Maniskiam treji, kalba daug, tik kad ne viska dar imanoma suprasti.. nes daugiausia kalba be pirmuju raidziu arba sumaiso skiemenis

Ruoniukas, matau, kad salis yra Danija, ar tavo vaikai ten ir gyveno, ar tik dabar isikelte? Kokia kalba jos kalba? nes danu kalbos sistema yra paprastesne, nei lietuviu, ta prasme, kadzodziu galiuniu neriekia kaitalioti, o lietuviu flekisne, tai sudaro daug sudetingumu vaikams. nos sakysim sakinio struktura man daniska sunkesne, nei lietuviska.
Domke, jei vaikas kalba, tai gerai, o pas logopeda nuejus, pasakytu, kur riktu jau pradeti pataisyuti, o kur dar fiziologiskai vaikas turi subresti, kad pasakytu, istartu normaliai.
Domke, jei vaikas kalba, tai gerai, o pas logopeda nuejus, pasakytu, kur riktu jau pradeti pataisyuti, o kur dar fiziologiskai vaikas turi subresti, kad pasakytu, istartu normaliai.
Kazkas klause kaip lavinti atminti
Su mumis VRC psichologe zaide zaidimukus. Maniskio atmintis tik vienam zaidimukui veike
Kitam jis jau nesusikaupdavo ir imdavo maisytis su pirmuoju
1. sako sakinuka ir ji reikia pakartoti - na cia primityvu, tai manau sokinejant, plojant ar metant kamuoli, o gal ir supantis yra zymiai idomiau
2. sudelioja kelis zaisliukus ir po to neziurint vaikui juos sumaiso - reikia sudeti kaip buvo
3. is keliu zaisliuku eiles viena paima - reikia pasakyti kurio nebera.
As tik pastebejau, kad kai jis garsiai ivardina daiktus - atsimena, o kai visi aplinkui tylim, reikia ivardinti mintyse ir reikia paciam pasakyti garsiai - tai ir pasimeta
Del dainavimo ir kalbos - tai nezinau ar tai susije
Nes maniskio muzikine klausa ideali
gali niuniuoti ir savo kurybos zodziais dainuoti ka nori
Darzelio logopede aiskino, kad muzikine ir fonemine klausa - du skirtingi dalykai. Kai buvo dar mazesnis as pati stebejausi, kad jis zodzio aiskiai neistardavo, bet skiemenu skaicius atitikdavo, lyg zodzio skambesys likdavo, bet niekas nesuprasdavo ka jis sakydavo
O mano zmogutis tapo savarankiskesnis
Gyvenimas priverte
Suradau savo ligas ir tokias nelabai dziuginancias
Po tyrimu keturias dienas vos pajudejau ir vyras tik apie mane sokinejo, tai mazasis ir eme daugiau apsitarnauti. Gali vienas ir masinos galineje sedyneje pasedeti, ir pats rengiasi ir nusirengia, ir i WC nueina. Ir siandien pareiske, kad pietu miego miegos vienas
Musu lepuniukui dingo aptaraujantis personalas ir matyt pamate, kad visai smagu viska daryti paciam
Tik va su valgymu dar niekaip savo klaidu neistaisom. Praso, kad maitintume
nors darzelyje jau seniai valgo pats
Ir vyra i VRC uzsiemimus nutempiau
Tai liko be galo maloniai nustebintas, nes tikejosi "sovietiniu" nuobodziu pamokeliu. O as per grupinius logopedes uzsiemimus tupejau kamputyje ir vos nezliumbiau del savo vyru entuziazmo buti ir zaisti (mokytis) kartu

1. sako sakinuka ir ji reikia pakartoti - na cia primityvu, tai manau sokinejant, plojant ar metant kamuoli, o gal ir supantis yra zymiai idomiau

2. sudelioja kelis zaisliukus ir po to neziurint vaikui juos sumaiso - reikia sudeti kaip buvo
3. is keliu zaisliuku eiles viena paima - reikia pasakyti kurio nebera.
As tik pastebejau, kad kai jis garsiai ivardina daiktus - atsimena, o kai visi aplinkui tylim, reikia ivardinti mintyse ir reikia paciam pasakyti garsiai - tai ir pasimeta

Del dainavimo ir kalbos - tai nezinau ar tai susije

O mano zmogutis tapo savarankiskesnis

Ir vyra i VRC uzsiemimus nutempiau

brigit, sveikinu, mazi zingsniai, bet i prieki
Del klausos, tai tik noriu psakyti, akd fonemine klausa ir muzikine skirtingos, bet centrai salia, ir lavinant viena, kita irgi"judinama". pvz.ismokti tarti zodelius vaikas gali lengviau per dainavima (kaip ir mikciojantys vaikai dainuodami nemikcioja), nu bet cia kaip kam tinka, kaip kam netinka tas metodas.
Mano vaikio atmintis fenomenali (ypac vaizdine)...visus atminties zaidimus as jam pralosiu
nors zaidziu nenuolaidziaudama, jis atejes pa logopede is karto pastebi, kad koks daiktas kitur padetas, nusipirkau naujus akinius ir karto astebejo, akd nauji remeliai, o vyras tik po savaites pasake, kad man kazkas atsitiko, kitaip atrodau
su kitais atmienties tipais matyt blogiau, nes regimoji uzgozia viska..cia gal kaip kompensacija, kur kazko truksta, kitoje vietoje daug stipriau veikia..taigi, nu bet mano aisku vaiko amzius kitoks, jam kiek kitokius lavinimus jau riek taikyti, bet Brigit, vis tiek kai vel nueisite i kokias pamokeles, parasyk, kaip sekesi ir ka, kokiais budais daret

Del klausos, tai tik noriu psakyti, akd fonemine klausa ir muzikine skirtingos, bet centrai salia, ir lavinant viena, kita irgi"judinama". pvz.ismokti tarti zodelius vaikas gali lengviau per dainavima (kaip ir mikciojantys vaikai dainuodami nemikcioja), nu bet cia kaip kam tinka, kaip kam netinka tas metodas.
Mano vaikio atmintis fenomenali (ypac vaizdine)...visus atminties zaidimus as jam pralosiu

QUOTE(Domke @ 2008 06 06, 23:02)
Maniskiam treji, kalba daug, tik kad ne viska dar imanoma suprasti.. nes daugiausia kalba be pirmuju raidziu arba sumaiso skiemenis 

Mūsiškis trejų su pora mėnesių irgi kalba daug, labai džiugu, kad kalba aiškėja su pastebimu pagreičiu. Bet taip pat ilgą laiką buvo anduo, amuolys, o dabar mes tebeinam į kauką (lauką :-) )
Viskas, Domke, gerai

Mano vyruko vaizdine atminti reikia lavinti. cia taip VRC nustate
Keista, bet as gyvenime to pati nepastebejau
Del tu raideliu pakeitimo ar nebuvimo mus logopede t.p. nuramino, nes siaip jis raides istaria visas tik tarima tobulinti reikia
Ir vis tik be logopedes pagalbos nemanau kad man butu pavyke ji koreguoti. Jau nuo pirmos pamokeles eme taisyti zodeli "taip" nes jis sakydavo "taik"
ir po poros savaiteliu jam pavyko
O mano taisymai buvo bevaisiai
Dabar pats kaip atrakcija kartais ima mankstinti liezuvi ir labai dziaugiasi kai koks pratimelis pavyksta
Visi graziausi zodziai VRC

Del tu raideliu pakeitimo ar nebuvimo mus logopede t.p. nuramino, nes siaip jis raides istaria visas tik tarima tobulinti reikia

Visi graziausi zodziai VRC

Brigit, mes irgi kovojo su zodziu "paklausti", nes vis budavo "pakausti". vargau ilgai, mano taisymu net nekartodavo, logopees kartodavo, tai bensrom jegom pralauzem ta zodi ir paskui, jis ji nustojo vartoti
nes vis budavo fraze"noriu paklausti", dabar sako "noriu pasakyti"

QUOTE(Alchemie @ 2008 06 09, 06:12)
Brigit, mes irgi kovojo su zodziu "paklausti", nes vis budavo "pakausti". vargau ilgai, mano taisymu net nekartodavo, logopees kartodavo, tai bensrom jegom pralauzem ta zodi ir paskui, jis ji nustojo vartoti
nes vis budavo fraze"noriu paklausti", dabar sako "noriu pasakyti" 

nu va, grizau is antro susitikimo su psichologe..jis dirba noriai, jam idomu, bet reikes dar vieno susitikimo..o psichologe sake, akd vis tiek skirtumas tarp kalbiniu sugebejimu ir to, ka jis sugeba bendrai gyvenime - didziulis..kas ir kelia visas elgesio problemas (nu gal ne visas, bet dauguma..juk kazkur ir mano auklejimo pravalu yra..bet..)
tai va kazkaip sparnai kiek nulinko..nes maniau, akd jis jau labai dideles pazanga per metus padare, pazanga yra, bet skirtumas vis tiek islikes..reikes dirbti, dirbti, dirbti..kad tai pasiekistu..vat siuo atveju as guodziuosiu taip, kad tai karmiskai yra man skirta, as tam zmogui, kuris gime mano sunumi esu kazka labai skolinga ir praeito gyvenimo..ir dabar atidirbineju savo skola..taigi..einame i prieki
Merginos siulau treciadieni vakare daryti susitikima.11 birzelio Vilniuje, kas norit ir galit/ Siulau laika apie 18.30, kad nebutu per velu, jei noresite su vaikiukais ateiti.
Kas uz?
tai va kazkaip sparnai kiek nulinko..nes maniau, akd jis jau labai dideles pazanga per metus padare, pazanga yra, bet skirtumas vis tiek islikes..reikes dirbti, dirbti, dirbti..kad tai pasiekistu..vat siuo atveju as guodziuosiu taip, kad tai karmiskai yra man skirta, as tam zmogui, kuris gime mano sunumi esu kazka labai skolinga ir praeito gyvenimo..ir dabar atidirbineju savo skola..taigi..einame i prieki
Merginos siulau treciadieni vakare daryti susitikima.11 birzelio Vilniuje, kas norit ir galit/ Siulau laika apie 18.30, kad nebutu per velu, jei noresite su vaikiukais ateiti.
Kas uz?

QUOTE(Alchemie @ 2008 06 09, 13:37)
vat siuo atveju as guodziuosiu taip, kad tai karmiskai yra man skirta, as tam zmogui, kuris gime mano sunumi esu kazka labai skolinga ir praeito gyvenimo..ir dabar atidirbineju savo skola..taigi..einame i prieki
Kas uz?
Kas uz?

oi, kartais atrodo, kad ta karma man taip sunkiai pakeliama, kad...
mes irgi stumiamės į priekį, t.y. į darželį. o ryt tai jau tikrau gausiu stumti kaip kokį ožį

o dėl susitikimo trečiadienį - aš UŽ. tinka ir laikas. tik kur? senamiestyje ar centre man būtų patogiausia. gal tiktų pvz."skonis ir kvapas" trakų.g? galėtume kokį 3 litrų arbatinį arbatos išpliaupt

man tai nelabai pavyktų pasišnekėti, jei atsivesčiau saviškį kartu, jam tuoj viskas nuobodu, todėl bandysiu "išslysti" viena.
Severina, uzjauciu. Mums buvo irgi, kad kai reikedavo pasilikti darzelyje, budavo baisios isterijos. Aisku tik isterijos, daugiau nieko, bet tos isterijos baigdavosi is karto po to, kai tevai isnykdavo is akiracio. Todel mes stengdavomes kuo greiciau iseiti ir ji palikti. Suprates, kad nebeturi kam skursti, apsiramindavo ir eidavo sestis prie vaiku.
Kuri laika pasimusdavo, bet per 2 menesius pamazu musimasis issigyvendino. Mazdaug per menesi pradejo eiti be isteriju, o per 6 menesius be asaru. O valgyti tai nevalgo iki siolei darzelyje.
Ech...norisi dejuoti, dejuoti ir dejuoti. Siandien buvo rezultatu pateikimas darzelyje, tai daugumumoje visi vertinimai, ka vaikas turetu sugebeti jo amziaus buvo neigiami. As pagalvojau, kad tokio amziaus vaikai jau tikrai daug ka sugeba, o musu atotrukis nemazeja, bet galbut dideja...piesimas, dainavimas, teksto atpasakojimas, zaidimo taisykliu suvokimas, dialogo palaikymas su suaugusiais, demesio sutelkimas ir pan...
Bet dejavimas deja nieko nepakeis. Reikia su juo dirbti, o tai kad pasirode kalba tikrai dar nereiskia pergales.
Kuri laika pasimusdavo, bet per 2 menesius pamazu musimasis issigyvendino. Mazdaug per menesi pradejo eiti be isteriju, o per 6 menesius be asaru. O valgyti tai nevalgo iki siolei darzelyje.
Ech...norisi dejuoti, dejuoti ir dejuoti. Siandien buvo rezultatu pateikimas darzelyje, tai daugumumoje visi vertinimai, ka vaikas turetu sugebeti jo amziaus buvo neigiami. As pagalvojau, kad tokio amziaus vaikai jau tikrai daug ka sugeba, o musu atotrukis nemazeja, bet galbut dideja...piesimas, dainavimas, teksto atpasakojimas, zaidimo taisykliu suvokimas, dialogo palaikymas su suaugusiais, demesio sutelkimas ir pan...

Nu va toks vaizdas, kad siandien visos panasiai kazkaip susidure..atotrukis sugebejimu tarp amziaus ir sugebejimu, sugebejimu ir kalbos...nu bet..gi nedareme to specialiai, va kur esme. O to zmones kartais nesuvokia, ir ypac kai sako: "o mano vaikas tai....sugeba ta ir ta", o tu cia blogai aukleji, va tada as sakydavau, neduok sviete turesi vaika, su kuriuo atsidursi mano tvoros puseje, ka tada sakysi?
Skruzdeda, nu yra tas tarpas ir nieko cia nepadarysi..maniskis nesugeba normaliai tksto eprkaityti, analizuoti, pokalbis yra, bet orientacija, kaip sakiau, nezino kas yra tevyne, nes ji gyvena Lietuvoje
ne pguoda, kad dar kazkam irgi taip apt, bet pamatysi, jis augs suoliais, gal neatitiks vienmeciu laisvai deklamuojamu eielrasciu, bet tokie dalykai grudina zmogu ir ji lavina dvasiskai. patikek, kad jis uzauges niekada nesitycios is vaiku su negalia ar su kalbos defektais, nes jis tures patirti, kas tai yra ir kaip reikia gyventi. Jis tures daug sisesne patirti, kas yra nuosirdumas, gera sirdis ir supratimas, draugyste, nei tie vaikai, kruie dabar sklandziai skao eilesrascius ir diskutuoja su zmonemis..tai tiesiog kitoks kraitis, kuri jis kraunasi ir, kurio dar matyti negali
Severina..su darzeliais galiu "nuraminti" mes keiteme tris kartus..reakcija buvo panasi, bet manau, akd tau bus kitaip.
Pirma, maziuku grupeje vaiku maziau, demesio daugiau, antra adaptuojasi vaikas per kokius 6 men. taigi dabar svarbiausia, akd jis nepervargtu nuo buvimo su sociumu, o pamazu pratintusi prie jo.
Jei tau iseina, laikyk puse dienos, vis ilgink laika, paskui jau ir peitu miego palik.
Su valgymu ar pagalba, pas mus tokia pati reakcija budavo, dabar kai klausiu ar nereik pagalbos jis man atrezia:"nekalbek!"
Su logopede nekariauk, tiesiog pasakyk, kad pagalba teikiama ir tokio amziaus vaikams, ir, kad turetu buti primenybe jam, nes tokiam amziuje klaidos greiciau isitaiso ir poslinikis buna grietesnis. faktas tas, kad logopedes negali virsyti savo darbo valandu kiekio per savaite, taciau paprasyk, akd jie pamazu pratintusi vienas prie kito, po 10 min pvz. susipazintu, nes vaikui mokantis tokio sunkaus jam darbo kaip kalba turi buti saugi alinka, kitu atveju jis "dirbs" sau kurdamas sauguma, o ne kreips demesi, ka su juo veikia logopede.
laikykis, pirmos dienos sunkios, zinau, bet paskui lengves, tikrai lengves. Tiesiog tavo vaikas kas diena auga, nu apie kitus momentus pasikalbesime treciadieni..as kaip tik busiu po VRC ir paksutinio susitikimo su psichologe..tai irgi turesiu ka pasakyti
Tai tada bandom 3dieni (birzelio 11d.) Skonis ir kvapas apie 18.30?
Sido, tu galesi istrukti?
As busiu be vaiko, nes kitu atveju tektu Jums i jo klausimus atsakineti ir paskui man dar tektu ji is kokio medzio krapstyti
Skruzdeda, nu yra tas tarpas ir nieko cia nepadarysi..maniskis nesugeba normaliai tksto eprkaityti, analizuoti, pokalbis yra, bet orientacija, kaip sakiau, nezino kas yra tevyne, nes ji gyvena Lietuvoje

Severina..su darzeliais galiu "nuraminti" mes keiteme tris kartus..reakcija buvo panasi, bet manau, akd tau bus kitaip.
Pirma, maziuku grupeje vaiku maziau, demesio daugiau, antra adaptuojasi vaikas per kokius 6 men. taigi dabar svarbiausia, akd jis nepervargtu nuo buvimo su sociumu, o pamazu pratintusi prie jo.
Jei tau iseina, laikyk puse dienos, vis ilgink laika, paskui jau ir peitu miego palik.
Su valgymu ar pagalba, pas mus tokia pati reakcija budavo, dabar kai klausiu ar nereik pagalbos jis man atrezia:"nekalbek!"
Su logopede nekariauk, tiesiog pasakyk, kad pagalba teikiama ir tokio amziaus vaikams, ir, kad turetu buti primenybe jam, nes tokiam amziuje klaidos greiciau isitaiso ir poslinikis buna grietesnis. faktas tas, kad logopedes negali virsyti savo darbo valandu kiekio per savaite, taciau paprasyk, akd jie pamazu pratintusi vienas prie kito, po 10 min pvz. susipazintu, nes vaikui mokantis tokio sunkaus jam darbo kaip kalba turi buti saugi alinka, kitu atveju jis "dirbs" sau kurdamas sauguma, o ne kreips demesi, ka su juo veikia logopede.
laikykis, pirmos dienos sunkios, zinau, bet paskui lengves, tikrai lengves. Tiesiog tavo vaikas kas diena auga, nu apie kitus momentus pasikalbesime treciadieni..as kaip tik busiu po VRC ir paksutinio susitikimo su psichologe..tai irgi turesiu ka pasakyti
Tai tada bandom 3dieni (birzelio 11d.) Skonis ir kvapas apie 18.30?
Sido, tu galesi istrukti?
As busiu be vaiko, nes kitu atveju tektu Jums i jo klausimus atsakineti ir paskui man dar tektu ji is kokio medzio krapstyti