Įkraunama...
Įkraunama...

Neskiepyti vaikai

QUOTE(uups @ 2005 02 17, 16:24)
Zinai, manishkis tokio judrumo, kad krauja jau ne viena karta pasileides buvo. Baisu ir pagalvot kas toliau darysis doh.gif Siaip, stabigei pakanka ir ant gerai susrudijusio vinies pasimaut. Na, dvimetukui/trimetukui stablige gal ir negresia ax.gif
O del serumo tai neitiketinai skamba schmoll.gif  Nors, kai LT tokia stebuklu shalis, visko gali but. Siaip ar taip, serumas gaminamas is aukstos imunizacijos zmoniu kraujo, tai galimas daiktas, kad tokio brangaus daikto buvo pritruke  (is dalies nenoriu kad mano vaikui be butino reikalo butu perpylinejamas niekieno kraujas ar jo produktai,- chem ciort ne shutit,- gana su AIDS prisipilstem). |
Del difterijos,- eee...mano anyta vieno rajono vyr epidemiologe.... tai galiu tik paantrint Drambliukui,- buna pavieniu mirciu nuo difterijos verysad.gif



kiek zinau, jei yra siutine zaizda, ta seruma duoda butinai...iskyla naturalus klausimas, kam skiepyti, jei vistiek gausi serumo?, del vynio labai abejoju, nebent, jis bus istrauktas is bolota, kak tot begemot....nelabai tykeciau, tada visos zaizdele yra potencialios stbaliges nesiotojos....nors kai maniske prasikirto stipriai lupa, buvo neramu....smile.gif
Atsakyti
QUOTE(marieana @ 2005 02 17, 14:32)
kiek zinau, jei yra siutine zaizda, ta seruma duoda butinai...iskyla naturalus klausimas, kam skiepyti, jei vistiek gausi serumo?,


jei skiepytas ne veliau kaip priesh 5 metus, serumo neturetu leist.
Atsakyti
Paaiškinkit man kvailai, kodėl jūs neskiepijat savo vaikų. Aš bijočiau priimti tokį sprendimą, juk skiepų kalendorių ne kokie kvaileliai sugavoja, tam dirba krūvos specialistų ir ne Lietuvos čia išradimas. Vis dėlto vakcinacija geriausias išradimas kovoti su užkrečiamomis ligomis. O gal jūs visos medikės?
Atsakyti
QUOTE(leuleu @ 2005 02 17, 15:15)
Paaiškinkit man kvailai, kodėl jūs neskiepijat savo vaikų. Aš bijočiau priimti tokį sprendimą, juk skiepų kalendorių ne kokie kvaileliai sugavoja, tam dirba krūvos specialistų ir ne Lietuvos čia išradimas. Vis dėlto vakcinacija geriausias išradimas kovoti su užkrečiamomis ligomis. O gal jūs visos medikės?


Na, neskiepijusios savo vaiku sitam forume yra jau deshimtis kartu issakiusios savo motyvus.... butu nuobodu vel viska aiskint.... pacituosiu pati save..... postas,su kuriuo debiutavau sitam forume,- jei tikrai idomu, skaityk: 4u.gif

" Is karto pasakysiu, esu PRIES skiepus nuo kai kuriu ligu ir UZ kai kuriuos skiepus, bet ne anksciau nei vaikui sukanka bent metukai. Visiems yra zinoma, kad kudikis gimsta su nesusiformavusia imunine sistema (kaip ir fermentine, o juk nepuolat vaiko iskart maitint sumustiniais, palaukiat kol jo virskinimo traktas susiformuos). Pirmus 3-4 menesius jo kraujyje cirkuliuoja mamos antikuniai, kurie palaipsniui suyra (tiesa, nuo kai kuriu ligu islieka iki 6 menesiu). Taigi, kokiom ligom esate persirgusi pati, ar nuo kokiu skiepyta,- vaikelis yra apsaugotas. Maitinant krutimi kas karta perduodama doze imunoglobulinu, kurie 'padeda' besiformuojanciai mazylio imuninei sistemai.Butent todel kudikiai iki metuku beveik neserga jokiom infekcinem ligom, isskyrus persalimo ligas.
Pabandysiu kuo trumpiau isdestyt savo argumentus apie kiekviena skiepa

Skiepai nuo tuberkuliozes

Lietuvoj, kiek zinau, skiepijama vos gimus, ar per pirmasias dienas. Daugumoje pasaulio saliu neskiepijama, nes dar nera efektyvios vakcinos nuo tuberkuliozes (visa musu karta buvo suskiepyta, bet vistiek sirgo ir sirgs). Skiepyti nuo tuberkuliozes yra tas pats, kas skiepyti nuo 'kaulu luziu' ar panasiai. Mano kudikis neskiepytas, nes gyvenam ne Lietuvoj ir net norint musu niekas neskiepytu. Manau, sitos vakcinacijos klausimas greit atkris, nes noriu tiket sveiku lietuvos mediku protu (arba tiketis, kad greit bus sukurta efektyvi vakcina).

Skiepai nuo hepatito B

Kiek zinau, Lietuvoj, o ir beveik visam pasaulyj, sio skiepo pirma doze daroma pirma para po gimimo arba menesio kudikiui.Ilgalaikiam (manoma,kad visam gyvenimui) imunitetui suformuoti reikalingos 3 dozes. Hepatitas B - virusine liga, kuri perduodama per krauja ir organizmo skyscius panasiai kaip AIDS, t.y, nesaugaus sekso metu, vartojant intraveninius narkotikus, kai naudojama ta pati adata, gimimo metu nuo sergancios motinos, naudojant uzsikretusio asmens skustuva ir isipjovus (su salyga, kad tas asmuo igi buvo pries tai isipjoves), taip pat yra rizika medicinos darbuotojams, kontaktuojantiems su krauju.Beje, dar yra virusiniai hepatitai A, C, D ir E, nuo kuriu skiepu nera. As tikiu, kad mano vaikas, budamas to amziaus, kai jau uzsiimines nesaugiu seksu ir skusis svetimais skustuvais, gales pasiskiepyt pats, todel jo neskiepysiu. Tuos kudikius, kuriu seimos nariai (o ypac mamos) serga hepatitu B , vienok, siulyciau skiepyti.

Skiepai nuo stabliges, difterijos ir kokliusho

Surasiau visus tris, nes dazniausiai siuloma trivalente vakcina arba dvivalente (- kokliushas). Lietuvoj, jei neklystu, pradedama skiepyti nuo 3 menesiu, Amerikoj nuo 2. Imunitetui suformuoti reikalingos 5 dozes (2, 4, 6, 12-18 men ir paskutine 4-6 metu). Nuo stabliges ir difterijos skiepai visa gyvenima neapsaugo, butina palaikomoji doze kas 10 metu (ar jus pacios apsaugotos?).
Stablige uzsikreciama per dirvozemiu uzterstas zaizdas ar gilius nudegimus. Liga labai sunki, daznai baigiasi mirtimi. Kudikiui iki vieneriu metu uzsikresti tikimybe praktiskai nuline. Galima ir pasyvi imunizacija (ty, suleidziama antikunu pries stablige, kurie 'galioja' apie 2 menesius), dauguma atveju uztersus gilia zaizda ji ligoninese atliekama nepriklausomai nuo to, ar zmogus vakcinuotas ar ne. As savo kudiki turbut skiepysiu, kad nereiketu pasyviai imunizuot del kiekvienos uzterstos zaizdos, bet ne anksciau, nei jam sukaks metukai. Sitos vakcinos bijau, nes mane pacia buvo istikes anafilaksinis shokas po vienos is palaikomuju doziu.

Difterijos skiepas mano nuomone reikalingas, nes liga dar 'gyva', zinau mirties atveju Lietuvoj, kai mire suauge neskiepyti zmones. Kudikiui iki metuku susirgti tikimybe praktiskai nuline, todel skiepysiu ne anksciau nei metuku. Atlikdami penktaja doze pasikonsultuokit su imunologais,- paprastai vakcinuojama tik 1/15 vakcinos doze, nes mazdaug nuo sestu metu reakcija i vakcina buna labai stipri.

Kokliushas labai pavojingas maziems kudikiams, ypac kritiski pirmi 3 menesiai (kai kurie saltiniai nurodo 6), veliau ligos eiga lengvesne ir nebepavojinga gyvybei. Jei kudikis kontaktavo su asmeniu (pakanka net 3 metru atstumo), serganciu kokliushu, 96% kad uzsikres. Reakcijos i vakcina dazniausiai smarkios (skiepijant trivalente temperatura ir kt sukelia butent kokliusho elementas), todel alergiskiem vaikam ir tiem, kuriu imunine sitema silpna, neatliekama. As savo kudikio neskiepysiu, nes ten kur gyvenu, vakcinacija pradedama antra menesi (Lietuvoj tik trecia),- sioks toks imunitetas geriausiu atveju susiformuos po menesio, arba tik po antros dozes, kuri butu ketvirta menesi, taip, kad pavojingiausias laikas jau bus praejes.

Skiepai nuo poliomielito

Liga praktiskai isnykusi. Dazniausiai budavo persergama vasara, lengva forma, bet kartais liga baigdavosi mirtimi. Nelabai seniai budavo vartojama 'gyva' vakcinos forma (geriama), kuri kartais sukeldavo susirgima. Dabar skiriama injekcija. Verta skiepyti tada, jei keliaujate su kudikiu i tas shalis, kur poliomielitu tebesergama (pvz, indija) arba gyvenate tose salyse,kur yra 'svieziu' imigrantu is tu saliu. As savo kudiki skiepysiu, bet ne anksciau kaip metuku laiko.

Skiepai nuo Haemophilus Influenzae Type B

Susirgimas, sukeliamas bakterijos, skirtingai nuo daugumos virusiniu pries kuriuos skiepijama. Si bakterija gali sukelti pneumonija, antgerklio uzdegima, sanariu uzdegima, sirdies dangalu uzdegima ir yra viena is dazniausiu meningita sukelianciu bakteriju. Imunitetas susiformuoja po 4 doziu. Haemophilus Influenzae Type B bakterija daznai gyvena ant zmoniu kuno pavirsiaus nesukeldama jokiu ligu. Vyresni nei 5 metu vaikai ir suaugusieji nevakcinuojami, nes bakterija tada laikoma visiskai nepavojinga, nebent zmogus sirgtu AIDS, pjautuvine anemija arba jam butu transplantuota bluznis ar kaulu ciulpai.Kai kuriose salyse vakcinacija privaloma, lietuvoj, kiek zinau, mokama. As savo kudikio neskiepysiu, nes susirgimas ne virusinis, o pries bakterijas yra puikiai kovojama antibiotikais. Be to, neseniai atlikta didele amerikieciu ir suomiu moksline studija (berods, 10 metu trukmes, tingiu dabar tikrint) patikimai susiejo sia vakcina su diabeto atveju padidejimu skiepytiems vaikams. Nacionalinis Skiepu Zalos Atlyginimo komitetas Amerikoje jau dalina kompensacijas.
Labai panasias ligas sukelia ir Streptococcus pneumoniae bakterija, kuri pavojinga vaikams iki 2 metu. Bet,man rodos, lietuvoj nuo sitos neskiepijama, tai ir neverta rasyti.

Dar liko skiepai nuo kiaulytes, tymu, raudonukes, erkinio encefalito ir gripo, bet jau nebeturiu noro rasyt, galiu tik pasakyt, kad nuo ju nematau prasmes skiepyt, nebent iki paauglystes berniukai neperserga kiaulyte, o mergaites raudonuke. Arba gyvenama isplitusio erkinio encefalito zonoje ir nera noro lakstyt ir pridavinet tyrimams kiekviena issiurbusia erke. Dauguma ligu, nuo kuriu skiepijama persergama palyginti nesunkiai. Pavojingos yra tik komplikacijos (kaip ir gripo komplikacijos). Ju dazniausia galima isvengti laiku pradejus kvalifikuota gydyma.
Dar,- tiksliai irodyta tik tai, kad skiepai gali isprovokuoti diabeta. Daug moksliniu tyrimu sieja ankstyva imunizacija su reumatoidiniais ir nereumatoidiniais autoimuniniais susirgimais, veziu, autizmu, alergijomis, staigios kudikiu mirties sindromu.Dauguma ju nera laikomi patikimais, bent jau kol kas, bet mokslas eina i prieki ir nezinia ar rytoj nebus publikuoti patikimais pripazinti straipsniai. Amerikos Nacionalinis Skiepu Zalos atlyginimo komitetas per devynis metus ismokejo kompensacijas beveik 1000 seimu, kuriu vaikai mire ar jiems buvo negryztamai pakenktos smegenys ir irodyta jog tai atsitiko butent del skiepu. O kur dar neirodyti atvejai? Aisku, padalinus ta 1000 is 9 metu ir skiepijamu vaiku skaiciaus amerikoj, mirtinu irodytu komplikaciju skaicius bus labai mazytis. Tik abejoju, ar tai paguostu tevus, netekusius vaiku. Kaip ir neimanoma paguosti tu tevu, kurie neteko vaiku, kuriuos buvo galima apsaugoti imunizuojant. Dar, kai kurie gydytojai siulo vakcinuoti ne daugiau kaip nuo 1 ar 2 ligu tuo paciu metu ir rinktis monovalentes vakcinas, jei skiepijamas jaunesnis nei metuku (kai kurie sako,- 4 metuku) vaikas, kad nebutu perkraunama jo dar tik besiformuojanti imunine sistema. Moksliniai straipsniai sako, jog kudikis sugeba 'pakelti' iki 6 skirtingu vakcinu tuo paciu metu.
Pries skiepijant kudiki siulau kiekvienai paciai saves paklausti keleto klausimu:
Kokia yra ligos rizika? Ar ja sergama sunkiai ar lengvai?kokie komplikaciju shansai?
Kokia yra ligos rizika iki metuku/ penkeriu/ paauglystes ir panasiai?
Kokia yra komplikacijos nuo skiepo rizika?
Ar seimoje yra alergisku, diabetiku, serganciu veziu?
Ar saugiai jausiuos nepaskiepijus savo vaiko?
Ar kudikiui jau buvo stipri reakcija i skiepus?
Ka sako mano pediatras? Ar juo pasitikiu? Ar jis nuolat tobulinasi ir skaito naujausia moksline literatura?
Taigi, jusu teise rinktis...skiepyti ar neskiepyti, kada ir kaip....
Aciu kad perskaitet ir linkiu, kad vaikuciai butu sveiki ir stiprus, ka benusprestumet."

jei tikrai domina,- keliauk panarshyt po senas skiepu temas,- rasi idomiu ir galbut net naudingu postu skiepu/neskiepu tema.
drinks_cheers.gif
Atsakyti
uups, drinks_cheers.gif ...po taves mazai, ka ir pridursi good.gif ....viena pamirsai pasakyti: nei viena vakcina neapsaugo 100 proc. nuo lygos ir net nuo jos komplikaciju
Atsakyti
Be to vakcina gali sukelti netgi didesne reakcija nei pati liga wink.gif
Tikrai zinau, kad vaikus reiketu skiepyti, bet bent jau ne tokius mazuliukus. Nors po upps posto ir man praeitu noras vaikus skiepyti is vis wink.gif Bet jos zodziuose daug tiesos.
P.S. Siaip manau jau atitolome nuo temos. blush2.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo *Drambliukas*: 18 vasario 2005 - 10:09
Ačiū uups, labai labai naudinga informacija thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(crocus @ 2005 02 17, 14:55)
Nebuvo dar paskiepytas nuo kokliušo. Susirgo. Šiaip nesunkia forma. Bet ligoninėj teko pagulėti. Šalia gulėjo mamytės,kurių vaikučiai kaiptik susirgo po skiepų sad.gif Va tai jom skaudžiau-vaikas paskiepytas ir vistiek tenka kankintis. cry.gif


O maniškis susirgo 3 mėnesių sunkia kokliušo forma. sad.gif Nespėjom paskiepyti...
Tai ligoninėje pragulėjom intensyvios priežūros (ar kaip ji ten) palatoje. Siaubinga liga, niekam nelinkėčiau susidurti. Per tas dvi savaites nemiegojau nei trupučio, bijojau, kad vaikas neuždustų verysad.gif

Tuo metu ligoninėje gulėjo ir daugiau vaikų su kokliušu, lyg ir protrūkis šios ligos buvo. Tačiau neskiepytas buvo tik mūsų vienintelis. Kitiems gulėjusiems taip baisiai ši liga nepasireiškė. Žodžiu šią ligą gydėmės metus laiko, kol visiškai išgijom:(

Po tokios patirties nebekyla noras neskiepyti vaiko bent jau rekomenduojamomis vakcinomis.
Atsakyti
Nu va, tik nepatikrink temos kurį laiką... Kad prirašėt mirksiukas.gif
Iš tiesų mano nuomonė apie skiepus tokia, kaip ir uups. Ne visi rekomenduojami skiepai yra reikalingi ir naudingi, deja... Mes savo sūnaus taip pat neskiepyjom, bent jau kol kas, gal vėliau, suėjus metukams ar dviem paskiepysim nuo difterijos, stabligės, poliomielito. Argumentų nekartosiu, juos aprašė uups. Visgi kartais sukirba nerimas, nes kaip suprantu, spręsdami dėl skiepų, mes renkamės: neskiepyjam ir rizikuojam (?) susirgti infekcine liga arba skiepyjam, rizikuodami patirti skiepų pašalinį poveikį. O jeigu ir skiepyjam, kada geriausia tai padaryti? g.gif Geriausia būtent mano vaikui, o ne kažkokiems dėdėms ministerijoje, sudarinėjantiems visokius grafikus ir pan.
Atsakyti
QUOTE(neras @ 2005 02 18, 10:33)
Visgi kartais sukirba nerimas, nes kaip suprantu, spręsdami dėl skiepų, mes renkamės: neskiepyjam ir rizikuojam (?) susirgti infekcine liga arba skiepyjam, rizikuodami patirti skiepų pašalinį poveikį. O jeigu ir skiepyjam, kada geriausia tai padaryti?  g.gif Geriausia būtent mano vaikui, o ne kažkokiems dėdėms ministerijoje, sudarinėjantiems visokius grafikus ir pan.



mano giliausiu isitikinimu skiepo pashaliniu poveikiu bijot nevertetu. Stiprios (ar net mirtinos/negryzhtamom pasekmem) reakcijos yra ypatingai retos ir labai daznai jas galima nuspeti (jei vaikas alergishkas/ neishneshiotas/jei po pirmo skiepo buvo labai smarki reakcija,- antro geriau neberizikuot).
Dar manau, jei skiepijama, geriau tai daryti tada, kai vaiko imunine sistema yra geriau susiformavusi. Geriau jau jis butu naturaliai pasigamines savo antikunu po pershalimo ligu ir kt.- metuku, dveju ar dar veliau, gal priesh mokykla.
O skiepu grafikas kiekvienoj shalyj yra individualus (pvz, Danijoj pirmas skiepas tik 6 menesiu), nors bendra tendencija,- pirmaisiais metais. Ir tai yra del patogumo,- kiekviena mama noriai nesha savo kudikeli i poliklinika patikrinimams ir stropiai laikosi skiepu grafiku kol kudikis mazhytis. O jei reiketu skiepyt 10-14 metu,- tikrai puse vaiku liktu nesuskiepyta del tevu tingejimo, neturejimo laiko ir pan.
Atsakyti
QUOTE(uups @ 2005 02 18, 13:13)
mano giliausiu isitikinimu skiepo pashaliniu poveikiu bijot nevertetu.


O čia aš ir nesutinku schmoll.gif . Skiepų pašaliniai poveikiai ne tokie jau ir reti, tik nėra jų normalios apskaitos. Kiek teko susidurti, gydytojai tiesiog nenori pripažinti, kad kai kurie sveikatos sutrikimai galėjo išsivystyti dėl skiepo. Čia daugiau kalbu ne apie karščiavimus ar panašias "smulkmenas". Yra ne mažai duomenų (norintys juos tikrai ras kad ir internete) apie alerginių ligų, autizmo, nespecifinio opinio kolito, Krono ligos, išsėtinės sklerozės ir dar daugelio kitų šiuolaikinei medicinai dar ne visai aiškių ligų ryšį su skiepais. Juk šiais laikais autoimuninių ligų daugėja. O skiepas - juk įsikišimas į organizmo imuninę sistemą. Kas gali garantuoti, kad skiepydami mes jos neišderiname? g.gif
Todėl aš skiepyčiau tik nuo tų ligų, kurios šiai dienai yra sunkiai išgydomos ar labai pavojingos.
Atsakyti
QUOTE(neras @ 2005 02 20, 10:54)
Čia daugiau kalbu ne apie karščiavimus ar panašias "smulkmenas". Yra ne mažai duomenų (norintys juos tikrai ras kad ir internete) apie alerginių ligų, autizmo, nespecifinio opinio kolito, Krono ligos, išsėtinės sklerozės ir dar daugelio kitų šiuolaikinei medicinai dar ne visai aiškių ligų ryšį su skiepais. Juk šiais laikais autoimuninių ligų daugėja. O skiepas - juk įsikišimas į organizmo imuninę sistemą. Kas gali garantuoti, kad skiepydami mes jos neišderiname?  g.gif



patikek,- gerai zinau ir apie pashalinius poveikius. Savo ilgajam poste rasiau si ta. Vistik, skiepo sukelta komplikaciju rizika statistishkai yra mazhesne nei neskiepytam susirgti nuo infekcines ligos su is to isplaukiamciom rizikom (jei imsim irodytas pasekmes, ty,mirti, paralyzhiu, negryzhtama smegenu pakenkima, etc). Visa kita,-deja, neirodoma, bent jau kol kas. Belieka rinktis patiem.
Bet kokiu atveju skiepas ne individo, o populiacijos apsauga (isskyrus stabliges skiepa)
Atsakyti