QUOTE(jurvite @ 2008 03 16, 04:29)
Toji pascha sudomino

Na, pasitelkus savo fantaziją pasidarysiu. Pabandysiu taip: paimti pakelį varškės, jį ištrinti su trupučiu sukraus, vanilino, įpilti šlakelį grietinėlės, įberti kokių džiov. vaisių, riešutų ir suspadudus paslėgti

.
Arba turiu idėją kito deserto, kurį norėčiau pabandyti velykoms. Pabandysiu namie pasigaminti tokį kremą, kaip paukščių pieną: varškę ištrinti su cukrumi, vanile, įpilti grietinėlės ir želatinos. Taip išeitų kaip Advokato pyragėliai iš IKI.Tik ten, kaip pamenu dar sviesto ir kt. nelabai reikalingų dalykų deda.
Jurvite, jei darysi- įmetu patikslinimą, ir keletą konkrečių paschų receptų.
Jei su grietinėle, tai kai kur reikia virti tą sūrį. kai kurie sūriai virti, kai kurie tik iš varškės ir norimų priedų suslėgti. Beje, iš tokių, regis didelių kiekių produktų, sūriai gaunasi visai ne gigantiški- baš dariau iš šešių litrų pieno paprastą sūrį- ir gavosi mažas

Beje, nežinau ar tinka parduotuvinis pienas ar varškė- nes man parduotuvinis pienas nesurūgdavo, o sugiždavo. Surūgęs kaimiškas pienas būna tirštas kaip želė-šaukštu galima kabint- o parduotuvinis išlieka skystas visai, arba, geriausiu atveju, kaip kefyras- be to, parduotuvinio, jaučiu reiktų daugiau, nes jis būna skiestas gi , pasterizuotas visaip, konservantų, galimas daiktas, privarytas, ir iš jo išeina labai mažai varškės- aš bent jau nemoku su juo elgtis- nors girdėjau, jog sūris šioks toks ir iš jo pasidaro. Geriausiai paschoms tinka kaimiškas pienas. Ir jo reikia nemažai. O ar tinka gatava parduotuvės varškė- nežinau, reiktų pabandyti.
Tai vat esmė ta, kad kai kuriuos sūrius reikia virti, kai kuriuos užtenka tik iš varškės padaryti įmaišant į ją ko nors. Dėl grietinėlės- kadangi ji skysta- man regis, kad reikia sūrius su ja visada virti, o ne šiaip įpilti į varškę...
Įmetu keletą receptukų paschos, tokių skirtingų, o paskui galima improvizuoti, dedant mėgstamus priedus:
Pasaba:
Visi rusiški velykiniai sūriai (paschos) paruošiami iš šviežios varškės, kuri turi būti gerai išspausta. Jau paruošta tokiam sūriui masė sudedama į tam tikrą formą, kurią reikia iškloti švaria servetėle, kraštus aplyginti, ir sudėti masę; servetėlės kraštus užlenkti, ant viršaus uždėti lentelę ir prislėgti akmeniu ar kokiu kitu sunkumu. Laikyti šaltoj vietoj, tik paduodant ant stalo atsargiai išimti, ir padėti ant lėkštės. Varškę visuomet reikia gerai ištrinti su cukrumi, sviestu ar grietine.
Paprastas velykinis (pascha):
Tris svarus šviežios presuotos varškės, pertrinti per rėtį. 1/4 svaro šviežio gero sviesto ištrinti iki baltumo, pridėti pusę stiklinės geros grietinės, pusę svaro cukraus ir vanilės. Viską gerai ištrinti, po truputį pridedant varškės, gerai ištrynus varškę, sudėti į formą, ir toliau elgtis kaip nurodyta pastaboj.
Grietinėlės velykinis sūris (pascha):
penki puodukai tirštos grietinėlės
penki puodukai geros grietinės
du puodukai pieno.
Viskas supilama į vieną puodą, pastatoma į šiltą krosnį dešimčiai valandų (ta knyga tokia liaudiška kalba parašyta, ir receptai senoviniai kaimiški, tai ten tokia ir kalba savotiška, ir rekomendacijos- į krosnį- bet manau orkaitė būtų atitikmuo

). per tą laiką turi pasidaryti varškė, paskui viską išpilti į servetėlę (medžiaginę, kaip suprantu), pastatyti šaltoj vietoj, kad visisškai nusivarvėtų vanduo. Įdėti ketvirtadalį šaukščiuko druskos, vieną kiaušinį, sukraus ir vanilės pagal skonį. Viską gerai ištrinti, sudėti į formą, išklotą švaria servetėle, ir pastatyti šaltoj vietoj. Servetėlės kraštus užlenkti, ir viršų paslėgti kuo nors sunkiu.
Grietinėlės velykinis (pascha) kitaip:
Du litrus pieno užvirinti, ataušinti taip, kad liktų tiktai šiltas. Įpilti litrą tirštos grietinėlės, pastatyti šiltame kambaryje, kad surūgtų ir sutirštėtų, tada pastatyti į neperkarštą krosnelę. Kai pasidarys varškė, supilti į servetėlę, pastatyti ant ledo. Po to sudėti į puodą, įmušti du kiaušinius ir cukraus su vanile pagal skonį. Gerai ištrynus sudėti į formą, pastatyti šaltoj vietoj.
Migdolinis velykinis (pascha):
Tris svarus presuotos varškės, pertrinti per sietą, pridėti du litrus tirštos grietinėlės, išmaišyti, sudėti į servetėlę, pakabinti. Du puodukus išvalytų saldžiųjų migdolų, ir dešimt vienetų karčiųjų- sugrūsti, pridėti vieną stiklinę cukraus. Pridėjus varškę, gerai ištrinti, sudėti į formą. Nakčiai pastatyti ant ledo.
Karališkas velykinis (pascha):
Penkis svarus presuotos varškės pertrinti per sietą, pridėti dešimt trynių, vieną svarą sviesto, du svarus šviežios grietinės. Viską sudėti į prikaistuvį, ir kaitinti maišant mediniu šaukštu, kad neprisviltų. Tik pradėjus virti, nukelti, pastatyti ant ledo, maišyti kol atauš. Pridėti vieną ar du svarus cukraus su vanile, pusę stiklinės nuvalytų supjaustytų migdolų ir pusę stiklinės korinkų (kas tai yra - nežinau

- bet spėju, kad kažkas panašaus kaip razinos ar cukatai). Viską išmaišius sudėti į formą, prislėgti, pastatyti ant ledo.
Ružavas velykinis (pascha):
Paimti du svarus presuotos šviežios varškės, pusę svaro uogienės be sirupo (aviečių ar kitos), pridėti pusę stiklinės cukraus. Gerai ištrinti, pridėti tris kiaušinius, pusę svaro sviesto ir dvi stiklines šviežios tirštos grietinėlės, viską gerai ištrynus sudėti į formą.