Sveikos., merginos. Nesu mėgėja rašyti į forumus, bet gal kam padės mano informacija. Su šia diagnoze gyvenu jau 33 metus - diagnozavo, kai buvo aštuoneri. Ligos forma periferinė. Turiu antrą invalidumo grupę, darbą, aukštąjį išsilavinimą, vyrą ir dukrą. Patikėkite - su šia liga galima gyventi, mes ne blogesni už kitus, tik matome truputėlį kitaip. Tiesa, kad ligos išgydyti neįmanoma, bet galima ligą stabdyti ir patikėkit - vien vitaminų čia nepakanka. Kai man aštuonerių metų pablogėjo regėjimas, mamos brolio dėka atsidūriau Kauno klinikose. Su manimi turbūt buvo atlikta nemažai tyrimų. Vaikystėje du kartus per metus guldydavo į ligoninę (man tai buvo košmaras). Kiek pamenu, leisdavo vaistus į smilkinį ir į akies obuolį, darydavo alojos voneles, šildymus, leisdavo b grupės vitaminus. Panašių į save nesutikau. Forume jau minėtas gydytojas Gelžinis vėliau sakė, kad šie kursai nepasiteisino, nors nežinau, kaip gyvenčiau dabar, jei jų nebūtų buvę. Paauglė visą gydymą mečiau - NEDARYKITE TO -, bet mokyklą baigiau turėdama puikų centrinį matymą. Aišku, akiplotis ir naktinis matymas buvo blogi. Maniau, kad apsieisiu tik su vitaminais, bet nėštumas ir gimdymas regėjimą smarkiai pablogino. Nuvažiavau į Kauno klinikas. Tada dar buvo kažkokia gydytoja (pavardės nepamenu), kuri rašė disertaciją apie pigmentinį retinitą ir skyrė vaistus. Juos vartoju iki šiol. Vieną kartą atvažiavusi į Kauną registratūroje sužinojau, kad ji nebedirba, o kita, kuri priėmė, pasakė: "Ko čia važinėji? Juk turi invalidumą, tai ir sėdėk." Pasakiau, kad noriu matyti ir gyventi normalų gyvenimą.Į Kauną daugiau nebevažiavau. Gydausi rusiškais ir ukrainietiškais vaistais. Lašinu Taufon - jis stabdo ląstelių degeneraciją, geriu plečiančius - ukrainietišką Pikamilon ir Trental (pagerėja ir akiplotis, ir centrinis matymas), dar kartais leidžiuosi biostimuliatorius - ukrainietišką FIBS ir ALOJA. Kad neatsirastų katarakta, kuri būdinga šiai ligai, lašinu vokiškus ANTIKATARAKTIKUM. Vartoju a vitaminą, Neurorubin.
Dėl genetikos centro. Aš buvau ten, kai laukiausi lėliuko. Pasakė, kad tyrimu rizikuoju prarasti vaiką - su vyru nusprendėme to nedaryti. Žiūrėjo kaip į aborigeną, kad ryžtuosi gimdyti, lyg būčiau raupsuotoji. Pasijutau siaubingai.
Kauno klinikose atlieka vaikams su specialia aparatūra tyrimą dėl pigmentinio retinito. Nežinau, nuo kelių metų. Mes dukrą tyrėme devynerių - buvo neigiamas, nors gal i būti, kad ji nešiotoja, Atlikęs tyrimą gydytojas sakė, kad šia liga dažniau serga vyrai. Jei turite vaikų, kuriems gresia ši liga, nelaukite. Kauno klinikose labai rūpinamasi vaikais bei ligos profilaktika, o į suaugusius jau nekreipia dėmesio.
Dėl studijų darbo ir kompiuterių. Daug metų dirbu dideliais krūviais, esu lietuvių kalbos mokytoja. Daug dirbu prie kompiuterio. Ar tikrai visi tie dalykai blogina regėjimą,labai abejoju. Gal svarbiau negalvoti apie ligą, o ne gailėtis savęs ir verkti. Sėkmės visoms. Mokykitės, studijuokite, dirbkite, auginkite vaikučius.
P.s. Ufoje yra atliekamos pigmentinio retinito operacijos. Man gydytoja patarė ten nevažiuoti, kol turiu ką prarasti, nes ten eksperimentai, bet jei jau nebus išeities, tai tokia galimybė yra. Sėkmės visoms. Rašykite į a.ž. Mielai pasidalinsiu patirtimi.
Isiterpsiu ir as, Gyd. purtokiene rekomenduodavo darytis medaus lasiukus, irgi padedavo.