QUOTE(snikeris @ 2008 09 26, 13:25)
Aciu

Na, kazkaip nesinori cia vardinti kas nepatinka, nes gal kitiems tai visai ne problema??? Gal tada klausimu forma paklausiu:
- ar manote, kad yra isiklausoma i jusu vaiko individualius poreikius (ne kazkokius specialius, bet paprasciausios rutinos, pvz. kiekvienas vaikas kazkiek skirtingai uzmiega)?
- ar daug komunikavote su aukletojomis, kai jusu vaikas JAU pradejo lankyti darzeli, apie tai kokie yra jusu vaiko individualus poreikiai (neiskaitant vieno pokalbio pries pradedant lankyti), pavyzdziui apie tai, kaip reikia vaika aprengti vedant i lauka?
- ka aukletojos dazniausiai veikia, kai buna su vaikais lauke?
- kaip vertinate maista darzelyje?
- ar pastebejote kazkokius jusu vaiko pasiekimus po metu lankymo (cia labiau domina vaiko igudziu ir kompetenciju raida, o ne rutinos dalykai, kaip kad pradejo pats valgyti ir t.t.)
1.Manau, kad kiek įmanoma kolektyve, į individualius poreiukius tikrai atsižvelgiama. Būna, kad maniškis pamiega trumpaiu. Tada jis kelias, su auklėtoja piešia ar pan. Pati esu mačiusi vaikiuką, kuris laabai norėjo miego, miegojo ir tada, kai visi vaikai jau buvo atsikėlę.
2. Dėl maisto ir maitinimo režimo. Matinimo laikas mane visiškai tenkina, kadangi, bent kiek esu domėjusis, gerai atitinka vaikų organizmo poreikius. t.y. pusryčiaujama šiek tiek vėliau, kai jau pabunda, o ne apsnūdusi organizmą prikiša. Pietūs ir pavakariai irgi, manyčiau tinkamu laiku. Dėl maisto kokybės ir pasirinkimo. Maniškis nevalgydavo jokių daržovių, o juolab kokių nors salotų. Po truputį tai pradeda daryti, lygiai tas pats su žuvimi. Nesu pastebėjus, kad vaikui būtų grūdama. Jei jis nenori, na tai ką gi padarysi. Nelabai man patinka, kad vaikams duodami sumuštiniai, nes pati stengiuosi to vengti, bet tai nėra nuolatos. O ir namuose juk kartais nusižengiame griežtam "ne" sumuštiniams
Daržovių vaikai, manau, gauna pakankamai. Dėl vaisių nesu tikra, bet jei tik galiu, pati į grupę atnešu savo sodo gėrybių.
3. Auklėtojos lauke. Niekada realiai nemačiau. Nes kai ateini pasiimti vaiko, pakalbini auklėtoją, o ji tada tikrai ne su vaikais žaidžia, bet kalbasi su tėvais. Dieną, kai eina į žygius, manau, tikrai ne pliurpologija užsiima. Kita vertus, vaikai turi po truputį pratintis žaisti patys. Vis galvojau, ką gi tokio ypatingo aš pati veikiu su vaiku lauke? Ogi nieko tokio, didelei mano gėdai. Tiesiog žiūriu, kad vaikai žaistų saugiai. Taigi apie auklėtojų veiklą lauke klausiu retoriškai: o ką jos turėtų veikti?
4. Dėl bendravimo su auklėtojomis. Manau, tai labai daug priklauso nuo tėvų. Aš žinau, kad mano vaikas labai prakaituoja, taigi ir paprašiau, kad vis žvilgteltų, ar jis ne per šiltai apsirengia, kad kiek pakoreguotų rengimąsi. tai ir yra daromi. Netgi miegoti jis eina, auklėtojoms parekomendavus, be pižamos. Ir viskas puiku. Aš gal esu kiek išprotėjusi mama, bet visuomet auklėtojų paklausiu, kaip sekėsi, kas buvo gerai, kas ne. Tada galima bendrai kryptingai, tinkamai ugdyti vaiką.
jei yra noro, visada galima susitikti su auklėtojomis individualsaus pokalbio. Tai irgi padarėme. Sužinojau apie saviškį ir naujų dalykų, kita vertus, auklėtojos turi daug patirties, taigi jų požiūris į kai kuriuos dalykus yra kitoks. O juk taip naudinga girdėti ne tik savo nuomonę.
5. Dėl įgūdžių lavinimo.
Puikiai lavėja piešimo įgūdžiai.
Iš to, kokius eilėraštukus ir daineles dainuoju, matau, kad per šiuos dalykus yra lavinami motorikos dalykai. O tai be galo puikus pasiruošimas rašymo mokymuisi.
Norėtųsi, kad būtų galimybė lavinti ir kitaip, pvz., muzikuoti (mums gal ir nelabai aktualu, nes lankome Yamahos mokyklėlę), jei būtų galimybės šokti, irgi būtų puiku. Galėtų ir pasportuoti daugiau (nors lyg kažkas ir vyksta, tik kad aš iš saviškio neišpešu, o auklėtojų vis pamirštu paklausti).
kadangi maniškis jau beveik penkiametis, norėtųsi ir rimtesnio skaitymo mokymo, nors skaičiuoti ir raidelių žaidžiant tikrai yra mokoma.
Mums buvo ir yra aktualu logopedo paslaugos. Kiek žinau, logopedė buvo atėjusi pasižiūrėti. Aišku, jei bus tik mūsų vaikas, kuriam reikia logopedinės pagalbos, darželyje logopedo nebus. Bet jei atsiras ir daugiau tėvelių, vietoje gausime šią paslaugą.
Reziume, kodėl mes šiame darželyje:
1. Valdiškuose nebuvo vietų.
2. Patogi vieta (beveik prie pat namų).
3. Vaikas jaučiasi labai gerai ir eina į darželį noriai.
4. Puikios auklėtojos, kurios domisi mano vaiku.
5. Darželį, o ne auklę pasirinkome todėl, kad bent jau mūsiškiui labai reikia komunikavimo. Be jo jis lyg be oro