.... jau kelintą kartą sapnuoju, kad vairuoju Kretoje ir suku nuo pagrindinio plento į kalnų keliuką, vedantį link 5 amžiaus vienuolyno. Ir nepataikau, nepasuku, pasimetu ir t.t. na, gal kažkaip panašiai kelionėje ir buvo sėdžiu, šturmanauju, greitis didelis, aaa, štai nuoroda į gėlo vandens didelį ežerą, tfu, prašokome, o štai į vienuolyną, ir vėl prašokome, štai į senąjį plentą, vingiuojantį per kalnus, turėtų būti tikriausiai gražu. Bet ir į šitą kelią nepataikome, nes kažkaip labai per vėlai man tie ženklai akiratyje pasirodo... oi, sakau, čia juk Kreta, tai čia tikrai bus visokių nuostabių nusukimų į kairę ir į dešinę, bet jų kažkaip nepasitaiko. Keičiamės su vairuotoja vietomis.
čia nieko ypatingo, šitoje vietoje keitėmės vietomis
bet žemė ten tokia ryža ryža, kaip mano plaukai beveik

Aš smaginuosi vairuodama ir aplenkinėdama tokias kliūtis, kurios vadinasi: graikas neperspėjęs sustojo šalikelėje ir neperspėjęs atidarė dureles.. pravažiuojame Retymną, kuriame planavome sustoti, bet suskaičiuojame laiką ir vairavimo greitį, tai lieka viso labo viena valanda. Primenu pakeleivėms, kaip mes Chanijoje centro ieškojome, kaip parkavomės ir kaip ieškojome kelio atgal. Sulėtinu greitį ant kalvelės, leidžiu pasigrožėti neparėpiamomis Retymno platybėmis, trumpai papasakoju, kad jis toks pats gražus kaip Chanija, gal mažiau gražus ir nestabdydama važiuoju toliau. O, sakau, nuvešiu jus į Knoso rūmus, nes ten tai tikrai kelią žinau, bet kadangi esu ten buvusi, tai pasėdėsiu po kokiu žydinčiu krūmu stovėjimo aikštelėje, o jūs pasikultūrinkite. Vienai keleivei visai dzin, o kita mano draugelė, kuri sugebėdavo anksčiau per vieną kelionę ir 20 muziejų aplankyti, staiga užprotestuoja, pareiškia, kad jokių čia mat muziejų, aš ją ilgai gėdinu, kaip čia kelionė ir be muziejų, kaip ji draugams bei giminėms pažiūrės į akis ir t.t. nepadeda, jos mat užsimano į bile kokį miestelį netoli Herakliono, va, tarkim šitą, sakau, net jeigu mes ten rasime viščiukų fasavimo fabriką?... net jeigu, na gerai, važiuojame. Miestelis iš tiesų bile koks, eilinis Herakliono priemiestis, neaišku, kurortinis ar ne. Kažkur numetame mašiną, randame gabaliuką labai banguotos jūros, šaltą vėją, visas tavernas uždarytas, bile kokioje kavinėje išgeriame kavos, ir atgal į plentą, bet aš va nebesugebu į plentą išvažiuoti. Rodykles matau, kalnus matau, Heraklioną matau, net plentą matau, bet va išvažiuoti niekaip. Ir vienaip ir kitaip, rezultatas vis tas, įlendu į ganyklas, arba keliukas jau tuoj atrodo įsuks į plentą, bet ne, tai vielomis aptvertas akligatvis, o va už tvoros plentas. Vienintelis kelias nelogiškai suka tolyn į kalnus, na gerai, važiuojam į kalnus, po 10 km jis nelogiškai pakeičia kryptį link sostinės, na, išsikapstėme. Šiandien 4 mašinos nuomos diena, o kitą rytą planuojame žygį į Samariją. O mašina išnuomota penkioms dienoms, su nuomos savininku sutarėme, kad galime tą dieną perkelti tolyn, tik teks iš naujo sumokėti už vienos dienos draudimą ir būtent tos mašinos galime nebegauti. Ai, kažkaip aš kalnų nebenoriu. Nenoriu. Nežinau. Noriu važinėtis su citroenu dar vieną gražią dieną, bet kažkaip per didelis man daromas spaudimas ir primenama, kad būtent čia aš sugalvojau, kaip būtų puiku Samariją pereiti. O šiomis besibaigiančiomis dienomis Samarija labai priklauso nuo oro. Va buvo viena diena berods graži, agentūros nuvežė grupę prie tarpeklio, pradėjo smarkiai lyti, išlindo iš karto vietiniai su maišais nuo šiukšlių, kuriuos labai sėkmingai pardavė turistams po 3 eurus už vienetą, nuo lietaus apsisaugoti mat... nulipo visi kokį kilometrą, pradėjo smarkūs upeliai tekėti, surinko visus kaip viščiukus ir liepė atgal grįžti. Na ką, nors čia kartais saulė švysteli, pravažiuodamos nuo Chanijos matėme, kaip Samarijos pusės kalnai dabinasi stulbinančiai juodais debesimis. Na ką, einame pirkti Samarijos. Viena agentūra nedirba (valio), kita dirba, bet sakė, kad Samarijos gal ryt nebus (valio), kita dirba, sako, kad Samarija bus (ėėėė), paskambina kažkur, nesusirenka grupė (valio), dar viena agentūra dirba ir grupė susirenka ir parduoda (ėėėėė). Mano draugei jau nebepatinka mano negatyvus nusiteikimas, bet nusiperkame. Atiduodame graikui mašiną (vai vai vai....) ir nusiperkame maisto, jeigu jau mūsų viešbutis atsisako duoti mums paketėlį. Aš kaip niekada kalnuose nebuvusi, sakau, kad jeigu jau einame į tokį žygį, tai tikriausiai reikia mums poros dėžių konservų, šio to, beigi ano, bet žmonės sako, kad užteks ir jogurto pusryčiams.
Šį vakarą Stalida ypač kažkokia ištuštėjusi ir visur rodo pasibaigusio sezono nutrintus ženklus, liūdna kažkaip siaubingai... einame to liūdesio malšint į taverną. Ten linksmiau, ten graikai pasidarė šokius. Aš alkana kaip graikiškas katinėlis. Na atneškite meniu. Na gerai, galime pašokti sirtakį, tik aš valgyti labai noriu, na gerai, dar vieną sirtakį pašokime. bet aš taip sukūdau, kad man net džinsai krenta, labai noriu valgyti. Ar duosite meniu? Ai, dabar jie šoka vieni, na nieko... o dabar daužo indus šokdami, ei, chebra nesudaužykite visų tavernos indų, aš mat dar labai valgyti noriu... aaa, čia indai daužymui per šokius? Gal ir parduotuvėje taip vadinasi: indų servizas daužymui šokant sirtakį? šiaip ne taip per dvi valandas ir pavakarieniavome...