo sąskaita? Tai kokius aš čia mokesčius sumoku: A00 ir B00? Sumoku ir vėl paskui reikia man mokėti mokesčiams tuos 15 proc.? Nieko nesuprantu.

Labai prašau atsakyti kas ką žino į mano klausimus, neramu, o laukti ilgai negaliu.
Atsakyti
QUOTE(rassada @ 2007 05 02, 12:36)
Noriu paklausti, jeigu per mėnesį suprekiaučiau apie 500 - 800 Lt daugiausia, tai paaiškinkit man apie tuos mokesčius dabar paprastai ir aiškiai: kiek turėsiu mokėti: 15 proc nuo sumos, kurią gausiu: 500 ar 800 Lt. (suprekiauta per mėn.) minus neapm. pajamų dydis. lygu ta suma, nuo kurios jau turėsiu mokėti 15 proc.? Beje, jeigu dar auginu viena vaikelį. O jeigu suprekiausiu tik 250 Lt? Kaip tada su mokesčiais?

Ir dar vienas neraminantis klausimas:

Jeigu prekes perku ne iš ES šalių, kokie tie muitinės dokumetai turi būti? Ar tie, kuriuos gaunu iš muitinės kartu preke su mokesčių aspkaičiavimais+pardavėjo sąskaita? Tai kokius aš čia mokesčius sumoku: A00 ir B00? Sumoku ir vėl paskui reikia man mokėti mokesčiams tuos 15 proc.? Nieko nesuprantu.

Labai prašau atsakyti kas ką žino į mano klausimus, neramu, o laukti ilgai negaliu.

tu pati pasirenki kokiu mokesčiu apmokestinsi savo pajamas 15 ar 27 - 15 nuo visų pajamų, 27 nuo gryno pelno- t.y. atmetus išlaidas. mokestį apskaičiuosi deklaruodama metams pasibaigus pajamas, tada ir prisitaikysi tau priklausantu npd (jei esi nedirbnati), jei viena augini veikelį nod bus didesnis, plius dar turėsi mokėti sodrai kas mėnesį bazinei pensijai, ir jei pajamos viršys 12 MMA, turėsi sumokėti papildomai pensijai

jei gauni prekes ne iš ES turi turėti importo deklaracijas, pardavėjo sąskaita. čia tikriausiai moki importo mokesčius kažkokius. o vmi moki mokestį nuo pajamų
Atsakyti
Esu dirbanti, bet vaiko auginimo atostogose. O iš kur gauti tą importo deklaraciją? Kartais ir importo mokesčių jokių nereikia mokėti, gaunu tiesiog laiškutį, o apmoku per PayPal g.gif Galiu turėti tik sąskaitą g.gif
Atsakyti
QUOTE(rassada @ 2007 05 02, 15:07)
Esu dirbanti, bet vaiko auginimo atostogose.

del sodros įmokų reikia pasitikslinti sodroj, užteks ir sąskaitų manau
Atsakyti