Įkraunama...
Įkraunama...

Nedarbingumo pažymėjimas, ligos pašalpa

QUOTE(AsJa @ 2006 04 08, 20:32)
Šiaip tai darbdavys už pirmas dvi dienas moka ligos pašalpą iš savo lėšų.

Ligos pašalpą už pirmąsias 2 kalendorines ligos dienas, sutampančias su darbuotojo darbo grafiku, (išskyrus šeimos nario slaugos pašalpą) apmoka darbdavys. Darbdavio apmokama ligos pašalpa negali būti mažesnė negu 80 procentų ir didesnė negu 100 procentų pašalpos gavėjo vidutinio uždarbio, 
Nuo 3–ios kalendorinės nedarbingumo dienos iš Valstybinio socialinio draudimo fondo lėšų mokama 85 procentų kompensuojamojo uždarbio dydžio ligos pašalpa.

O jeigu dirbu slenkanciu grafiku ir pirma mano ligos diena iseina sekmadieni ir nors ta diena turejau dirbti ir man darbdavys nemoka, nes tai savaitgalis! kaip ta paaiskinti? juk tu rasai, kad pirmos 2 kalendorines, o ne darbo dienos?
Atsakyti
QUOTE(gaga99 @ 2006 04 12, 12:28)
O jeigu dirbu slenkanciu grafiku ir pirma mano ligos diena iseina sekmadieni ir nors ta diena turejau dirbti ir man darbdavys nemoka, nes tai savaitgalis! kaip ta paaiskinti? juk tu rasai, kad pirmos 2 kalendorines, o ne darbo dienos?

Turi mokėt, net jeigu tai sekmadienis mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(gaga99 @ 2006 04 12, 13:28)

Privalo mokėti. Taigi Ligos pašalpą už pirmąsias 2 kalendorines ligos dienas, sutampančias su darbuotojo darbo grafiku, (išskyrus šeimos nario slaugos pašalpą) apmoka darbdavys.

Parastai darbo diena įstatymuose suprantama kaip pirmadienis, antradienis, trečiadienis, ketvirtadienis ir penktadienis. Tai darbo savaitė. Ne darbo dienos - šeštadienis ir sekmadienis. Dar yra švenčių dienos. Tai jeigu būtų nuo pirmos darbo dienos mokėtų darbdavys nedarbingumą tavo atveju, tai vadinasi nuo pirmadienio, o čia kalendorinė, tai bet kuri pirma ligos diena - šeštadienis, sekmadienis ar tai būtų šventinė diena (jeigu prikaluso dirbti).
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo AsJa: 12 balandžio 2006 - 14:18
O tai kiek man mokes nedarbingumo pasalpos, jei as ka tik grizau is vaiko auginimo atostogu, kurios truko 3 metus ir pastaruosius du metus nebuvo draudziamuju pajamu?
Atsakyti
Aš dar gegužės mėnesį gavau nedarbingumo lapelį ir jį pristačiau sodrai, bet jei dabar gerai išmąsčiau padariau klaidą. Jeigu būčiau nunešusi tik liepos mėn. tai man jau būtų pinigėlius skaičiavę su mažesniu (nauju) pajamų mokesčiu, o dabar prarandu pinigelius.
Ar tai tiesa?
Ačiū už konsultaciją
Atsakyti
QUOTE(kačiux @ 2006 06 05, 11:47)
Aš dar gegužės mėnesį gavau nedarbingumo lapelį ir jį pristačiau sodrai, bet jei dabar gerai išmąsčiau padariau klaidą. Jeigu būčiau nunešusi tik liepos mėn. tai man jau būtų pinigėlius skaičiavę su mažesniu (nauju) pajamų mokesčiu, o dabar prarandu pinigelius.
Ar tai tiesa?
Ačiū už konsultaciją

Čia informacija petiekiama Sodros tinklalapyje:

AKTUALU!

Motinystės pašalpos gavėjams, kuriems laikotarpis, už kurį mokama pašalpa, apima mėnesius iki 2006 m. liepos 1 d. ir po liepos 1 d. gali būti išmokėtos dalimis, priklausomai nuo motinystės pašalpos gavėjo pasirinkimo. Savo pasirinkimą pašalpų gavėjai gali pažymėti prašymo dėl neapmokestinamojo pajamų dydžio taikymo formoje (DOC). Motinystės pašalpos, apskaičiuotos už laikotarpį iki 2006 m. liepos 1 d. gali būti išmokėtos iki liepos 1d., jas apmokestinant 33 proc. gyventojų pajamų mokesčiu. Motinystės pašalpos, apskaičiuotos už laikotarpį po 2006 m. liepos 1 d., gali būti išmokėtos po liepos 1 d. ir apmokestintos 27 proc. gyventojų pajamų mokesčiu.

Visos pašalpos (ligos, motinystės, motinystės (tėvystės)), nepriklausomai nuo to, už kurį laikotarpį jos apskaičiuotos, išmokamos po 2006 m. liepos 1d., bus apmokestinamos 27 proc. gyventojų pajamų mokesčiu.
Atsakyti
Tai kad mokėtų dalimis iki liepos 1d. ir už likusį laikotarpį aš pažymėjau pildydama prašymą ar kokį tai ten dokumentą, bet jeigu aš būčiau savo nedarbingumo lapelį nunešusi tik po liepos 1d (o juk galima nešti puse metų?), tai jei gerai suprantu (ten kur paryškintu šriftu), man butu visam laikotarpiui taikytas 27 proc. pajamų mokestis.Taip?

Ir dar, jeigu galite atsakyti. Girdėjau, deklaruojant savo pajamas nuo nedarbingumo lapelių, galima gražintis kažkokią tai pinigeliu dalį. Tiksliai nežinau kiek ir už ką, bet žinau, kad būnant kokį mėn. nedarbingu, gražinasi kažkokia dalis. Ar nuo tokių nedarbingumo lapelių kaip motinystės irgi galioja tas pats. Ir kur apie tai galėčiau pasiskaityti, kad nebūtų tik nuogirdos.
Atsakyti
QUOTE(kačiux @ 2006 06 06, 09:47)
Tai kad mokėtų dalimis iki liepos 1d.  ir už likusį laikotarpį aš pažymėjau pildydama prašymą ar kokį tai ten dokumentą, bet jeigu aš būčiau savo nedarbingumo lapelį nunešusi tik po liepos 1d (o juk galima nešti puse metų?), tai jei gerai suprantu (ten kur paryškintu šriftu), man butu visam laikotarpiui taikytas 27 proc. pajamų mokestis.Taip?

Ir dar, jeigu galite atsakyti. Girdėjau, deklaruojant savo pajamas nuo nedarbingumo lapelių, galima gražintis kažkokią tai pinigeliu dalį. Tiksliai nežinau kiek ir už ką, bet žinau, kad būnant kokį mėn. nedarbingu, gražinasi kažkokia dalis. Ar nuo tokių nedarbingumo lapelių kaip motinystės irgi galioja tas pats. Ir kur apie tai galėčiau pasiskaityti, kad nebūtų tik nuogirdos.

Pirmuoju atveju išeina kad taip.

Nuo nedarbingumo pažymėjimo deklaruojant savo pajamas nieko negali susigrąžinti, bet būna atvejų, kad Sodra apskaičiuojant įv. pašalpas blogai pritaiko ar neritaiko NPD (290 Lt, už vieną mėnesį), nes nuo šios sumos pajamos neapmoketinamos. Tai pavyzdžiui, sirgote visą mėnesį ir Sodra jums pašalpą apskaičiavo 33 proc. nepritaikius NPD, tai kažkiek tai galima susigrąžinti.
Esmė tokia kad galima susigrąžinti nepanaudotą NPD .t.y 290 Lt ir PNPD 14,5 Lt už vaiką - jeigu turite vaikų. Bet jeigu jis jums teisingai pritaikytas tai nieko nesusigrąžinsite, o jeigu per daug - tek valstybei reiks sugrąžinti permoką.
Jeigu norėsite deklaruoti savo pajams išsiimsite iš Sodros pažymą ir darbovietės pažymą ir pažiūrėsite, ar jums teisingai pritaikytas NDP ir PNPD
Atsakyti
Labai aciu uz informacija, tikiuosi, kad kitos neapsiriks ir laiku isiskaitys informacija
Atsakyti
QUOTE(Erija @ 2006 06 02, 11:37)
O tai kiek man mokes nedarbingumo pasalpos, jei as ka tik grizau is vaiko auginimo atostogu, kurios truko 3 metus ir pastaruosius du metus nebuvo draudziamuju pajamu?

Tais atvejais, kai apdraustasis asmuo neturi reikiamos ligos ir motinystės socialinio draudimo stažo, nes prieš tai jis buvo išleistas vaiko nuo 1 iki 3 metų priežiūros atostogų, ligos ir motinystės socialinio draudimo stažas jam skaičiuojamas iš 12 mėnesių laikotarpio, buvusio prieš pastarąsias atostogas.
Jei dirbantis ir apdraustasis asmuo, turintis reikiamą ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą ligos pašalpai gauti, užpraeitą ketvirtį neturėjo pajamų, nes buvo išėjęs nemokamų, vaiko priežiūros nuo vienerių iki trejų metų atostogų ar apskritai nedirbo, jam skiriama minimalaus dydžio ligos pašalpa.
Minimali mėnesio ligos pašalpa negali būti mažesnė už laikinojo nedarbingumo nustatymo mėnesį galiojusių einamųjų metų šalies draudžiamųjų pajamų ketvirtadalį, t. y. 271 Lt, kai einamųjų metų šalies draudžiamosios pajamos – 1084 Lt.

Minimalus vienos darbo dienos ligos pašalpos dydis (kai mėnesio darbo dienų yra 19, o einamųjų metų draudžiamosios pajamos – 1084 Lt) – 14,26 Lt (1084 : 4 : 19).
Neaišku kiek tą mėnesį kai sirgoe buvo darbo dienų, tai pasikaičiuokite ir nepamirskite mokesčių 33 proc.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo AsJa: 09 birželio 2006 - 18:19
QUOTE(AsJa @ 2006 06 09, 18:14)
Tais atvejais, kai apdraustasis asmuo neturi reikiamos ligos ir motinystės socialinio draudimo stažo, nes prieš tai jis buvo išleistas vaiko nuo 1 iki 3 metų priežiūros atostogų, ligos ir motinystės socialinio draudimo stažas jam skaičiuojamas iš 12 mėnesių laikotarpio, buvusio prieš pastarąsias atostogas.
Jei dirbantis ir apdraustasis asmuo, turintis reikiamą ligos ir motinystės socialinio draudimo stažą ligos pašalpai gauti, užpraeitą ketvirtį neturėjo pajamų, nes buvo išėjęs nemokamų, vaiko priežiūros nuo vienerių iki trejų metų atostogų ar apskritai nedirbo, jam skiriama minimalaus dydžio ligos pašalpa.
Minimali mėnesio ligos pašalpa negali būti mažesnė už laikinojo nedarbingumo nustatymo mėnesį galiojusių einamųjų metų šalies draudžiamųjų pajamų ketvirtadalį, t. y. 271 Lt, kai einamųjų metų šalies draudžiamosios pajamos – 1084 Lt.

Minimalus vienos darbo dienos ligos pašalpos dydis (kai mėnesio darbo dienų yra 19, o einamųjų metų draudžiamosios pajamos – 1084 Lt) – 14,26 Lt (1084 : 4 : 19).
Neaišku kiek tą mėnesį kai sirgoe buvo darbo dienų, tai pasikaičiuokite ir nepamirskite mokesčių 33 proc.

Aciu, AsJa. Viskas aisku, bet tuo paciu ir verysad.gif
Atsakyti
Labas

mano variantas dar kitoks -
dirbu 2 men,
pries tai vaiko prieziura iki 1 m,
pries tai darbas 8 men,
pries tai vaiko prieziura iki 1 m
pries tai darbas 4 metai.

is kurio laikotarpoi man skaiciuojasi ligos pasalpa?
Atsakyti