Įkraunama...
Įkraunama...

Vegetariški patiekalai

Aš nesu vegetarė, bet vegetariški patiekalai man patinka. Kai kurios dejuoja jog nieko nėra valgomo, bet iš tikrųjų tikrai daug patiekalų galima sugalvoti ir pačiai ir internete pasiieškoti. Įmesiu keletą receptėlių, kuriuos pati gaminu. Galit improvizuoti keisdamos sudėtines dalis.

Grūdų kotletai

kviečiai;
miltai;
vanduo;
druska,
prieskoniai,
aliejaus kepimui.

Kviečiai mirkomi visą parą (galima ir ilgiau), tuomet 15 minučių paverdami ir sumalami su mėsmale (naudojau smulkiausią tinklelį). Į masę įdedama keletas šaukštų miltų ir įpilama truputį vandens, kad gautųsi kieta tešla. Iš tešlos šlapiomis rankomis (nes labai limpa), formuojami rutuliukai, kurie suplojami ir dedami į įkaitintą aliejų keptuvėje. Kepti kol gražiai apskrus.

user posted image




Kuskusas su daržovėmis


morkos;
įvairios daržovės (cukinija, žirneliai ar šparaginės pupelės, brokoliai ir pan.).
druskos,
prieskonių (naudoju kurkumą);
sviesto ar aliejaus apkepimui;
kuskuso kruopos.

Morkas sutarkuoti burokine tarka ir apkepti svieste. Įpilti vandens ir keletą minučių patroškinti, tuomet sudėti žalius žirnelius ar kitas daržoves (dedama pagal tai kiek laiko verda, paskutines dėti cukinijas), pasūdom, įdedam prieskonių ir dar porą minučių patroškinam, kol daržovės bus minkštos. Vėliausiai suberiame kuskuso kruopas (jeigu trūksta vandens, pripilti), gerai išmaišyti ir po minutės nukelti nuo ugnies, uždengti ir palaukti kol išbrinks.


Vegetariškas plovas

2 st. nuplautų ryžių;
3 vidutinės morkos;
maltas muškatas;
kvepiantys malti pipirai,
keli šaukštai aliejaus;
1 a.š. kurkumos;
0,5 a.š. cinamono;
4-5 st. šalto vandens;
200 g šaldytų žirnelių;
100 g nuplautų ir perpjautų pusiau džiovintų slyvų;
2 raudonosios paprikos;
0,5 cukinijos.

Puode įpilti aliejaus, įberti malto muškato ir kvapniųjų pipirų. Supilam ryžius, griežinėliais supjaustytas morkas ir 5 min pakepinam. Supilam vandenį. Įdedam kurkumos ir cinamono. Gerai nuo dugno išmaišom, uždengiam ir verdam ant silpnos ugnies. Už kelių minučių suberiam šaldytus žirnelius, dar už kelių minučių – džiovintas slyvas. Beveik baigiant virti sudedam smulkiai supaistytas paprikas ir cukiniją. Dar 5 minutes patroškinam. Patiekiama su citrina.

user posted image
Atsakyti
Nežinau, kaip kiti receptai, bet tie grūdų kotletai yra beprotiškai skanūs mirksiukas.gif
Atsakyti
Mano mama tokius kotletukus daro su grikiais, tai kol nepasakė, kad čia iš kruopų tol net nepagalvojau, kad ne mėsa biggrin.gif
Atsakyti
Mano šios dienos pietūs. Taip skaniai seniai bevalgiau, nors receptas labai paprastas.

Kepti kopūstai
user posted image
150 g kopūstų supjaustytų nedideliais gabaliukais
150 g supjaustytų morkų
100 g pievagrybių
1 a.š. sėmenų aliejaus (galima nenaudoti aišku. Aš naudojau, nes naują keptuvę išbandžiau).
prieskonių

Ištepiau keptuvę aliejumi, pakaitinau, sudėjau morkas ir kopūstus. Taip pamaišant pakepinau (ar troškinau biggrin.gif ) Kai šiek tiek suminkštėjo, subėriau pievagrybius ir dar pakepinau kelias minutes. Svarbu, kad daržovės nebūtų žalios, tačiau traškios. Prieš baigiant kepti subėriau čili pipirų, krapų ir kitų prieskonių.
Paskaninau dar lydyto sūrio gabaliukais (veganai gali dėt tofu). Labai sotu (neįveikiau net pusės biggrin.gif ) ir lengva thumbup.gif
user posted image
Atsakyti
Nesenei išbandžiau sojos faršą. Panaudojau padažui prie spagečių, gavosi net skaniau nei su mėsos faršu. Bet sojos faršas toks gaunas kaip išvirtas, ar galima iš jo padaryti kotletukus kad neišbirtų?
Nesu vegetarė, bet norėčiau dažniau gaminti ne mėsiškus patiekalus, tik nelabai moku 4u.gif .
Tie kopūstai niam niam, bent jau aš labai juos mėgstu ax.gif .
Atsakyti
gal dar turit ką naujo? ir kad be kiaušinių būtų.
Atsakyti
QUOTE(hobo @ 2008 03 06, 09:04)
gal dar turit ką naujo? ir kad be kiaušinių būtų.

prasom
reikes:
puse kalafioro
1 didele morka
4 bulves
1 svagunas
puse nedidelio kapusto
sojos gretinele arba pienas
keptu bulviu prieskoniai
alivogiu alejus

ant nedideles ugnies pakaitinom aleju kartu su puse pakalio prieskoniu.Tada dedam i 8 dalis sipjaustitas bulves,vos apskrudinam(kad butu zalios,bet su plutele)Po to supjaustitus svoguniukus,kai jie sumingsties,morkas (supjaustitas grezineliais kuriu storis mazdaug 0.5 cm),kai jos truputeli pakais,dedam kopusta supjaustita gabaliukais 1*1 cm ir kalafiora padalinta i ziedelius.viska sumaisom ir tusinam mazdaug 30 min.(pas mane bio garinimo puodai,tai as darau be vandens,o i paprastus reiketu truputeli ipilti vandens ,kad neprisviltu)
kada bulves isvirs pilu gietinele(galima miltukus su vandieniu sumaisit is bedos),arba kas naudoja-grietine.Uzdarom puoda,ir kaitinam ant silpnos ugnies 5 5-10 min.
skanumelis thumbup.gif
Atsakyti
Užsikabinau su vienu blogu iš čia minėtų. Na, nerealūs receptai, nuotraukos, komentarai. Turbūt viską norisi paragauti.
Kai kką verčiuosi, gal ir jums patogiau bus lietuviškai skaityti smile.gif

Veganiška airiška sodos duona

user posted image
Paprasta veganiška duona. Recepta pateiktas tradicinis variantas, be jokių priedų. Tačiau galite eksperimentuoti ir gaminti su razinomis, prieskoniais ir pan.

2 stiklinės nesijotų kviečių miltų
1 a. š. Sodos
2 a. š. Cukraus
0,5 a. š. Druskos
1 stiklinė sojos jogurto be priedų

Įkaitinti orkaitę iki 200 laipsnių. Sumaišyti visus sausus produktus. Tada supilti jogurtą ir rankomis gerai suminkyti (įdėti daugiau miltų, jei tešla per lipni; jei per sausa – daugiau jogurto). Suformuoti norimas formas (tinka sausainių) ir kepti 25-30 min kol pagels.

Originalas ČIA
Atsakyti
QUOTE(ajuka @ 2005 03 15, 22:30)
Beje dar del vegetariu mamyciu, tai zinau, kad tikrai imanoma susidaryt visaverti valgiarasti, kad vaikuciui nieko netruktu. Juk musu organizmui nereikia mesos, tai tik iprotis ir neapsisvietimas g.gif
Beje, mergaites, aciu uz atsakymus,jau galvojau nieks neatsilieps,o tai vegetaro gyvai ne vieno nepazistu,matyt pas mus dar info zmonems truksta stipriai sad.gif


Labukas Ajuka, as irgi nevalgau mesos ir kiausiniu, tad jungiuosi prie taves 4u.gif
Siaip pagrinde kai pagalvojau valgaus ryziusk, grikius, makaronus, salotas, surius biggrin.gif ir vaisius su sokoladu biggrin.gif Savijauta mano puiki, ir zymiai geresne nei tada kai valgiau mesa thumbup.gif

Yra beja puslapis, kur pagal ajurveda mityba, visai nieko receptuku yra:http://www.ajurvedosnamai.lt/index.php?id=23

Atsakyti
Aprimo tokia gera tema smile.gif Merginos, jau penki menesiai mūsų šeima nebevalgo mėsos. Jaučiamės puikiai ir esame laimingi smile.gif

Perskaičiau daug gerų receptų čia, bet būčiau dėkinga jei kas metinukui tinkančių receptų imestumete. Ačiū.

Atsakyti
Sveikos vegetares 4u.gif

Kadangi pati maitinuosi vegetariskai, tai zinau kaip svarbu maitintis ir pilnavertiskai, nes kuri laika valgiau vien salotas, bulves, ryzius ir vaisius biggrin.gif O juk organizmi reikia daug daugiau ivairesniu produktu smile.gif Labai gera knyga yra "Vegetarine mityba", kas neturi is jos idedu reikalingiausiu vitaminu ir maisto medziagu sarasiuka (atrinkau tuos, kuriu zmogui reikia daugiausiai), kad nepamirstumete paivairinti produktu rolleyes.gif Perskaicius sia knyga pradejau daryti daugiau patiekalu is pupeliu, zirniu, grudų produktų, pieno, kopūstų. Jaučiuosi dar geriau smile.gif

PAGRINDINIAI VITAMINAI

Vitaminas D (kaulams ir dantims): pienas, jo produktai, margarinas ir žinoma saulės šviesa.

Vitaminas E(kraujotakai): augalinisia aliejai, kviečių daigai,sojos, avižiniai dribsniai, džiovinti abrikosai, migdolai, riešutai, žalios lapinės daržovės,brokoliai, pupelės, žirneliai.

Niacinas (nervu sistemai ir virškinimui): mielės, žirneliai, pupelės, pienas, grūdai, kviečių miltai.

Vitaminas B6 (apykaitai, tuo pačiu gerai nuotaikai,gražiai odai): mielės, grudų produktai, daiginti kviečiai,kviečių sėlenos,sojų pupelės, bulvės, bananai, riešutai, pienas.

Vitaminas B12 (kraujotakai,nervu sistemai): dienos norma patenkina 300 ml pieno arba 3 griežinėliai sūrio.

Vitaminas C (imuninei sistemai,odai, dantims,kepenims ir t.t.): dilgelės, lapiniai, briuseliniai želdiniai, baltagūžiai kopūstai, brokoliai, paprikos, petražolės, juodieji serbentai, žemuogės ir citrusiniai vaisiai.

PAGRINDINĖS MAISTINĖS MEDŽIAGOS

Kalcis (raumenų ir nervų funkcijomis,hormonų gamybai,širdžiai, kaulams, dantims, plaukams): Sezamo sėklos(nelukštentos), sūris, lapinės daržovės, baltagūžiai, lapiniai kopūstai, brokoliai, ankštiniai augalai, pienas, vaisiai, riešutai ir sėklos. Vakarais reikėtų valgyti kalciu papildytą maistą, gerti sezamų pieną. 400 ml pieno arba jogurto, tai pat du griežinėliai sūrio patenkina 70 % kalcio poreikio.

Fosforas (Kaulams, energijai gauti): pienas, sūris, sveikų grūdų produktai, riešutai, lapiniai kopūstai, pupelės, bulvės.

Magnis (nervų ir raumenų sistemoms): žalios daržovės, bananai, figos, datulės, riešutai, grūdų produktai, briuseliniai kopūstai, pupelės, žirniai.

Geležis. (raudonajam kraujo pigemntui, deguonies pernešimui audiniuose): grūdų produktai, pupelės, sojų mitai, lapiniai kopūstai, žalios lapinės daržovės, petražolės, briuseliniai kopūstai, bulvės, džiovinti vaisiai, žirneliai.

Cinkas (fermentų veiklai,pašalina sunkiuosius metalus): sūris, sveikų grūdų produktai, daiginti kviečiai, ankštiniai augalai, riešutai, sėklos.

Selenas (imuninei sistemai): mazi kiekiai suriuose, baklazanuose, pievagrybiuose, javuose, riešutuose, džiovintuose vaisiuose.

Chromas (gliukozės metabolizmui): Mielės, dilgelės, džiovinti vaisiai, sveikų grūdų produktai, sūris, riešutai, sėklos.

Tikiuosi pravers smile.gif
Atsakyti
Gal kas prisijungsit biggrin.gif
http://www.supermama...howtopic=301129
Atsakyti