QUOTE(skruzdeda @ 2009 01 05, 13:23)
Na nepasakyciau, kad jau labai gerai jis kalba - dar negali risliai papasakoti kokio nors ivykio arba ka per visa diena veike darzelyje, pasakos ar pan. Visa kalba daugiausia dialogas. Taciau manau, kad jau kalba visgi pakankamai gerai. Ir klausimus uzduoda, ir sakinius iki panasiai 8 zodziu gerai gramatiskai sudelioja, ir visus poreikius isreiskia bei nuomone. Nekalba dar visiskai prie nepazistamu tik mykia, o prie pazistamu maziau ir sunkiau kalba (tikriausiai ir darzelyje) negu su mumis namuose.
As turiu pojuti, kad musiskis irgi pradejo kalba kaip reikiant suprasti nuo 2.5 metu, kas yra velai. Nors negaliu labai tiksliai pasakyti. Aisku ivairius daiktus, kuno dalis tai nuo 1.5 metu zinojo, bet kad sakinius suprastu, tai net nezinau...
Bet dabar tai konkrecius ir paprastus dalykus tai puikiai supranta, nebent nesupranta dar kai kuriu abstrakciju, pvz. vaizdingu issireiskimu "sove i galva mintis... " ir pan., dar nera visai aiskios laiko savokos ir kitokios abstrakcijos - sako "buvau kazkur vakar", o is tiesu buvo pries menesi, neturi supratimo, kas yra pirmadienis, antradienis ir pan..., gal dar nelabai suvokia kad sniegas ir ziema yra skirtingi dalykai . Mazai klausia pats klausimu su "kodel ir kada", kas rodo, kad dar abstrakciam mastymui neatejo laikas...
Siaip kalbos supratimo dalykai mano galva sunkiau lavinami negu pati kalba, bet nezinau, gal cia man tik taip atrodo...
na mano vyresnelis kazkas panasaus nors jis ir daineles dainuoja ir pasakas seka labai gera atmintis uztenka kelis kart perskaityti eilerasti o jis jau visa pasako mintinai ir logopede pastebejo ne as viena

nor su dienom jam dar sunku maiso jam tas pats ar pirmadienis ar penktadienis ir maiso kas buvo pries tris dienas jis sako seniai na bet manau tas su laiku susitvarko mano brolio mergaitei tik laike pradejo gaudytis 6,6metu tas visiem vaikam sunku
Papildyta:
[quote=putlute,2009 01 05, 13:46]
vadinasi, dabar jis kaupia žodyną ir daug daug klauso, kas ką kalba, kaip vadina daiktus, veiksmus.
o kad būtų ramiau visada geriausia išklausyti keletą nuomonių. jeigu abejoji kad vaikui kas nors ne taip, gali pasikonsultuoti su kita logopede.
kalbos vystymuisi daug reikšmės turi nėštumas, gimdymas, ar giminėje nėra asmenų turinčių kalbos sutrikimų... jeigu viskas gerai, manau, nėra ko nerimauti.
Papildyta:
[quote=gobsiukas,2009 01 05, 12:59]
musu maziukas tik mazdaug pries 3 men pradejo suprasti kas jam sakoma bent jau dziaugiames kad supranta , jei gristam namo ir numaunu batukus ir pasakau batukus i spintele pasidek tada supranta , jis supranta tik tokius dalykus ka daro jei einam valgyti supranta kad nesti lekste puoduka . Bet jei sakykim sedim ir as paprasau atnesk puoduka bet mes nezadame valgyti jis nesupranta gali atnesti bet ka batus sluota ir panasiai, karta nuvaziavom pas mociute ir sako nubekit ant lovos nupirkau ir padejau zaisliuku tai mano mazius nubego i virtuve ir atnese mociutei laikrasti nesuprato mano maziukas

delto ir neramu netik kad kalba savo kalbele
[/quote
iš to, ką rašai, manau, kad vėluoja vaiko kalbos raida. trimetis jau turėtų suprasti ne tik instrukcijas , tiesiogiai susijusias su tuo, ką mato, bet ir kalbėjimą apie daiktus ir reiškinius, kurių nėra čia pat. tai tikrai nėra baisu, nes nemažai yra vaikų, kurių kalbos vystymasis daugiau ar mažiau vėluoja, bet su laiku viskas atsistato į vėžes ir iki mokyklos būna norma (daugeliu atvejų). o kaip mažiui sekasi atlikti veiksmus rankomis? (žaisti su smulkiais žaislais?)
[/quote]
na mano mazius tik pries kelias dienas pradejo suprasti kur akyte ar nosyte kai paklausiu parodo su kitom kuno dalim dar sunkiai nelabai rodo o jei rodo tai painiojasi ausyte vietoj pilvuko

patinka deliones bet sudeti dar nesudeda deliones is astuoniu daliu nors mano vyresnelis tokiu metu jau sugebejo jis isvis labai idomiai zaidzia jam turi visi zaislai buti vienodi pvz kamuoliai vienodi turi buti dydis ,kaladeliai ar masinytes jei bandau duoti kazkoki kita jis meta lauk kai specelistai pamate stebejosi ,logopede sake nelabai gerai kad iki siol vaikas nesidomi knygutemis o dabar per sventes pradejo ziureti tokie pas mus reikaliukai tikekimes pasivysim nes ir darzeli lankom sudidesniais