Įkraunama...
Įkraunama...

Vaikiukai nevalgiukai

Mūsiškė tai vienu momentu valgydavo tik per reklamines pauzes, po to tik su teletabiais, dar po to padėdavo laidos apie gyvūnus, o dabar viskas atsibodo, tai einam per visus kanalus ir ieškom bent vienos lelės ir šuniukų, nors ir šitie jau didelio įspūdžio nebedaro doh.gif Ai dar vienu momentu padėjo vandens pilstymas iš vieno puodelio į kitą.
Atsakyti
Pasidarbavau 4u.gif
Išverčiau šį straipsnį iš Mother and Baby žurnalo. Tikiuosi, kam nors pravers, o jei ne, tai bent pasiguosit, kad jums gal ne taip jau ir blogai biggrin.gif

Brangus „Mother and Baby“
Aš nebežinau kaip kovoti su savo sūnaus Entonio valgymo įpročiais ir man labai reikia pagalbos. Jis ne tik kad mažai valgo. Beveik neįmanoma jo pasodinti prie stalo.
Kai aš prašau jo sėsti į kėdę, jis rėkia ir muša mane. Kai jau sėdi, stumia maistą į šalį, mėto į sienas ir ant grindų. Kartais būna, kad jis išlipa iš maitinimo kėdutės ir rėkdamas keliauja į lovą. Kai pabunda, aš vėl nesėkmingai bandau jį pavalgydinti. Aš išbandžiau viską: valgydinau pati ir leisdavau jam pačiam, duodavau užkandėlių (kurių jis nė nepaliesdavo), leisdavau žiūrėti televizorių valgant, grasindavau jo maistą išmesti, bandydavau įkišti kai žaidžia, bet beviltiška.
Aš žinau, kad jei jis nors truputį suvalgytų, jam patiktų. Mano vyresnysis sūnus Metju valgo viską ką bepaduodu. Aš pradėjau leisti Entoniui užkandžiauti sausainiais ne valgymų metu, kad tik jis ką nors valgytų. Žinau, kad tai nėra gerai, bet jau nebežinau, ko griebtis. Prašau, padėkit.

Sara, Entonio 2 m. ir Metju 5 m, mama

Dr. Jane Spicer yra vaikų psichologė, ir ji buvo pakviesta pagelbėti Sarai.

Ką galvoja Entonis
Kol kas jis kontroliuoja valgymus ir pykčio protrūkiais rodo savo nepasitenkinimą. Ir jis nėra paprasčiausiai išrankus valgytojas, nes Sara sako, kad Entonis pusryčiauja. Čia daugiau valių dvikova. Entonis gauna valgyti kaip jis nori, kada ir kur nori. Jis nėra pakankamai didelis diktuoti savo sąlygas, ir manau, kad jam patiktų, jei Sara galėtų valdyti situaciją. Vaikai mėgsta režimą ir pastovumą, todėl manau jis gerai reaguos į planą, kurį paruošiau Sarai.

Ką galvoja Sara
Sara yra akivaizdžiai susirūpinusi. Ji labai stengiasi, kad jos vaikai valgytų naminį sveiką maistą. Ir tikrai pikta matyti, kad jos pastangos veltui. Sara pasiryžusi bet kam, kad tik situacija pasikeistų. Pagrindinis mano plano atspirties taškas, kad Sara valgant sėdėtų kartu su Entoniu, o ne vaikštinėtų aplinkui, kol jis valgo.

Dr. Jane Spicer 8-ių dalių valgymo planas

Aš patariau Sarai pradėti vykdyti šį planą tada, kai namuose ramu ir ilgą laiką nežada vykti kokios nors permainos. Saros vyras Markas turi ją palaikyti. Beveik neišvengiama, kad įvykiai klostysis netgi kiek blogiau nei anksčiau, kol nepradės gerėti. Entoniui aišku nepatiks daryti kas jam liepta, bet Sara privalo pagalvoti, kaip gyvenimas palengvės, kai kiekvienas valgymas nustos būti kovos lauku. Dvi priežastys Entoniui ramiai valgyti prie stalo: jis bus labai giriamas už gerą elgesį ir jis bus alkanas.
1. Nauja tvarka
Visi turi ramiai sėdėti prie stalo. Entoniui reikia pastovumo ir labai svarbu, kad Sara su Entoniu ir Metju sėdėtų kartu per kiekvieną valgymą. Entonis taip pat turi sėdėti savo maitinimo kėdutėje, kol visi baigs, nežiūrint kaip jis norėtų tai sužlugdyti.
2. Siūlyti maistą, kuris Entoniui patinka
Bent jau pirmas dienas Entonis turi valgyti tai, ką ir visi – neatskirai. Niekada nesiūlyti vėliau, jei jis nepavalgė laiku. Pradedant mėgstamais valgiais yra šansas, kad planas sėkmingiau bus vykdomas.
3. Tegu Entonis būna įtrauktas į „įvykį“ dar prieš pradedant valgyti
Leisti jam išsirinkti jo bliūdelį, puodelį, nunešti stalo įrankius. Tai turėtų leisti jam pajusti, kad jis vis dar valdo situaciją, bet ir yra „įvykio“dalis.
4. Duoti ženklą
Tegu jis žino, kad kiti užsiėmimai baigiasi bent 10 min prieš valgymą. Per tas minutes gali vykti kas nors nuobodaus, bet niekada neleisk jam neštis žaislų prie stalo.
5. Nebeduoti užkandžių
Pagrindinė Entonio paskata bus alkis. Jei jis užkandžiaus po pietų, jis nebus alkanas pavakariams, taip pat tai ženklas, kad galima valgyti ne prie stalo.
6. Girti, kai ištikrųjų valgo
Vaikiukams pagyrimų niekada nebus per daug, bet reikia konkrečiai nurodyti priežastį, už ką giri: „Šaunuolis, tu taip ramiai/gerai/gražiai valgai“, o ne tiesiog „šaunuolis“.
7. Drausminimo metodika
Entonis turi tuoj pat gauti pastabą už netinkamą elgesį ir tada būti ignoruojamas. Jei, pvz, jis mėto maistą, reikia pasakyti, kad nemėtytų ir nekreipti dėmesio (jokio akių kontakto, kalbinimo, nusisukti) 2 min. Taip tęsti daryti pastabas/ignoruoti, kol pykčio protrūkis nurims.
8. Auksinė taisyklė: būk pastovi ir rami
Nukrypti nuo taisyklių negalima, kad vaikas išmoktų to paties. Būtinai abu tėvai turi būti vieningi.

Plano vykdymas

Pirmas žingsnis: Entonio sodinimas prie stalo
„Aš nervinausi liepdama Entoniui išjungti televizorių 10 min prieš valgį. Pirmas dienas jis rėkė iki pamėlynavimo, bet per savaitę jis įprato prie naujos taisyklės ir dabar per tą laiką jis išsirenka dubenėlį ir šaukštą.“
„Sėdėjimas kartu su berniukais valgant buvo iššūkis man pačiai. Aš buvau įpratusi šį laiką panaudoti „svarbesniems“ dalykams, pvz, tvarkymuisi. Bet dabar aš suprantu, koks tai ypatingas laikas. Entoniui ir Metju patinka, kai aš sėdžiu šalia. Mes „galingai“ pasiplepam. Metju buvo tiesiog nuostabus, drąsino Entonį ir laukė, kol jis baigs.“

Dr. Jane Spicer. Puiku, kad Sara susidorojo su šia užduotim. Daryti kokius nors pakeitimus visada sunku, ypač Entonio atveju – jis labai užsispyręs. Bet Sara laikėsi plano ir dabar Entoniui patinka būti prie stalo – tai jau laimėjimas.

Antras žingsnis: Duoti, ko jis nori
„Aš didžiuojuosi savo namų gamybos maistu vaikams, bet duoti Entoniui tai ką jis mėgsta yra praktiškai neįmanoma, nes tai ne namų gamybos maistas. Pirmą dieną, kai aš jį pakviečiau prie stalo, jis norėjo įprastai išsisukti sakydamas, kad eina į lovą. Bet kai pasakiau, kad bus pomidorų sriuba, jis iškart nuėjo sėst į savo kėdutę. Sėkmė! Savaitę jis buvo gyvas spagečiais ir skrudinta duona, bet valgė viską.“
Sunkiau buvo uždrausti užkandžius, ypač kai jis mato, kad draugai valgo. Vieną kartą jis buvo pas draugą ir jam pasiūlė traškučių. Labai supyko, kad uždraudžiau, bet per priešpiečius valgė viską.“
„Antrą savaitę aš bandžiau duoti jam (neišverčiama – anglų valgiai) ir sumuštinį su sūriu. Entonis nebuvo susižavėjęs, bet bent jau atėjo prie stalo ir suvalgė keletą kąsnių.“

Dr. Jane Spicer. Aš žinojau, kad bus sunku, nes Sara nori, kad jos vaikai valgytų tik sveiką maistą, bet Entonis reaguoja gerai. Ji negali tikėtis, kad Entonis per vieną dieną atsisakys sriubų „iš pakelio“ ir pamėgs daržoves. Bet toks švelnus situacijos sprendimas tikrai atsipirks. Sara džiaugiasi, kad dabar Entonis visko bent paragauja, o jam patinka būti prie stalo.

Trečias žingsnis: plano laikymasis

„Buvo baisu pereiti prie tokių griežtų apribojimų visiškai neturėjus jokių taisyklių.“
„Pirmas valgymas kartu nebuvo džiuginantis. Mes ignoravom Entonį, kai jis išpylė gėrimą, dėl to jis dar labiau pyko. Jis rėkė dar garsiau ir metė šaukštą į Metju. Bet mes vis dar nekreipėm dėmesio, kol jis nenusiramino. Jis bent jau išbuvo prie stalo, kol visi pabaigė.“
„Sekančio valgymo metu pagyriau Entonį vien už tai, kad paėmė šakutę. Gyrimas, pykčio ignoravimas, griežtas taisyklių laikymasis padarė savo.“

Dr. Jane Spicer. Sunku nenusileisti vaikiukui, kuris rėkia, spardosi, kad pasiektų tikslą, Bet aš labai džiaugiuosi, kad Sara, Metju ir Markas laikėsi plano iki galo. Entonis yra mažasis užsispyrėlis, bet, kaip aš jau sakiau, jutau, kad jis trokšta, kad mama valdytų situaciją. Sara visada galės pritaikyti šią metodiką bet kokiam atvejui.

Jei kam pasirodys keistas „tariamas“ Entonio noras, kad mama tvarkytų reikalus, tegu paskaito čiačia

Mano mažiui dar tik septyni mėn., tačiau vakarais ir savaitgaliais, kai mes visi namuose, būtinai sodinamės ir jį kartu prie stalo, nesvarbu, nori jis valgyt ar ne. Pastebėjau, kad vaikas geriau valgo, kai mato mus su vyru valgančius ir mes jam vis pasiūlom šaukštelį, kalbamės tarpusavy ir kalbinam jį.
Atsakyti

Aš niekada nevaikščiodavau iš paskos, tik vargas. Duokit daugiau vandenuko, ypač per karščius tai ir suaugusiam nesinori valgyti.
Mano buvo nevalgiukas, bet daug gerdavo pieno, tai nenuostabu. bet vasara reikalai pasitaise, nes buna pas senelius, visa laika lauke, suvalgo per karta 1,5 lekstės sriubos blink.gif kiek ir aš, ir viska valgo, pats jau praso jei užsinori. tai atsidziaugti negaliu, taip zymiai lengviau linliu ir Jums to gero apetito drinks_cheers.gif
Atsakyti
mums metukai, bet valgome labai mazai diena, o nakti nepatingi net du kartus atsikelt pavalgyt misinuko. Sunku kokia kose isiulyt ir nezinau kaip nuo naktipieciu atpratint, zinau, kad negerai, bet nors nakti vaikas pavalgo
Atsakyti
Nezinau nekisu maista jei nenori , vaikas pats zino kiek ir kada.
Isvis skaitau kad reikia pradeti gaminti maista kada vaikas pradeda verkti kad alkanas - uztat juokiu problemu -ta nenoriu ta nevalgysiu ir t.t. mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(eris @ 2007 08 25, 19:02)
Nezinau nekisu maista jei nenori , vaikas pats zino kiek ir kada.
Isvis skaitau kad reikia pradeti gaminti maista kada vaikas pradeda verkti kad alkanas - uztat juokiu problemu -ta nenoriu ta nevalgysiu ir t.t. mirksiukas.gif

drinks_cheers.gif bet manau kiekvienai mamai yra kazkas baisaus kaip jos vaikas nevalgo ax.gif
Mano pvz.dukryte valge per karscius su apetitu, o dabar gal jau pora sav nevalgo o jei ir valgo tai vos pora sauksteliu doh.gif aisku ji is bado nemirsta bet pergyvenu kad vaikas gali susigadinti skrandeli ir ateiciai bus problemu ax.gif
Atsakyti
Manoji irgi nevalgi. Bet dar nemazai mamos pienuko isgere, tai ir svoris dar auga. Tik va turim beda mazakraujyste mum ir puse metu niekaip padetis negereja, o mesos niekaip neikisi. Tai vistiek biski sirdele skauda tevam, o ka daryt, tai tik laukiam vis vilemes gal pageres, ir aisku ta kraujuka stebim.
Atsakyti
Musiske irgi bega i sali nuo sauksto,duodu ir paciai,bet ji nelabai daug tesuvalgo ir ne visada,tik vis praso pieno,net maziau daviau jo gerti,kad tik kitoki maista valgytu,bet nelabai padejo... unsure.gif na bet ji atrodo normaliai,kraujo tyrimai geri,tad jau nustojau smarkiai jaudintis ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Donalita @ 2007 08 22, 13:55)
Mano mažiui dar tik septyni mėn., tačiau vakarais ir savaitgaliais, kai mes visi namuose, būtinai sodinamės ir jį kartu prie stalo, nesvarbu, nori jis valgyt ar ne. Pastebėjau, kad vaikas geriau valgo, kai mato mus su vyru valgančius ir mes jam vis pasiūlom šaukštelį, kalbamės tarpusavy ir kalbinam jį.

mums jau sitas bajeris seniai nebeveikia smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Olimpiete @ 2007 08 15, 11:53)
neisgyvenkit. mano maziukas 180 ml gyvenime nera isgeres smile.gif mes gerdavom maksimaliai 150 ml, o siaip 120 ml vidutiniskai visada. O mesos tyriu suvalgydavo maksimaliai 80 g. O siaip mano jau tikslas budavo kad bent 50 g. Svarbu vaikas sveikas. Kaip mano svogeris sako "namuose, kur yra maisto, vaikas greiciau tevus is proto isves nei jam kas atsitiks del mazo valgymo".

na cia kaip apie mano paneles suvalgytus kiekius parasyta. dziaugiuos bent tuom kad nors kazka valgo, svoris auga nors ir letokai, bet auga. ir stengiuos duoti tai ka labiau megsta. as pati tik paauglystej pradejau normaliai valgyt, tai gali but kad taip ir vargsim su tais valgymais-nevalgymais ir nieko cia nepadarysi doh.gif
Atsakyti
Maniskiui paskutiniu metu jau galima bent blynu isiulyti, bet is kitos puses - koks gi cia maistas doh.gif
Siaubas, jau metai sitaip unsure.gif
Atsakyti
Aš duodu jai kokius du "naujesnius", seniau žaistus žaislus ar šiaip kokius įrankius iš stalčiaus - tai ji susidomėjusi apžiūrinėja, o aš tuo metu ramiai pavalgydinu wink.gif
Atsakyti