Manų kruopos 0,250,75 mm skersmens dalelėmis malti kviečių grūdai.
Manų kruopos gaminamos stambiai sumalus aukščiausios rūšies kviečius ir atrinkus šviesias, maždaug 11,5 mm dydžio gryno endospermo daleles.
Manuose yra daug mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, magnio, geležies, natrio, fosforo, vitaminų B1 ir B2, PP. 100 gramų kruopų yra 350 kcal, baltymų 9 %, riebalų 1 %, lyginant su kitomis kruopomis, daugiausiai angliavandenių 75 % (įvairiose kruopose jų yra nuo 65 iki 77 %), tačiau turi mažai ląstelienos 0,2 %. Kruopose yra daug glitimo ir fitino.
Manų kruopas galima laikyti universaliu produktu kulinarijoje ir konditerijoje. Jos greitai išverda, greitai pasisavinamos. Iš manų kruopų dažniausiai verdamos košės, taip pat įeina į sudėtį, kepant blynus, apkepus, omletus, pyragus, dedamos į faršą, galima naudoti mėsos ir žuvies pavoliojimui prieš kepimą vietoj džiūvėsėlių, pabarstyti kepimo formą kepamiems gaminiams.
Žmogaus organizmas manus greitai virškina ir lengvai pasisavina, todėl košė tinka mažų vaikų mitybai. Skysta manų košė skiriama taip pat suaugusiems, sergantiems skrandžio ir žarnyno trakto ligomis, jos įtraukiamos į dietas po skrandžio bei žarnyno operacijų.
Mes valgom kaip dažnai negaliu pasakyti, kada vaikas alkanas, o kažkur užtrunkam, man ji puikiai pagelbsti, nes verda intin trumpai
is kur sita info? as tai uz manus ,labai skani kosyte,graitai paruosiama ir vaiku megstama