Įkraunama...
Įkraunama...

akių dūmimas

QUOTE(Liora @ 2009 02 12, 12:01)
O as manau, kad Tatulos direktorius bando savo uzpakali dengti ir tiek. Nes pats turbut puikiai zino, kad vezamos prekes i ta muge toli grazu ne visos tokios svarios ir ekologiskos, kaip yra reklamuojamos.

Zinote ir kitu atveju, kad taip teigiate? Butu idomu suzinoti?
Atsakyti
QUOTE(gutte86 @ 2009 02 12, 16:08)
mano mama kaime augina darzoves - jokios chemijos, jokiu trasu nenaudoja, isskyrus mesla. Tai siemet morkos labai dideles uzaugo,

O ar žinote, kad mėšlas ir sąlygoja nitratų kiekį daržovėse ? Juk tai azotas mirksiukas.gif Todėl su juo reikia elgtis labai atsargiai ir nepadauginti mirksiukas.gif Kitaip ne tik dydis bus įspūdingas, bet ir nitratų juostelės rodys šimtais unsure.gif
Aš irgi auginu morkas ir dar bile ką, morkos vienareikšmiškai - neišsilaiko niekaip sultingos per žiemą schmoll.gif Sukirmija - beveik visada. Nu teisybės dėlei reik pripažint, kad nebandžiau jų laikyti drėgname šaltame smėlyje - sako, taip geriausiai išsilaiko. Kitamet būtinai pabandysiu. Bet kokiu atveju skirtumas nuo pirktinių visuomet būna ryškus rolleyes.gif
O dėl Tatulos tai paskaičiau ir bais susinervijau - įtariu, greičiausiai su mėšliuku pertręšė, ale visvien nu kaip po to pasitikėt ir galvot, kad supranta žmonės ką daro verysad.gif Kaip tik dar užtekau savo ir draugų išaugintų daržovių, o dabar jau ruošiausi Tatulon, ale kažkaip net noras prapuolė. O direktoriui tai gal reikia daugiau piktų žinučių parašyt, nes čia ne juokas. Juk jo biznis ant pasitikėjimo pastatytas - gali labai greit griūt.
KLausykit, o jum nekilo įtarimas dėl obuolių TAtuloj, nes bent jau praeitais metais prekiaudavo vieni žmonės tokiais labai gražiais ir skaniais obuoliais, aš ir pati iš jų pirkau blush2.gif , bet vis kirbėjo abejonės. GAlvoju, gal kas bandė juostelėmis patikrint? O gal jau ir suvis nebėra tų prekiautojų ?
Atsakyti
QUOTE(gutte86 @ 2009 02 12, 14:08)
mano mama kaime augina darzoves - jokios chemijos, jokiu trasu nenaudoja, isskyrus mesla. Tai siemet morkos labai dideles uzaugo, turguj tikrai nepatiketu, kad be trasu augintos  smile.gif  siaip tai nuo metu priklauso ir nuo sejimo laiko. o kad morkos kirmytu tai pas mano mama retai buna...

O mėšlas ne trąša? mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(JAZZ @ 2009 02 10, 15:45)

Tikrinu nitratu juostelemis. Ju yra pirkti Pasidaryk Pats, Senukuose. Paklausk informacijoje, sunkoka rast.  Prapjausi darzove, uzdesi juostele, po kiek laiko zinosi atsakyma. Visa testui reikalinga info bus ant pakelio.

Ačiū
4u.gif
Atsakyti
QUOTE(crema @ 2009 02 12, 16:31)

Aš irgi auginu morkas ir dar bile ką, morkos vienareikšmiškai - neišsilaiko niekaip sultingos per žiemą schmoll.gif  Sukirmija - beveik visada. Nu teisybės dėlei reik pripažint, kad nebandžiau jų laikyti drėgname šaltame smėlyje - sako, taip geriausiai išsilaiko. Kitamet būtinai pabandysiu. Bet kokiu atveju skirtumas nuo pirktinių visuomet būna ryškus rolleyes.gif

labai gerai morkos išsilaiko sudėtos į maišiukus. Juos užrišu, palikdama mažą skylutę orui. smile.gif Va ir dabar parsinešiau iš rūsio, nė kiek nesuvytusios, sultingos... mirksiukas.gif Ir dar išsilaikymo koybei įtakos turi patalpa, kur daržovės laikomos( oro temperatūra, drėgmė ir pan.)
Atsakyti
Tai va, nedidele ataskaita apie pirktus Kalvariju turguje produktus (kaip ir zadejau, patikrinau juostelemis):

- morkose ir kopustuose ZIAURIAI daug nitratu
- bulvese beveik nera
- burokeliu nepavyko patikrinti, nes ju sultys ir taip akimirksniu dazo juosteles doh.gif
- obuoliai visiskai svarus (pirkti is ekologinio ukio)

Tiesa pasakius, truputi nusiviliau del kopustu, nes pirkau pas ukininka, kuris man kaip zmogus siaip labai fainas atrodo (arba kaip pardavejas lotuliukas.gif )

Kita karta bandysiu visas darzoves pirkti dar is kitu saltiniu toje pacioje turgavietyje.
Atsakyti
QUOTE(Liora @ 2009 02 15, 17:54)
Tai va, nedidele ataskaita apie pirktus Kalvariju turguje produktus (kaip ir zadejau, patikrinau juostelemis):

- morkose ir kopustuose ZIAURIAI daug nitratu
- bulvese beveik nera
- burokeliu nepavyko patikrinti, nes ju sultys ir taip akimirksniu dazo juosteles  doh.gif
- obuoliai visiskai svarus (pirkti is ekologinio ukio)
Tiesa pasakius, truputi nusiviliau del kopustu, nes pirkau pas ukininka, kuris man kaip zmogus siaip labai fainas atrodo (arba kaip pardavejas  lotuliukas.gif )

Kita karta bandysiu visas darzoves pirkti dar is kitu saltiniu toje pacioje turgavietyje.

Kai atrasite gerus pardavėjus, pasidalinkit info smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Kenzo26 @ 2009 02 09, 21:02)
radau straipsni apie ekologija ir nitratus, siulau paskaityti:
http://www.organic.lt/lt/news,nid.452

maza istrauka apie leistinus nitratu kiekius:
"...Tad 80 kilogramų sveriančiam žmogui per dieną su maistu ir vandeniu galima gauti ne daugiau kaip 400 mg šių azoto junginių. Pavyzdžiui, 100 g pieniškų dešrelių gali būti apie 8 mg nitritų, rūkytos dešros -apie 5 mg, fermentinio sūrio – apie 4 mg. Didžiąją dalį nitratų gauname valgydami daržoves: 100 g burokėlių gali būti apie 100 mg nitratų, ridikėlių – apie 60 mg, salotų lapų – apie 50 mg, ankstyvųjų morkų – apie 40 mg. ..."

Bet kuriuo atveju, jei ekologiskose darzovese ir leidziamas nitratu kiekis, JAZZ nupirktose morkose jis gerokai virsijo norma sad.gif

Aš irgi buvau nusipirkus "ekologiškų" morkų. Ir sultis spaudžiau sėkmingai iš jų. Tačiau po vieno įvykio (labai įdomiai susirgo vaikai), nusprendžiau jas patikrinti nitratų juostelėmis. Irgi rodė daug (dabar tiksliai nepamenu - arti didžiausios padalos). Tuomet susirašinėjau su Gervos direktoriumi, kuris patvirtino, kad nitratų kiekis yra didelis. Dar tas pačias morkas nunešiau į Agrocheminių tyrimų laboratoriją.
Rezultatas: šiuo metu LT ir ES nėra jokių galiojančių normų nei standartų, pagal kuriuos vertintų nitratus (man taip buvo paaiškinta). Vertina ten įvairiausius parametrus (pesticidų, fungicidų likučius ir t.t.). O nitratai - ne rodiklis... Jų normos skiriasi įvairioms daržovėms ir t.t. O babytė padėjo mėšliuko - nitratai garantuoti...

Taigi - tiesa kažkur anapus. Daugiau aiškintis buvo gaila laiko ir energijos. ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Obuoliausia @ 2009 02 16, 00:09)
Aš irgi buvau nusipirkus "ekologiškų" morkų. Ir sultis spaudžiau sėkmingai iš jų. Tačiau po vieno įvykio (labai įdomiai susirgo vaikai), nusprendžiau jas patikrinti nitratų juostelėmis. Irgi rodė daug (dabar tiksliai nepamenu - arti didžiausios padalos). Tuomet susirašinėjau su Gervos direktoriumi, kuris patvirtino, kad nitratų kiekis yra didelis. Dar tas pačias morkas nunešiau į Agrocheminių tyrimų laboratoriją.
Rezultatas: šiuo metu LT ir ES nėra jokių galiojančių normų nei standartų, pagal kuriuos vertintų nitratus (man taip buvo paaiškinta). Vertina ten įvairiausius parametrus (pesticidų, fungicidų likučius ir t.t.). O nitratai  - ne rodiklis... Jų normos skiriasi įvairioms daržovėms ir t.t. O babytė padėjo mėšliuko - nitratai garantuoti...

Taigi - tiesa kažkur anapus. Daugiau aiškintis buvo gaila laiko ir energijos.  ax.gif

Taip išeina, kad saugiau pirkti morkas iš Olandijos...
Atsakyti
QUOTE(Junda @ 2009 02 16, 15:01)
Taip išeina, kad saugiau pirkti morkas iš Olandijos...

Bet toj Olandijoj juk dirva nualinta labai. Daržovėse vitaminų nebelieka arba labai mažai.
Atsakyti
QUOTE(balta @ 2009 02 16, 15:12)
Bet toj Olandijoj juk dirva nualinta labai. Daržovėse vitaminų nebelieka arba labai mažai.

Tai vat ir galvoju, kas yra blogiau daržovės be vitaminų, ar daržovės su vitaminais (?) ir dideliu kiekiu nitratų?
Atsakyti
Merginos, nėra taip beviltiška. Tiesiog pasitikėti irgi neišeina aklai. Už tai pasimokius "ant nuosavo kailio" kartas nuo karto patikrinu tais testukais. Ir tuomet palyginimui morkos, kurios nebuvo skelbtos kaip ekologiškos, patikrinus buvo švarios (t.y. žemiausia padala).
Visi mini, kad tikrina ir t.t., bet mano atveju, vaiko dilgėlinės priežastis buvo pakankamai akivaizdi. Daugiau (tfu-tfu) "neužsiroviau". Tiesą sakant, tos bobulės nebematau... g.gif
Atsakyti