nu joooo, nieko stebuklingo

. tai kad jame yra apie 400 sudedamųjų dalių, tai aišku nieko nereiškia, menkniekis, ane. juk mišinėlyje yra NET 20-30 sudedamųjų dalių. nu visai nedaug tetrūksta iki tų 400
iš "sveika pradžia":
Žindymo privalumus pirmiausia nulemia nepakartojama motinos pieno sudėtis. Jame yra:
1. Apsauginiai faktoriai - imunoglobulinai, baltieji kraujo kūneliai, oligosacharidai, lipidai, laktoferinas, lizosomos ir dar daug kitų faktorių;
2. Brandinantys faktoriai - augimo faktoriai, imunomoduliatoriai, nukleotidai;
3. Kompensuojantys faktoriai - virškinimo fermentai, hormonai.
4. Mitybiniai faktoriai: riebalai, baltymai, angliavandeniai, vitaminai, mineralai.
Visi šie pieno komponentai laiduoja nepriekaištingą žmogaus vystymąsi.
Mišiniuose yra
tik mitybiniai faktoriai, dauguma skirtingos kilmės, skirtingu kiekiu. Gali būti pridėta nukleotidų (brandinančio faktoriaus). (
taigi nei apsauginių nei kompensuojančių faktorių mišiniuose NĖRA, va jums ir visas "stebuklingumas". tiesiog nėra to mišiniuose, nėra, nėra nėra, negi taip sunku tai suprast)Pirmas 2-5 dienas po gimdymo motinos krūtyse gaminsis priešpienis, kuriame mažai mitybinių, bet ypač gausu apsauginių, augimo faktorių ir vitaminų. Nuo 2-5 dienos iki 10 dienos gaminsis pereinamasis pienas, turtingas riebiosiomis rūgštimis, ypač svarbiomis nervų sistemos vystymuisi. Brandus pienas atsiranda nuo 10 paros ir tokios sudėties išlieka visą žindymo laikotarpį. Šiame piene yra visi apsauginiai ir brandinantys faktoriai. (
mišinukai neprisitaiko pagal kūdikio poreikius ir amžių, juolab nepasipildo apsauginiais ir brandinančiais faktoriais. vat dar viena mp "stebuklingumo" smulkmenėlė) Pienas, kuris gaminsis atjunkymo laikotarpiu, t.y. antraisiais-trečiaisiais gyvenimo metais vėl panašus į priešpienį. Jame dominuoja
apsauginiai imuniniai faktoriai.
(čia turbūt šiaip sau tie apsauginiai imuniniai faktoriai tuo laikotarpiu gaminasi
. gamtos klaida, taip sakant
, niekam jie nereikalingi
). Atjunkymo laikotarpis prasideda nuo papildomo maisto davimo dienos ir trunka iki kūdikis atsisako krūties pats.
nu daug ką galiu suprast - ir žindančios mamos nuovargį, ko pasekoje ji nenori ilgai žindyt ir norą atitrūkt ilgesniam laikui nuo kūdikio, ir netgi gėdijimąsį galiu suprast. bet ABEJONĖS dėl mp unikalumo, "stebuklingumo", nepakartojamumo yra nesuprantamos, nesuvokiamos, nelogiškos. juk čia net nereikia kuo nors tikėti / netikėti, tereikia pasigilint į mp ir mišinio biocheminę sudėtį. ir jei bent minimaliai turi mokyklinių biologijos ir chemijos žinių - iškart suprasi, kuom tas mp unikalus.
dar biški pacopinau info apie mp unikalumą:
Motinos piene yra:
Epitelio augimą skatinančių medžiagų, todėl geriau auga žarnų gleivinę dengiančio epitelio ląstelės, gleivinė geriau išskiria virškinimo fermentus.
Hormonų, kurie reguliuoja gyvybiškai svarbių organų darbą.
Baltymo laktoferino, kuris perneša geležį, esančią piene, į kraują ir padeda ją pasisavinti. Dėl šio baltymo kūdikio organizmas pasisavina 50 proc. geležies, esančios motinos piene. Laktoferinas slopina ir kenksmingų bakterijų bei grybelių rūšies Candida dauginimąsi žarnyne (šis grybelis sukelia pienligę).
Nukleotidų, kurie padeda bręsti žarnų gleivinei ir augti jos gaureliams (kurie įsiurbia į kraują įvairias maisto medžiagas).
Fermento lipazės, kuris padeda suvirškinti riebalus ir kurio nėra jokiame kitame maiste. Dirbtinai maitinamo kūdikio išmatos dvokia todėl, kad jose yra nesuvirškintų riebalų.
Specialių riebalų rūgščių, kurios padeda bręsti vaikučio centrinei nervų sistemai ir vystytis regos aštrumui. Iš šių rūgščių kūdikio organizmas pasigamina ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų.
Mineralinių medžiagų ir vitaminų, kurių biologinė vertė didesnė nei esančių adaptuotuose mišiniuose.
Motinos piene yra 400 medžiagų, kurių nėra jokiame jo pakaitale.
MP yra visi infekciją veikiantys komponentai: imuninio atsako ląstelės (makrofagai, limfocitai), biologiškai aktyvių medžiagų, sudarančių naujagimio imunitetą (Ig, lipazė- padeda suvirškinti riebalus, laktoferinas- užtikrina MP geležies įsisavinimą, lizocimas, komplementas, IFN, oligosacharidai- pvz. bifidus faktorius), gangliozidai, glikokonjugatai, augimo faktoriai, cholesterolis, taurinas- svarbus NS raidai ir regėjimui, fermentai. Svarbus yra Ig A, kurio ankstyvose priešpienio porcijose yra daug daugiau nei vėlesniame piene;
Moters piene oligosacharidų koncentracija viršija baltymų kiekį (karvės piene jų mažiau). Bakterinės ir virusinės infekcijos metu atitinkama angliavandenio molekulė, esanti ant ląstelės paviršiaus, prisijungia mikrobo kapsulės baltymą. Tad oligosacharidai veikia kaip spąstai ir, prijungę patogenus ir toksinus, pašalina juos iš virškinimo trakto ląstelių. Tam tikros jų grupės gali susijungti su specifiniais patogenais ir su E. coli enterotoxica.
(vat jums ir "mistinis" mp kovos su ligomis mechanizmas
. kai jį bent kiek suvoki, nekyla net minties, kad be mp šio mechanizmo tiesiog nebūtų, todės vaikas sirgtų sunkiau )