Įkraunama...
Įkraunama...

Vaikas nekalba, 2 tema

QUOTE(SiDo @ 2008 05 29, 12:39)
Oi, aš tai jau taip nebesvajoju g.gif Tiesiog tikiuosi, kad įgis kokią praktišką specialybę ir bus geras žmogus wub.gif Turim giminėj kelis narkomanus, patikėkit, jau geriau, žinokit, mūsų problemos, negu tų narkomanų artimųjų doh.gif

O aš tai norėčiau, jog mano vaikai dirbtų mėgstamą darbą. Tai yra visų svarbiausia! Aišku gabesni tiesiog turi daugiau galimybių pasirinkti, todėl jiems tikrai lengva dirbti tai, ką jie mėgsta, tačiau taip atsitinka ne visuomet. Vien dėlto norėčiau, kad mano vaikai gerai mokytųsi. Tiesiog dažnai einama mados keliu arba ten, kur tuo metu daugiausiai moka pinigų. Tai yra didžiausios klaidos!

Sido, maniškis gimines, laikus ir daugiskaitą-vienaskaitą išmoko derinti per 2 mėnesius po to, kai atsirado pirmi derinimo požymiai. Kažkaip viskas įvyko savaime.
Va tik sakiniai pas mus labai sunkiai ilgėja.
Atsakyti
QUOTE(cute @ 2008 05 29, 22:20)
Maniškė irgi nuo trijų metų kibo į anglų kalbą. Mokymosi šaltinis tas pats, kaip ir jūsų. Pradžia buvo nuo "Baby einstein" ir "Brainy baby" lavinamųjų filmukų, vėliau kai įvaldė kompiuterio pelę, prisidėjo ir lavinamieji žaidimai anglų kalba. Kažkoks paradokas- prie kompo anglų kalba (be to dar ir tobula tartim) šneka kur kas sklandžiau, nei gimtąja lietuvių  doh.gif
VRC per užsiėmimus visokias spalvas, formas, gyvūnus, muzikos instrumentus, skaičius ir t.t. vardino angliškai, bet jie ten labai nesistebėjo tuo. Matė dar ne tokių fenomenų (pvz. penkiametis visas pasaulio  šalis žemėlapyje vardina be užsikirtimo).
Nerimavau, kad nesigautų per tą anglų kalbą problemos. Na, kai tuos pačius gyvūnus ar muzikos instrumentus reikės lietuviškai išmokti. Bet po truputį mokomės ir gimtąja kalba. Ji sako angliškai, aš verčiu lietuviškai, po kurio laiko kartojam ir atrodo įsimena. Ką angliškai yra išmokusi nepamiršta, tik prideda dar ir lietuviškai  thumbup.gif

OHOOOO!!! smartass.gif. Nė nemaniau, kad taip būna, paskaitinėju ir džiūgauju: va, še tau ir nekalbiukai biggrin.gif. Mes tai savu laiku žvengėm, kad kai mūsiškis pradėjo skiemenuot (o tas vyko tiksliai pagal visas knygas...), tai "r' raidę tarė kaip tikras "vokietyyys" nuo Hanoverio lotuliukas.gif , tokiu tik vokiečiams įkandamu, įgimtu garsu... Bet pasijuokėm, pasišaipėm, o tas garsas ir dingo. Ir po kiek laiko visi skiemenys, žodžiai, beveik ir garsai dingo... verysad.gif L. sunkiai dabar vėl šio to atsiranda, mums dabar jau bet koks akcentas tiktų, kad tik kalbėtų...
Atsakyti
maniškis eina i dvikalbį darželį (ne anglų smile.gif). buvome iš karto taip suplanavę, užrašę, o paskui vėlu buvo palnus keisti, nes nebuvome užrašę į kitus darželius. Antroji kalba jam einasi sunkiai. Neviską supranta, o kalbėti nebando, tik kartoja žodžius, ką kiti pasako antrąja kalba. Bet aš bent jau džiaugiuosi, kad tai netrukdo vystytis lietuvių kalbai. Greičiausiai ten pakankamai kalbama ir lietuviškai.
Iš pradžių VRC buvo apšalę, kad mes nekalbantį vaiką leidžiam į dvikalbį darželį, bet paskui pasakė, jog viskas gerai, kalba vystosi, tikrai nėra reikalo jį keisti.
Atsakyti
QUOTE(severina @ 2008 05 27, 19:56)
O kokio amžiaus dabar taviškis?

Mano vaikinas beveik metais vyresnis mirksiukas.gif rugseji bus 4m. 4u.gif
Atsakyti
Maniskis irgi is filmuku pramoko angliskai pats thumbup.gif Tik deja, negaliu su juo kalbeti - as vokietuke ax.gif Gal del vaiku reiketu emigruoti g.gif tongue.gif

Noreciau su jumis pasitarti, gal kam buvo panasi situacija. Kai namie zaidziam stalo zaidimus, sunus neleidzia mums laimeti ir sukciauja doh.gif tai tycia daugiau langeliu perbega, tai dar kelis kartus kauliuka paridena ar kortele issitraukia. Na visuomet turi laimeti. Ar gyvenime ismoks ramiai reguoti i nesekmes g.gif Bandem kalbeti ir tartis , kad zaisim saziningai - bet tik pradedam zaidima ir vel tas pats doh.gif Na mes galim nusileisti, bat su vaikais matyt kiltu konfliktas unsure.gif
Atsakyti
Brigit, naturalu, kad jis nori visada laimeti. reikia aiskinti taisykles, arba sakyti, jei tu ejai dukart dabar ir as turiu eiti dukart. Arba zaisti tokius zaidimus 9kaip musu logopede), kur laimejimas tiesiog yra pabaigos pasiekimas (deliodavo laiptais korteles su paveiksliukais - istrauki ir pasakai kas ten yra, tad jis traukia..noro eiti per su laiptus ner, bet reiktu sudelioti toki kieki, kad jam pradejus, jis ir baigtu ir tai butu jo laimejimas)
Maniskis vakar su manim zaizdamas istisai pralaiminejo (kitais atvejais jam sekasi, as nenusileidziu, bet jis mane ir aplosia blink.gif bigsmile.gif ) reagavo ramiai, kai konkurencija su tevu, pralaimejima skaudziai priima, o kai su svetimais..beveik nepriima, ypac jei tai sprotinis azartas. bet manau ismoks.

Del derinimo..nu linksnius derint pradejo, skaicius irgi beveik visada, o su gimine 50 proc. matyt delto, kad su logopede pradejome dirbti tik 5 metu, jau kiek per velai, mazesni gal greiciau isgyvendina tuos trukumus is kalbos
Del kalbejimo anglu kalba, tai maniskis sakysim angliskai spalvas irgi sakydavo normaliai 9dar ir ispaniskai doh.gif ) o lietuviskai bileka rezdavo..o paskui tai verciau muzikinius instrumentus is anglu i lietuviu ir visa kita. Daznai vaikai turi platu pasyvu zodyna ir ji reikia istraukti. t.y. jie supranta apie ka kalbi, paduos tau ir spalva ir forma, bet patys neivardins jos. tai cia ir anglu padeda ir siaip nuolatinis bandymas kartoti pavadinimus garsiai..paskui jau uzciaupti nebegali, kaip pasakoja ir pasakoja thumbup.gif
Atsakyti
Skaipinaus su bendradarbiu. Ir apmiriau nuo klausimo: - ar tavo vaikas jau šneka?

Žino beveik visą vaiko raidą, kadangi mūsų vaikai labai panašaus amžiaus. Ir taip paklausė - "ar jau šneka?" Nežinojau, kaip reaguoti... kažko kvailas klausimas pasirodė, ir skaudus...
Atsakyti
naitas, nereguok skaudziai..daznas net nesupranta ka reiskia sneka, kalba ir kas mums atrodo sunku, o kitiems nu laiko klausimas. va bac ims ir snekes nebesustodamas. Cia ir yra beda, kad suvokimas jog logopedai moko tarti "r", o kalbejimas na..nieko cia tokio, svarbu ne kreivas ir ne slubas.. verysad.gif nesiskaudink..pasakyk tam zmogui, taip sneka..o kiek..tai jau kitas klausimas
Atsakyti
QUOTE(Brigit @ 2008 05 30, 01:09)

Noreciau su jumis pasitarti, gal kam buvo panasi situacija. Kai namie zaidziam stalo zaidimus, sunus neleidzia mums laimeti ir sukciauja  doh.gif tai tycia daugiau langeliu perbega, tai dar kelis kartus kauliuka paridena ar kortele issitraukia. Na visuomet turi laimeti. Ar gyvenime ismoks ramiai reguoti i nesekmes g.gif Bandem kalbeti ir tartis , kad zaisim saziningai - bet tik pradedam zaidima ir vel tas pats doh.gif Na mes galim nusileisti, bat su vaikais matyt kiltu konfliktas  unsure.gif

Maniškiui iš viso nebūtų kantrybės žaisti stalo žaidimų. Bet aš dar labai abejoju, ar jis sugebėtų suprasti tokių žaidimų taisyklės verysad.gif

Naitas, klausimas, ar tavo vaikas jau kalba yra natūralus iš draugų pusės žiūrint. Juk jie jaudinasi ir jiems labai rūpi. Aš kartais irgi klausinėju pažįstamų, kurie turi panašias problemas, ar jų vaikai irgi jau kalba. Faktas, kad liūdna kai negali pasidžiaugti, kad kalba. Jeigu klaustų tavęs koks nors bendradarbis, kurio vaikui būdų žymiai blogesnis arba raidos sutrikimas arba šiaip negalia, tarsi geriau jaustumeisi, bet iš tiesų tai kas iš to kaip kitiems sekasi. Juk nuo to niekas nesikeičia pas tave...

O mes tai greičiausiai vėl eisim pas logopedę, nes dabartinėje kalbos stadijoje tarsi įsitrigę esame, o aš nelabai žinau, kaip su juo toliau dirbti, todėl esu palikusi tarsi likimo valiai, nebent visko klausinėju, kaip, kas kur.... Bet gal kažkas esate/buvote toje pačioje stadijoje ir galite pasidalinti patirtimi???
Kalbėti moka ir viską gali ištarti ir pasakyti. Derina gimines, linksnius, vienaskaitas, daugiskaitas. Žodžiai nėra itin aiškūs, bet pakankamai suprantami. Kalba nemažai, bet matosi, jog kiekvienas žodis dar reikalauja pastangų. Tačiau gana trumpi sakinukai (neskaitant visų prielinksnių iki 3 žodžių), kažkodėl kalbos nenaudoja klausimams ir dar mintis reiškia gana ribotai ir tikrai nenaudodamas viso žodyno kurį turi. Pakartoja viską be problemų, bet pačiam mintis reikšti kalbant žymiai sunkiau. Bet vat eilėraštuko pakartoti dar negali, nors kai kuriuos žino mintinai. Gal todėl, kad negali pasakyti ilgesnio sakinio? O gal sunku atsiminti žodžių tvarką, nes kai bando sakyti, sukeičia žodžius vietomis.
Atsakyti
QUOTE(skruzdeda @ 2008 06 03, 20:36)

O mes tai greičiausiai vėl eisim pas logopedę, nes dabartinėje kalbos stadijoje tarsi įsitrigę esame, o aš nelabai žinau, kaip su juo toliau dirbti, todėl esu palikusi tarsi likimo valiai, nebent visko klausinėju, kaip, kas kur.... Bet gal kažkas esate/buvote toje pačioje stadijoje ir galite pasidalinti patirtimi???
Kalbėti moka ir viską gali ištarti ir pasakyti. Derina gimines, linksnius, vienaskaitas, daugiskaitas. Žodžiai nėra itin aiškūs, bet pakankamai suprantami. Kalba nemažai, bet matosi, jog kiekvienas žodis dar reikalauja pastangų.  Tačiau gana trumpi sakinukai (neskaitant visų prielinksnių iki 3 žodžių), kažkodėl kalbos nenaudoja klausimams ir dar mintis reiškia gana ribotai ir tikrai nenaudodamas viso žodyno kurį turi. Pakartoja viską be problemų, bet pačiam mintis reikšti kalbant žymiai sunkiau. Bet vat eilėraštuko pakartoti dar negali, nors kai kuriuos žino mintinai. Gal todėl, kad negali pasakyti ilgesnio sakinio? O gal sunku atsiminti žodžių tvarką, nes kai bando sakyti, sukeičia žodžius vietomis.

Skruzdeda, tai pas jus visai nebloga situacija (palyginus su maniskiu) ax.gif Gali buti, kad jam dar atmintis pakankamai neissivysciusi ilgiems sakiniams ir eilerasciams g.gif Išvada būtų - reikia lavinti atmintį, bet kaip tai nežinau. Todėl galvoju, kad pas logopedą nueiti visada verta 4u.gif
Atsakyti
Skruzdeda, taigi jus labai daug pasieke. ir su eilerasciais dar ateis laikas. Yra mzoni, kurie nu tiesiog negali ismokti eilerasciu, bet jeulinksnius derina, gimines (sito as tau pavydziu, nes mes to pasiekeme tik is dalies per 3 metus darbo). Eilerascius bandyk trumpucius mookytis sokinejant ar musinejant kamuoli, su aiskiu ritmu, taip lengviau ismoksta..buna, akd staiga vaikui issoka eilerastis ir jis ji pasako, nebutinai tada kai reikia ji sakyti, ar prasai.
Manisksi pvz. dainuoja japonoskai ar svediskai is filmuko ismokes daineles doh.gif rusiskai irgi is Vrungelio varo lotuliukas.gif o lietuvisku eielarsciu vos du mokejo ir tuos pamirso..dabar ir nemokau..nes svarbu skaitymas ir rasymas...jegu neturiu dar eilerasciui.
O logopedas manau jums tiesiog pastumetu ir nurodytu gaires kurlink dirbti ir kur sunkumai.
Sveikinu, viskas bus gerai
Atsakyti
manasis išmoko L raidę pasakyti thumbup.gif tai dabar mūsų žodžiai lurys (durys), losis (nosis), lanka (ranka), laikas (vaikas)... doh.gif
Atsakyti