Octeniseptas man labai patinka, visada turiu jo namuose- ir pati vezuosi po gimdymu i ligonines, ir i keliones vaikams visada pasiimu- ar keliuka nusibrozdins, ar kokia zaizdele dezinfekuoti reikes.... As pirmoji pries simta metu ji SM reklamuoti ir pradejau. Uztikau visai netiketai- paprasiau vaistineje kazko vaiko keliukui nubrozdintam- pasiule si vaistuka. Paskaiciau instrukcija- ypac tinka gleivines zaizdom. Na, ir kaip zaizdu dezinfekanta pradejau taikyti sita vaistuka vietoj visu kitu.
Vejaraupiu metu (prasirgo du vaikai) irgi purskiau butent sita. Neimanoma butu buve su brilijantine zaluma teplioti- berimai buvo ypac gausus, istisi berimu plotai, ir ausys, ir burnos, ir galvos - ISTISAI. Tai purskiau ir purskiau. Kai vienu metu baigesi, tai pyliau is buteliuko kazkoki spirituka... Be galo nepatogu buvo, tai vel sulaksten Octenisepto.
O siaip tai esu pries brilijantine zaluma. Nebent vaikas dar nesamoningas, ir nesuvokia, kad nuo to gerio patapo zalia baisa- pabaisa. Kitaip tai trauma vaikui. O kalio permanganatas miltukais irgi man nepatinka- todel, kad reikia ypac gerai i istirpinti, jei ne- grudeliai palieka rudas demes, degina odele. Aciu, gal be siu dvieju vaistu apsieisim.
Nelabai isiskaiciau i jusu diskusija, tai net nezinau, kuria cia puse "paremiau".
Vaikiska diskusija uzvedet jus ir nesekminga, beje. Man iskilo klausimas-ar jus esat tos imones atstove, kad taip reklamuojat gamini? Nesu pries naujoves. Esu PRIES brukima eilinio gaminio, kurio stebuklinga galia yra isitikine tik platintojai. Ieskodama ivairios informacijos po interneta apie efektyviausias antiseptines priemones, labai daug radau ivairiu imoniu naujoviu-ir is Amway, ir is Ajurvedos, ir is Foreverio gaminiu, tuo paciu mokslininkai(ar jais besiskelbiantys) aiskina, kad ir ciobreliai, ir ramuneles, ir medus, ir sakai turi stiprias antiseptines savybes, bet kazkodel ju nenaudoja rimtoje medicinoje, ar ne? Tai tera TIK pagalbine priemone salia visu kitu. Ka perskaiciau ir jusu nurodytuos straipsniuose. Medicininiai straipsniai anglu kalba be abejo ne mano nosiai Bet turiu puikia programa, verciancia automatiskai i rusu kalba, o tai daug geriau nei i lietuviu. O rusiskai skaitau bei suprantu puikiai
Kaip minejot, tuscia diskusija gavosi. Ir kitiems net neidomi. Tu straipsniu neskaite ne vienas zmogus, isskyrus mane, o rimti Lietuvos medikai neprasideda, neraso net darbu. Mano pussesere turi tiek daug darbo, kad lakstyti del eilinio s ner kada, o ir sritis jos ne plastine chirurgija, o nefrologija-jei jau taip idomi pavarde, parasykit man i az, duosiu, pasitikrinkit, kad nemeluoju . Ji jau pati operuoja(prileista ne vien asistuoti) ir tu priemoniu nenaudoja. Pati susipainiojot vakar, sakydama, kad ligoninems per brangu, tad naudoja senas patikrintas priemones, nors kitoj temoj aiskinot, kad Octeniseptas pigesnis nei spiritas ar briliantine zaluma.
Tiek to, griztam i tema apie vejaraupius. Ir i Lietuva.
Naujasis gydymo būdas, kurį jau keletą metų rekomenduoja Pediatrijos centro infektologai - pūsleles tepti niežulį šalinančiais preparatais - fenistiliu arba psilobalzamu, galima gerti antihistamininius preparatus. Jeigu ligonis karščiuoja, rekomenduojama mažinti temperatūrą paracetamolio arba ibufeno preparatais. Ir kiekvieną dieną maudyti vaiką po dušu, nes maudymas šalina niežulį, dezinfekuoja. Tokiu būdu užkertamas kelias bakterinėms komplikacijoms, pūslelės nesupūliuoja-2005m http://www.ve.lt/?da...;rub=1065924821
Išbertas vietas rekomenduojama tepti 5 proc. kalio permanganato, 1 proc. briliantinės žalumos tirpalu ar eozino vandeniniu tirpalu. Briliantinė žaluma vaikams vis dar išlieka efektyviausias vaistas nuo vėjaraupių. Išbertas vietas galima tepti ir tepaliukais, mažinančiais niežėjimą. Burną, ypač pavalgius, patartina skalauti ramunėlių nuoviru ar furacilino tirpalu.
Jei temperatūra aukštesnė kaip 38,5°C, būtina gerti vaistų nuo temperatūros.
Galima vartoti ir antivirusinių vaistų, bet jie veiksmingi tik ligos pradžioje. Dažniausiai skiriama vaikams, kurių imuninė sistema yra nusilpusi.
Prasidėjus antrinei infekcijai, skiriama antibiotikų.
o cia jau po poros metu kaip kalba 2007 http://www.sveikaszm...r...&subtema=26 Vėjaraupiais sergantis vaikas paprastai gydomas namie pagal gydytojo nurodymus. Slaugant ligonį reikia:
Kad vaikas kasydamasis nesusižalotų odos, reikia jam trumpai nukirpti nagus.
Išbertas vietas tepti 5 proc. kalio permanganato ar 1 % žalumos tirpalu.
Burną (ypač pavalgius) skalauti dezinfekuojamaisiais tirpalais.
Maudant į vonią įlašinti kalio permanganato tirpalo. cia jau 2008 metai http://www.zebra.lt/...ejaraupiai.html Medikė rekomenduoja išbėrimus tepti psilobalzamu, bet briliantinės žalumos taip pat nenuvertina. Ji puikiai sausina šašiukus. Kad mažiau kasytųsi, galima duoti išgerti antialerginių tablečių. cia jau 2009m http://www.manosveik...gti-vaikysteje/
Niekur, absoliuciai niekur neradau net mazom raidem pamineto Ocenisepto Be abejo nesakau, kad tai bloga priemone. Deja, ji tera tik PAGALBINE salia visu kitu.
Man atrodo, jūs ginčyjatės be reikalo
Iš esmės, visos priemonės, tinkamos odos bei gleivinių dezinfekcijai, tiek briliantinė žaluma, tiek, jodas, tiek octeniseptas ir kiti antiseptikai yra tinkami dezinfekuot pūsleles ir šašus sergant vėjaraupiais ir kiekvieno mediko pasirinkimas kuo rekomenduot tepti yra geras.
Diskusija ir mėtymasis straipsniais yra mano galva visai bereikalingas, nes visos priemonės yra tinkamos. Medikų tarpe taip yra taip, kad vieni mėgsta labiau vienus preparatus, kiti kitus. Aš pavyzdžiui, net ir žinodama ir senuosius ir naujuosius, vėjaraupių atveju rinkčiausi žalumą. Ji puikiai atliek savo darbą, be to labai lengva stebėt naujus bėrimus ir skaičiuot kiek dar dienų vaikas užkrečiamas. Vęjaraupų metu beriama 5 dienas, užkrečiamas vaikas būna visą bėrimo laikotarpį, plius dar 5 dienos, po paskutinio bėrimo pasirodymo.
Nesirkit
jus kalbate apie sena gydymo metodika, o jusu nenoras pripazinti tiesos keistas.
tai ka jus cituojate, yra perrasyti straipsniai is zurnalu, o ne moksliniai darbai, juk pati suprantate, jus cituojate uzsakomuosius straipsnius is lietuvos zurnalu
mano gi nuorodos buvo i nepriklausomus straipsnius
kaip suprantu, jusu nuomone yra tokia:
trys moderniausi siaip dienai antiseptikai- oktenidinas, poliheksanidas ir PVP-jodas yra nieko verti pries kalio permanganata ir briliantine zaluma, ir jie tik pagalbine priemone?
tokiu atveju mes deje, bet nebeturime apie ka diskutuoti.
As pateikiau jums moksline informacija, jums ji netiko, pasaket, kad cia studentu darbai, nors pati analogiskai pateiket turku studentu darbus. Ir jei toks spiritas naikina 100 procentu visas bakterijas, Octeniseptas tik dali, kad net olandai jo atsisake.
As pateikiau straipsnius, nesvarbu, kad jie internetinej versijoj, bet tai Lietuvos gydytoju nuomone bei patyrimas, o jus pateikiat konkreciai uzsakomuosius firmu straipsnius ir aiskinat, kad jie nepriklausomi Tikrai taip, briliantines zalumos ar spirito gamintojai eme ir nupirko visus Lietuvos medikus
Mano nuomone yra tokia:
trys moderniausi siaip dienai antiseptikai- oktenidinas, poliheksanidas ir PVP-jodas yra antiseptikai, bet jie skirti, kaip jau rasiau anksciau, negiliom zaizdom, pavirsiniams nubrozdinimams gydyti, kai po ranka nera vandens, muilo ir tvarsciu, esant rimtesnem zaizdom, virusiniams susirginams(vejaraupiai-virusinis susirgimas, o jau buvau idejusi nuoroda, kad octeniseptas neveikia)chirurginems operacijoms pries spirita, joda, kalio permanganata, br.zaluma bejegiai arba eina tik kaip pagalbine priemone.
Daugiau tikrai nebera apie ka diskutuoti, nes ivairiu prigaminta priemoniu, del kuriu farmacininkai musasi del vietos po saule Beje, pats Rimdeika daugiau pasisako uz Curiosina http://www.sveikaszm...r...&subtema=53
ir absoliuciai niekur neradau del octenisepto jo tokio patarimo
Man atrodo, jūs ginčyjatės be reikalo
Iš esmės, visos priemonės, tinkamos odos bei gleivinių dezinfekcijai, tiek briliantinė žaluma, tiek, jodas, tiek octeniseptas ir kiti antiseptikai yra tinkami dezinfekuot pūsleles ir šašus sergant vėjaraupiais ir kiekvieno mediko pasirinkimas kuo rekomenduot tepti yra geras.
Diskusija ir mėtymasis straipsniais yra mano galva visai bereikalingas, nes visos priemonės yra tinkamos. Medikų tarpe taip yra taip, kad vieni mėgsta labiau vienus preparatus, kiti kitus. Aš pavyzdžiui, net ir žinodama ir senuosius ir naujuosius, vėjaraupių atveju rinkčiausi žalumą. Ji puikiai atliek savo darbą, be to labai lengva stebėt naujus bėrimus ir skaičiuot kiek dar dienų vaikas užkrečiamas. Vęjaraupų metu beriama 5 dienas, užkrečiamas vaikas būna visą bėrimo laikotarpį, plius dar 5 dienos, po paskutinio bėrimo pasirodymo.
Nesirkit
Iš tiesų keista diskusija apie "tobulą" antiseptiką Taip, didėjantis mikroorganizmų atsparumas ir tam tikros specifinės problemos, susjusios su senesnės kartos antiseptinėmis medžiagomis skatina gamintojus ieškoti naujų sprendimų.Sprendimai atsiranda- dažniausiai naujo stebuklo pavadimu ir gerokai didesne kaina Neteigiu, kad octeniseptas yra bloga priemonė, jis iš tiesų turi neblogą veikimo potencialą ir tam tikrų kitų privalumų, tačiau, kaip ir bet kuris kitas- trūkumų, dalis kurių "išlenda" greitai, kiti pasirodys kiek vėliau
Šiek tiek "žibalo į ugnį":
Persistent Subcutaneous Oedema and Aseptic Fatty Tissue Necrosis after Using Octenisept®
C. J. Schupp1, S. Holland-Cunz1
1Division of Pediatric Surgery, University Hospital Heidelberg, Heidelberg, Germany
Abstract
Introduction: Wound management and the prevention and treatment of tissue infections are part of daily routine. Octenisept® (Schülke & Mayr), an antiseptic with a broad antimicrobiological effect, is widely used for various indications. This paper reports prolonged oedema and tissue swelling after treatment of deep wounds with Octenisept® in three children.
Case reports: Three paediatric patients, aged between 2 months and 4 years, were treated with Octenisept® in different hospitals. One initially presented with an abscess of the gluteal area, two with deep wounds of the cheek following injury with a wooden stick. The wounds were cleaned and washed out with Octenisept®. Adequate drainage was in place at all times.
Common findings: We observed aseptic, non painful subcutaneous tissue swelling and oedema in all three cases after wound lavage with Octenisept®. This occurred shortly after the wound was initially treated and lasted for weeks until the symptoms slowly declined. It was not accompanied by persistent general infection parameters. A biopsy taken from one patient demonstrated an aseptic inflammatory reaction and oedema of the subcutaneous tissue, with partial tissue necrosis. Neither surgical revision nor antibiotic therapy brought any improvement.
Conclusions: Retrospectively, one can consider these occurrences as a consequence of the use of Octenisept®, since the changes are consistent with those described by Schülke & Mayr when Octenisept® was accidentally administered by subcutaneous injection or under pressure to flush deep hand stab wounds that were not drained. The underlying pathobiological mechanism remains unclear. Hence, we recommend not to apply Octenisept® in any wound cavity until further investigation has taken place. If aseptic fatty tissue necrosis and oedema develop after using Octenisept®, further surgical intervention or antibiotic treatment will not give any benefit. Changes subside slowly. So far, adequate treatment is not available.
Iš tiesų keista diskusija apie "tobulą" antiseptiką Taip, didėjantis mikroorganizmų atsparumas ir tam tikros specifinės problemos, susjusios su senesnės kartos antiseptinėmis medžiagomis skatina gamintojus ieškoti naujų sprendimų.Sprendimai atsiranda- dažniausiai naujo stebuklo pavadimu ir gerokai didesne kaina Neteigiu, kad octeniseptas yra bloga priemonė, jis iš tiesų turi neblogą veikimo potencialą ir tam tikrų kitų privalumų, tačiau, kaip ir bet kuris kitas- trūkumų, dalis kurių "išlenda" greitai, kiti pasirodys kiek vėliau
Šiek tiek "žibalo į ugnį":
))
na, siaip jo, cia tema apie vejaraupius, jei ka
paimkite bet kokius vaistus ir paskaitykite, koks gali buti salutinis poveikis. nuo sirdies, nuo alergijos, bet kokius, kuo rimtesni vaistai, tuo daugiau prirasyta, todel apie octenisept tikrai nera daug, o tiksliau cia turbut vienintelis, kuri jus pacitavote (bet juo buvo plaunamos gilumines zaizdos, ko niekada niekas net nebande daryti su spiritu, jodu ar juo labiau briliantine (ja isvis naudoja turbut tik mes ir rusai) .
kita vertus, paziurekite, kam paprastai vokietijos ligoninese jis yra naudojamas. tai yra skirtingo lygio medziagos, del to ir kainos skirtumas toks.
su tuo turite sutikti (matau, kad kitos i diskusija 'isivelusios' vadovaujasi sveiku protu)
bet gal uzteks apie tai, ne tam cia sita tema...
To sena pazystama:
ai, jo, del curiozino- kuriozinas nedezinfekuoja visiskai ir net gamintojas tokio tikslo sau nekelia tai yra tiesiog hidrogelis ir viskas. o jus apie Octenisept pas Rimdeika paklauskit, ne apie curiosin:)
del naudojimo pries operacijas- nejuokaukit, kas gi naudoja briliantine ir permanganata ar joda pries operacijas? is kur jus cia tokiu duomenu gavot? 100% spirito (etilo alkoholio) nebuna, tai pirma; o antra 96% etilo alkoholis neuzmusa visu mikroorganizmu
ir jums leidus, as sia tema cia baigsiu, nes ji manau issemta visiskai
Be abejo, diskusija baigta, nes leidau sau pasidometi jumis. Jus visur reklamuojate ta priemone-kiekvienoj temoj. Reklama Supermamoj mokama, jei ka
Beje, pakanka jau tyrimu, kur "nugydet" vaika, serganciu stomatitu, keista, kad motina patikejo jumis, platintoja, o ne gydytojais ar vaistininkais. Irasykit i neigamus tyrimus ir ta nutikima
))
1.na, siaip jo, cia tema apie vejaraupius, jei ka
2.paimkite bet kokius vaistus ir paskaitykite, koks gali buti salutinis poveikis. nuo sirdies, nuo alergijos, bet kokius, kuo rimtesni vaistai, tuo daugiau prirasyta, todel apie octenisept tikrai nera daug, 3.o tiksliau cia turbut vienintelis, kuri jus pacitavote (bet juo buvo plaunamos gilumines zaizdos, ko niekada niekas net nebande daryti su spiritu, jodu ar juo labiau briliantine (ja isvis naudoja turbut tik mes ir rusai) .
4.kita vertus, paziurekite, kam paprastai vokietijos ligoninese jis yra naudojamas. tai yra skirtingo lygio medziagos, del to ir kainos skirtumas toks.
su tuo turite sutikti (matau, kad kitos i diskusija 'isivelusios' vadovaujasi sveiku protu)
1.Aha, būtent apie juos paskutiniuose puslapiuose vyksta aktyvi diskusija
2.Prisimenu pirmuosiuose kursuose per farmakologijos paskaitas išgirstą tiesą- vaistas, neturintis jokių šalutinių poveikių, dažniausiai nepasižymi ir tais, kurie laikomi pagrindiniais
3.Nežinau Čia buvo pirmasis, kurį radau, pasinaudojusi google pagalba Dėl giluminių žaizdų: kaip suprantu antiseptikas buvo naudojamas pagal nustatytas indikacijas arba atsižvelgiant į nustatytas kontraindikacijas.Buvo gautas nenumatytas ir gana nemalonus rezultatas.
4.Kainos skirtumą nulemia ne vien skirtingas medžiagų lygis, bet ir kompanijos gamintojos "įdirbis" ty. lėšos skirtos naujo preparato įvedimui į rinką, kurios turi atsipirkti
Turiu klausimą: ar rimto antiseptiko su plačiu veikimo potencialu(nuo giluminių pūlingų žaizdų iki antrinės infekcijos profilaktikos, kaip vėjaraupių atveju) "paleidimas" plačiam buitiniam vartojimui, artimoje ateityje nesąlygos rezistentiškų mikroorganizmų paplitimo , taip kaip tai atsitiko su daugeliu antibakterinių preparatų ?
dar nieko neturiu pries si preparata Octeniseptas , mums ji gyd taip pat pasiule kaip viena galimu naudoti gydant vejaraupius. pabandziau pirma diena, nepatiko. priezastis ta, kad uzpurskus ant spuogelio, skystis tekedavo nuo jo per visa kuneli, nesilaikydavo vien ant uzpurkstos vietos.. butu galima uzpurksti ant vatos ir tada tepti reikiama vieta, bet jau efektas butu ne tas. tai vat taip
1.Aha, būtent apie juos paskutiniuose puslapiuose vyksta aktyvi diskusija
2.Prisimenu pirmuosiuose kursuose per farmakologijos paskaitas išgirstą tiesą- vaistas, neturintis jokių šalutinių poveikių, dažniausiai nepasižymi ir tais, kurie laikomi pagrindiniais
3.Nežinau Čia buvo pirmasis, kurį radau, pasinaudojusi google pagalba Dėl giluminių žaizdų: kaip suprantu antiseptikas buvo naudojamas pagal nustatytas indikacijas arba atsižvelgiant į nustatytas kontraindikacijas.Buvo gautas nenumatytas ir gana nemalonus rezultatas.
4.Kainos skirtumą nulemia ne vien skirtingas medžiagų lygis, bet ir kompanijos gamintojos "įdirbis" ty. lėšos skirtos naujo preparato įvedimui į rinką, kurios turi atsipirkti
Turiu klausimą: ar rimto antiseptiko su plačiu veikimo potencialu(nuo giluminių pūlingų žaizdų iki antrinės infekcijos profilaktikos, kaip vėjaraupių atveju) "paleidimas" plačiam buitiniam vartojimui, artimoje ateityje nesąlygos rezistentiškų mikroorganizmų paplitimo , taip kaip tai atsitiko su daugeliu antibakterinių preparatų ?
del paskutinio jusu klausimo, gailu pasakyti tiek, kad kazkur buvau radusi, jog buvo bandoma sukelti MRSA atsparuma specialiais tyrimais prie octenisepta ir stafilokokas atsparumo neigavo, deje, dabar neradau tos nuorodos
todel arba patikesit mano zodziu, arba ne
bet matomai remiantis tuom stai cia octeniseptas yra rekomenduojamas kaip pasirinkimo priemone pries multiatsparius mikroorganizmus http://www.uni-duess...ll/029-019e.htm
arba cia: http://books.google....h...lt&resnum=6
dar nieko neturiu pries si preparata Octeniseptas , mums ji gyd taip pat pasiule kaip viena galimu naudoti gydant vejaraupius. pabandziau pirma diena, nepatiko. priezastis ta, kad uzpurskus ant spuogelio, skystis tekedavo nuo jo per visa kuneli, nesilaikydavo vien ant uzpurkstos vietos..
butu galima uzpurksti ant vatos ir tada tepti reikiama vieta, bet jau efektas butu ne tas.
tai vat taip
efektas bus tas pats :0 vata octeniseptui nekenkia.
dar patogiau, ypac jei spuogiuku yra daugiau, yra papurksti ir tada vatos tamponiuku paskistyti octenisept ant visu aplink esanciu spuogiuku ir odos apie juos, tai bus veiksmingiau
Matau vyksta pakankamai įdomi diskusija. Norėčiau išreikšti ir savo nuomonę..
Pirma prisistatysiu: esu studentas medikas, aktyviai besiruošiantis paskutiniąjam kursui.. Jau daugiau treti metai domiuosi ortopedija-traumatologija, daug budžiu skyriuose, daug bendrauju su slaugytojomis, daktarais (įvairių disciplinų).. Esu atlikęs kelis mokslinius darbus vaikų ortopedijos srityje, žaizdų gijimo ir gydymo srityje.. Nemažai skaičiau užsienio literatūros, buvau prieš kelias vasaras JAV (šiek tiek stebėjau chirurgų darbą).. Esu apžvelgęs praktiškai visą literatūrą susijusią su dezinfekantais, antiseptikais ir t.t..
Labai keistai atrodo, kaip Jūs gerbiamosios taškotės moksliniais straipsniais, kurie atlikti galybės žmonių, klinikiniais pavyzdžiais - kurie gali būti labai subjektyvūs, užsakyti konkurentų ir panašiai. Aš čia netgi mačiau bendrosios chirurgijos konspektų ištrauką, kuri nekinta nuo kokių 1996 metų (o gal ir dar seniau) (P.S. dalį klausimų pats iš jų mokiausi, o konspektai paimti iš 198x metų knygos)..
Trumpai apžvelgsiu dabartinę ligoninių poziciją antiseptikų ir dezinfekantų atžvilgiu. Plačiausiai naudojami yra alkoholiniai produktai. Kiekvienai indikacijai - skirtingos sudėties medžiagos.
Rankų dezinfekcijai - alkoholiai (propanolis-1, propanolis-2 (o geriau jų mišinys) ~70% koncentracijos, etanoliniai preparatai ~80-96% koncentracijos) greitam efektui ir pagalbinė medžiaga poveikio užtikrinimui (rūgštys, ketvirtiniai amonio junginiai). Yra ir chlorheksidino, tačiau jis palengva užleidžia pozicijas..
Odos dezinfekcijai - pagrinde alkoholiai, aktyvaus deguonies pagrindu veikiantys (vandenilio peroksidas) ir ketvirtiniai amonio junginiai (mažos koncentracijos - poveikio trukmei prailginti).
Paviršiai ir instrumentai yra kita tema. Todėl čia neišsiplėsiu..
Žaizdos, gleivinės - tai tikrai skirtingos histologinės struktūros negu oda. Pagrindinis skirtumas yra tas, kad gleivinės ir žaizdos neturi suragėjusiojo sluoksnio (keratino), todėl jos kur kas jautresnės žalojantiems veiksniams. Tai ir yra pagrindinė priežastis, kodėl gleivinėms ir žaizdoms nevartotini dezinfekantai/antiseptikai, kurie vartojami ant odos.
Pasaulyje žaizdos/gleivinės priežiūrai vartojami trys pagrindiniai preparatų tipai. Tai PVP-jodas (betadinas), įvairųs chlorheksidino preparatai ir oktenidino dihidrochloridas. Norėčiau pabrėžti, kad chlorheksidinas po truputį traukiasi.. Dėl įvairių priežasčių. Pirmiausia - jis ne toks efektyvus kaip analogai (tyrimų begalės). Jis taip pat indukuoja bakterijų atsparumą (chlorheksidinui, o ir kai kuriems antibiotikams).. Tai paklausite, kodėl jis vis dar naudojamas? Ogi todėl, kad litras chlorheksidino, skirto žaizdų gydymui ligoninei kainuoja max 8lt, o oktenisepto - 47lt, betadino - 65lt (iki 80lt). O kur dar natrio hipochloritas, kuris naudojamas dėl savo "ištraukiančiojo" poveikio..
Manau suprasite, kad ligoninės nenorėdamos leisti lėšų "kažkokiems" skysčiams, kurie net ne antibiotikai ar vaistai, taupo. Todėl perka/pačios ruošia spiritą (pora lt už litrą), chlorheksidiną, vandenilio peroksidą, jodo spiritinius tirpalus, briliantinę žalumą.. Šios medžiagos perkant dideliais kiekiais, kainuoja LABAI mažai. Kaip brangiosios manote, ką renkasi chirurgas - naują skalpelį, ar penkis litrus modernaus antiseptiko, o terapeutas - kelių rūšių antibiotikų rimtoms ligoms gydyti, ar tepaliuką, kuris tik šiek tiek geriau gydo žaizdeles? Daug mūsų chirurgų nesismulkina ir nesigilina kokius antiseptikus jiems naudoti paciento priežiūrai (o paklauskit, ką jie galvoja apie prastus rankų dezinfekantus, kurie graužia, nuo jų išberia ir t.t.).. Juk kai dauguma jų mokėsi, tai buvo labai mažai tyrinėta sritis. Plius, mūsų šalyje dar labai daug "tarybinio" palikimo ir senosios kartos daktarai (kadangi jie užima svarbias pareigas, jie dažnai arogantiški ir konservatyvūs (tačiau neneigiu jų profesionalumo kitais klausimais)), retai keičia savo nuomonę ir naudota tai, ką naudojo jų mokytojai.. Parodykite man Austrijoje, Vokietijoje, kad kas naudotų briliantinę žalumą.. Nebent kaip dažą.. O vandenilio peroksidas ant žaizdos naudojamas ko gero tik tvarsčių "atmirkymui" (apie jo vartojimą žaizdoje reikia atskirai diskutuoti)..
Dabar grįšiu prie jūsų diskusijos temos:
Oktenidino dihidrochloridas - puiki medžiaga. Tai yra labai efektyvus antiseptikas, veikiantis labai platų mikroorganizmų spektrą. Net ir maža jo koncentracija inaktyvuoja mikroorganizmus. Pažymėtina, kad jis susintezuotas norint pakeisti chlorheksidiną ir turėti medžiagą, geriau derančią su gleivinėmis, žaizdomis.. Ši medžiaga išsiskiria savo biosuderinamumo indeksu (jam artimas tik poliheksanidas, kuris pas mus yra visai nepopuliarus). Tai reiškia, kad koncentracija, kuri veikia citotoksiškai, yra daug didesnė, už koncentraciją kuri veikia mikroorganizmus. Jeigu kas pageidautų straipsnių nuorodų - galiu pateikti, tik nemanau, kad jūs jas lengvai rasite (nebent turite nemokamą priėjimą, prie medicininių žurnalų (didžiosiose ligoninėse)).
Žinoma, kad ir koks būtų puikus preparatas, jis turi minusų. Pagrindiniai trūkumai būtų šie: jo negalima naudoti kartu su PVP-jodu, nes iš polivinilpirolidono komplekso atpalaiduojamas molekulinis jodas greitai vietiškai pažeidžia audinius, oktenidino negalima naudoti ant kremzlės. Juo taip pat negalima skalauti uždarų serozinių ertmių (pilvaplėvė, pleuros ertmė, vidinė ausis). Todėl ši priemonė nenaudojama torakalinėje chirurgijoje (išskyrus pleurodezes), pilvo chirurgijoje (išskyrus pjūvių dezinfekcijai - kai pūliuoja..) ir traumatologijoje sąnarių ertmėms.. Gi anogenitalinėje srityje (makšties gleivinei, glans penis ir kt.), burnos ertmėje, paviršinių žaizdų dezinfekcijai tai yra pirmo pasirinkimo priemonė (patvirtinta Vokietijos federalinio medicinos produktų ir prietaisų instituto). Paskutiniu metu ši priemonė skinasi kelią ir nudegimų gydyme, ir tatuiruočių salonuose, ir kitose srityse. Todėl aš ja tiek ir domiuosi (nes greitu laiku, turėtų pasirodyti ir kitų gamintojų produkcija su ta pačia ar panašia veikliąja medžiaga (bispirimidinų grupės paviršiaus aktyviosios medžiagos)).
Manau apie ją verta žinoti (bent minimaliai) kiekvienam žmogui, kuris bent kiek domisi moderniu žaizdų gydymu. Tuo labiau, kad užsienyje vis labiau populiarėja vietinės chemoterapijos šalininkų (lokalus antiseptikų naudojimas).
Šios priemonės (octenisept) tinkamumas esant vėjaraupiams yra pakankamai gerai suprantamas. Jeigu trūkus pūslelei, mes žaizdelę dezinfekuosime ilgo veikimo dezinfekantu, infekcijos galimybė mažėja jo veikimo metu. Todėl mažėja ir randelių po superinfekcijos tikimybė.
Jokiu būdu neteigiu, kad briliantinė žaluma ar vandenilio peroksidas blogai, tačiau tai yra trumpalaikiai dezinfekantai (vandenilio peroksidas - vos kelios sekundės, žaluma - kaip ir kiti spiritiniai preparatai, apie 30-45 sec.). Todėl logiškai galvojant dezinfekuoti reikėtų kiekvieną plyšusią pūslelę, bent po kelis kartus. Juk vaikutis kasosi. Vaikų vėjaraupiai dažniausiai yra lengvos eigos liga, todėl jos gydyme nėra skirta daug dėmesio antiseptikams.. O kaip gydomi sunkios eigos vėjaraupiai jūs ir pačios žinote. Deja, dar egzistuoja labai daug senų gydymo protokolų.. O jie sudaromi ligoninėje, naudojant ligoninėje esančias medžiagas (pigesnes).
Trumpai reziumuojant: oktenisepto panaudojimas vėjaraupiams yra logiškai pagrindžiamas, tačiau tinkamai ir atsargiai naudojant senosios kartos dezinfekantus galima pasiekti tą patį rezultatą.. Tik daugiau vargo, šalutinių/nenorimų reiškinių (žalias vaikas.. Skausmas. Kam tas malonu?)
Tikiu, kad didylė labai patenkinta šia priemone, tačiau jeigu žmogus nenori jos naudoti, tegul nenaudoja. Per jėgą neįbruksi. Laikui bėgant, ligoninės pradės labiau naudoti šią priemonę ir žinios apie ją paplis ir platesniame daktarų tarpe (nes dabar ji plačiausiai žinoma ginekologų, urologų (Santariškių urologai labai daug octenisepto naudoja, čia kažkieno pusseserė urologė, manau ji apsiriboja kmuk'e naudojamomis medžiagomis, nes santariškėse urologijai pacientą prieš operaciją apruošia būtent šia priemone), plastikos chirurgų tarpe, kai kurių endokrinologų (lėtinėms, trofinėms, diabetinėms opoms).
P.S. Curiozin - hidrogelis, oktenisept - antiseptikas. Pirmasis skatina žaizdos gijimą sukurdamas tam palankią drėgną mikroaplinką, antrasis naikina mikroorganizmus, kurie slopina gijimą. Visiškai skirtinga paskirtis.
Jeigu iškiltų kokių klausimų dezinfekcijos/antiseptikos srityje, klauskite PM. Atsakysiu. O temoje apie vėjaraupius manau, parašytų referatų apie antiseptikus užteks kiekvienai mamytei.