QUOTE(GPM @ 2005 06 16, 16:45)
del savu tekstu...
nelabai suprantu, kaip galima sakyti savo isgalvotus zodzius.
Juk priesaika yra priesaika.. zuirekit, parlamentarai prisiekia tais paciais zodziais..zodis zodin.. kas butu, jei savais zodziais vis kitas prisiekinetu, a?..
tai ir su baznycia tas pats.. cia juk ne kokios fuksu krikstynos ar pan. Priesaikoj tame ir esme, kad prisieki ties kiekvienu zodziu, kuris yra butinas ir idetas i priesaika ne siaip sau... Lygiai kaip ir kunigas, pamokslaut jis gali ivariai, o tie zodziai, kuriais jis skelbia vyru ir zmona yra privalomi visiems kunigams, ar tai Astijus butu, ar kokios Marijampoles klebonas... Priesaika - kanonu teises dalis. suformuota aiskiai ir uzbaigtinai.
Neisivaizduoju, kaip kunigai gali leisti sakyt kitus zodzius..
Juk jei jau eini tuoktis baznycioje, tai jau reikia ir baznycios tvarkos laikytis... Juk nereikia daryti is to shou.
hmm.. as taip manau.
tai kodėl tada, jei priesaika yra griežtai suformuluota, kiekvienoj bažnyčioj ji sakoma kitaip? Ir ne apie šou mes čia šnekam, niekas ir nenori prisigalvot kažkokių nesamonių, kad galėtų kitus palinksmint.. Tiesiog man reikštų daug daugiau, jei galečiau savais žodžiais tuos visus dalykus prisiekt... Patikėk ir man svarbūs tie visi dalykai kurie įprastoje priesaikoje dominuoja, tik suformulavimas man jos nepatinka... O kam ji tinka,- tai puiku,- nematau aš čia jokios problemos. Nežinau, kuo mūsų santuokos geresnės tarkim už kitų tikėjimų, bet ten žmonės prisiekia vienas kitam ir ne bažnyčiai spręst ar tą priesaika nuoširdi ir ar bus vykdoma... ir kadangi santuokos sakramentą teikia ne kunigas, o jaunieji- vienas kitam, tai kiekviena ceremonija yra būtent naujos šeimos pradžia, o kokie skirtingi yra žmonės- tokios skirtingos ir šeimos. Todėl manau, kad bent jau prisiekti turėtų būti leista patiems... Juk kartais prisiekę žmonės laužo savo priesaikas net nesusimastę, o kitoj šeimoj ir be priesaikos visą gyvenimą žmonės gyvena ir ne priesaika, o meilė atsakomybė ir atsidavimas laiko juos kartu iki mirties... Nu ir prirašiau aš čia.. bet čia tik mano nuomonė