Įkraunama...
Įkraunama...

Konstruktyvus (pozityvus) mąstymas

ragnez: KAIP mazhiausiai kenksmingai nuleisti "neigiamas" emocijas

Apsisaugojimas
Valytojų rėkimus turi išmokti ignoruoti. Arba taip jausti savo vertę, taip jausti savąjį vidinį "AŠ", kad "neleisiu, kad man kažkokia valytoja sugadintų man nuotaiką nei minutei".
Jei ji dar rėkia ir po penkių minučių, tai pasikvieti valdžią ir paprašai kad išjungtu jos garsiakalbi. Tai galioja visiems išoriniams trikdžiams. Beje, čia nereikia būti mandagiai ar maloniai.

Situacijos išsiaiškinimas
Jei pyktis kilo arba tai ilgalaikis pyktis - tai adrenalinas jau kraujyje, emocinė energija konkuliuoja. Tada reiktų nesustoti kalbėtis, o kalbėts, aiškintis iki galo, stengiantis neperkaitint katilo, bet ir nepabėgti paverkti į kamputį. Išsakius ką galvoji, kodėl pyksti ir kitaip jį išliejus - vidinis pyktis atslūgsta. Galbūt šiektiek nukentėjo lėkštės (who cares?), bet jei abi pusės išsiliejo ir atslūgo, tai galima ieškoti sprendimų. Dažnai ir atvirai bendraujant pytis negali net susikaupti, nes kiekvieną mažą nepasitenkinimą išsakome iškart, kai jis kyla, galbūt nebūdami perdaug mandagūs ar malonūs, bet užtat sąžiningi ir su neužterštu bendravimo kanalu. Kol pyktis nesusikaupė, daug lengviau problemą ar nepriimtiną idėją atskirti nuo ją išsakiusio žmogaus ir kovoti tik prieš idėją, bet ne prieš žmogų.
Ar jus pykstate ant jo rankų, kojų, galvos, akių ar jo viso kūno?
Jeigu ne, tai jūs pykstate ant jo minčių, idėjų, pomėgių, nemėgių (nesuplovė indų). Ar ant visų jo minčių pykstate? Irgi ne, nes vistiek kažkas gero jame yra, kitaip nebendrautumėtę. Tai tada ir kovokite, kad jis indus susiplautų (ar indaplovę nupirktų), sakykite sau ir jam, kad pykstu ant jo nenoro plauti indus. Dar geriau gali suveikti : "šiaip tu fainas, bet jei dar indus susiplautum, tai būtum auksas" (ir niekam neidomu, kad jam kaip iki mėnulio iki buvimo "auksu", bet svarbu kad taip pats jaustusi ir SVARBIAUSIA: indus suplautų, gal ir valgyti pagamintų).
Kai problema suvokiama kaip problema, tai smegenys ieško būdų problemos sprendimui. Kai problema suvokiama kaip pyktis, smegenys pereina per visus archyvus rinkdamos visą atminties medžiagą tema "mano vyras kiaulė" ir taip racionalizuodamos bei stiprindamos pyktį tą medžiagą pateikus apmąstymams.
Juk visada randi tai ko ieškai.
Atsakyti
QUOTE(marieana @ 2005 05 10, 12:27)
Daaa, tolko ne zabud skazat, sto s zelanijami nado bit ostproznimi, u nich est svojstvo sbivatsia.... biggrin.gif tai kad svajokit ir norekit atsargiai.... smile.gif ta prasme prasmingai..

Наверно тоже правильно ax.gif , может мечты сбываются уже тогда когда тебе не нужно этого g.gif Я никогда не боялась мечтать и строить планы, просто надо хотеть так, чтоб даже в солнечном сплетении у тебя сжималось от желания rolleyes.gif Когда жизнь нас хорошо тюкнула поголове, и мы с мужем строили смелые планы- многие смеялись над нами unsure.gif , а вышло все хорошо и так как мы хотели biggrin.gif Один раз только раскачивались в Литве doh.gif , вот сидим с мужем, все деньги вложены в дело, остальные в России- Я говорю- господи, но хоть с неба, пусть, что свалиться- с проезжавшего поезда выкинуты были 3 сумки прямо под нашу машину rolleyes.gif - вот и скажите, что жизнь не дает человеку, что он хочет biggrin.gif А, что было в сумках- не скажу schmoll.gif

QUOTE(Azalija @ 2005 05 10, 14:48)
o man atvirkščiai...  cry.gif

Значит желай наоборот, или просто у тебя в жизни все не так и плохо biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Jeronimas @ 2005 05 10, 19:00)

O kai nežinai ko ieškoti, nerandi nieko... cry.gif Iš esmės, prieš per pasąmonę įteigtas nuostatas ir apgaulingas vertybes kovoti padeda ne tik pozityvus mąstymas, bet ir savarankiškas kritinis mąstymas ir bet kokio manipuliavimo iš išorės atmetimas. Man tas pozityvus užsiprogramavimas labai primena tamsių gyvenimo pusių neigimą ir juodų emocijų neigimą. Nors Jeronimas aukščiau aprašė, kaip racionalizuojant pyktį, galima jo efektyviai, labai netraumuojant kitų asmenų jo atsikratyti. Bet tam reikalinga refleksija... O bet koks masalo (tiek pozityvaus, tiek negatyvaus) rijimas neįjungiat proto, baigiasi asmenybės fiasko...
drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(Jeronimas @ 2005 05 10, 19:00)
Apsisaugojimas
Valytojų rėkimus turi išmokti ignoruoti. Arba taip jausti savo vertę, taip jausti savąjį vidinį "AŠ", kad "neleisiu, kad man kažkokia valytoja sugadintų man nuotaiką nei minutei".
Jei ji dar rėkia ir po penkių minučių, tai pasikvieti valdžią ir paprašai kad išjungtu jos garsiakalbi.  Tai galioja visiems išoriniams trikdžiams. Beje, čia nereikia būti mandagiai ar maloniai.

Jei  pyktis kilo arba tai ilgalaikis pyktis  - tai adrenalinas jau kraujyje, emocinė energija konkuliuoja. Tada reiktų nesustoti kalbėtis, o kalbėts, aiškintis iki galo, stengiantis neperkaitint katilo, bet ir nepabėgti paverkti į kamputį. Išsakius ką galvoji, kodėl pyksti ir kitaip jį išliejus - vidinis pyktis atslūgsta. Galbūt šiektiek nukentėjo lėkštės (who cares?), bet jei abi pusės išsiliejo ir atslūgo, tai galima ieškoti sprendimų.  Dažnai ir atvirai bendraujant pytis negali net susikaupti, nes kiekvieną mažą nepasitenkinimą  išsakome iškart, kai jis kyla, galbūt nebūdami perdaug mandagūs ar malonūs, bet užtat sąžiningi ir su neužterštu bendravimo kanalu.  Kol pyktis nesusikaupė, daug lengviau problemą ar nepriimtiną idėją atskirti nuo ją išsakiusio žmogaus ir kovoti tik prieš idėją, bet ne prieš žmogų.
Ar jus pykstate ant jo rankų, kojų, galvos,  akių ar jo viso kūno?
Jeigu ne, tai jūs pykstate  ant jo minčių, idėjų, pomėgių, nemėgių (nesuplovė indų). Ar ant visų jo minčių pykstate? Irgi ne, nes vistiek kažkas gero jame yra, kitaip nebendrautumėtę.  Tai tada ir kovokite, kad jis indus susiplautų (ar indaplovę nupirktų), sakykite sau ir jam, kad pykstu ant jo nenoro plauti indus. Dar geriau gali suveikti : "šiaip tu fainas, bet jei dar indus susiplautum, tai būtum auksas" (ir niekam neidomu, kad jam kaip iki mėnulio iki  buvimo "auksu", bet svarbu kad taip pats jaustusi ir  SVARBIAUSIA: indus suplautų, gal ir valgyti pagamintų).
Kai problema suvokiama kaip problema, tai smegenys ieško būdų problemos sprendimui. Kai problema suvokiama kaip pyktis, smegenys pereina per visus archyvus rinkdamos visą atminties medžiagą tema "mano vyras kiaulė" ir taip racionalizuodamos bei stiprindamos pyktį tą medžiagą  pateikus apmąstymams.

tu ir realiame gyvenime toks drasus? biggrin.gif ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Jeronimas @ 2005 05 10, 18:53)
Naustabi generalizacija. Ir kaip problema su visomis generalizacijomis - JI NETEISINGA. Kaip profesonalus psichologas, autorius neturetų generalizuoti, nes jo laisvą interpretaciją skaitytojas gali priimti kaip profesonalo nuomonę "nes jis žino ką kalba". Kad autorius atstovauja psihoterapijos mokyklai, kurios vietą sparčiai užiminėja naujesnės mažiau fundamentalios , bet daug greičiau rezultatus duodančios kryptys - dar ne priežastis pradėti  skaityti “tarp eilučių” ir surasti, kas ten net nebuvo parašytą. Kaip psichoterapeutui, geriausia būti Froidistu psichoanalitiku - tada tavo pacientas pas tave lankosi visą savo likusį gyvenimą kartą per savaitę, o tu per tą laiką pasieki smulkių pagerėjimų jo psichinėje sveikatoj ir neblogo savo gerbūvio. 
Taip kad nešventieji puodus lipdo. smile.gif 
Dar autorius turetų žinoti, kad ir kaip kvailai skambėtų "mąstyti pozityviai" ir panaši jerunda, ji duoda geresnius, nei vidutinius rezultatus. (nes protas kvailas, ko pasekoje, reklamuotojai mums į smegenis prikrauna tonas asociacijų, kurios vistiek suveikia ir tada  perkame visokį š....  , net jei jis mums visai nereikalingas).

O šiaip straipsnis visai nieko smile.gif

uzhstrigai ties straipsnio viduriu ir ne ish vietos toleu.
man shito straipsnio esme buvo pasiulymas susitaikyti su savim. su tuo, kad turi jausmu. meiles ir pykchio. kad pajusti pykti naturalu, pasakyti apie tai naturalu. ir atleisti taip pat. shio straipsnio pagrindine mintis yra LEISK SAU JAUSTI!

toliau, apie psichoterapija. visu pirma, nepriklausomai nuo mokyklos, darbo metodo, etc. psichoterapeutu reikia TIKETI. o ash netikiu, kad kas nors kitas, ishskyrus mane, gali ishpresti mano problemas. netikiu, kad kazhkas gali mane pakeisti per keleta seansu - kokie jie bebutu, hipnozes, neurolingvistinio programavimo ar pan. tiksleu, pakeisti jie mane gali, bet tai bus tolygu grubiai medicininei intervencijai. zhmogus ne kompiuteris, kad butu galima lengvai ir be pashaliniu pasekmiu ishtrinti viruso pazheista programa ir instaliuoti nauja.

kai ash einu i psichoterapija, ash kalbu - mane ishklauso. neduoda patarimu - bet uzhduoda klausimus. nenurodo kelio, kuriuo turiu eiti - bet atkreipia demesi i kelio zhenklus, kuriu ash nepastebejau. ASH PATI TURIU ISHMOKTI SAVO PAMOKAS. niekas kitas uzh mane to nepadarys. netgi psichoterapeutas. ir kursa turesiu kartoti tol, kol suvoksiu.
tai prilygsta gimdymui. arba gimdai pati, ir KIEKVIENA KUNO IR SIELOS LASTELE JAUTI, KAS VYKSTA, PATIRI GYVYBES ATEJIMA. gimdai dvylika valandu, bet JAUTI ir KONTROLIUOJI situacija. PADARAI TAI PATI. ir jauti savo stiprybe, pasitikejima savimi. ASH GALIU. ir ASH LAIMINGA.
arba tau vaika ishoperuoja. pusvalandis - ir naujagimis tavo rankose. jokio proceso, jokio vyksmo. viens, du - gatava. sekantis ant stalo. vaikas gleby, randas ant pilvo visam gyvenimui. be abejo - efektyvu, greita, patogu. nereikia kankintis puse paros. bet randas ant pilvo visam gyvenimui. randuota gimda ir potenciali rizika, jei noresi tureti daugiau vaiku. o tuo tarpu - viskas puiku.

koks ish viso to seka moralas. ogi toks, kad dvasinis zhmogaus gimimas, mano nuomone, yra ilgas procesas. reikalaujantis jegu. savivokos. ishmokti pamokas. joks psichoterapeutas, kunigas ar shamanas negali uzh mane to padaryti. tik ash pati galiu gimti. ir nenoriu, kad mane ishoperuotu pagerintomis technologijomis...
Atsakyti
QUOTE(Jeronimas @ 2005 05 10, 20:00)
Apsisaugojimas

dailus autoritetu konspektas. ar tau tikrai pavyksta visa tai pritaikyti gyvenime?nuoshirdzhei norechiau pamatyti, kaip tu tai darai.
gal alaus? drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(ragnez @ 2005 05 11, 11:27)
tik ash pati galiu gimti. ir nenoriu, kad mane ishoperuotu pagerintomis technologijomis...

thumbup.gif drinks_cheers.gif
Atsakyti
Man net vertybiškai sunku pasirinkti - ar pozityviai traktuoti savo autentiškumą, ar laikytis politiškai korektiško elgesio standarto.
Atsakyti
QUOTE(Uvė @ 2005 05 11, 16:50)
Man net vertybiškai sunku pasirinkti - ar pozityviai traktuoti savo autentiškumą, ar laikytis politiškai korektiško elgesio standarto.

Jei tavo autentiškumas bent potencialiai yra pozityvus, o politiškai korektiškas elgesio standartas nenukrypęs nuo objektyviosios gėrybės, įmanoma išvengti šių dviejų vertybių dezintegracijos ir jas organiškai susieti į nedalomą visumą...
cool.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Karbynė: 11 gegužės 2005 - 16:05
dailus autoritetu konspektas. ar tau tikrai pavyksta visa tai pritaikyti gyvenime?nuoshirdzhei norechiau pamatyti, kaip tu tai darai.

O tu kur nors matei psichoterapeuta su puikia psichine sveikata? Tokį, nuo kurio sklistų tokia vidine ramuma, kad vien buvimas su juo gydytų ir jis galėtų būti tavo idealus pavyzdys gyvenime, šeimoj, žmonių tarpusavio santykiuose?
Supažindik jei matei, tikrai gausiai atsidėkosiu.
Bet nemažai jų turi vidinę sveikatą daug geresnę nei vidurkis.
Jie ką, kitokias gimė? Ne, tiesiog skyrė dėmesį savo sveikatai ir čia pasiekė
gerų rezultatų.

Kažkodėl pasiekti daug lengviau, kai žinai ko sieki, o ne plūduriuoji pasroviui.
Kai žinai koks nori būti ir to sieki, tai tik laiko klausimas, kada būsi toks, kokiu nori būti.
Atsakyti
QUOTE(Jeronimas @ 2005 05 11, 17:26)

Kažkodėl pasiekti daug lengviau, kai žinai ko sieki, o ne plūduriuoji pasroviui.
Kai žinai koks nori būti ir to sieki, tai tik laiko klausimas, kada būsi toks, kokiu nori būti.

tuomet tai, ka aprashei yra tavo siekiamybe, o ne realybe?
jei teisingai supratau, tada kitas klausimas:
kaip suvoki, kad shie dalykai yra siektini? ir kaip tu ju sieki?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ragnez: 11 gegužės 2005 - 16:36
QUOTE(Jeronimas @ 2005 05 11, 17:26)
O tu kur nors matei psichoterapeuta su puikia psichine sveikata? Tokį, nuo kurio sklistų tokia vidine ramuma, kad vien buvimas su juo gydytų ir jis galėtų būti tavo idealus pavyzdys gyvenime, šeimoj, žmonių tarpusavio santykiuose?

Tu nors vieną tokį įdealą parodyk...tokį visapusišką. Ai ne... nu yra - pažiūrėk į įvairių religijų pradininkus... tongue.gif Mediko paskirtis ne visai būti tavo idealu, o vat kad jis turėtų pasižymėti psichine sveikata, tai turėtų būti norma, o ne nereali svajonė.
Dėl tų siekių..tai teisybė, kad reikia žinoti ko nori, bet su pasąmone tai nieko labai bendro ir nebeturi. Sakyčiau tai netgi labai sąmoningas veikimas cool.gif
Čia pasakų konkursas, ne? rolleyes.gif
Atsakyti