Įkraunama...
Įkraunama...

Krikštynos – tegul nusprendžia pats…

Noreciau paklausti, ar yra mamu, kurios nekrikstija savo vaiku, kad tie, paauge, galetu patys nuspresti ar tai jiems reikalinga ir kokia religija jie pasirinks?
Nezinau, kodel niekas apie tai nekalba - juk tai gan svarbus klausimas. Krikstijant maziuka vaika is jo atimama pasirinkimo laisve. O jei vaikas visai to nenores? Jei vaikas nores pasirinkti kitokia religija?
Mano vyro brolis nekrikstijo savo vienturcio sunaus, kad tas nusprestu pats. Taigi, sunenui jau 15 metu, o jis net girdet apie jokias krikstynas nenori. Tik nesmerkit, kad tai blogai.
As pati nesu tikinti, nors ir krikstyta. Man labiau priimtinas liuteronu tikejimas ar zydu (judaizmas), tai nesuprantu, kokia teise tevai turejo nuspresti uz mane, kai net patys nera labai religingi. Ir savo vaiku nesiruosiu krikstyti, kol patys to nepanores. Mano brolis irgi laikosi tokios pat nuomones ir jo sunus (2 metu) irgi nera krikstytas. Aisku, tevai jo nuolat klausineja, kada bus krikstynos...
O skaitydama jusu temas, susidaro ispudis, kad nepakrikstyti vaiko - nusikaltimas (juk baudziamam kodekse tai nepamineta). O gal tiesiog visoms mamoms norisi ispudingo baliaus? O gal jauciat visuomenes (tevu, giminiu) spaudima? Kodel manot, kad vaikas negali nuspresti pats?
Atsakyti
Nesu labai tvirtos nuomonės, galiu ir klysti, bet man atrodo, jog pakrikštytas vaikas tikrai nepraranda pasirinkimo laisvės. Krikštas vaikui simboliškas tėvų "nuodėmės" išpirkimas. Manyčiau, jog didesnio apsisprendimo reikėtų prieš vaikui priimant pirmąją komuniją ir sutvirtinimo sakramentą. Suprantama, jei tėvai nėra tikintys , tai esmės visai nekeičia ar vaikas krikštytas ar ne. Savo vaiką krikštijau dar mažą, nes gal nuskambės baisiai, tačiau nei vienas nesam nuo nelaimių apdraustas, o neduok dieve taip atsitikus , jau būtų nelaikas pas kunigus lakstyti. Tiesiog, aš taip manau.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Bella: 17 sausio 2005 - 22:10
"Krikštas vaikui simboliškas tėvų "nuodėmės" išpirkimas." - kokios nuodemes? Pirma karta girdziu, kad vaikas, tai nuodeme. Tai gal deretu tada nenusideti ir nedaryti vaiku? Nors ir man teko girdeti tokias kalbas, kad nekrikstyto vaiko dievulis i dangu neims. Kas cia per nesamone?! Jei dievas toks teisingas, tai gi zino, kad vaikas niekuo jam nenusidejes, ir, jei jis is viso egzistuoja, tai neturetu bausti kudikiuo uz tevu nuodemes. O krikstas parodo jo priklausomuma kurios nors religijos ispazineju grupei (taip pavadinkime). Tai, vadinasi, krikstu ir primetamas tikejimas ateityje.
Atsakyti
Kadangi nesu ideali žinovė visų katalikų tikėjimo subtilybių, tiesiog pacituosiu apie tą vadinamą "nuodėmę":
"Kūdikių krikštas
1250. Kūdikiams, gimusiems su žmogiška, puolusia ir gimtosios nuodėmės suteršta prigimtimi, taip pat reikalingas atgimimas per Krikštą,43 kad būtų išgelbėti iš tamsybių valdžios ir perkelti į Dievo vaikų laisvę,44 į kurią yra pašaukti visi žmonės. Kūdikių Krikštas labai aiškiai parodo, kad išganymo malonė yra teikiama visiškai dovanai. Bažnyčia ir tėvai sutrukdytų kūdikiui gauti neįkainojamą malonę tapti Dievo vaiku, jei jo gimusio netrukus nepakrikštydintų.45 "


Tai ne mano mintis, tai vadinamoji "tikėjimo tiesa" ir kritika jos nepakeis.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Bella: 18 sausio 2005 - 00:48
Sveiki,

As esu nepraktikuojanti katalike. Nors pasikrikstijau, kai man buvo 18 ir tuo pat metu priejau pirma komunija. O ejau, vien todel, kad ejo brolis ir sese, nes brolis tais metais vede ir jo busimoji norejo tuoktis baznycioje. Sese norejo, o as kaip ir dvejojau. Atvirai pasakius, norisi dabar gailetis, kad taip padariau. Atrodo, nors ir metu turejau, bet... Kazkaip is kart po nepriklausomybes, visi puole i baznycias, atrodo grazu, ir mane atrodo suzavejo, tas zmoniu susitelkimas baznycioje ir pan. O siandien galiu tik apgailestauti, nes labai greitai man viskas nublanko, noro jokio, taip kad ir tie n-likmeciai gali suklysti. Net sunku ir ka patarti.
As pati savo vaiko nekrikstiju, leisiu jam pasirinkti, tikiuosi, gal taip nesuklys kaip as. O jei nores - tai prasau.
O tie, kas krikstija, turi buti ir patys labai labai tikintys. Bent jau man taip atrodo. O ne daryti, todel kad madinga ar spaudzia kiti artimieji. Juk Aleksandra R. atkreipk demesi, kurie krikstija vaikus, jie ir tiki, kad kazkas gali atsitikti, jei nepakrikstys, ar kazka sutrukdys "kūdikiui gauti neįkainojamą malonę tapti Dievo vaiku, jei jo gimusio netrukus nepakrikštydintų". As juos gerbiu, nes jie turi i ka tiketi ir juo tiki. O jei mes tuo netikim, tai mums ir atrodo, kad nebutina, tegu vaikas renkasi pats.
Mano tevai irgi klausinejo kada, kol as nepasakiau, kad dabar nekrikstysiu ir viskas.
Atsakyti

Labai gera tema. Aš esu krikštyta, bet netikinti, vyras visiškai nepraktikuojantis katalikas biggrin.gif. Taip pat sprendžiu ar krikštyti 2.gif. Galvoju kukliai pakrikštyti gal 1-2 metų, nes pas mus taip įprasta - ir močiutėms įsiteiksiu ir ateityje nebus problemų norint tuoktis bažnyčioje. Juk ir taip rūpesčių pakanka, o kada dar poterius mokytis blink.gif
Aš tuokiausi ir bažnyčioje, nes to norėjo vyro giminė, ir man visai nebuvo sunku tai padaryti, nors anksčiau galbūt iš užsispyrimo buvau nusistačiusi prieš smile.gif .
Atsakyti
As taip ir maniau, kad pas mus krikstynos ne religine tradicija, o daugiau kulturine tradicija.
Atsakyti
as manu kad vaikas turetu pats nuspresti ar jis nori krikstitis.mes su vyru nusprendem kai antra vaika turesim tai jam duoti ta teise krikstitis.aisku robertina pakriktinom nes labai daug itakos turejo tevai ir seneliai.bet pagalvojom kad vaikas nesupras kas tas kriksktas jai ji krikstini maza.jis tik zinos kad yra pakrikstitas o ar jis to nori niekas jo neklause.
Atsakyti
Laba diena mielos mamos!
Ir as noreciau isikisti i si tema . Pirmas dalikas to, kad reikia is pradziu suprasti kam jums reikia krikstinos. Jeigu [FONT=Geneva]Alexsandra.R.[/FONT]net nezino apie [FONT=Geneva]pirmaprade nuodeme[/FONT] ir Jums gyvenime nieko netrukdo ir Jus gyvenate harmoningai tai kam Jums krikstoti vaika? Jeigu tik del mados ar tik tam kad visos "supermamos" pakrikstojo savo vaika, o Jus - ne, tai bus nuodeme. Dabar del pasirinkimo. Cia seina kalba ne del religijos. Jus galite pakrikstiti baznicioje, o Jusu vaikas veliau lankis mecete. Va tai ir bus vaiko pasirinkimas. Bet, mes turim padeti ir issaukleti savo vaikus taip, kad jie issaugtu harmoningai. Jeigu kalbeti apie religija, tai kiekviena religija mano, kad butent ji yra "taisinga", todel mes ir krikstojam savo vaikus arba baznicioje(katolikai) arba cerkve(pravoslavai), nes mazi vaikai negali apsisprest. Ir jeigu mes aginsim pagal religijos kanonus, tai jie uzauges pasakis mums aciu.
Aciu, kad skaitote. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Alexandra.R. @ 2005 01 17, 22:31)
"Krikštas vaikui simboliškas tėvų "nuodėmės" išpirkimas." - kokios nuodemes? Pirma karta girdziu, kad vaikas, tai nuodeme. Tai gal deretu tada nenusideti ir nedaryti vaiku?

Labai stipriai painiojiesi. Tikejimas vaikus pripazista negincijamu geriu...Pirmaprade/gimtoji nuodeme, kuri yra atleidziama kriksto metu yra visiskai ne tai, ka tu bandai cia paaiskinti... Ne vaikas nuodeme ir ne vaiku darymas nuodeme...tiesiog pasidomek kas yra toji pirmaprade nuodeme ir viskas taptu aiskiau...Tai tikrai ne tai su kuo taip entuziastingai gincijiesi..

O del kudikiu kriksto...teko girdeti vieno vyskupo mintį paremta zydu tautos istorija...Klausimas buvo toks, - o kas jei zydai begdami is tremties savo kudikiams butų sake, suaukit ir tada spreskit, kurioje salyje norit gyventi...
Abi puses turi savu argumentu...ir tie kurie uz, ir tie kurie pries... bis.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Karbyne: 14 kovo 2005 - 00:10
QUOTE(Alexandra.R. @ 2005 01 17, 11:19)
Noreciau paklausti, ar yra mamu, kurios nekrikstija savo vaiku, kad tie, paauge, galetu patys nuspresti ar tai jiems reikalinga ir kokia religija jie pasirinks?

yra tokiu mirksiukas.gif pirma vaika krikstijau todel kad salia buvo uosviai, jie labai religingi, na ir dzin buvo, tegu buna laimingi, dabar gi antra vaika nesiruosiu krikstyt butent del tu paciu priezasciu kaip minejai, tegu uzauges pats pasirinks kokia religija ir aplamai ar nori buti pakrikstytas.
Visos kalbos apie kazkokiu nuodemiu atleidima man biski juokingos, kita vertus jeigu yra tuo tikinciu as nepriestarauju tol, kol manes tai neliecia. Viena laime kad dabar gyvenu ne Lietuvoje ir niekam neidomu krikstytas vaikas ar ne smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Iva @ 2005 03 14, 03:30)
Visos kalbos apie kazkokiu nuodemiu atleidima man biski juokingos, kita vertus jeigu yra tuo tikinciu as nepriestarauju tol, kol manes tai neliecia. Viena laime kad dabar gyvenu ne Lietuvoje ir niekam neidomu krikstytas vaikas ar ne  smile.gif

O man biski juokinga, kai sakai, kad manes tai neliecia, kai tai liecia tavo vaikus..Negalvoji, kad paauges vienas kitam pavydet gali, kad stai vienu pasirupino, o kitu ne...Imanomas gi ir toks variantas...Na nors abu vienodai butu mirksiukas.gif
Atsakyti