Įkraunama...
Įkraunama...

Simfizitas - gal kam buvo?

QUOTE(LiVo @ 2006 02 11, 17:15)
Sveikos, nu turėjau aš tą "malonumą" gaktikaulio skausmą  blink.gif , bet nieko gyd, į tai nesakydavo, pagimdžiau pati, ir viskas tuom baigės. beje, ne taip senai kažkur skaičiau gyd. pasisakymą, kad dabar į simfizitą yra žiūrima kitaip nei anksčiau, tipo tai dabar laimoka normaliu organizmo ruošimuosi gimdymui, tipo laisvėja jungtys tarp kaulų ir pan. g.gif
seniau, tai kiek žinau darydavo sezarius, liepdavo daugiau gulėt, nes tada laikė, kad yra rizika, kad gali išsiskirti gaktos sąvarža ir po gimdymo ilgai teks gulėt.
bet va kaip viskas pasikeitė, tiksliau požiūris

Man buvo simfizitas. Apturejau cezari. Manau, kad svarbu nustatyti, ar tikrai tai simfizitas, ar tiesiog normalus siek tie skausmingesnis organizmo ruosimasis gimdymui. Nesciajai echoskopu galima ismatuoti kiek ta savarza issipletusi. Jei daugiau nei rekomenduotina, tuomet yra rizika, kad gimdymo metu ji dar labaiu issiples. O atgal ja sugrazinti sunku. Daznai po gimdymo prireikia itvaro. Taip kad svarbiausia nustatyti, ar tai tiktai simfizitas. Nors galiu pasakyti, kad jei tikai simfizitas, tai skauda ziauriai. Su asarom kojas kiloji.
Atsakyti
Kai laukiausi antro, man irgi buvo sis malonumas (skaudejo gaktikauli), bet pagimdziau pati 3,950g mergyte. Ir dabar puikiai jauciuosi mirksiukas.gif
Bet turb tai buvo dar ne simfizitas, nes asaru nebuvo, tik kartais taip skaudedavo, kad vos paeidavau blush2.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Tute: 15 birželio 2006 - 14:28
Nu skausmu as nejauciu dar,bet mano klubai isplatejo dar labiau,jau ir taip buvo platus,bet dabar dar daugiau,gal man nebus tada tos ligos g.gif nes ten ir taip platu g.gif Nu nezinau,mums jau gan arrti tas trecias trimestrukas,kaip bus ziuresim. :ax:Nelabai noreciau kalu prasiskyrimo,jau ir taip sikna didele pasidare i sonus. blush2.gif
Atsakyti
Taaip, kai pasiskaitai dar tik planuodama nėštumą, tai net truputį bloga kažkur paširdžiuose pasidaro. Kaip manot, gal planuojant tokių temų skaityt neverta?
Atsakyti
QUOTE(tigriuke3 @ 2006 03 12, 23:44)
man siandien labai jau skauda ta gaktikauli, iki tuliko nueinu kaip pingvinas ir vel i lova verysad.gif tai kaip suprantu cia normalus reiskinys  g.gif

lotuliukas.gif lotuliukas.gif Kažkodėl labai juokingai nuskambėjo, ir primečiau kaip iš šalies atrodau, tai tikras pingvinas user posted image
Atsakyti
ir man sita dalyka gydytoja itaria doh.gif viskas kitoj savaitej spresis, ar paciai leis gimdyt ar reiks cezario... nes vis pleciasi pas man ten ir pleciasi...
ir mano daktares poziuriu, tai nera normalus ruosimasis gimdymui, nes po jo buna labai ziaurios pasekmes verysad.gif
Atsakyti
Nesuprantu aš su ta sąvarža g.gif Pasak SM gydytojos - nieko čia tokio, pasak akušerės - pasekmės gali būti baisios, jei išsivysto uždegimas doh.gif Gydytoja buvo užsiminus apie traumatologą, bet dabar tyli g.gif Labai noriu natūraliai gimdyt, bet jei už tai reikės sumokėti 2 gulimais mėnesiais, tai net nebežinau verysad.gif Gal ką siuntė konsultuotis? Man pastoviai neskauda, bet jei daugiau pavaikštrau, kelias dienas tenka lovoj praleisti, ir netgi apsiversti sunku būna doh.gif
Atsakyti
Man taip pat ties skausmai ties gakta nepraeina. Prasidejo kazkur 23 sav. Darbar 26 sav., pries tai gulejau ligonineje del skausmu, nieko ypatingo neskyre, gulimas rezimas sake daugiau laikytis, aisku, nelabai iseina...i darba reikia eiti.Atsikelus ryte dar kokia valanda galiu paeiti..o veliau kaip pingvinas, vezlio greiciu, per skausmus , sedint maziau siek tiek skauda, bet kai reikia atsistoti is sedimos ar gulimos padeties ar nakti apsiversti..tikras kosmaras...
Atsakyti
Nu va, ir as turiu sita "malonuma", prasidejo 18sav, dabar jau 23-cia. Siaip man dabar jau geriau, anksciau ziauriai skaudedavo ir manes niekas netyre, bet iskart pasake kad bus simfezitas, tik stebejosi kad anksti prasidejo.
Man niekas nesake apie cezari, bet gal dar anksti, nezinau.
Atsakyti
Kadangi simtomai mano lygiai tokie, kokius cia parasete ( skausmas vartantis lovoje, pingvino eisena tongue.gif ), mane jau ima panika del cezario. blink.gif Skaudeti man pradejo gana anksti, is tikruju net neuzfiksavau tiksliai nuo kelintos savaites, nes maniau, kad cia laikina. ax.gif Bet dabar tai isitikinus, kad nifiga niekas cia nepraeis... doh.gif Nakti taip skauda gulint ir vartantis, kad jau nesuprantu kartais, gal saremiaii prasidejo blink.gif Gydytojai sakiau, sako, normalu, tempiasi raisciai, bet dabar kai eisiu, prasysiu, kad ismatuotu kaip ten tas prasiskyrimas ir paprognozuotu kuom cia gali baigtis g.gif
Atsakyti
Laukiuosi trečio leliaus, kiek pamenu, su pirmais dviem truputuką paskaudendavo irgi, bet šįkart labai anskti prasidėjo ir skausmingiau. Šiaip vaikštant beveik neskauda, bet atsigulus ir ypač naktį vartantis - visai nesvarbu, kaip begulėčiau, skauda nežmoniškai. O su "pingvinuko" eisena susiduriu tik ryte, kai reikia atsikėlus eiti: ir atsikelti sunku, ir pradėti eiti - labai skauda. Kai eisiu pas savo gydytoją, pažiūrėsiu, ką sakys. Šiaip manęs ir taip jau CPO laukia, niekur nepabėgsiu, bet gal dabar galima kažką su tuo simfizitu padaryti, kad skausmas sumažėtų... mastau.gif
Atsakyti
QUOTE(LiVo @ 2006 02 11, 18:15)
... beje, ne taip senai kažkur skaičiau gyd. pasisakymą, kad dabar į simfizitą yra žiūrima kitaip nei anksčiau, tipo tai dabar laimoka normaliu organizmo ruošimuosi gimdymui, tipo laisvėja jungtys tarp kaulų ir pan. g.gif
seniau, tai kiek žinau darydavo sezarius, liepdavo daugiau gulėt, nes tada laikė, kad yra rizika, kad gali išsiskirti gaktos sąvarža ir po gimdymo ilgai teks gulėt.
bet va kaip viskas pasikeitė, tiksliau požiūris

Nesutikčiau su LiVo, kad tai dabar laikoma tik normaliu pasiruošimu gimdymui. Tiesiog, kiek supratau iš kitų straipsnių anglų kalba, dabar tai nevadina simfizitu ar simfiziopatija, daugiau šneka apie gaktos simfizio diastazę ar disfunkciją (GSD). Gaktos simfizis (graik. symphysis – augantis kartu) – tai kremzlė, jungianti du gaktos kaulus.
Neštumo metu hormonai tokie kaip relaksinas rekonstruoja šią jungtį taip, kad palengvinti mažylio kelią į šį pasaulį. Tačiau kartais relaksinas daro tai per gerai, per greitai atlaisvinant jungtį (prieš tai, kai mažylis bus pasiruošęs gimti), kas iššaukia nestabilumą (deja, ir skausmą) dubens sujungime. Tai ir yra gaktos simfizio disfunkcija (GSD) ir tai joks uždegimas. Ne neštumo metu gaktos simfizio tarpas yra 4-5 mm, neštumo metu jis didėja 2-3 mm, todėl iki 9 mm plotis tarp dviejų kaulų normalus nėščiajai. Šis natūralus papildomas tarpas sumažėja per kelias dienas po gimdymo, nežiūrint į tai, kad palaikančios jungtis pilnai sugrįš į normalią būklę tik po trijų-penkių mėnesių. Simptomus (skausmas gaktikaulyje vaikščiojant) nėščioji gali pajusti antrame ir trečiame trimestre.
Nenormaliu skaitomas 1 cm ir daugiau pločio tarpas, kartais du kaulai būna šiek tiek ne vienam lygyje. Žymesnį tarpą galima nustatyti keliais būdais:
1. Pačiupinėjus – ar telpa į susidariusį tarpą piršto pagalvėlė.
2. Pagal pasikeitusią eiseną – jei anksčiau moteris vaikščiojo įprastai, tai dabar ji vaikšto kaip „antytė“.
3. Gaktos sujungimo rentgeno pagalba. Tačiau kadangi šis reiškinys pasireiškia vėlesnėse savaitėse, tai vaikelis dažniausiai tam laikui pasisuka galvele į apačią, tokiu atveju rentgeno spinduliai atiteks ir jam, kas nepageidautina. Tai galima pasižiūrėti ir echoskopu.
Jei bus aptiktas 1 cm ir daugiau tarpas, bus skirtas Cezario pjūvis. Taigi kokias 2 savaites prieš gimdymą gydytojas, tiksliai sužinos, ar tvarkoj jūsų simfizis ar ne. Rečiau, GSD gali pasunkėti po gimdymo, tada bus reikalingas medicinos įsikišimas. Tačiau daugumai mamyčių kai pagimdo vaikelį relaksino gamyba sustoja, ir jungtis grįžta į normą.
Ką gi daryti? Kad stabilizuoti minkštas ir lanksčias jungtis reikia nešioti dubenį palaikantį diržą. Aktyviai stiprinti duomens raumenis, darant Kegelio ir dubens lenkimo pratimus. Dažniau atsisėsti, kai rengiesi, vengti sunkiai kelti ir stumti (ką jūs ir taip turėtumėte daryti). Jeigu skausmas stiprus, jūsų gydytojas skirs nuskausminančius (tik nevartokite jokių vaistų be gydytojo leidimo!).
Atsakyti