Įkraunama...
Įkraunama...

Patiekalai iš šernienos

QUOTE(reida @ 2006 05 21, 14:47)
Mano uosvis neseniai tapo medziotoju tai laiks nuo laiko partempia sernienos.
Kol dar neigudus zverienos gamyboje, tai darom labai paprastai. Marinuojam, paskui kepam orkaiteje.
Supjaustau mesa kepsnio dydzio ar mazesniais gabaliukais. Uzmarinuojam su citrina, citrinpiipiriu ir mesos prieskoniu. Tik reik nepadauginti citrinos. Ir pora dienu palaikom, paskui i folija ir apie valanda laiko kepti.
Labai skanu thumbup.gif

me stai visa gabala dideli dedam i orkaite...pries tai paprieskoniavus ar pamarinavus..dar plius i ja prikaisiojam lesinuku bei dziovintu slyvu ar abrikosu...ir kepam arba be nieko, arba toj kepimo rankovej thumbup.gif thumbup.gif thumbup.gif bet lygiai ta pati galima ir is 'ozio' (stirnino)
Atsakyti
Merginos a kaip ruosiate "ozio" (stirnino) šonkaulius?

teoriskai isivaizduoju kad juos galima butu troskinti su kopustais ar bulvemis?
o kaip jus gaminate praktiskai???


aciu.
Atsakyti
Šerniena, virta su daržovėmis

600 g šernienos [gali būti su kaulais],
1 l vandens, druskos,
acto,
1 svogūnas,
3 morkos,
1 petražolės šaknis arba gabalėlis saliero,
750 g kopūstų,
200 g pupelių,
6-8 bulvės,
žalumynų,
(miltų, grietinės).


Mėsą sudėti į truputį actu parūgštintą šaltą vandenį, užvirinti, nugriebti putas. Uždengus dangtį virti, kol apvirs (1,5-2 valandas). Paberti druskos, supjaustytų prieskoninių ir kitų daržovių. Bulves sudėti ant viršaus taip, kad jų nesiektų vanduo. Uždengus dangčiu virti, kol išvirs. Išvirusias daržoves ir mėsą sudėti į dubenį. Mėsą supjaustyti ir pagardinti žalumynais. Padažui tinka nuoviras, pagardintas miltais ir giretine. Patiekti su raugintais agurkais, pomidorais, tarkuotais krienais arba aštriu padažu.
Papildyta:
Troškinta šerniena su daržovėmis

Reikia: 800 g šernienos su kaulu, 1 šaukšto miltų, 2 šaukštų pomidorų padažo, aliejaus kepimui. Marinatui: 1 morkos, nedidelio saliero, petražolių šaknies, 1 svogūno, poros pipirų, laurų lapelio, 2-3 šaukštų aliejaus, šaukšto obuolių acto ir druskos.
Daržoves, skirtas marinatui, sutarkuokite, įpilkite aliejaus, acto, įberkite druskos ir maigykite rankomis, kol atsiras skysčio. Tada įdėkite pipirus, laurų lapelį. Šiuo mišiniu aptepkite mėsą ir laikykite ją šaldytuve uždengtame inde 1 parą.
Taip paruoštą mėsą apibarstykite miltais ir apkepkite keptuvėje su aliejumi. Apkepusią dėkite į puodą, įpilkite vandens ir troškinkite apie 1,5 val. Baigdami troškinti, įdėkite pomidorų padažo. Patiekite su bulvių koše, šviežiomis daržovėmis. Ant mėsos uždėkite troškintų daržovių ir dar truputį pomidorų padažo.

Šerniena su aštriosiomis paprikomis

Reikia: 1 kg šernienos kumpio, 250g rūkytos kiaulienos šoninės, 1 aštriosios raudonos paprikos, 1 aštriosios žalios paprikos, 2 svogūnų, 2 pomidorų, 2 skiltelių česnako, 1 arb. šaukštelio kmynų, druskos.
Į susmulkintą ir pakeptą rūkytą šoninę sudėkite kubeliais supjaustytą šernieną. Kepkite, kol mėsa apskrus. Tada pasūdykite, berkite kmynus, susmulkintus česnakus bei svogūnus, įpilkite truputį vandens ir troškinkite. Baigdami troškinti, sudėkite supjaustytas aštriąsias paprikas ir pomidorus. Patiekite su ryžiais.

Troškinta stirniena

Reikia: 500-600 g minkštos stirnienos, 1 stiklinės raudono vyno, 1 šaukštelio raugerškio uogų, 1-2 svogūnų, žiupsnelio druskos, pipirų, 2-3 šaukštų riebalų arba aliejaus, 1 stiklinės sultinio, 1-2 šaukštų aštraus padažo arba pomidorų tyrės.
Mėsą 1-2 dienas palaikykite marinate. Jį gaminkite iš vyno, pjaustytų svogūnų, grūstų raugerškio uogų, druskos ir pipirų. Išimtą iš marinato mėsą apdžiovinkite, apvoliokite miltais ir kepkite riebaluose, kol susidarys rusva plutelė. Paskui mėsą apipilkite sultiniu, trupučiu marinato ir troškinkite uždengusios indą, kol suminkštės (1-3 val.). Susidariusį skystį pagardinkite aštriu padažu arba pomidorų tyre.
Mėsą patiekite padaže. Prie jos tinka virti ryžiai, troškinti raudongūžiai kopūstai arba burokėliai, obuolių ir moliūgų salotos.

Šernienos kepsnys
(1 porcija)
1 šernienos kepsnys arba karbonadas
2-3 lašinių juostelės
sviesto arba aliejaus

Marinatui:
2 puodeliai balto vyno
1 morka
1 mažas svogūnas
1 lauro lapas (Lauro lapas)
1 puodelisvynuogių acto
keletas pipiro grūdelių
pakepinti migdolai


Šerniena (tik jaunų žvėrių) nakčiai pamerkiama į marinatą iš balto vyno, smulkiai supjaustytų morkų, svogūnų, lauro lapo ir pipiro grūdelių.
Po to mėsa nusausinama virtuvine krepo servetėle.
Lašinių juostelės uždedamos ant mėsos ir prismeigiamos specialiais smeigtukais.
Šerniena panardinama į ištirpintą sviestą arba aliejų ir taip paruoštas šernienos kepsnys arba karbonadas įkaitintame grilyje ant grotelių kepamas 4-5 minutes.
Kepsnys dedamas ant pašildytos lėkštės, apibarstomas pakepintais, susmulkintais migdolais.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Cezarija: 06 rugpjūčio 2006 - 14:20
Mano uosvis medziotojas ir vis siulo mums mesos ax.gif
O as vis neimu rolleyes.gif
Gal be reikalo? rolleyes.gif
Einu skaityt, kokiu receptu priraset is sernienos 4u.gif
Atsakyti
as is serno kumpio darau plova:
Mesa supjaustau kaip guliasui, pridedu prieskoniu ir pakepinu keptuveje su alieju. tada i stiklini inda (ar i bet koki, kad butu su dangciu ir butu galima orkaitej kept) pritarkuoju morku, supjaustau svoguna, idedu pakepinta mesa, sudedu ryzius, uzpilu sultiniu ir i orkaite 1-1.5 valandos. Mesa buna minksta ie skani, tik sultinio nepagailet, nes ryzai isbringsta
Atsakyti
Kadangi as praktiskai viska gaminu greitpuodyje, tai laiko per daug neuzima.
uzvakar troskinome sernienos sonkaulius su raugintais kopustais.
Gavosi super. 30 min ir gatava.
Tiesiog pripjausciau daug svogunu, pritarkavau morku - apkepiau. tada sudejau apibarstytus zverienos prieskoniais sonkaulius ir raugintus kopustus. truputi vandens garams susidaryti. ir po 20 min isjungiau ugni. garas isejo. per ta laika isvire bulves. ir skanaus.
Atsakyti
aciu,uz receptus.Mano vyras uzkietejes medziotojas tai pas mus saldiklis pilnas zverienos sezono metu,siaip serniena ruosiu kaip ir kiauliena,bet radau sitam skyrelyje ir nebandytu receptu,ismeginsim clap.gif
Atsakyti
man sherniena kaip ir visa zhveriena skaniausia kepta ant lauzho rolleyes.gif essen.gif
Atsakyti
mano vyras irgi medziotojas, todel kitokios mesos retai turim. siaip as is jos darau viska ta pati, kaip ir is jautienos ar kiaulienos, tik reikia turet omenyje, kad zveriena yra sausesne. i farsa dedu kiaules lasinuku, o is stirnienos iseina labai skanus plovas bei saslykai. kauliukus troskinu. beje, yra zverienos prieskoniu, tokiu su sernu ant pakuotes virselio, jie puikiai tinka. taip pat puikiai dera versienos prieskoniai. na o is briedienos patarciau tik farsa malti, nes jis buna ziauriai kietas, nepades nei 3 val. virimo smile.gif
Atsakyti
Iš šernienos viską darau kaip iš kiaulienos išskyros kepimą ant laužo. Nes nenoriu rizikuoti savo ir kitų sveikata, nors žinoma ji būna visada patikrinta.
Atsakyti
mano pastebejimai del prieskoniu zverenai:

idealiai zverienai tinka "chmeli-suneli", jo yra prieskoniu parduotuvese, sveriamas.
santa-marijos skirti zverienai - schmoll.gif schmoll.gif schmoll.gif

dedant i zveriena prieskonius butinai reiktu ipilti truputi aliejaus ir viska ismaisyti. ir nepatingeti ja gerai rankomis pamaigyti. o druska as apskritai dedu paskiausiai, kai jau ruosiuosi kazka is mesytes gaminti.

o mes ypatingai megstam sernienos saslykus. ir musu sveciai taip pat...., jie buna pirmoje eileje suvalgomi.
Atsakyti
Dar receptelis 4u.gif

Šerniena svogūnų padaže

1 kg. Šernienos kumpio
3 Svogūnai
Druska
Pipirai (kvapieji ir juodieji)
1 l. Pieno
100 g. Sviesto
0.1 l. Grietinėlės


Kumpį supjaustyti per naktį pamirkyti piene. Numirkius pamušti kaip karbonadui.
Pabarstyti druska ir pipirais. Palaikyti apie 15 min. Supjausti svogūną žiedais. Į gilią keptuvę arba puodą sudeti sviestą kelis gabalėlius apačioje, dėti sluoksnį mėsos, sluoksnį žiedais pjaustytų svogūnų. Sluoksniavimą pakartoti sviestas, mėsa, svogūnai. Troškinti apie 10 min. ant silpnos ugnies, supilti grietinėlę ir dar patroškinti apie 20 min.

Skanaus smile.gif
Atsakyti