Įkraunama...
Įkraunama...

Kam reikalingi vaikai?

QUOTE(Medinis @ 2008 06 18, 15:33)
Apie pinigus kol kas ir nekalbame. Iš cituojamo sakinio išskirčiau pirmają dalį. Taip, gera būti laimingu. Mylėti ir būti mylimam - čia jau gerai, jei tai yra, bet jei nėra tai ką dabar padarysi. Nuo to būti nelaimingu tikrai neverta.
Būti laimingu galima ir nemylint ir nebūnant mylimam.
Manau, kad gimdantys vaikus "dėl meilės" yra gana silpnos asmenybės, save įprasminančios tik kaip kažkokį statusą - "mama", "mano vaikai" ir tt.

tos silpnos gimdančios dėl meilės asmenybės dažnai įvardijamos kaip silpnoji lytis, tad jūsų pasakyme šiokios tokios racijos yra.... bet nesutinku kad tai tik dėl statuso, ar kad nesugebėjo pasireikšti ir įprasminti savęs kitur.... vyrai gi kartais daro vaikus, kad galėtų perduoti savo patirtį, priskiria vaikams tam tikras.., na pavadinčiau funkcijas (kaip senais laikais - pirmam sūnui - pilis, antras - karys, trečias - kunigas).
Atsakyti
QUOTE(mindudo @ 2008 06 18, 16:41)
Laimė - reliatyvi savoka, tai žmogaus savijauta, kuri iš dalies yra kontroliuojama... Yra žmonių, kurie praktiškai nieko neturi ir yra laimingi ir yra, kurie turi labai daug ir yra nelaimingi. Esmė ta, kad turi būti emocinis, dvasinis komfortas.

Gal tai nelabai susiję su tema, nors gal ir galima pritempti prie noro turėti vaikų, todėl trumpai:
Taip, laimė yra reliatyvi sąvoka. Ir tikrai esmė tame, kad žnmogus tiesiog turi jaustis laimingas. Yra žmonių, kurie tam, kad jaustųsi laimingais prisigalvoja visokių sąlygų. Vieniems tai pinigai, kitiems hobis, tretiems vaikai. Tai yra būdai pasijusti laimingais, kaip ir pateisinimas savo laimės būsenos. Bent truputi pagalvojus galima labai lengvai prieiti išvados, kad visi šie būdai yra visiškai nereikalingi.
Ir dar... laimė ir teigiamos emocijos yra visiškai skirtingi dalykai. Žmogus gali būti laimingas būdamas labai liūdnas. Vaikai suteikia ne vien teigiamas emocijas, labai dažnai emocijos būna negatyvios. Bet tai netrukdo žmogui būti laimingu. Pagalvokite apie tai.
Atsakyti
QUOTE(Medinis @ 2008 06 18, 15:54)
Pasakykite nors vieną priežastį, kam man reikalingas dar vienas vaikas? Arba du. Arba trys... Na nors vieną vienintelę.

Tau gal ir nereikalingas. Vaikui manau reikia augti ne vienam. Asmeniškai aš nenorėčiau, kad mano dukra užaugtų tokia kaip aš arba kaip mano vyras (irgi vienturtis).

Bet kuriuo atvėju, tai tik teorinė prielaida. Geriau mažiau vaikų, bet kokybiškų.
Atsakyti
QUOTE(Medinis @ 2008 06 18, 15:37)

Pakalbejau su viena psichologe. Ji daugiau to darbo nebedirba. Suprato, kad toks darbas tikrai ne jai. Daugiau rizikuoti nebenorėjau.

kaip psichologė galiu pasufleruoti kad emocijų reikalingumo neigimas gali būti problema. emocijos sunkiną gyvenimą tik tada jei jos neatpažįstamos ir nesuvokiamos. Ar jas išreikšti - tai jau kitas klausimas. beje emocijos turi tiesioginį ryšį su motyvais, o šie - su pagrindiniais gyvybiniais instinktais. nenorit emocijų - nenorit gyvenimo.
Atsakyti
QUOTE(Medinis @ 2008 06 18, 16:42)
Matot... kaip ir daugelis dalykų, tėvystės įsipareigojimai turi kiekybinę ir kokybinę dalis. Jei tėvystės įsipareigojimas yra pamaitinti vaikus, tai kokybinė dalis yra ta ar tu dar jauti malonumą juos maitindamas (pvz uždirbantis maistui) ar jau galvoji, kad velniop tokį gyvenimą, kai reikia arti per tris darbus.
Tėvystės įsipareigojimai susiję su meile. Tačiau jei meilę galima vadinti universaliu jausmu, tai tėvystės įsipareigojimai labai indivisualūs ir priklauso nuo daug ko. Sunku juos apibrėžti.

Dėkui - įdomu, išties įdomu. Jeigu vaikas nusikalsta, jo padarytą žalą atlygina tėvystės įsipareigojimai ar meilė? g.gif
Atsakyti
QUOTE(Mili @ 2008 06 18, 16:45)
bet nesutinku kad tai tik dėl statuso, ar kad  nesugebėjo pasireikšti ir įprasminti savęs kitur....

Kodėl jaunos merginos pradžioje yra klausinėjamos - "kada ištekėsi?", o jei jau turi draugą ar vyra - "na tai kada jau krikštynos bus?". Tai yra spaudimas įgauti statusą. Tapti kažkuo. Kažkuo, ką visi pripažįsta, kas visiems yra bendra.

QUOTE(Roza_Liuksemburg @ 2008 06 18, 16:47)
Tau gal ir nereikalingas. Vaikui manau reikia augti ne vienam. Asmeniškai aš nenorėčiau, kad mano dukra užaugtų tokia kaip aš arba kaip mano vyras (irgi vienturtis).

Na manau jūs pati suprantate, kad jūsų teiginys yra grynai egoistinis. Jūs norite jaustis gerai, galvodama, kad darote gerai savo vaikui. Bet mes dėl to jau esame kažkada sutarę.
Atsakyti
QUOTE(Medinis @ 2008 06 18, 15:45)
Gal tai nelabai susiję su tema, nors gal ir galima pritempti prie noro turėti vaikų, todėl trumpai:
Taip, laimė yra reliatyvi sąvoka. Ir tikrai esmė tame, kad žnmogus tiesiog turi jaustis laimingas. Yra žmonių, kurie tam, kad jaustųsi laimingais prisigalvoja visokių sąlygų. Vieniems tai pinigai, kitiems hobis, tretiems vaikai. Tai yra būdai pasijusti laimingais, kaip ir pateisinimas savo laimės būsenos. Bent truputi pagalvojus galima labai lengvai prieiti išvados, kad visi šie būdai yra visiškai nereikalingi.
Ir dar... laimė ir teigiamos emocijos yra visiškai skirtingi dalykai. Žmogus gali būti laimingas būdamas labai liūdnas. Vaikai suteikia ne vien teigiamas emocijas, labai dažnai emocijos būna negatyvios. Bet tai netrukdo žmogui būti laimingu. Pagalvokite apie tai.

apie tai pagalvojau jau seniai. keisčiausia, kad tie neigiami dalykai, kurie susiję su karjera, pinigais ar komfortu, laimės jausmą sumažina arba visai ištirpdo, o neigiami jausmai susiję su vaikais - laimės neįtakoja. pagalvokite apie tai.
Atsakyti
QUOTE(Minerva @ 2008 06 18, 16:49)
Dėkui - įdomu, išties įdomu. Jeigu vaikas nusikalsta, jo padarytą žalą atlygina tėvystės įsipareigojimai ar meilė? g.gif

Įvairiai. Kai medinukas mokykloje sudaužė lempą - atlygino meilė. Tėvystės įsipareigojimai atskaitė moralą (nestiprų). Bet jei jis nuolat kieme su raktu braižytų mašinas, tuomet tėvystės įsipareigojimai verstų imtis priemonių, kurios apsaugotų nuo finansinių nuostolių. Meilė ir atsakomybės baimė neleistų jo užmušti vietoje biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Medinis @ 2008 06 18, 15:50)
Kodėl jaunos merginos pradžioje yra klausinėjamos - "kada ištekėsi?", o jei jau turi draugą ar vyra - "na tai kada jau krikštynos bus?". Tai yra spaudimas įgauti statusą. Tapti kažkuo. Kažkuo, ką visi pripažįsta, kas visiems yra bendra.

matyt esu toli nuo to. niekada nepatyriau jokio spaudimo šiais klausimais iš aplinkinių - jie tiesiog nespėdavo. o klausinėjamos yra todėl, kad tai visuotinai priimtas scenarijus. Laimės receptai seniai žinomi, bet kažkas pučiant naujiems vėjams vis bando išradinėti dviračius.
Atsakyti
QUOTE(Medinis @ 2008 06 18, 16:45)

g.gif Dabar pats painioji emocijas ir jausmus. Emocijų būna įvairių - liūdesys, džiaugsmas, nusivylimas, susižavėjimas aistra... Bet ilgalaikis jausmas nusistovi per tam tikrą laiką. Iki šiolei yra diskutuojama kuo skiriasi aistra ar įsimylėjimas nuo meilės, džiaugsmas nuo laimės ir taip toliau. Kadangi tai ilgalaikis jausmas į klausimą ar myli ar jautiesi laimingas, gali atsakyti, tik turėdamas potyrius tam tikrą laiką pažvelgęs retrospektyviai kokių emocijų retrospektyviai buvo daugiau ir kiek dažnai per tam tikrą laiką sau galėjai pasakyti, kad myliu ar esu laimingas, jei tai truko akimirkom, tai buvo tik emocijos, jei tai trunka ilgai - jausmas...
Atsakyti
QUOTE(Mili @ 2008 06 18, 16:50)
apie tai pagalvojau jau seniai. keisčiausia, kad tie neigiami dalykai, kurie susiję su karjera, pinigais ar komfortu, laimės jausmą sumažina arba visai ištirpdo, o neigiami jausmai susiję su vaikais - laimės neįtakoja. pagalvokite apie tai.

Gal tiesiog jūs nejaučiate laimės darydama karjerą, uždirbdama pinigus ar įrengdama komfortą... Jūsų kelias - per vaikus. Todėl negalite kaltinti to žmogaus, kuris laimingas uždirbęs pinigus sako, kad vaikai jį nervina.
Atsakyti
QUOTE(Medinis @ 2008 06 18, 16:52)
Meilė ir atsakomybės baimė neleistų jo užmušti vietoje biggrin.gif

biggrin.gif

Dėkui už diskusiją - buvo išties įdomu.

p.s. Mili, jeigu ir trečiam sugalvosi tokį teisingą vardą kaip pirmiems dviems, tai tada nuoširdžiai linkiu sėkmės norus įgyvendinant smile.gif
Atsakyti