Ar mikrobangės krosnelės yra pavojingos ?Lietuvoje plačiai plinta mikrobangų krosnelės. Apie jas Vygintas Čeikauskas plačiai aprašo www. Bernardinai.lt (2004.12.07).
Šiame straipsnyje aiškinama, kad jose paruoštas maistas negali pasidaryti kenksmingu.Pirmiausia primenamas vienas svarbiausių dalykų nerekomenduojama valgyti tik ką ištraukto iš krosnelės maisto - reikia lukterti 1-2 min. Nurodoma, kad mokslininkų yra įrodytas mikrobangų krosnelių nepavojingumas sveikatai, apie tai jis paaiškina dar kartą .
Apie elektromagnetinių bangų poveikį maistui yra paaiškinęs Vilniaus Gedimino technikos universiteto, Elektronikos fakulteto, Elektroninių sistemų katedros dėstytojas dr. Andrius Ušinskas. Elektromagnetinių bangų poveikis maistui galįs būti įvairus - pradedant nuo paprasto pašildymo ir baigiant molekulinės struktūros suardymu. Biologinės ląstelės pirmiausia žūva nuo dideles temperatūros. Jei gyvos ląstelės veikiamos taip, kad neperkaistų (silpna energija ilgą laiką arba stipria energija trumpais laiko intervalais), tuomet suardoma DNR struktūra ir sugadintos ląstelės pradeda gaminti naujas sugadintas ląsteles. Vienos sugadintos ląstelės organizmas (su pažeista DNR) sunaikina kitas ląsteles kaip priešiškas, kitos sveikos žūva pačios. Na, o trečios vadinamos vėžio ląstelėmis. Jų organizmas neatpažįsta kaip blogų, ir jos dauginasi. Tokias ląstelės skirstomos į piktybines ir nepiktybines.Molekulių struktūroms suardyti reikalinga tam tikra energija. Rentgeno, gama spinduliai tokią energiją turi. Dėl to jie priskiriami prie jonizuojančios spinduliuotės.
Tačiau mikrobangų krosnelėje skleidžiamų bangų energija per maža, kad suardytų molekulę.Gaminant mikrobangų krosnelėje, maisto sudėtis nesikeičia.
Biologiniai organizmai ir vitaminai gali žūti tik dėl perkaitimo. Taigi vieni vitaminai ir bakterijos išlieka, kitos žūva. Jų išgyvenimas priklauso nuo esančių riebalų, vandens ir cukraus molekulių temperatūros.
Bangų diapazono standartai visose mikrobangose krosnelėse paprastai 2,450 GHz. Šių dažnių bangas gerai sugeria vanduo, riebalai ir cukrus. Šiose medžiagose elektromagnetinių bangų energija virsta šilumine energija. Kita vertus, tokio dažnio bangoms plastmasė, stiklas ir keramika yra skaidrios medžiagos. Tačiau nereikia pamiršti, kad plastmasinis indas turi būti atsparus karščiui.
Elektromagnetinių bangų lauko stiprumas priklauso nuo magnetrono. Beje, jame veikia kelių kV įtampa, kuri yra pavojinga žmogaus gyvybei. Dėl to mikrobangų krosneles labai svarbu įžeminti. Apie tai visuomet informuojama krosnelių instrukcijose.
Pastebėta, kad elektromagnetinio lauko tankis prie krosnelės ir tolstant nuo jos yra skirtingas. Dr. A. Ušinskas teigia: Yra tokia sąvoka elektromagnetinės energijos srauto tankis. Pagal WHO Regional Office for Europe duomenis, mikrobangų krosnelė gali spinduliuoti maksimaliai 0.5 W/m² srauto tankį nuo bet kokio paviršiaus 5 cm nuotoliu. Tolstant nuo krosnelės, srauto tankis smarkiai mažėja. Literatūroje pateikiami tokie duomenys apie organizmų reakciją į mikrobangų švitinimą: 10 W/m² mažėja kraujospūdis; 10² W/m² įtaka sėklidėms, širdies darbui, kraujo krešumui, galvos smegenų žievei; 10³ W/m² katarakta, varlei sustoja širdis, gyvūnams sprogsta plaučių ir kepenų kapiliarai; 3x104 W/m² šuns katarakta po 10 min. švitinimo.
Buitinių prietaisų elektromagnetinė spinduliuotė (Šaltinis: Federal Office for Radiation Safety, Germany 1999)
Buitinis elektrinis įrenginys Elektrinis laukas, V/m Magnetinė indukcija, mT (miktoteslos)
Atstumas
30 cm 3 cm 30 cm 1 m
Spalvotas televizorius 60 2,550,0 0,04-2,0 0,01-0,15
Dulkių siurblys 50 200,0800,0 2,0 20,0 0,132,0
Lygintuvas 120 8,0 30,0 0,120,30 0,100,03
Plaukų džiovintuvas 80 6,02000 0,017,0 0,01 0,3
Šaldytuvas 120 0,5-1,7 0,01-025 <0.01
Liuminescencinė lempa 5 40-400 0,5-2 0,02-0,25
Mikrobangų krosnelė - 1-50 0,150,5 0,01-0,04
Skalbiamoji mašina 80 8-50 0,153,0 0,01-0,15
Kompiuteris - 0.5 30 < 0.01 -
Maisto ruošimas mikrobangų krosnelėje
Maistas, kuriame yra daugiau vandens, greičiau sušyla. Maisto įkaitimas mikrobangų krosnelėje priklauso ir nuo maisto tankio. Susmulkintas ar sumaltas produktas (bulvių košė, gabaliukais supjaustyta ar sumalta mėsa, žuvis) sušyla greičiau negu visa bulvė arba didelis mėsos gabalas.
Ruošiant maistą mikrobangų krosnelėje, pirmiausia įkaista produkto paviršius ir tik tada šiluma ima skverbtis į jo vidų. Todėl patariama mikrobangų krosnelėje nekepti didelių mėsos gabalų, nes jų vidus gali neįkaisti iki tokios temperatūros, kurioje žūtų kenksmingos bakterijos (85°C).
Mikrobangų krosnelėje maistą patariama šildyti, o ne gaminti. Produktus reikia supjaustyti mažais gabaliukais. Šildant patiekalą, lėkštės ar indo pakraštyje reikėtų išdėlioti didesnio tankio produktus, o viduryje mažesnio tankio ar ploniau supjaustytus. Mikrobangų krosnelėje gaminamas maistas netenka šiek tiek vitaminų, bet ne daugiau nei gaminamas kitais būdais verdant ar kepant. Mineralinių medžiagų maisto produktuose irgi nesumažėja, nors šiek tiek jų pereina į padažą ar sultinį. Nėra duomenų, kad mikrobangų krosnelėje gaminamas maistas įgautų kokių nors kitokių savybių, negu gaminamas kitais būdais ir būtų kenksmingas sveikatai.
Mikrobangų krosnelių įvairovė Patariama apžiūrėti vidines sieneles - ar nėra tamsių dėmių. Nenuvalomos tamsios dėmės kelia įtarimą - ar nepažeistas vidinių sienelių specialus dengiamasis sluoksnis.
Pirmiausia kaina priklauso nuo krosnelės dydžio: atsižvelgiant į savo apetitą ir šeimos poreikius, galima pasirinkti nuo 17 litrų iki 35 litrų talpos krosnelę. Taigi jeigu mėgstate palepinti šeimos narius ar draugus įdaryta višta ar mėsos patiekalais su daržovėmis - tokios talpos krosnele tikrai jums tiks. Pačios didžiausios krosnelės dažniausiai atlieka visas galimas papildomas funkcijas ir yra brangiausios.
Reikėtų apsispręsti, ar krosnelė reikalinga tik maistui, pvz., pienui pašildyti, ar norėsite joje ir ką nors išsikepti. Mikrobangų krosnelės būna dviejų rūšių: vienos maistą šildo mikrobangomis. Populiariausio tūrio - apie 20 litrų. Jų kaina apie 160-200 litų. Kitos šildo mikrobangomis, o kepa ir apskrudina maistą elektra, arba vienu metu veikia ir mikrobangos, ir kaitinimo elementai, tokias žmonės dažniausiai vadina kepsnine. Jei tokią krosnelę pasirinksite, teks sumokėti maždaug 40-100 litų daugiau (apie 200-300 Lt), tačiau ir maistą iškepsite ar apskrudinsite greičiau.
Dar reikia žinoti, kad mikrobangų krosnelės būna su mechaniniu arba ypač tiksliu elektroniniu valdymu, su programuojamuoju meniu, su įmontuotu ventiliatoriumi, kuriuo šiluma paskirstoma tolygiai, patiekalas gražiai apskrunda. Tokios krosnelės kainuoja apie 400-800 litų.
Krosnelės vidus dažniausiai būna dengtas labai tvirta specialia emale. Beje, ją lengva valyti. Vis dažniau naudojama keramika. Toks paviršius labai lygus ir sunkiai subraižomas. Nešvarumai ant jo tiesiog nelimpa. Nerūdijančio plieno dangą gerokai sunkiau prižiūrėti, tačiau ji atlaiko ir labai aukštą temperatūrą, o tai svarbu gaminant grilio ir konvekcijos režimu.
Specialių indų galima ir neturėti. Puikiausiai tiks paprasčiausi porceliano, stiklo, fajanso indai. Svarbu, kad ant jų nebūtų sidabrinių ar auksinių papuošimų, metalo. Galima naudoti ir vienkartinius popierinius ar plastmasinius (į tokius pakuojami pusfabrikačiai).
Keli maisto ruošimo patarimai mikrobanginėse krosnelėse. Daugelis mano, kad mikrobangų krosnelėje pagaminta mėsa bus kieta. Tačiau jei gaminsite visą laiką aukščiausioje temperatūroje, irgi išeis puspadis. Didžiausią klaidą daro tie, kurie nustato didžiausią krosnelės galingumą, o vėliau keičia tik gaminimo laiką. Verta žinoti, kad gyvulio ar paukščio mėsą geriausia gaminti 70 % galingumu. Žuvį, koldūnus, maltinius 50-70 %. Visai kietą jautieną ar avieną geriausia troškinti supjaustytą nedideliais gabaliukais 50 % galingumu. Vaistažoles užplikykite verdančiu vandeniu ir palaikykite krosnelėje 10-15 minučių nustatę vos 10 % galingumą. O jei norite greitai pakildinti mielinę tešlą nustatykite 10 % galingumą.
Ryžtingas atsakymas nepataisomiems skeptikams
Kaip paaiškino dr. A. Ušinskas, didžiausia sveikatai rizika mikrobanginėse krosnelėse yra: 1) elektros smūgis dėl gedimo, 2) nudegimas nuo karšto maisto, 3) gaisras dėl gedimo.Mikrobangų krosnelėje naudojamos sąlyginai pavojingos elektromagnetinės bangos. Jos panašios į bangas, kurias spinduliuoja mobilūs telefonai. Diskusijos apie krosneles skleidžiamomis bangomis sukeltą vėžį yra iš tos pačios srities, kaip ir diskusijos apie mobiliųjų telefonų sukeliama vėžį. Moksliškai nėra įrodyta, kad naudojantis krosnele pagal instrukcijas, galima pakenkti sveikatai.
Plačiau su mikrobangų krosnelių ypatybėmis galima susipažinti šiose interneto svetainėse:-http://www.mercola.com/2003/nov/5/microwave_food.htm
-http://hps.org/hpspublications/articles/microwaveoven.html
-http://www.colorado.edu/physics/2000/microwaves/index.html
Patarimai mikrobangų krosneliu savininkams
Įžeminkite.
Nenaudokite, jei pažeistas paviršius (įlenkimai, plyšiai) arba sandariai neužsidaro durelės.
Netaisykite patys. Remontą patikėkite sertifikatą turintiems specialistams.
Užsiliepsnojus krosnelei, pirma išjunkite elektros įvadą, o tik po to gesinkite krosnelę.
·Krosnelę įjunkite tik įdėję patiekalą į jos vidų ir sandariai uždarę dureles.
·Naudokite specialius indus, skirtus mikrobangų krosnelėms.
·Mikrobangos indų neįkaitina, tačiau jie gali įkaisti nuo paties patiekalo, tad, išimdami maistą, būkite atsargūs.
·Kol mikrobangų krosnelė įjungta, nestovėkite priešais ją ir arti ilgą laiką.
·Nepamirškite reguliariai valyti krosnelės vidų vandeniu ir valikliais, nesuraižykite jos paviršių.
·Specialių valomųjų priemonių mikrobangų krosnelėms nėra.
·Nejunkite tuščios krosnelės.
·Nenaudokite stalo įrankių, metalinių, porceliano ir stiklinių indų, papuoštų auksiniu ar sidabriniu ornamentu.
·Nenaudokite aliejaus, kadangi jis gali užsiliepsnoti.
·Nevirkite ir nešildykite kiaušinių su lukštu gali sprogti.
·Nešildykite hermetiškai supakuoto maisto (buteliukuose, konservų dėželėse).
·Nenaudokite maisto produktų, turinčių plėvelę (kepenėlių, bulvių, morkų, paprikų, kaštonų), prieš tai juos reikia specialiai paruošti plėvelę įpjauti ar pradurti.
·Nedžiovinkite mikrobangų krosnelėje drabužių ir vaistažolių.
·Nestatykite didelių metalinių indų ant krosnelės.
·Nedėkite karštų produktų į šaltą krosnelę ir atvirkščiai.
·Kad krosnelėje užviręs skystis nesitaškytų, į indą įdėkite plastmasinį šaukštelį ar stiklinę lazdelę.
·Jei į krosnelę dedate mažiau nei 100 g sveriantį produktą, įstatykite ir indą su vandeniu. Priešingu atveju, mikrobangos, nesutikusios pakankamo kiekio vandens molekulių, grąžins energiją atgal į šaltinį, ir krosnelė gali sugesti.