Įkraunama...
Įkraunama...

Tikras žemaitiškas kastinys:)

QUOTE(vija @ 2005 05 04, 10:53)
Kieviena šeimininkė daro savotiškai ir niekas negali nuspręsti, kuris kastinys yra tikresnis. Kastinys gaunasi ir iš pirmo karto, jei laikaisi visų nurodymų, kaip sakiau, labai svarbu grietinės temperatūra. Kadangi sukant ranka gaunasi ilgas procesas, tai svarbu nuolat palaikyti tai grietinei reikiamą temepratūrą. O skonis, patikėk, tikrai nesikeičia, nuo sukimo greičio, tik mūsų bobutės mikserių neturėjo :0

Mano anytra tikra žemaitė ir kastinys yra žemaitiškas patiekalas. Ptikėkite kai ji padaro ir darau aš skonis labai skiriasi o jeigu daru su mikseriu išsuku išviso net nepanašus skonis gaunasi. Taigi ginčytis galime kiek norime tik ar verta. Bet tikrą žemaitišką kastinį padarytri sugeba tik seni žemaitijos kaimuose gyvenantys žmonės o ką darome mes ar perkame parduotuvėse tai tik kastinio parodija. be to aš radau keletą kastinio receptų su varške. Taigi kaip pavadinsi taip nepagadinsi. Kiekvienam savas. pirmą kartą kastinio paragavau Šventojoje kavinėje. man patiko kai papasakojau anytai ji padarė taip vadinamą žemaitišką. Na nemoku pasakyti koks skonis bet tiesiog burnoje tirpo. Net nežinau kaip apibudinti. Tiesa parvežiau namiškiams į suvalkiją jiems nepatiko sakė iš varškės tai skanus, o šis kažkoks netikras. biggrin.gif
Nors aš namuose darau irgi su mikseriu nes ranka sukti pritrūksta kantrybės. biggrin.gif Kadangi nemėgstu varškės tai apie varškinį kastinį nieko gero pasakyti negaliu.
Atsakyti
NeringaJ

Aš esu grynakraujė grynaveislė žemaitė. Net mano patys tolimiausia giminės yra visi išimtinai žemaičiai, nėra jokių mix'ų. O kastinį išmokau kaime iš močiutės, kuri kadais labai dažnai jį sukdavo. Mikseriu suktas jis yra identiškas suktam ranka.

O parduotuvinio aš nesu net ragavus. O apie varškinį išvis pirma kartą girdžiu.
Atsakyti
O kaip suprasti, kad jau issiplake? Kokios konsistensijos turi buti? Panasiai kaip plakta grietinele?
Atsakyti
QUOTE(nerez @ 2005 05 05, 14:00)
O kaip suprasti, kad jau issiplake? Kokios konsistensijos turi buti? Panasiai kaip plakta grietinele?


Ne, gerokai kietesnis. Na gal kaip koks tepus riebalų mišinys, tie kur tokie minkštoki būna. O atšaldyto kietumas kaip sviesto, galima pjauti peiliu.

Kažkaip jis labai staigiai pakeičia konsistenciją plakant: plaki plaki grietinę ir rodos akimirksniu ji pavirsta į tokią tirštą tirštą masę.

Priocesas trumpas, 2-3 min jei grietinė tinkamos temperatūros.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vija: 05 gegužės 2005 - 14:26
QUOTE(vija @ 2005 05 05, 14:24)
Priocesas trumpas, 2-3 min jei grietinė tinkamos temperatūros.



O tinkama temperatūra, jei gerai supratau, taip vadinama "kambario"? unsure.gif
Atsakyti
Is vieno zmogaus girdejau, jog tikras kastinys kazikadais buvo gaminamas su kanapemis. Cia ne juokas, ir zmogus pasakojo kuo rimciausias, signataras ir psio takoje. Ir vieno valstybinio premimo metu butent tokis kastinys su kanapemis buvo patiektas kaip tradicinis. unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Asta @ 2005 05 05, 18:02)
O tinkama temperatūra, jei gerai supratau, taip vadinama "kambario"?  unsure.gif


Šilto kambario, pvz vasarą. Dabar manau reiktų truputį pašildyti grietinę įmerkus indelį į šiltą vandenį (jei kambariai nešildomi). Na grietinė turėtų būti tokia šiltoka.
Atsakyti
O jus ta kastini is paprastos pirktines grietines darot? g.gif Ar jam butinai namines grietines reikia?
Ir kokiu atveju gaunas sviestas-kai grietine per salta,ar kai per silta? blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(agacaga @ 2005 05 06, 11:31)
O jus ta kastini is paprastos pirktines grietines darot? g.gif  Ar jam butinai namines grietines reikia?
Ir kokiu atveju gaunas sviestas-kai grietine per salta,ar kai per silta? blush2.gif


Nebūtinai naminė, aš darydavau iš parduotuvinės Dvaro, 40%. Nežinau, ar gautųsi iš liesos.

Močiutė sakė, kad iš šiltos (šiltumas - kaip ką tik pamelžto pieno) grietinės gaunasi kastinys, iš šaltos - sviestas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vija: 06 gegužės 2005 - 15:50
QUOTE(vija @ 2005 05 06, 15:27)
Nebūtinai naminė, aš darydavau iš parduotuvinės Dvaro, 40%. Nežinau, ar gautųsi iš liesos.

Močiutė sakė, kad iš šiltos (šiltumas - kaip ką tik pamelžto pieno) grietinės gaunasi kastinys, iš šaltos - sviestas.


Aciu 4u.gif Bandysiu siandien savo zemaiciui vyreliui pagamint ax.gif Tik *****,grietines tai 30% riebumo nusipirkau blink.gif Na bandysiu,ziuresiu,kas iseis ax.gif
Atsakyti
O dar tiesa, o ka,jei grietine per silta? g.gif
Atsakyti
QUOTE(agacaga @ 2005 05 06, 16:53)
O dar tiesa, o ka,jei grietine per silta?  g.gif



Tada gausis, įtariu, kažkas panašaus į sviesta, bet vistiek turėtų būti skanu blush2.gif
Atsakyti