Įkraunama...
Įkraunama...

Pinigų medis

Zamiokulkas - aukštas, iki 80-100 cm aukščio krūmas mėsingais storais lapkočiais ir elipsės formos tamsiai žaliais ir blizgančiais lapais nusmailėjusiomis viršūnėmis. Lapai auga vienas šalia kito ir atrodo kaip skrotelė. Savo lapais augalas panašus į zamiją, todėl pavadintas zamijalapiu zamiokulku ( Zamioculcas zamiifolia ) ir dažnai painiojamas su cikinių šeimos augalu - zamija.

Iš tikrųjų zamiokulkas priklauso aroninių ( Araceae ) šeimai. Tai Pietų Afrikos augalas, kuris gamtoje dažniausiai auga sausose vietovėse ir dažnai laikomas sukulentu. Po žeme zamiokulkas užaugina stambius šakniagumbius, kuriuose kaupia vandenį. Auga lėtai, todėl dideli augalai brangūs ir labai vertingi. Žydi tik gerai subrendę. Žiedai neišvaizdūs, kaip ir daugumos aroninių šeimos augalų. Tai nedidelė burbuolė su papėdlapiu.

Zamiokulką nesunku auginti. Geriausiai jaučiasi ryškioje, bet išsklaidytoje šviesoje, nors pakenčia ir pavėsį. Gali augti įvairioje temperatūroje, bet nemėgsta labai vėsių patalpų (iki 17oC). Pakenčia perdžiovinimą ir perlaistymą, bet geriau laistyti nuolat ir saikingai. Galima purkšti vandeniu, bet nepurkšti taip pat gerai auga. Vasarą 2 kartus per mėnesį pakaitomis tręšiama mineralinėmis ir organinėmis trąšomis. Tai pagreitina augimą ir sustiprina augalą.

Zamiokulką lengviausiai padauginti kero dalimis. Augalas išskirstomas į keletą dalių, kad kiekvienas šakniagumbis turėtų po vieną lapą. Galima nupjauti suaugusį lapą su šakniagumbio dalimi ir pasodinti į smėlio ir durpių mišinį. Pabandykite padauginti ir lapo plokšteles - nulaužkite vieną ir pasodinkite į smėlio ir durpių mišinį. Laikykite šviesiai ir šiltai (20-25°C), dėžutę ar vazonėlį uždenkite stiklu arba polietileno plėvele. Lapo plokštelė suformuoja ovalų šakniagumbį, kuris ušaugina šaknis ir lapus.

Gamtoje nepalankiomis sąlygomis zamiokulkas numeta lapelius, kurie vėliau dažnai išleidžia šaknis ir taip pasidaugina. Jeigu krinta jūsų zamiokulko lapeliai, augalui greičiausiai kažkas nepatinka. Lapeliai savaime pradeda kristi ir tuomet, kai augalas pasensta. Jį reikia išskirstyti ir persodinti.

Žemei zamiokulkas nereiklus, tinka daržo žemės (velėninės), lapinės, durpinės žemės ir smėlio mišinys lygiomis dalimis. Kad oras ir vanduo lengviau pasiektų šaknis, galima įdėti smulkintų kiminų ir medžio anglies gabalėlių. Zamiokulkas labai mėgsta persodinimą — kasmet į didesnį ir platesnį indą.

Zamiokulkai labai atsparūs ligoms ir kenkėjams. Kartais gali užpulti amarai, dažniausiai jaunus ūglius. Naikinami paprasčiausia vandens srove, o kai lapai subręsta, amarai savaime dingsta. Jei kambaryje labai sausa ir šilta, gali užpulti voratinklinės erkės. Tuomet augalą būtina dažniau nupurkšti vandeniu. Kenkėjai naikinami fastaku, fitovermu ir kitais insekticidais.

Svarbiausia zamiokulką laikyti švariai, šviesiai ir laistyti saikingai. Nereikia dažnai dalinti, juk dideliame kambaryje gražiau atrodo dideli, vešlūs ir sveiki augalai.

user posted image
Atsakyti
Sena tema CIA

4u.gif
Atsakyti
Senesnėj temoj guodžiaus, kad miršta mano piniguotis. Buvau sutvarkius, persodinus. Bet vistiek supuvo. Nors persodinus nelaisčiau, sausai laikiau. Puvinys buvo turbūt ir iš išorės gražiai atrodančius gumbus patvarkęs. Liko dar vienas toks žalias lapas. Manau nuskabysiu pinigėlius ir kišiu daigint. Toks siutas užkilo ir azartas. Mat antrą numarinau.Sakau žūtbūt per kančias ir aukas, bet užsiauginsiu. Atsimenu skaičiau kažkas iš lapukų auginosi. Maždaug per kiek laiko iš jų gyvybė pasirodo mirksiukas.gif ?
Atsakyti
QUOTE(crocus @ 2008 03 07, 18:30)
Senesnėj temoj guodžiaus, kad miršta mano piniguotis. Buvau sutvarkius, persodinus. Bet vistiek supuvo. Nors persodinus nelaisčiau, sausai laikiau. Puvinys buvo turbūt ir iš išorės gražiai atrodančius gumbus patvarkęs. Liko dar vienas toks žalias lapas. Manau nuskabysiu pinigėlius ir kišiu daigint. Toks siutas užkilo ir azartas. Mat antrą numarinau.Sakau žūtbūt per kančias ir aukas, bet užsiauginsiu. Atsimenu skaičiau kažkas iš lapukų auginosi. Maždaug per kiek laiko iš jų gyvybė pasirodo mirksiukas.gif ?

Jau keletas sioj temoj yra megine prisidaigint is lapeliu. Mano patirtis - ir linksma, ir liudna.

Nulauzto piniguocio stiebo lapelius pernai (2007 m.) gal koki vasari-kova sukishau i zeme. Vasara (po pusmecio) aptikau, kad kiekvienas is ju suformavo po "bulvyte", sakneles. Cia dziugioji dalis.

Tai nuo to laiko niekur ir nepasistumejom cool.gif Daug lapeliu su bulvytem ir saknelemis, ir jokio tolesnio augimo schmoll.gif Senasis piniguotis pamazu mirsta unsure.gif (persodinau, apziurejau, nelaistau..) - salia jo prikaisiojau tu lapeliu-bulvyciu.. varganas vaizdelis.

Pamaciau Rimi gan tanku piniguoti uz 14,99 ir nusipirkau nauja doh.gif
Atsakyti
O as kur gyriausi, kad ziedas auga - pasirodo, ten nauja saka unsure.gif biggrin.gif
Atsakyti
O aš šiandien nusipirkau tokį pasususį, nukainuotą maximinį piniguotį ax.gif Turiu kaktusams skirtos žemės, tai rytoj persodinsiu. Ant vazonėlio dugno žadu pridėt keramzito. Paskaičiau, kad jam į žemę tinka primaišyt medžio anglies gabaliukų - gal kuri iš jūsų esat tai dariusi?? g.gif

Paskaičiau aš seną temelę, prisižiūrėjau jūsų augintinių fotkių, tai pas vienas augalas didelis, o jo vazonėlis sąlyginai mažokas; pas kitas augalo tik kelios šakelės, o vazone dar pilna vietos unsure.gif O kaip žinot, kokio dydžio vazonėlio jam reik?? g.gif
Atsakyti
QUOTE(mikke @ 2008 03 07, 23:13)
Paskaičiau aš seną temelę, prisižiūrėjau jūsų augintinių fotkių, tai pas vienas augalas didelis, o jo vazonėlis sąlyginai mažokas; pas kitas augalo tik kelios šakelės, o vazone dar pilna vietos unsure.gif O kaip žinot, kokio dydžio vazonėlio jam reik?? g.gif

Jei i per dideli vazona persodinsi, tai gali nustot augti, nes saknis augins 4u.gif
Parink kokiu 1cm skersmens didesni mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Frosted @ 2008 03 07, 22:00)
O as kur gyriausi, kad ziedas auga - pasirodo, ten nauja saka  unsure.gif  biggrin.gif

Oj koks nusivylimas lotuliukas.gif lotuliukas.gif . Dzin, bile kažkas auga mirksiukas.gif . Aš tai va prisigyriau, kad šakos naujos 2 auga. Po to galvoju, o gal ten žiedai blink.gif g.gif . Nes trašom tai žydintiems laistau doh.gif blush2.gif . Nu turiu vienas ir visom užpilu laugh.gif . Man geriau būt šaka rolleyes.gif ... Nes žiedas, nu kas iš jo, nužydės ir pš... O šaka liks ilgam rolleyes.gif . Tikiuosi hihihi.gif
Atsakyti
QUOTE(Kuzia @ 2008 03 07, 23:56)
Oj koks nusivylimas lotuliukas.gif  lotuliukas.gif . Dzin, bile kažkas auga mirksiukas.gif . Aš tai va prisigyriau, kad šakos naujos 2 auga. Po to galvoju, o gal ten žiedai blink.gif  g.gif . Nes trašom tai žydintiems laistau doh.gif  blush2.gif . Nu turiu vienas ir visom užpilu laugh.gif . Man geriau būt šaka rolleyes.gif ... Nes žiedas, nu kas iš jo, nužydės ir pš... O šaka liks ilgam rolleyes.gif . Tikiuosi hihihi.gif

Aijjj... As prisiskaiciau, kad jei is koto auga - reiskias ziedas! pakrapsciau kas ten auga - is koto. bet matyt jei is pacios koto pradzios - tai ten bile kas augti gali lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(mikke @ 2008 03 07, 23:13)
O aš šiandien nusipirkau tokį pasususį, nukainuotą maximinį piniguotį ax.gif Turiu kaktusams skirtos žemės, tai rytoj persodinsiu. Ant vazonėlio dugno žadu pridėt keramzito. Paskaičiau, kad jam į žemę tinka primaišyt medžio anglies gabaliukų - gal kuri iš jūsų esat tai dariusi?? g.gif

Turiu juos 7. Vienas didelis du kartus zydejas, bet seniai, kai nevertinau siu augalu. Jau 5 m. zydejimo nesulaukiu, matyt todel, kad noriu biggrin.gif . Dickis ko tai nelabai patenkintas, gelsta saka, bet versiu ji ir keisiu zemes kai galesiu i lauka isnest. Kiti mazesni puikiai laikosi. Mazius ir pusdickius visi jie 12cm moliniuose vazonuose, laistau kas 2 savaites. Dicki ziema 1 karta i menesi ir tai nepilnai "slapai" (manau, kad per daznai, nes leksteleje nuolat rasa kaupiasi, kai isversiu galesiu nusprest). Sie augalai dregme laiko savo "bulvese", todel jie ir vadinami pinigu medziais, nes salyse kur jie gamtoje auga (Zambija ir t.t.) vanduo yra didziausias, brangiausias turtas.
Ant vazonelio jokio keramzito, jiems netinka, kad "uzsilaikytu" dregme- supus bulves.
Medzio anglis dar niekam nepakenke, jei rasi papuvusias bulves, jas apipjaustyk ir pabarstyk anglim.
Vazonas turi buti kuo mazesnis, ju bulvem ir saknim patinka, kai jaucia spaudima, tada geriau auga. Sugrudi i kuo mazesni ir liuks, kitaip bus problemu. Saules ir apsviestos vietos jiems taip pat nereik. Pastebejau, kad juo jis senesnis tuo inoringesnis. Saka leidzia, tai kita salia nugelsta ir pan. 4u.gif
Atsakyti
Nutarta, šiemet ir aš saviškį sodinu į 12 cm vazonėlį cool.gif Jei išgyvens - kitais metais gaus didesnį smile.gif

Ačiū, merginos 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(gumyte @ 2008 03 08, 00:11)
Turiu juos 7.

Oho! blink.gif Na, tu tikra fane sio augalo!!! biggrin.gif

QUOTE(mikke @ 2008 03 08, 00:38)
Nutarta, šiemet ir aš saviškį sodinu į 12 cm vazonėlį cool.gif Jei išgyvens - kitais metais gaus didesnį smile.gif

Ačiū, merginos 4u.gif

O kodel turetu neisgyventi? g.gif
Svarbiausia neperlaistyt.. visa kita jis kazkaip atlaiko biggrin.gif
Atsakyti