QUOTE(Lamia @ 2009 07 05, 16:57)
pastebejau tema nusivare i dietas, o ne sveika mityba
pati dabar labai susirupinau mityba, nes pradeda rysketi problemos su sveikata... Kaip visada gi susirupinam kai jau reikia beveik gydytis
Ir kilo vienas klausimas: ka galite rekomenduoti vakarais (prie filmu

) pakramsnoti? Nes draugas visada salia kapoja kokius sumustinukus su rukytu kumpiu, cipsiukus, ledus, sudytas moliugu seklas.... Kancia man
Susigalvojau morkytes, vynuoges... ka dar?
Primenu - cia ne del dietu, o sveikos mitybos
Siemkos, ir riešutukai (tik jų ne per daugiausia nes jie kaloringi ir kai kurie riebalų turi daug pvz: migdolai, užtenka 10 per diena suvalgyt)

va straipsniukas:
Iš visų sėklų labiausiai mėgstamos saulėgrąžų ir moliūgų sėklos. Kadangi stipriai kepinamos šios sėklos praranda savo naudingąsias savybes, tai rekomenduojama jas tik padžiovinti ir atsargiai pakaitinti.
H.Šeltonas ir kiti dietologai natūropatai saulėgrąžų sėklas laiko visaverčiu baltyminiu maistu ir pataria jas valgyti vakarais.
Panašiai galima apibūdinti riešutus.Maitinantis vien vegetarišku maistu, būtina valgyti kuo daugiau riešutų. Tačiau vienu metu organizmas gali pasisavinti ne daugiau negu 100 g šio produkto. Būtent tiek visaverčių baltymų per parą reikia žmogaus organizmui.
Riešutų maistinę vertę sąlygoja teisingas juose esančių baltymų ir riebalų santykis; riešutų baltymuose yra daug nepakeičiamųjų aminorūgščių ir organizmui labai svarbaus lizino.
Riešutus, kaip baltyminį maistą, galima derinti tik su nekrakmolingomis daržovėmis, citrinomis, o kaip riebalų šaltinį galima derinti ne tik su krakmolingomis daržovėmis, bet ir pačiais krakmolais.
Rekomenduojama vakarais suvalgyti maždaug po 5-6 graikinius riešutus su žalumynais. Būtina juos gerai sukramtyti, arba prieš valgant kruopščiai sutrinti ir pamirkyti vandenyje, kad organizmui būtų lengviau pasisavinti.
Riešutuose yra 5 kartus daugiau maistingųjų medžiagų negu kiaušiniuose, o baltymų daugiau negu mėsoje, bet jų virškinimui prireikia gerokai mažiau skrandžio sekreto.
400 g išlukštentų graikinių riešutų savo maistine verte prilygsta 1600 g pačios geriausios jautienos; 80 g - maždaug 1/2 l pieno.
Graikiniai riešutai.
Nors ir labai vertinami lazdynų, kedrų ir migdolų riešutai, vis dėlto graikiniai riešutai juos pranoksta. Nustatyta, kad jie pagerina virškinimą, sustiprina smegenis, širdį, kepenis, o vartojami su razinomis ir figomis, sustiprina pojūčius.
Graikiniai riešutai labai naudingi pagyvenusiems žmonėms. Tačiau negalima riešutais piktnaudžiauti. Jų pavalgius, būtina išskalauti burną. Suvalgius supelijusių arba sugedusių riešutų, galima apsinuodyti.
Graikinių riešutų baltymai prilygsta mėsos ir pieno baltymams, bet juose nėra jokių kenksmingų medžiagų. Štai kodėl jie laikomi nepakeičiamu vegetarų maistu.
Bet negalima pamiršti taisyklės: kuo daugiau riešutų ir saulėgrąžų, tuo mažiau augalinio aliejaus. Mat riešutuose yra daug riebalų.
Arachisai.
Šie riešutai sunoksta žemėje, todėl kartais vadinami žemės riešutais. Dietologai mano, kad arachisų apskritai negalima valgyti, kiti nerekomenduoja valgyti tik perkepintų.
JAV dietologai teigia, kad nekokybiškuose žemės riešutuose susidaro labai stiprus kancerogenas aflatoksinas: tokiais riešutais minta Afrikos varguomenė, ir veikiausiai todėl čia labai paplitęs kepenų vėžys, kuriuo Europos ir JAV gyventojai serga gana retai.