Įkraunama...
Įkraunama...

Finansinė svajonė

kaip pasiskaitai tai grazios tos musu svajones, but gerai kad nors dalis ju issipildytu thumbup.gif
Atsakyti
Mano finansine svajone tai laisve ir ateities uztikrintumas, kad isgyvenciau gyvenimo audras, pasirupinciau vaiku ateitimi, tureciau ramia senatve. Noriu ne tik finansini sauguma, bet ir galimybe gyventi gerai. Ok, nesikuklinsiu, noriu valdyti milijonini turta.. =]

Skaiciau nemazai knygu ... "Kaip tapti milijonierium" ir panasiai. Knygos idomios, buna ir ikvepianciu minciu. Taciau paskutine knyga tikrai padare ispudi. Nezinau ar yra isversta i lietuviu kalba, taciau jei bus proga gauti Dave Ramsey "The Total Money Makeover", patariu perskaityt. Ten ne siaip pasakojama sekmes istoriju, ten pateikiamas tikslus planas, kaip issikapstyti is skolu, uztikrinti finansini sauguma ne tik sau bet ir vaikams, kaip ir kur investuoti, kaip sudaryti seimos budzeta, kaip pasiekti finansine laisve. As uzsikabliavau ir kai pamaciau sia tema, nusprendziau pasidalinti sioje knygoje pateikta plana su jumis. Gal kam pasirodys idomu isbandyti.

Plana sudaro 7 zingsniai, kuriu tvarka privaloma laikytis, nekaitaliojant pagal savo prioritetus.

1. Apmoket saskaitas ir komunalines iki einamojo menesio. Atidet pradini emergency (nenumatytu islaidu) fonda. Jis raso atideti $1000, as nusibreziau atideti 3000 Lt (tai musu seimos 1 menesio islaidas). Sis nenumatytu islaidu pradinis fondas butinas pries sudarant budzeta, nes kad ir kaip graziai suplanuojat pinigus, staiga sugenda masina ir budzetas sujauktas, vel tiesiam ranka i santaupu dezute. Ir paskutine sio zingsnio dalis - sudaryti budzeta, kuri patvirtina abu sutuoktiniai/partneriai. Kai kam sis zingsnis gali testis keleta menesiu, taciau patariama visas laisvas lesas skirti siam pradiniam nenumatytu islaidu fondui.

2. Atsikratyti vartotojo paskolu isskyrus busto paskolos. Stai cia Lietuvos ir Amerikos situacija kiek skiriasi. Mano pazystamas apmokejo bankai skola greiciau nei buvo numatyta sutartyje ir kai norejo paimt kito lizingo, jam sake kad reikia sumoketi 70% pirkinio vertes, nors tuo metu neturejo jokiu kitu isiskolinimu. Kadangi as ne specialiste ir nenoriu nusisneket i pievas, tiesiog pateiksiu kaip sis zingsnis buvo aprasomas knygoj. Sudaryti visu isiskolinimu sarasa (isskyrus busto paskolos) nuo maziausio iki didziausio. I si sarasa ieitu pvz. kreditiniu korteliu skolas, lizingas uz baldus, masinas, skolas mamai, draugams t.t.
Jei yra kasmenesiniai mokejimai tai toliau ir mokekite, kad nepriskaiciuotu delspinigu o visus kitus litus atidekite kad sumoketumet maziausia skola kiek imanoma greiciau. Cia ir laukia pirmasis issukis jusu seimai - kiek valios turesite atideti savo pramogas, malonumus, kiek pasiryzite parduoti jum siuo metu nebutiniausius daiktus. Kaip ir laidoje "Kur dingsta pinigai" eksperte daug ko priverte parduoti playstation ir magnetofonus. biggrin.gif Zodziu traukite litus kur imanoma, kad atmoketi skolas.
Jei atsitinka "emergency" ir tenka tai padengti is 1. zingsnyje sukaupto fondo, gerai - padenkite. Taciau po to sustabdykite skolu grazinima ir tuos litus dekite i emergency fonda kol jis vel pasieks nustatyta limita. Tada vel grizkite prie skolu. Sumokeje pirma skola, imkites sekancios.
Jei neturite skolu - puiku! - einame prie 3. zingsnio.
Atsakyti
3. Sukaupti 3-6 menesiu islaidu fonda nenumatytoms islaidoms.
Tokio kiekio santaupu rekomenduoja beveik visi finansu ekspertai. Tai vadinamas buferis tarp jusu ir gyvenimo. Pvz jei prarastumete darba, neliksite skoloj uz elektra ir vandeni, turesite maisto ant stalo, kol rasite kita darba. Butent menesio islaidu o ne pajamu reikia kaupti. Sios sumos jus jau zinot is 1.zingsnio kuriame sudarete seimos budzeta. Taigi sioje situacijoje jus nebeturite vartotojo skolu, isskyrus gal busto. Visus atsilaisvinusius litus atidekite ir si tikraji emergency fonda. Cia dar negalite giliau ikvepti ir pradeti leisti pinigus pramogom ir daiktam pirkti. Jus turite kuo skubiau si fonda sukaupti. Kai tik si fonda turesite, turesite finansini seimos pagrinda. Jei kas nenumatyto atsitiks, tai nebus tokia tragedija ir panika, kokia galetu buti, jei neturetumete savo fondo paramos. Svarbus dalykas - sio fondo pinigus nelaikykite kasdien prieinamoje vietoje - issvaistysite ir neprisiminsite ant ko. Siam tikslui man asmeniskai priimtiniausias variantas kas menesi sukaupta suma padeti banke i kaupiamaji indeli, nes jo galima bet kada papildyti. Minimaliausia pradine suma buna nuo 100-1000 lt, ir karta per 3 menesius galima tam tikra suma isimti (priklausomai koki banka pasirinksite), be to gauni ir palukanu (3.3-9.4%). Zodziu ziurekite, koks variantas butu jums tinkamiausias, svarbu, kad pinigai nesivoliotu spintelej namuose ir kad vis del to atsitikus nenumatytam atvejui galima butu pinigu pasiimti. Su sutuoktiniu nuspreskite, kas ieina i jusu savoka - nenumatytos islaidos. Pvz ispardavimas Baldu Rojuje ne emergency. tongue.gif
Atsakyti
4.Iki sio zingsnio pagal autoriu vidutininskai zmones prieina per 2-2.5 metu. Dabar pats metas pradeti kaupti pensijai. Visi zinom, kokia sunki pensininku dalia ir galvojam kad su mumis jau taip niekada neatsitiks. Iliuzija, deja. Tikrausiai atsitiks, jei nepasirupinsite savimi dabar, kai laikas veikia jusu naudai. Sis punktas yra apie investicijas. Rekomenduojama 10-15% pajamu deti i santaupas. Perzvelkit savo budzeta ar jums iseina tu % atideti, jei ne, manau sugalvotumete kaip tai igyvendint, kur dar labiau pataupyti. Knygos autorius pataria investuoti i investycinius fondus - padalinti santaupu suma i 4 dalis ir investuoti i 3-4 skirtingos rizikos fondus. Todel kad ziurint i ilgalaiki perioda (20-40 metu) is ju optimialiausias prieaugis palyginus su rizika. Renkantis investicini fonda turetumete atkreipti demesi i bendra vieneto kainos priaugima ar smukima per pastaruosius 5-10 metu. Daugiau informacijos bandykime surasti patys ir konsultuotis su kuo daugiau kompetetingais zmonemis. Sis sprendimas - kur investuoti - labai svarbus, kadangi cia jusu senatves dienu geroves garantas, ir kai investuosite - investuosite labai ilgam laikui. Ir sie pinigai nelieciami!!
Atsakyti
5.Tik po to kai susitvarket budzeta, atsikratet vartotojo skolu, sukaupet nenumatytu islaidu fonda ir pradejote investuoti pinigus i savo ateiti - galite pereiti prie sekancio zingsnio: vaiku mokslu pinigai.
Kai kam sis zingsnis jau nebeaktualus, kai kam - kaip tik. Taigi vel ieskome galimybiu padidinti taupomaja suma (15% jau investuojat i savo ateiti - nesustokit dabar) ir investuojam/kaupiam pinigus vaiku mokslams apmoketi, o gal ir atskiram butui nuomuoti, kisenpinigiam ir panasiai - viskas priklauso nuo jusu nusiteikimo. Jus negalite buti tikri, jog jusu mylima dukryte ar sunus istos mokytis i budzeto grupe ar siaip nuskils issilavinima gauti nemokamai kokiu budu. Bet kokiu atveju vaiku ateiciai/ paramai sutaupyti pinigai visada pravers.
Siuos pinigus taip pat investuokite, saugiau ar rizikingiau spresti jums. Jei vaikas dar mazas, galbut verta kuriam laikui pasirinkti vidutines rizikos investicija, o artejant mokyklos pabaigai perkelti i saugia investicija. Prie siu pinigu taip pat gali prisideti ir paaugliai vaikai, bandydami gauti stipendijas, paramas, patekti i budzeto grupe ar uzsidirbti. Yra ivairiu organizaciju remianciu busimus studentus. Gal kokia imone susidometu apmoketi studijas jei vasara studentas dirbtu pas juos. Ieskokite ivairiu galimybiu. Sukaupe tokia parama vaikui jus galesite paleisti vaika i savarankiska gyvenima be skolu ir parodzius teisingus principus apie pinigus, taupyma ir leidima.
Atsakyti
[quote=Hegesihora,2009 08 06, 10:00]
Mano finansine svajone tai laisve ir ateities uztikrintumas, kad isgyvenciau gyvenimo audras, pasirupinciau vaiku ateitimi, tureciau ramia senatve. Noriu ne tik finansini sauguma, bet ir galimybe gyventi gerai. Ok, nesikuklinsiu, noriu valdyti milijonini turta.. =]

Skaiciau nemazai knygu ... "Kaip tapti milijonierium" ir panasiai. Knygos idomios, buna ir ikvepianciu minciu.

______________________________
kiek skaiciau ivairiu knugu, na netinka jos musu gyvenimui. Dauguma autoriu ima kaip pvz. zmones gyvenancius USA, na kur mums su jais......Va parasytu kokios Zimbabves milijonierius lotuliukas.gif , tai gal ir rastum ko naudingo.... biggrin.gif
Atsakyti

______________________________
kiek skaiciau ivairiu knugu, na netinka jos musu gyvenimui. Dauguma autoriu ima kaip pvz. zmones gyvenancius USA, na kur mums su jais......Va parasytu kokios Zimbabves milijonierius lotuliukas.gif , tai gal ir rastum ko naudingo.... biggrin.gif
[/quote]

Sutinku, kad dauguma tokiu knygu parasyta butent amerikieciams, taciau jei isigilini, gali nemazai pritaikyti savo situacijai. Aciu dievui pas mus dar nera kreditines skolose iki ausu paskende zmones! Vien tuom mes dar laikom galva virs vandens. Tiesiog reikia ieskoti pakaitalo, pritaikyti sau, kaip receptuose - jei neturim liesa jogurta, galima ji pakeisti grietine. smile.gif
Atsakyti
Pabaigsiu knygos recenzija biggrin.gif ir mielai padiskutuociau, kaip visa tai igyvendint ir pritaikyti Lietuvos situacijai.

6.Siame etape, jei dar vis turite kabanti busto paskola, tai laikas ja atsikratyti. Tokias paskolas labai skiriasi nuo Amerikos paskolu. Ten galima be baudu susimoketi greiciau, o gal ir pas mus taip galima (as neturiu busto paskolos, tai detaliu nezinau ir apie tai tegul paraso zinantis zmogus). Taigi jei imanoma pas mus busto paskola be baudu susimoketi greiciau, taip ir padarykite, nes daug geriau tu imoku investuoti nei tempti paskui save dar 10 metu. Paskaiciuokite kiek per ta laikotarpi tie pinigai galetu jums uzdirbti investavus ir galbut verta bauda sumoketi.

7.Siuo metu, kai pasieksite si zingsni, jus neturesite jokiu skolu, turesite pinigu jei kas atsitiks, turesite atideje pinigus ateiciai ir jie vis dides, vaiku poreikiais bus pasirupinta pagal isgales. Dabar galite savo seima pagirti uz visus pasiaukojimus ir kantrybe. Tik negalima sustoti galvojant, kad nu jau yra pakankamai gerai. =] Cia paskutinis zingsnis iki virsunes. Dabar jau busite igude investicijos klausimais, turesite laisvu lesu didinti turta, ir tai teskite. Pacituosiu autoriu :"When your money makes more than you, you are officially wealthy".
Toliau jis labai daug demesio skiria tam, kad pinigai nesugadintu zmones, dvasiniam poziuriui i turta, bet cia jau kita tema. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Hegesihora @ 2009 08 06, 10:00)
Mano finansine svajone tai laisve ir ateities uztikrintumas, kad isgyvenciau gyvenimo audras, pasirupinciau vaiku ateitimi, tureciau ramia senatve. Noriu ne tik finansini sauguma, bet ir galimybe gyventi gerai. Ok, nesikuklinsiu, noriu valdyti milijonini turta.. =]

Skaiciau nemazai knygu ... "Kaip tapti milijonierium" ir panasiai. Knygos idomios, buna ir ikvepianciu minciu. Taciau paskutine knyga tikrai padare ispudi. Nezinau ar yra isversta i lietuviu kalba, taciau jei bus proga gauti Dave Ramsey "The Total Money Makeover", patariu perskaityt. Ten ne siaip pasakojama sekmes istoriju, ten pateikiamas tikslus planas, kaip issikapstyti is skolu, uztikrinti finansini sauguma ne tik sau bet ir vaikams, kaip ir kur investuoti, kaip sudaryti seimos budzeta, kaip pasiekti finansine laisve. As uzsikabliavau ir kai pamaciau sia tema, nusprendziau pasidalinti sioje knygoje pateikta plana su jumis. Gal kam pasirodys idomu isbandyti.

Plana sudaro 7 zingsniai, kuriu tvarka privaloma laikytis, nekaitaliojant pagal savo prioritetus.

1. Apmoket saskaitas ir komunalines iki einamojo menesio. Atidet pradini emergency (nenumatytu islaidu) fonda. Jis raso atideti $1000, as nusibreziau atideti 3000 Lt (tai musu seimos 1 menesio islaidas). Sis nenumatytu islaidu pradinis fondas butinas pries sudarant budzeta, nes kad ir kaip graziai suplanuojat pinigus, staiga sugenda masina ir budzetas sujauktas, vel tiesiam ranka i santaupu dezute. Ir paskutine sio zingsnio dalis - sudaryti budzeta, kuri patvirtina abu sutuoktiniai/partneriai.  Kai kam sis zingsnis gali testis keleta menesiu, taciau patariama visas laisvas lesas skirti siam pradiniam nenumatytu islaidu fondui.

2. Atsikratyti vartotojo paskolu isskyrus busto paskolos. Stai cia Lietuvos ir Amerikos situacija kiek skiriasi. Mano pazystamas apmokejo bankai skola greiciau nei buvo numatyta sutartyje ir kai norejo paimt kito lizingo, jam sake kad reikia sumoketi 70% pirkinio vertes, nors tuo metu neturejo jokiu kitu isiskolinimu. Kadangi as ne specialiste ir nenoriu nusisneket i pievas, tiesiog pateiksiu kaip sis zingsnis buvo aprasomas knygoj. Sudaryti visu isiskolinimu sarasa (isskyrus busto paskolos) nuo maziausio iki didziausio. I si sarasa ieitu pvz. kreditiniu korteliu skolas, lizingas uz baldus, masinas, skolas mamai, draugams t.t.
Jei yra kasmenesiniai mokejimai tai toliau ir mokekite, kad nepriskaiciuotu delspinigu o visus kitus litus atidekite kad sumoketumet maziausia skola kiek imanoma greiciau. Cia ir laukia pirmasis issukis jusu seimai - kiek valios turesite atideti savo pramogas, malonumus, kiek pasiryzite parduoti jum siuo metu nebutiniausius daiktus. Kaip ir laidoje "Kur dingsta pinigai" eksperte daug ko priverte parduoti playstation ir magnetofonus. biggrin.gif Zodziu traukite litus kur imanoma, kad atmoketi skolas.
Jei atsitinka "emergency" ir tenka tai padengti is 1. zingsnyje sukaupto fondo, gerai - padenkite. Taciau po to sustabdykite skolu grazinima ir tuos litus dekite i emergency fonda kol jis vel pasieks nustatyta limita. Tada vel grizkite prie skolu.  Sumokeje pirma skola, imkites sekancios.
Jei neturite skolu - puiku! - einame prie 3. zingsnio.
Mintys geros, bet padengineti ne maziausia skola pirmiausia reikia, o ta, kurios palukanos didziausios - ji daugiausiai pinigu, kurie gali buti skirti kitiems tikslams, "sugrauzia" smile.gif
Atsakyti
QUOTE(arana81 @ 2009 08 06, 15:24)
Mintys geros, bet padengineti ne maziausia skola pirmiausia reikia, o ta, kurios palukanos didziausios - ji daugiausiai pinigu, kurie gali buti skirti kitiems tikslams, "sugrauzia" smile.gif



Taip, jei ta skola ne ilgalaike, kitaip dings motivacija taip stengtis, kai labai noresis pamatyt greitus rezultatus.
Atsakyti
QUOTE(Hegesihora @ 2009 08 06, 15:45)
Taip, jei ta skola ne ilgalaike, kitaip dings motivacija taip stengtis, kai labai noresis pamatyt greitus rezultatus.
su skolom greitu rezultatu nebuna smile.gif universitete moke, kad pinigu kaina priklauso nuo to, kokiam tikslui zmogus skolinasi:
busto paskolos palukanos mazesnes nei kreditines korteles (laikoma, kad namu pirkimui pasiskolines zmogus stengsis moketi imokas is paskutiniuju - instinktyviai saugos "nuosavus" namus)
kreditines korteles palukanos mazesnes nei vartojamosios paskolos (kreditinemis kortelemis paprastai skolinamasi mazesnemis sumomis nei vartojamosiomis paskolomis, ne visi klientai isnaudoja kredito korteles limita)
vartojamosios palukanos paprastai mazesnes nei lizingo (lizingo administravimo kastai didesni, nors ir ikeiciamas konkretus daiktas su laiku nusidevi ir praranda verte)
lizingo palukanos mazesnes nei kredito linijos (bankas turi atideti daugiau pinigu, nes neaisku, kada klientas nuspres pasinaudoti kredito linija) smile.gif

taip yra idealiomis salygomis. Realiai teorija su praktika prasilenkia, palukanu norma priklauso ir nuo ekonominio ciklo, ir nuo valiutos kurso kitu valiutu atzvilgiu, ir nuo pacio konkretaus skolininko nemokumo rizikos... 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(fuksė @ 2009 08 06, 10:52)
kiek skaiciau ivairiu knugu, na netinka jos musu gyvenimui. Dauguma autoriu ima kaip pvz. zmones gyvenancius USA, na kur mums su jais......Va parasytu kokios Zimbabves milijonierius  lotuliukas.gif , tai gal ir rastum ko naudingo.... biggrin.gif

Taigis, kad situacijos skirtingos tiek dėl objektyvių, tiek dėl subjektyvių priežasčių. Pvz., pagal Hegesihoros išdėstytą teoriją galėčiau drąsiai lipt ant 4 laiptelio, tada ant 6-o (5-as neaktualus), bet dar negaliu, nes be to, kad turiu būsto paskolą ilgiems metams, verkiant verkiant reikia kapitalinio buto remonto - dabar ariu praktiškai be atostogų tik dėl jo - norėčiau per kokius 5 metus susitvarkyt, paskui galima būtų žiūrėt plačiau. Bet realiai galvojant tuos pinigus remontui tiesiog reikės uždirbt savo prakaitu ax.gif

O finansinė svajonė - tai pragyvent iš vieno darbo pajamų blush2.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Sophi: 06 rugpjūčio 2009 - 18:40