QUOTE(mereveja @ 2008 09 17, 21:49)
Sveikos vegetares
Kadangi pati maitinuosi vegetariskai, tai zinau kaip svarbu maitintis ir pilnavertiskai, nes kuri laika valgiau vien salotas, bulves, ryzius ir vaisius
O juk organizmi reikia daug daugiau ivairesniu produktu
Labai gera knyga yra "Vegetarine mityba", kas neturi is jos idedu reikalingiausiu vitaminu ir maisto medziagu sarasiuka (atrinkau tuos, kuriu zmogui reikia daugiausiai), kad nepamirstumete paivairinti produktu
Perskaicius sia knyga pradejau daryti daugiau patiekalu is pupeliu, zirniu, grudų produktų, pieno, kopūstų. Jaučiuosi dar geriau
PAGRINDINIAI VITAMINAI
Vitaminas D (kaulams ir dantims): pienas, jo produktai, margarinas ir žinoma saulės šviesa.
Vitaminas E(kraujotakai): augalinisia aliejai, kviečių daigai,sojos, avižiniai dribsniai, džiovinti abrikosai, migdolai, riešutai, žalios lapinės daržovės,brokoliai, pupelės, žirneliai.
Niacinas (nervu sistemai ir virškinimui): mielės, žirneliai, pupelės, pienas, grūdai, kviečių miltai.
Vitaminas B6 (apykaitai, tuo pačiu gerai nuotaikai,gražiai odai): mielės, grudų produktai, daiginti kviečiai,kviečių sėlenos,sojų pupelės, bulvės, bananai, riešutai, pienas.
Vitaminas B12 (kraujotakai,nervu sistemai): dienos norma patenkina 300 ml pieno arba 3 griežinėliai sūrio.
Vitaminas C (imuninei sistemai,odai, dantims,kepenims ir t.t.): dilgelės, lapiniai, briuseliniai želdiniai, baltagūžiai kopūstai, brokoliai, paprikos, petražolės, juodieji serbentai, žemuogės ir citrusiniai vaisiai.
PAGRINDINĖS MAISTINĖS MEDŽIAGOS
Kalcis (raumenų ir nervų funkcijomis,hormonų gamybai,širdžiai, kaulams, dantims, plaukams): Sezamo sėklos(nelukštentos), sūris, lapinės daržovės, baltagūžiai, lapiniai kopūstai, brokoliai, ankštiniai augalai, pienas, vaisiai, riešutai ir sėklos. Vakarais reikėtų valgyti kalciu papildytą maistą, gerti sezamų pieną. 400 ml pieno arba jogurto, tai pat du griežinėliai sūrio patenkina 70 % kalcio poreikio.
Fosforas (Kaulams, energijai gauti): pienas, sūris, sveikų grūdų produktai, riešutai, lapiniai kopūstai, pupelės, bulvės.
Magnis (nervų ir raumenų sistemoms): žalios daržovės, bananai, figos, datulės, riešutai, grūdų produktai, briuseliniai kopūstai, pupelės, žirniai.
Geležis. (raudonajam kraujo pigemntui, deguonies pernešimui audiniuose): grūdų produktai, pupelės, sojų mitai, lapiniai kopūstai, žalios lapinės daržovės, petražolės, briuseliniai kopūstai, bulvės, džiovinti vaisiai, žirneliai.
Cinkas (fermentų veiklai,pašalina sunkiuosius metalus): sūris, sveikų grūdų produktai, daiginti kviečiai, ankštiniai augalai, riešutai, sėklos.
Selenas (imuninei sistemai): mazi kiekiai suriuose, baklazanuose, pievagrybiuose, javuose, riešutuose, džiovintuose vaisiuose.
Chromas (gliukozės metabolizmui): Mielės, dilgelės, džiovinti vaisiai, sveikų grūdų produktai, sūris, riešutai, sėklos.
Tikiuosi pravers

Kadangi pati maitinuosi vegetariskai, tai zinau kaip svarbu maitintis ir pilnavertiskai, nes kuri laika valgiau vien salotas, bulves, ryzius ir vaisius




PAGRINDINIAI VITAMINAI
Vitaminas D (kaulams ir dantims): pienas, jo produktai, margarinas ir žinoma saulės šviesa.
Vitaminas E(kraujotakai): augalinisia aliejai, kviečių daigai,sojos, avižiniai dribsniai, džiovinti abrikosai, migdolai, riešutai, žalios lapinės daržovės,brokoliai, pupelės, žirneliai.
Niacinas (nervu sistemai ir virškinimui): mielės, žirneliai, pupelės, pienas, grūdai, kviečių miltai.
Vitaminas B6 (apykaitai, tuo pačiu gerai nuotaikai,gražiai odai): mielės, grudų produktai, daiginti kviečiai,kviečių sėlenos,sojų pupelės, bulvės, bananai, riešutai, pienas.
Vitaminas B12 (kraujotakai,nervu sistemai): dienos norma patenkina 300 ml pieno arba 3 griežinėliai sūrio.
Vitaminas C (imuninei sistemai,odai, dantims,kepenims ir t.t.): dilgelės, lapiniai, briuseliniai želdiniai, baltagūžiai kopūstai, brokoliai, paprikos, petražolės, juodieji serbentai, žemuogės ir citrusiniai vaisiai.
PAGRINDINĖS MAISTINĖS MEDŽIAGOS
Kalcis (raumenų ir nervų funkcijomis,hormonų gamybai,širdžiai, kaulams, dantims, plaukams): Sezamo sėklos(nelukštentos), sūris, lapinės daržovės, baltagūžiai, lapiniai kopūstai, brokoliai, ankštiniai augalai, pienas, vaisiai, riešutai ir sėklos. Vakarais reikėtų valgyti kalciu papildytą maistą, gerti sezamų pieną. 400 ml pieno arba jogurto, tai pat du griežinėliai sūrio patenkina 70 % kalcio poreikio.
Fosforas (Kaulams, energijai gauti): pienas, sūris, sveikų grūdų produktai, riešutai, lapiniai kopūstai, pupelės, bulvės.
Magnis (nervų ir raumenų sistemoms): žalios daržovės, bananai, figos, datulės, riešutai, grūdų produktai, briuseliniai kopūstai, pupelės, žirniai.
Geležis. (raudonajam kraujo pigemntui, deguonies pernešimui audiniuose): grūdų produktai, pupelės, sojų mitai, lapiniai kopūstai, žalios lapinės daržovės, petražolės, briuseliniai kopūstai, bulvės, džiovinti vaisiai, žirneliai.
Cinkas (fermentų veiklai,pašalina sunkiuosius metalus): sūris, sveikų grūdų produktai, daiginti kviečiai, ankštiniai augalai, riešutai, sėklos.
Selenas (imuninei sistemai): mazi kiekiai suriuose, baklazanuose, pievagrybiuose, javuose, riešutuose, džiovintuose vaisiuose.
Chromas (gliukozės metabolizmui): Mielės, dilgelės, džiovinti vaisiai, sveikų grūdų produktai, sūris, riešutai, sėklos.
Tikiuosi pravers

daug vertingos informacijos,bet kartu man tr8ksat kokių sveikuoliškų patiekalų.daug kr naudojami daržovių kūbeliai,o jie vienas nuodas.Tai ,kad iš tųreceptų nelabai kas lieka,bet šiaip gera knyga.