Įkraunama...
Įkraunama...

Nekaltybės paieškos po vestuvių

QUOTE(_Smalsutė_ @ 2007 07 27, 11:10)
Pagrindinis dalykas, kas pasikeičia, kai krikščionių pora tuokiasi - su sakramentu jie gauna palaiminimą būti šeima. Į tai įeina kur kas daugiau nei teisė mylėtis. Nežiūrint smulkmeniškai, labai nesuklysiu teigdama, jog šeima krikščionio gyvenime turėtų būti antroje vietoje po Dievo, nes sutuoktinis ir vaikai yra patys artimiausi žmonės, o meilė artimui pabrėžiama viename iš dviejų didžiųjų įsakymų. Iki santuokos tavo šeima vis dėlto yra tavo tėvų šeima. Beje tėvų palaiminimas prieš teikiant Santuokos sakramentą irgi nėra vien simbolinis - tai atsiskyrimas nuo tos šeimos, kurioje augai, kad kurtum savo. Nežinau kaip tą aspektą įvardinti, bet santuoka reiškia iš meilės laisva valia pasirinktą įsipareigojimą, kad visų pirma rūpinsiesi savo sutuoktiniu, kad tas ryšys yra stipresnis net už kraujo ryšį, kurio nepasirinkai. Žinoma, kad tokiam sprendimui nesiryžtama per vieną dieną, žinoma, kad sužadėtiniams belikęs vienas žingsnelis iki santuokos, bet dėl to jie nėra "pusiau sutuoktiniai".

Ką reiškia palaiminimas?
Iš tavo paaiškinimų man tai kaip Sutvirtinimo sakramentas. Pasakai: "va, jau dabar tikrai". Bet iki Sutvirtinimo sakramento tu vis tiek tiki į Dievą. Tai ir čia taip pat gaunasi. Jei jau tampate sužadėtiniais, ar tai nereiškia įsipareigojimo?
O yra kažkokios tapimo sužadėtiniais procedūros ar užtenka vienam su kitu pasižadėti?
Atsakyti
QUOTE(Meškuolė @ 2007 07 27, 12:20)
Ką reiškia palaiminimas?
Iš tavo paaiškinimų man tai kaip Sutvirtinimo sakramentas. Pasakai: "va, jau dabar tikrai". Bet iki Sutvirtinimo sakramento tu vis tiek tiki į Dievą. Tai ir čia taip pat gaunasi. Jei jau tampate sužadėtiniais, ar tai nereiškia įsipareigojimo?
O yra kažkokios tapimo sužadėtiniais procedūros ar užtenka vienam su kitu pasižadėti?

Gal panašumų ir yra, bet labai skirtinga šių sakramentų paskirtis. Iš esmės Sutvirtinimo sakramentas Bažnyčioje atsirado kaip vaikų krikšto pasekmė - protestantų bažnyčiose, kur krikštijami suaugusieji, tas "sutvirtinimas" vyksta krikšto metu ir tai laikoma vienu sakramentu. Nors protestantai krikštijasi sulaukę sąmoningo amžiaus, nelaiko savo vaikų "beveik pakrikštytais" vien dėl to, kad šie auklėjami pagal krikščioniškas vertybes ir tiki Dievą.

Apie tapimo sužadėtiniais "procedūras" jau esu ne kartą mionėjusi - norint galima susižadėti bažnyčioje, nors tai neprivaloma. Be kita ko, palyginus sužadėtuvių bei Santuokos sakramento apeigas, labai aiškiai matyti skirtumas - tiek ko yra prašoma, tiek kokio pobūdžio palaiminimas suteikiamas.
Atsakyti
o kaip vyksta sužadėtuvių nutraukimas?
Atsakyti
QUOTE(Apuokas @ 2007 07 27, 13:02)
o kaip vyksta sužadėtuvių nutraukimas?

tongue.gif
O jei rimtai, tai sužadėtuvės bažnyčioje neturi nieko bendra su dviejų žmonių prisaikdinimu, kad štai dabar jau jūs niekur nedingsit - privalėsit ateityje tapti vyru ir žmona. Tiesiog krikščionims yra įprasta visus reikšmingesnius žingsnius žengti su malda, o pradėti ruoštis santuokai su konkrečiu žmogumi - visgi vienas iš tokių žingsnių.
Atsakyti
Mano "pirma naktis" buvo toli grazu pries 6 metus o ne po vestuviu bus biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo irute1984: 25 sausio 2008 - 13:17
QUOTE(irute1984 @ 2008 01 25, 13:16)
Mano "pirma naktis" buvo toli grazu pries 6 metus o ne po vestuviu bus biggrin.gif

Esu labai senamadiska (dar nuo tu laiku, kai santuoku nebuvu) todel pirma naktis buvo kai suvokiau, jog atejo poreikis tureti vaika. O vaikas tik po vestuviu atsirado (planavau iki).
Atsakyti
QUOTE(jovial @ 2008 01 25, 15:50)
Esu labai senamadiska (dar nuo tu laiku, kai santuoku nebuvu) todel pirma naktis buvo kai suvokiau, jog atejo poreikis tureti vaika. O vaikas tik po vestuviu atsirado (planavau iki).

kas tuose skliausteliuose parašyta? g.gif
Atsakyti
Mano viena draugė ištekėjo nekalta, po 1,5 metų draugystės su vaikinu. Abu jauni (22 metų) Kai kartu baliavodavom, ir jie truputį užvartodavo biggrin.gif tekdavo išgirsti kad tuoksis dar ir dėl to, kad nori pasimylėti. Draugė mano labai giliai tikinti, ir nei už ką nenorėjo prieš vestuves pradėti. O draugas - išsišėlęs vaikinas, labai šaunus. Na jie kolkas labai gražiai gyvena, nors ir pasunkintomis sąlygomis - abu studentai, plėšosi tarp mokslų ir darbų ir dar su mama gyvena , na bet... Regis laimingi smile.gif Tad pasirodo būna smile.gif dar turiu dvi drauges - vienai 18m kitai 22m - abi nekaltos. Na įdomu kaip joms viskas susiklostys.
Atsakyti
man atrodo, kad geriau viska isbandyti iki vestuviu:) taciau as tokiu paziuriu, kad negaleciau gultis su pirmu pasitaikiusiu, gal todel dar neesu kalta, o man jau 20:) bet nelaikau ta nekaltybe jau kazkokiu itin dideliu turtu, tiesiog noriu rasti savo zmogiuka:)
Atsakyti
QUOTE(Apuokas @ 2008 01 25, 23:50)
kas tuose skliausteliuose parašyta?  g.gif

Norejau vaiko be vestuviu, bet buvau "ikalbeta" tuoktis.
Atsakyti
Jei žiūrėt iš krikščioniškų pozicijų tai seksas galimas tik po bažnytinės santuokos. Tai visi tai darę po CMB taip išeitų yra nuodėmėj, jau nekalbant apie beveik visus tarybiniais laikais besituokusius. Kai kurie tuokdavosi ir bažnyčioj slapta (ane?) smile.gif

Pagal tradiciją bažnytinės dogmos dėl lytinių santykių turėjo labai praktinį pagrindą. Dabar tą pagrindą atstoja įvairi kontracepcija. O ir laikai ne tokie, kad bažnyčia turėtų įtakos labai smerkt smile.gif Ir tuoktis žmones priima, kad ir puikiai suvokdami, kad jie kartu gyvena kokius 2-3 metus. Pabara juoko forma, išpažinties pasiūlo (o jei ir eičiau to nesakyčiau, nes nematau tame amoralumo ir nuodėmių), bet kaži ką nuoširdžiai mano patys būdami žmonės. (nuklylau i lankas, tiesiog perskaičiau iskusiją visą)

Kitas dalykas, jei žmogės vienas kitą myli, pažįsta... tai jų pačių reikalas smile.gif Kai nekalbame apie nepilnamečius ir panašiai.

Nesuprantu gyvenimo dėl pabandymo ar sekso dėl pabandymo ar smalsumo. Bet nereiškia kad pirmas kartas būna racionalus ir apgalvotas biggrin.gif juk iš aistros viskas, iš įsimylėjimo... wub.gif

Tik kodėl visada kalba sukasi apie moteris tik todėl kad vyrų negalima patikrinti. Ir dogmas vyrai sugalvojo... (čia vėl į lankas, bet tisiog čia radau nemažai postų į tą pusę) smile.gif
Atsakyti
QUOTE(_Smalsutė_ @ 2007 07 26, 21:50)
Gal galėtum nurodyti dažnį? Jei neklystu, jis nesiekia vieno procento. O dar turint omenyje, kad ir tai ne visada padėtis be išeities, tai gal tas dažnis artėja prie tikimybės gauti su plyta per galvą vidury baltos dienos? Be to, kai požiūris tampa "visi jie tokie/ visos jos tokios", tikėtis, jog viso patirties bagažo geriausi elementai tilptų viename asmenyje, ko gero sunkiau, nei to bagažo tiesiog neturint?

na zvelgiant i SM diskusijas, kur skundziamasi savo vyrais, vyru neistikimybem, savo begaliniu noru buti neistikimom - nepanasu, kad taip jau mazas tas procentas. Kai kurie nesiskiria del materialiniu priezasciu, kai kurie del vaiku - bet jei ne tie "laikikliai", iskart skirtusi.

taciau pritariu tau, kad tos "islaukusios" poros skiriasi reciau. taciau koreliacija cia ne del to, kad neturejo lytiniu santykiu pries vestuves, o del to, kad ju isitikinimai ir noras islaikyti seima yra daug stipresni.
Atsakyti