Įkraunama...
Įkraunama...

Konstruktyvus (pozityvus) mąstymas

QUOTE(mamagitana @ 2005 05 15, 10:55)
na, o tikėjimas ( čia su ragnez toliau polemizuoju) ne visada yra tiesiog duotas, manau, ne vienas giliai tikintis patiria krizes ir abejones, taigi manyčiau, kad nuo mąstymo tai ne tiek daug skiriasi. Tiesiog, ko gero, yra stereotipiškai traktuojamas skirtumas "mokslinis mąstymas-instrumentinis tyrimas- įrodymų gavimas" ir "tikėjimas-tyrimo metodų nebuvimas-objekto nematerialumas-negalėjimas verifikuoti ". Pagalvojus apie Tomą, kuris patikėjo tik ranka palietęs žaizdas, skirtumas tarp tikėjimo ir "tyrimo", įsitikinimo , sumažėja maksimaliai.

nesakiau, kad tikejimas duotas. ir nekalbu apie "objekta" ar "irodymus" - tai per daug reliatyvu. norejau pasakyti, kad tikejimas yra busena (panashiai kaip ir jausmas), o mastymas - procesas. busena galima pasiekti, proceso - ishmokti. ir tai, be abejo, tarpusavyje susije dalykai, bet vienas nuo kito nepriklausantys. ne visuomet proto pastangomis imanoma "i(si)tikinti" arba sugriauti tikejima...

norejau papasakoti pavyzdzhiu ish asmeninio gyvenimo... kad neatrodytu grynai teoriniai pasvarstymai... ale persigalvojau. kak nibudj vdrugoj raz... tongue.gif
Atsakyti
mąstymą laikyčiau procesu, jei kalbėtume tik apie tą atveją, kai einame keliuku-faktai-analizė-išvados. Bet bent jau man atrodo, kad nemąstyti mes negalime, nemokame, jei nesame ligoniai klasikinės medicinos požiūriu arba nesimokėme meditacijos, idant save išlaisvintumėm nuo minčių spiečių. Taigi ta prasme tiek mąstymas, tiek tikėjimas yra pastovios ir tipiškos būsenos. Gal skirtumai tarp jų ir egzistuoja, bet labai stipriai įtariu, kad ėmę juos nagrinėti, grįžtume prie to mąstymo, kuris yra apibrėžiamas kaip "mokslinis", o mokslu mes laikome tai, ką galime patikrinti tyrimo būdu. Štai čia ir išauga tokie teiginiai-netikiu Dievu, nes jo niekas nečiupinėjo, netikiu intuicija, netikiu psąmone, netikiu... Aš tai tikiu įvairiausiom galimybėm. Vienomi todėl,kad man taip gerai, kitom-todėl, kad gali būti visko, jei dar neįrodyta, nereiškia, kad nėra.
Atsakyti
Čia nebežinau kuri rašė, kad pozityvus mąstymas atrodo nenatūralu. Nu gal ir taip, kai jo per daug, kai viskas forsuojama. Iš tiesų, vieni įgimti optimistai, kiti ne. Bet nereiškia, kad negali savęs pakeist, ir kad blogai, jei keisi. Pvz., aš savo mąstymą pakeičiau į pozityvią pusę ir man nuo to tapo lengviau gyvent. Juk ir ne visi žmonės labai tvarkosi, bet norėdami gali išmokt to tvarkingumo. Man pozityvus mąstymas kažkuom panašus į tvarkos palaikymą savo galvoj, - nerenki savo galvoj "šiukšlių", nekaupi blogų dalykų.
Atsakyti
mamagitana, tai, ar mes galime, ar negalime (ne)mastyti, pasako apie mus, bet ne apie mastyma kaip reishkini.
bet kuriuo atveju, manau, shi diskusija tampa beprasmishka. mes ish esmes kalbame apie ta pati, tik ash pabrezhiu skirtuma (sutik, jis yra), tu pabrezhi panashuma (sutinku - jis yra...). ash vis tiek manau, kad mastymas yra procesas (galbut nuolatinis ir neishvengiamas, bet vis tiek nuo to netampantis kazhkuo kitu), o tikejimas - busena (galbut kintanti, bet vis tiek busena), o mastymas ir tikejimas drauge yra zhmogu nuo gyvunu skiriantys gebejimai (nesileisiu i diskusija apie delfinus ir bezdzhiones...)

liepsnele, tai ash keliau ir keliu tam tikra abejone del pozityvaus mastymo: o butent ta, kad pozityvus mastymas potencialiai gali tapti ne problemu sprendimo budu, o emociju slopinimo ir ignoravimo technika. shi abejone ne teorine, ji ish patirties.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ragnez: 16 gegužės 2005 - 10:55
Teigiama, jog bus gerai tada, kai susikursime dirbtinį rojų: kiekvienas žingsnis bus apskaičiuotas, sureguliuotas, viskas bus totaliai skaidru… Tačiau kiekvienas daiktas gyvas tol, kol jame išlieka branduolys tamsos, - jei jis bus skaidrus - bus nebegyvas. prof. A.Šliogeris.

Užbaigai įdedu šią profesoriaus mintelę, kuriai iš esmės pritariu... Daugiau į šią temą nelįsiu, nes atrodo, kad jau viskas pasakyta, tik kartojamas tas pats priedainis mirksiukas.gif

Nebent pozityvas Jeronimas užeitų, bet įtariu, kad nebeužeis, nes savo pasisakymais griauname jo pozityvią gyvenimo interpretaciją. doh.gif mirksiukas.gif biggrin.gif
Atsakyti
Gal galėtų kuri vilnietė paskolinti paskaityti tą stebuklingąją knygą? rolleyes.gif
Atsakyti
QUOTE(Karbynė @ 2005 05 15, 00:32)
Buitiškai mąstau  tongue.gif  - joks pasaulio optimizmas ar pozityvus mąstymas neapsaugos nuo galimos nesėkmės. Tik tokiu atveju toji nesėkmė tavęs nesužlugdys  cool.gif

va čia - mano nuomone teisingas požiūris, o ne svaičiojimas, kaip pasikeisi pasikeis ir aplinkybės...
Atsakyti
Delfyje irgi populiari šita tema smile.gif . Naujas straipsnis
Atsakyti
Beje šia tema ir apie knygą "Jūsų pasamonės galia" yra straipsnis birželio mėn. naujoje "Ievoje" smile.gif
Atsakyti
"Juk aišku, kaip dieną: kad sumažintumei savo egoizmą, pretenzijas ir godumą, reikia kaip tik juos savyje atrasti, patirti ir priimti. Būtent tuomet mes sau juos atleidžiame, ir tuomet tiktai šie dalykai mažėja. O jei mes tik įtikiname save, kad esame virš jų visų - tai jie dar labiau sustiprėja, ir tada mes imame kovoti su nežinia iš kur atsirandančiais demonais."

na shtai, kaip visada delfyje randu atsakymus smile.gif
Atsakyti
aha. aš tai pamažu supratau, tiksliau, pajutau- na, esu pikčiurna ir "degtukas", tai ką, nemylėt savęs ir toliau už tai? Nusprendžiau mylėt. Ir jaučiuos geriau. Dar su savo tinginiu susitarsiu, ir bus perfekt. Rimtai, receptas puikus, aš čia labai primityviai dėstau, bet iš tikro kiekviename mūsų yra tamsos, yra gaivalų ir neigti juos- tai neigt pačius save.
Atsakyti
Yra dar Norbekovas, Silva... Na net Kastaneda ( nors pastarasis jau gana sudetingas )Jie is esmes apraso metodikas kaip pasiekti norimo rezultato. Ir jei turi nors truputi uzsispirimo tai tikrai veikia smile.gif Paparasciausias dalykas, juk visi esame patyre, kad mintys yra materialus dalykas ( tik ne visi tai samoningai suvokia). Ir apie ka galvojame ta ir gauname smile.gif Siulau pabandyti. Man asmeniskai puikiai veikia, tik truputi sugaisti laiko kol ismoksti valdyti situos dalykus ( taikyti metodikas) Nes yra tam tikros salygos. ( jei viskas butu paprasta, kaip sokoladas ( tai kas detusi pasaulyje nuo bogu minciu(nors ne kas labai gero ir dedasi ))

sekmes kas noretu pabandyti. Labiausiai rekomenuociau pasiskaityti Silva ir prisitaikyti jo metodikas
smile.gif
Atsakyti