ragnez: KAIP mazhiausiai kenksmingai nuleisti "neigiamas" emocijas
Apsisaugojimas
Valytojų rėkimus turi išmokti ignoruoti. Arba taip jausti savo vertę, taip jausti savąjį vidinį "AŠ", kad "neleisiu, kad man kažkokia valytoja sugadintų man nuotaiką nei minutei".
Jei ji dar rėkia ir po penkių minučių, tai pasikvieti valdžią ir paprašai kad išjungtu jos garsiakalbi. Tai galioja visiems išoriniams trikdžiams. Beje, čia nereikia būti mandagiai ar maloniai.
Situacijos išsiaiškinimas
Jei pyktis kilo arba tai ilgalaikis pyktis - tai adrenalinas jau kraujyje, emocinė energija konkuliuoja. Tada reiktų nesustoti kalbėtis, o kalbėts, aiškintis iki galo, stengiantis neperkaitint katilo, bet ir nepabėgti paverkti į kamputį. Išsakius ką galvoji, kodėl pyksti ir kitaip jį išliejus - vidinis pyktis atslūgsta. Galbūt šiektiek nukentėjo lėkštės (who cares?), bet jei abi pusės išsiliejo ir atslūgo, tai galima ieškoti sprendimų. Dažnai ir atvirai bendraujant pytis negali net susikaupti, nes kiekvieną mažą nepasitenkinimą išsakome iškart, kai jis kyla, galbūt nebūdami perdaug mandagūs ar malonūs, bet užtat sąžiningi ir su neužterštu bendravimo kanalu. Kol pyktis nesusikaupė, daug lengviau problemą ar nepriimtiną idėją atskirti nuo ją išsakiusio žmogaus ir kovoti tik prieš idėją, bet ne prieš žmogų.
Ar jus pykstate ant jo rankų, kojų, galvos, akių ar jo viso kūno?
Jeigu ne, tai jūs pykstate ant jo minčių, idėjų, pomėgių, nemėgių (nesuplovė indų). Ar ant visų jo minčių pykstate? Irgi ne, nes vistiek kažkas gero jame yra, kitaip nebendrautumėtę. Tai tada ir kovokite, kad jis indus susiplautų (ar indaplovę nupirktų), sakykite sau ir jam, kad pykstu ant jo nenoro plauti indus. Dar geriau gali suveikti : "šiaip tu fainas, bet jei dar indus susiplautum, tai būtum auksas" (ir niekam neidomu, kad jam kaip iki mėnulio iki buvimo "auksu", bet svarbu kad taip pats jaustusi ir SVARBIAUSIA: indus suplautų, gal ir valgyti pagamintų).
Kai problema suvokiama kaip problema, tai smegenys ieško būdų problemos sprendimui. Kai problema suvokiama kaip pyktis, smegenys pereina per visus archyvus rinkdamos visą atminties medžiagą tema "mano vyras kiaulė" ir taip racionalizuodamos bei stiprindamos pyktį tą medžiagą pateikus apmąstymams.
Juk visada randi tai ko ieškai.