Įkraunama...
Įkraunama...

Augintinis tik gyvūnas

QUOTE(Daiva D. @ 2007 07 16, 00:16)
Labai amoralus sprendimas. Sena moteriškė, kuri jau nebegimdys, kuri jau išaugino vaikus, kuri jau ir šiaip nugyveno beveik viską, kas jai skirta - ir mažas vaikas, kuriam visas gyvenimas prieš akis.

Žmogaus vertė neskaičiuojama pagal tai kiek jis dar atneš naudos. O lyginti motiną ir augintinį (nes tik jais skiriasi aptarinėjamos situacijos) tikrai amoralu.
Atsakyti
QUOTE(manjana @ 2007 07 15, 23:18)

Tačiau bandau palyginti dvi situacijas. Žmogus yra aukščiau už šunį, ane? O kalbant apie žmones - vaikas juk aukščiau už seną žmogų, taip? (na gelbėjimo prasme - mūsų kultūroje visuomet juk pirma gelbėja vaikus. Seniems jau ar taip ar taip mažai liko gyventi). Taigi, viskas atrodo paprasta, kol neįsiveda savoka "mano"... Ką pirma gelbėčiau - nepažįstamą senutę ar nepažįstamą vaiką? Vaiką. Savo senutę mamą ar savo vaiką? Vaiką. Savo senutę mamą ar svetimą vaiką? Aha, jau sunkiau.
Svetimą šunį ar svetimą vaiką? Vaiką. Savo šunį ar savo vaiką? Vaiką. Savo šunį ar svetimą vaiką? Aha, vėlgi sunkiau...

Vat tiesą sakant čia man jokių sunkumų nekyla ...
Atsakyti
QUOTE(axa @ 2007 07 15, 22:19)
maybe, aš nieko ir nesakau, kad jis teisingas ar ne - tiesiai atsakiau į tiesų klausimą.

O kokie jūsų, Daiva, pasirinkimai? Abiejose situacijose?

Nežinau. Situacijos išgalvotos, galima svarstyti iki pažaliavimo, tačiau realiai kritiškoje situacijoje žmogus vadovaujasi instinktais ir refleksais, o ne svarstymais, protu ar dar ten kokiais kitais motyvais. Aš sau tokių situacijų nemodeliuoju.

QUOTE(Luknė @ 2007 07 15, 22:20)
Žmogaus vertė neskaičiuojama pagal tai kiek jis dar atneš naudos. O lyginti motiną ir augintinį (nes tik jais skiriasi aptarinėjamos situacijos) tikrai amoralu.

O pagal ką tuomet matuojama žmogaus vertė? Pagal tai, kiek jis brangus ir reikalingas man? Ar visuomenei?

Žmonių ir gyvūnų niekad nelyginau, nei šitoj situacijoj, nei kitose, kurios buvo aptariamos. Matyt, mane su kažkuo supainiojote biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Luknė @ 2007 07 15, 22:12)
Jei šuns šeimininkas nerinktų kakučių miške, net nekiltų noras drausminti, o mokyklos teritorija ypatinga vieta ir jei žmogus atvedė ten savo mylimą augintinį tai daugiau apie jį kalba.

Mokyklos teritorijoje šunis vedžioti galima, dar kartą kartoju. Jei šeimininkas susirenka savo šuns kakučius arba šuo ten net nekakoja - tai kodėl kyla noras prie jo kabintis? Vien dėl to, kad tau tai atrodo kažkokia ypatinga vieta?
O jeigu šuo ten kakoja, tai geriau aiškiai ir rašyk, kad nori sudrausminti kakučių nerenkantį šeimininką. Nes dabar kyla painiava, atrodo kad nori kabinėtis prie visai nekalto žmogaus smile.gif

Jei šuo be pavadėlio, tai tau gali atrodyti, kad grėsmės nekelia, o vaiką vedžiojančiai auklei gali atrodyti, kad kelia. Jei be pavadėlio, tai iš kur tokia tikra, kad išgąsdinti negalėjo?

Tai maža kas kam gali atrodyti. Ar dėl to pagaliu šuniui per galvą reikia švaistytis? Nes "pasirodė"?
Šuo buvo per pusę kvartalo nuo to vaiko. Auklei teko gerokai pabėgėti...

Dar kartą pakartosiu, kad žmogų privalome gerbti, nes jis žmogus, o mes gyvename žmonių visuomenėje. Jo interesai - aukščiau gyvūno interesų. Tai reglamentuoja ir įstatymai, kurių deja nelabai laikomasi.

Na tai parodyk man įstatymą, kuris sakytų, kad turiu gerbti visus žmones. Nes dabar liepi gerbti, o jokio pagrindo tam nematau smile.gif
Atsakyti
QUOTE(axa @ 2007 07 15, 23:15)
doh.gif Aš neklausiu apie tavo dabartinę kaimynę ir jos duris.
o vaizduotę turi? O 'kas būtų , jeigu...' nors kada naudoji?
na, skęsta šuo ir kaimynų vaikas. Įpuoli į vandenį, bet paplaukti gali tik vieną jų apsikabinusi. tai už kurio griebi? Ar vėl atsakysi, kad šunys neskęsta, o tavo kaimynė išvis vaikų neturi  lotuliukas.gif

Pasikartosiu, gaisro aplinkybės nebuvo nurodytos, vadinasi sprendžiu pagal savo situaciją, kuri seniausiai yra įvertinta. Nematau pagrindo juokui. cool.gif
Atsakyti
QUOTE(Luknė @ 2007 07 15, 22:20)

Tikrai?
Matai kokia aš amorali. Galiu laisvai ir be problemų lyginti motiną ir milijoną litų, motiną ir formulę vaistų, kurie gali išgydyti nuo AIDS, ir su kokia brangia reta religine relikvija, ir dar daug daug dalykų galiu lyginti su motina tokiose pat situacijose...
Matyt baisiai amorali esu smile.gif

QUOTE(axa @ 2007 07 15, 22:24)
Vat tiesą sakant čia man jokių sunkumų nekyla ...

tai tau. Ir žmonėms, kurie nelaiko šuns, irgi jokių sunkumų. Ir žmonėms, kurie šunį laiko kaip daiktą, kaip sargą - nekyla. O vat tiems, kuriems šuo yra šeimos narys - tiems biškį kyla žinok smile.gif
Atsakyti
realiai manau bet kuris žmogus turi turėti aiškų ir vienareikšmišką atsakymą, kur pulti pirma (net jei akimirką ir sudvejotų), ar tai pavadinsi refleksu, ar instinktu, ar proto ir sąžinės balsu. Ir tiesą sakant, man irgi pasidarė baisoka supratus, ką reiškia kai kurių jūsų atsakymai...
Atsakyti
QUOTE(manjana @ 2007 07 15, 21:23)
O kodėl turėtų graužti sąžinė? Juk mokyklų teritorijose nedraudžiama vedžioti šunų. Na bent jau Kauno mieste, manau kituose miestuose tas pats.

vilniuje yradraudziama vedzioti sunis lavinimo istaigu teritorijose ( mokyklos, darzeliai).
Beje apie pagarba.
Ar tikrai reika gerbti zmogu kuris pazeidineja istatyma ( cia taip vadinami isvedziojimai apie manjanos istorija - suo buvo su pavadeliu ar ne)?
Atsakyti
QUOTE(manjana @ 2007 07 15, 23:32)
tai tau. Ir žmonėms, kurie nelaiko šuns, irgi jokių sunkumų. Ir žmonėms, kurie šunį laiko kaip daiktą, kaip sargą - nekyla. O vat tiems, kuriems šuo yra šeimos narys - tiems biškį kyla žinok smile.gif

o jei tai būtų ne šuo, o katė?
Papildyta:
QUOTE(Sraunius @ 2007 07 15, 23:30)
Pasikartosiu, gaisro aplinkybės nebuvo nurodytos, vadinasi sprendžiu pagal savo situaciją, kuri seniausiai yra įvertinta. Nematau pagrindo juokui.  cool.gif

paaiškinau situaciją ir paprašiau tikslaus atsakymo - tik nesupratau, ar atsakymas buvo 'nežinau', ar 'šuo'.
Atsakyti
QUOTE(axa @ 2007 07 15, 22:32)
realiai manau bet kuris žmogus turi turėti aiškų ir vienareikšmišką atsakymą, kur pulti pirma (net jei akimirką ir sudvejotų), ar tai pavadinsi refleksu, ar instinktu, ar proto ir sąžinės balsu. Ir tiesą sakant, man irgi pasidarė baisoka supratus, ką reiškia kai kurių jūsų atsakymai...

Aha, man irgi baisu, kad tu savo mamą gelbėsi tongue.gif

QUOTE(Silvute @ 2007 07 15, 22:34)
Ar tikrai reika gerbti zmogu kuris pazeidineja istatyma ( cia taip vadinami isvedziojimai apie manjanos istorija - suo buvo su pavadeliu ar ne)?

Luknė sako kad reikia g.gif
Ale aš kažkodėl netikiu smile.gif Matyt vis dėl to savo amoralumo...
Atsakyti
QUOTE(Daiva D. @ 2007 07 16, 00:26)
O pagal ką tuomet matuojama žmogaus vertė? Pagal tai, kiek jis brangus ir reikalingas man? Ar visuomenei?

Žmogus vertingas dėl to, kad jis žmogus. Svarstyti, kurio žmogaus gyvybė vertesnė - neteisinga.

QUOTE(manjana @ 2007 07 16, 00:27)
Tai maža kas kam gali atrodyti. Ar dėl to pagaliu šuniui per galvą reikia švaistytis? Nes "pasirodė"?
Šuo buvo per pusę kvartalo nuo to vaiko. Auklei teko gerokai pabėgėti...
Na tai parodyk man įstatymą, kuris sakytų, kad turiu gerbti visus žmones. Nes dabar liepi gerbti, o jokio pagrindo tam nematau smile.gif

Sunku aptarinėti situaciją kurios nemačiau, bet kad kiekvieną kartą parašau, kad nemanau, kad reikėtų su pagaliu užpulti, tai neperskaitai.
Įstatymai nurodo, kaip turi būti laikomi naminiai augintiniai, kad tai nepažeistų kitų žmonių interesų. Bent taip reikėtų gerbti.
Atsakyti
dėl sužmoginimo...
mano močiutės nuomone, šunų vieta irgi yra ant lenciūgo prie būdos. bet kartą vaikystėj kai paklausiau, dėl ko padvėsė jos Sargis, jinai atskaitė man moralą, kad negražu sakyti "padvėsė" apie šunį kurį mylėjai, kuris saugojo tavo namus ir buvo tau ištikimas draugas. kokia nors varna parke padvėsė, ar žiurkė kokia (ne naminė), bet Sargis ne padvėsė, o numirė. nes jis buvo šeimos narys.

o diskusija aiškiai nusigrybavo. gal reikia persikelt į temą "surinkite šunų išmatas"?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Dios: 15 liepos 2007 - 22:46