QUOTE(Irėja @ 2008 03 17, 20:41)
kažkokią laidą žiūrėjau, kur aiškino, kad modifikuotas tai ne tas pats, kas genetiškai modifikuotas.
Lietuvos Respublikos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba - Modifikuotas krakm... Page 1 of 1
LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBINĖ MAISTO IR VETERINARIJOS TARNYBA
Adresas: Siesikų g. 19, LT-07170 Vilnius.
Tel. (8"'5) 240 43 61, Faks. (8",5) 240 43 62 El. paštas: vvt@vet.lt Kodas: 188601279
Modifikuotas krakmolas
Prisiminkime ir nesupainiokime: genetiškai modifikuoti - ne tas pats, kas chemiškai modifikuoti
Į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą kreipiasi vartotojai, norėdami sužinoti, kas gi yra tas "modifikuotas krakmolas" ir ar jis yra genetiškai modifikuotas produktas. Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjos Aušros Išarienės, genetiškai modifikuoti produktai yra visiškai kas kita nei cheminiu būdu modifikuoti produktai, pvz., modifikuotas krakmolas.
Modifikuotas krakmolas yra toks krakmolas, kurio molekulėje yra pakeistos kelios jungtys. Dėl tų jungčių pakeitimo krakmolas greičiau tirštėja. Modifikuotas krakmolas yra maisto produktų ženklinimo
Etiketėse žymimas E raide su atitinkamu skaičiumi. Modifikuotas gali būti kukurūzų,bulvių, ryžių krakmolas.
Modifikuotas krakmolas yra pripažintas kaip fiziologinis maisto priedas, kuris maistą tirština, stabilizuoja, išlaiko tam tikrą jo konsistenciją. Paprastai jis vartojamas tiems patiekaiams gaminti, kurie greitai paruošiami ir greitai suvartojami. Jo gali būti įdėta į vaisių tyreles, pramoniniu būdu pagamintas kruopų, vaisių košes, skirtas kūdikiams ir mažiems vaikams. Krakrnolas yra svarbiausias augalų angliavandenis.
"Modifikuotas krakmolas - tai pakeistas, t. y. toks krakmoias, kurio yra pakeistos technologinės savybės nekeičiant jo, kaip produkto, esmės. Krakrnolas modifikuojamas tam, kad jis išliktų atsparus karščiui, šalčiui, rūgštims ir kitam poveikiui. Pvz., modifikuoto krakmolo įdėjus į sriubą, ji tampa vientisa ir burnoje jaučiamas grietinės pojūtis", - sako A. Išarienė.
Krakrnolas yra lengvai virškinamas, t. y. organizmas jį pasisavina. Jis plačiai naudojamas maisto prarnonėje kaip natūrali tirštinimo priemonė ( pvz., gaminant cepelinus dedama į bulvių tyrę, kad ji būtų patvaresnė). Krakmolas naudojamas kaip glazūravimo medžiaga bei stabilizatorius.
Lietuvos higienos normoje HN 53: 2003 "Leidžiami vartoti maisto priedai", "modifikuotas krakrnolas" apibrėžiamas kaip medžiaga, gauta vieną ar kelis kartus chemiškai apdorojant valgomąjį krakrnolą, kuris gali būti paveiktas fiziniu būdu ar fermentais ir praskiestas ar balintas rūgštimis arba šarmais. Šiuo atveju nežyrnirna E numeriu. Kiti modifikuoti krakmolai etiketėje žymimi E 1404-1440.
"Maisto pramonėje gali būti naudojami ir šie maisto priedai -stabilizatoriai, tirštikliai, tokie kaip, pavyzdžiui, E 1404 oksiduotasis krakmolas, E 1410 monokrakmolo fosfatas, 1410 dikrakmolo fosfatas ir kt.", - sakė A. Išarienė.