Įkraunama...
Įkraunama...

Kalijos

Supykau ant savo kalijų, taip rūpinuos, laistau, myliu, o jos neatsidėkoja man, nors vieną lapelį išleistų, kad ir labai mažą aggressive.gif
Atsakyti
QUOTE(irina B @ 2006 04 24, 21:21)
Supykau ant savo kalijų, taip rūpinuos, laistau, myliu, o jos neatsidėkoja man, nors vieną lapelį išleistų, kad ir labai mažą  aggressive.gif

Nieko, nepergyvenk. Mano irgi ilgai neišleidinėjo, tik prieš kelias dieneles išleido pirmąjį bigsmile.gif
Atsakyti
Na aš tai , tiesą pasakius, nežinau nereiklesnio augalo už kalijas ax.gif Bet aš neauginau iš tų gumbų, dauginu ataugomis. Kalijoms patinka drėgmė, palyginus dažnai reikia laistyt. Didžiuosius lapus, kurie tokie dideli, kad ima linkti, pasidaro negražūs, iškart nupjaunu, tada išleidžia daug gražių.
Atsakyti
QUOTE(Via @@@ @ 2006 04 24, 20:59)
Aš išsodinu tada, kai jau tikrai nebebūna šalnų, gegužės mėnesį gal. Nieks man jų nei vienais metais nėra apgraužęs, tik šuo porą kartų  lotuliukas.gif  Tai šiemetinei irgi lauke blogiau tikrai nebus, atvirkščiai, sustiprės.

QUOTE(Via @@@ @ 2006 04 25, 12:28)
Na aš tai , tiesą pasakius, nežinau nereiklesnio augalo už kalijas ax.gif Bet aš neauginau iš tų gumbų, dauginu ataugomis. Kalijoms patinka drėgmė, palyginus dažnai reikia laistyt. Didžiuosius lapus, kurie tokie dideli, kad ima linkti, pasidaro negražūs, iškart nupjaunu, tada išleidžia daug gražių.

Bet tu augini tas paprastas baltąsias kalijas, o tų kalijų iš gumbų ir auginimas ir priežiūra tai skiriasi. Nepamenu kur skaičiau geras straipsnis buvo, kad kalijos iš gumbų išleidžia iš vieno ūgliuko tik po du lapelius ir ne daugiau, kad pražystų reikia juos labai saugot cool.gif
Atsakyti
Radau kitam forume www.rojaussodai.lt :
Dar trumpai apie gumbines kalijas, tai daugiausia Elioto kalijos spalvoti hibridai. Teko auginti visas pas mus parduodamas veisles.
Kas man labiausiai tinka, jos ilsisi žiemą, kai namuose ir taip vietos augalams trūksta.
Gumbus sodinu vasario pabaigoj - kovo pradžioj. Juos reikia nuvalyti nuo visokių ten pernykščių lukštų, apatinė dalis turi būti lygi, ji labai panaši į normalią bulvę. Viršutinė gumbo dalis - rievėta ir gruoblėta. Jos viduryje matyti pagrindinio pumpuro užuomazga. Ją būtina išsaugoti, o jei matosi daigas - reikia saugoti jį. O aplink ant bulvės visada pilna tokių smailių daigiukų - tai naujų augaliukų užuomazgos. Aš juos visada nuvalau - užtenka perbraukti pirštais. Jei juos palikti, tai augalas visas jėgas eikvos naujų mažų gumbelių auginimui, ir net gali nežydėti. Dėl to rudenį turėsit daug vaikų, o motininė bulvė sumažės.
Kadangi gumbas šaknis leidžia iš viršutinės dalies (prie daigo), gumbus reikia sodinti pakankamai giliai - virš suaugusių gumbų aš pilu ne mažiau 5 cm žemių sluoksnį. Žemė turi būti labai trąši. Aš trečdalį kibiro dydžio vazoną užpildau perpuvusiu karvių mėšlu, o toliau pilu kompostą sumaišytą su durpėmis arba durpes su perpuvusiu mėšlu. Gumbus galima padėti ant plono smėlio sluoksnio (bet nebūtina). Į tokį vazoną sodinu 5 - 6 suaugusius gumbus. Kol pasirodo daigai, žemę tik drėkinu, kad neperdžiūtų. Vasarą augalus laikau saulėtoje vietoje ir gausiai laistau.
Kiekvienas gumbas išleidžia tik du lapus, tad juos reikia saugoti. Kai tik išsivysto lapai, pasimato pumpuras. Jei jo nėra - tais metais kalija nežydės. Pas mane jos paprastai žydi gegužės vidury, tai priklauso nuo oro temperatūros, nes jos auga neapšildomam kambaryje. Jeigu lapai vis tik labai išstypsta ir saves nebenulaiko, naudoju ploną metalinį lankelį - kad mažiau matytųsi.
Vienas augalas išleidžia vieną žiedą, o jei gumbas didelis ir augęs trąšioje žemėje - po pirmojo išleidžia dar vieną, mažesnį žiedą.
Rudenį jos pačios pradeda gelsti, tada mažiau laistau, o po to visai nustoju. Nupjaunu pageltusius lapus ir užkišu kur toliau - kad vaizdo negadintų. Va taip jos ir stovi iki vasario mėnesio.
Visos pirktinės kalijos man nepatiko - labai maži žiedai, taip kad auginau, o paskui atidaviau baltą su ružavu atspalviu Rhemanii, geltoną su tamsiu viduriuku (nepamenu pavadinimo), Majestic Red - šios žiedai didesni, bet man nepatiko spalva.
Dabar turiu Mango, nes dar nežydėjo. Pati mėgstamiausia - geltona, kaimiško sviesto spalvos. Ją užauginau iš sėklos, primenančios kroko svogūnėlį. Dauginosi greitai, bet pirmas gumbas pražydo tik penktais metais. Bet žiedo dydis - kaip puokštėms pardavinėjamų kalijų, visai padorus ir man patinka. Ir žydi jos apie mėnesį, po to žiedai pažaliuoja, bet vis tiek lieka dekoratyvūs.
Auginau šias kalijas ir pasodinęs sode, bet žydėjo menkai, o kai kurie gumbai sunyko. Daugiau lauke nebesodinau.
O tie, kurie perkat kalijas su gražiais paveiksliukais, kuriuose puošnūs gausiai žydyntys kupstai, nepamirškite - iš vieno gumbo išauga tik du lapai ir vienas žiedas. Ir 90 proc. kad pirkimo metais jos nežydės - per maži gumbeliai.

Atsakyti
g.gif Nebegaliu!Negi mano kalija iškres man tokia kiauliste ir nežydes šiais metais doh.gif Lapai kaži kokie,o žiedu ner ir ner verysad.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo žana: 25 balandžio 2006 - 17:56
Ir pas mane tas pats...Be to,buvo pavaizduoti lapai su baltais taškeliais-nė velnio... unsure.gif
Atsakyti
Geras, tik 2 lapukai ...
Atsakyti
Mano lapai,na mano kaliju lapai,be tašku,žali,tamsiai žali.Be to kelios turi ne po du lapus,o po trys doh.gif
Atsakyti
pagaliau pamaciau savo kalija, maniske uzaugino dideli viena taskuota lapa, bet dar kokie trys formuojasi clap.gif

Is Lietuvos atsiveziau ivairiu kaliju gumbu, idomu ar galiu dabar sodinti g.gif , gal uzaugs
Atsakyti
QUOTE(kiniete333 @ 2006 04 26, 13:25)
pagaliau pamaciau savo kalija, maniske uzaugino dideli viena taskuota lapa, bet dar kokie trys formuojasi  clap.gif

Is Lietuvos atsiveziau ivairiu kaliju gumbu, idomu ar galiu dabar sodinti  g.gif , gal uzaugs

Turetu užaugt.Saviškė sodinau(pirma kart)gegužes men.ir užaugo,ir žydejo mirksiukas.gif
Atsakyti
Mano kalijos saknys is vazono lipa, tokios ilgos, gal reikia i didesni vazona persodinti?
Atsakyti