QUOTE(Ute @ 2008 02 06, 18:29)
Su kaprizais ir užgaidomis nebūčiau tokia tikra... Bent aš pati gal tik daugiau nei po pusmečio ėmiau atskirti kur kaprizas, o kur kažkas kita. Buvo keletas atvejų, kai neatsižvelgiau į jos norus. Ir vėliau supratau, kad būtinai juos reikėjo patenkinti. Nes ji to norėjo dėl to, kad jautėsi nesaugiai.
O tada nė už ką nebūčiau sumąsčiusi, kad kažkoks dalykas atrodantis kaip elementariausias kaprizas iš tiesų yra keistas būdas pasijusti saugiau.
Aš ir dabar kartais dar neatskiriu, t.y. kartais tikrai nėra lengva suvokti kokios to "kaprizo" giluminės priežastys ir kokios bus trumpalaikės ar ilgalaikės pasekmės atitinkamą norą patenkinus arba ne. Vis ilgiau būnant su vaiku randu vis daugiau atsakymų, o iš kitos pusės kyla ir vis daugiau klausimų...
Bent jau pradžioje tikrai daug "kaprizų" kyla iš nesaugumo. Juk vaikiukui pasikeitė visas pasaulis, visa aplinka tiek fizine prasme, tiek tuo, kad atsirado kažkas, kas juo nuolat rūpinasi ir myli. Jei net suaugę jaučia stresą įvairių gyvenimo pokyčių atvejais, tai ką kalbėti apie mažą kūdikėlį. Taigi labai svarbu kad jis nesijaustų vienas visoje toje sumaištyje, kiek tai įmanoma padaryti. Ir į daug poreikių tikrai reikai atsižvelgti. Iš kitos pusės, reikia turėti omenyje, kad nusistovėjus tam tikrai "tvarkai" ją pakeisti labai sunku. Pvz. jei perspektyvoje norite neleisti ar neduoti tam tikrų dalykų, tai geriau iš pat karto to nedaryti. Nes nustatyti kažkam "ne" iš karto yra daug lengviau (abiems pusėms) nei iš pradinio "taip" paskui pakeisti į "ne".
Papildyta:
QUOTE(laureta @ 2008 02 06, 10:38)
Gudrybiu mamyte, gudrybiu imkis

Oi kiek visko prigalvodavau... Jei panoresi galesiu parasyti
As gudraudavau, neturejau dideliu problemu....
Bent jau man įvairūs tarpiniai variantai, galima juos vadinti gudrybėmis arba kompromisais, yra gera išeitis daugelyje situacijų. Didžiausia ir labiausiai veikianti "gudrybė" yra neiginius paversti teiginiais. T.y. norint, kad vaikas kažko nedarytų, sugalvoti priešingą veiksmą, t.y. pasakyti, ką jis turi padaryti. Sena kaip pasaulis taisyklė, bet jos veikimas vaikų atžvilgiu pranoksta bet kuriuos lūkesčius. Maniškis niekad nesuprasdavo "nekąsk", "netampyk plaukų", "nestumk" ir t.t., bet iš karto paklausydavo išgirdęs "pabučiuok", "paglostyk", "apkabink". Kai klodavau lovą, būtinai lipdavo ant jos ir visaip trukdydavo, ir jokie "nelipk", "nulipk" neveikdavo, kol neatradau, kad reikia ir jam duoti "užduotį" - kad stovėtų šalia ir laikytų pagalvėlę. Kiti tarpiniai variantai - pvz. kai jis nori kokio daikto, kur jam negalima, tai nei duodu jam, nei neduodu - parodau iš arčiau, ir leidžiu paliesti pirštuku. Dažnai to užtenka, ir abiejų mūsų priešingi norai būna patenkinti
Papildyta:
QUOTE(Ledietė @ 2008 02 06, 20:31)
Siuo metu, ji nors ir labai mylima musu-savo teveliu,bet kaip ir kiekvienoje seimoje teveliai mato,taip ir mes tai ememe pastebeti-jau dairosi broliuko ar sesutes.
Labai gražiai papasakota istorija. Tik net nustebau, kad tokio amžiaus mergytė jau "dairosi broliuko ar sesutės", nes su mano sūneliu, nors jis vyresnis, nieko panašaus dar neįsivaizduočiau, kad jis galėtų dairytis

Nors pasak mamos pasakojimo, aš pati būdama 2 metų irgi jau labai laukiau sesytės arba broliuko, kai mama tuo metu laukėsi

Sėkmės jums!