Įkraunama...
Įkraunama...

Auklė ar darželis

Mano vyresnėlis turėjo auklę. Ji ateidavo pas mus į namus aišku. Juk vaikas turi būti savo namuose, o ne svetimuose. Ką aš žinau kas ten pas ją vaikšto, ir kokia ten atmosfera. Taip pat dėl maisto, ar pamaitins? Namie juk matysi, kas suvalgyta, ar tvarkinga auklė. Gal labai mažučiam ir gerai auklė, bet aš už darželį. Vėliau leidom į darželį ir vaikas labai atkuto. Darželis labai padėjo bendravime ir augime (visom prasmėm). Gal priklauso nuo darželio ir auklėtojos, bet juk vaikas eis į mokyklą. Reikia prieš tai paruošti vaiką bendrauti su bendraamžiais, žaisti, kalbėti ir dalintis su jais. Auklė - suaugęs žmogus, o vaikui reikia būti su vaikais. Be to darželis pigiau nei auklė.
Atsakyti
QUOTE (vija @ 2004 04 02, 09:38)
Geriausia visad po mamytes sparneliu: visad saugu ir silta... Juk tenka sutikti toookiu vyru azuolu, kuriems vis dar mamytes globa reikalinga...

Beje, gal kiek ne i tema, bet mano svajone isgrusti jau paaugle dukra kokiam sezonui (ar net ilgiau) i kokia uzsienio mokyklele - toli nuo namu, namiskiu, i svetima aplinka tarp svetimu zmoniu. Savarankiskumo ugdymui smile.gif

NEmatau jokio ryšio su vaiko neleidimu į darželį ir perdėta motinos globa. rolleyes.gif Vaikas, neinantis į darželį, gali būti labai savarankiškas, "nemamyčiukas", sugebantis sręsti problemas, kovoti. O "darželinis" gali būti bailus, kompleksuotas, besislepiantis už mamos sijono. Labiausiai tai priklauso nuo mamos asmenybės, nuo šeimos vertybių, auklėjimo principų ir t.t. ...

Atsakyti
O as praktiskai skaiciuoju: jeigu neimi aukles, kuriai su maistu ir t.t. iseina 6-800 lt, o vedi i darzeli uz 120, tuomet lieka nemaza dalis pinigeliu, kuriuos as isleidziu:
1) namu tvarkytojai, kad man liktu daugiau laisvalaikio, kuris skiriamas seimai
2) kokybiskam maistui, sultims, vaisiams
3) pramogoms vaikui (kinas, cirkas, baseinas)
4) kelionems
Noriu investuoti i vaika, o ne islaikyti dar viena moteriske. Sorry, jeigu kam nuskambes negraziai wink.gif
Atsakyti
Darzelis ar aukle- nera vieno teisingo atsakymo. Aisku, darzelis moko bendravimo. Bet ir aukle auklei nelygi- senuciuke bobulyte su virbalais istisa diena ar jauna mergica, megstanti zaisti futbola, paorganizuojanti visus kiemo vaikus zaisti slepynes ar sniego seniu konkursa. Darzelis ugdo kurybinguma (juk yra tam skirtos aukletojos, kurios neverda valgyt, neplauna grindu, tik uzsiima su vaikais, ir tik pamainom), bet ta pati gali daryti ir aukle (jei atlaisvint ja nuo namu ruosos). Dazelis prisideda prie savarankiskumo ir stiprios asmenybes ugdymo (vienas pats uz save turi pastoveti pries vaiku buri), ta gali ugdyti ir nekvaila aukle (jei ji nesekioja paskui vaika kaip vista-pereksle, o duoda jam laisves, aiskinantis santykius smelio dezeje). Manau, abi iseitys geros, tik reikia rinktis, priklausomai nuo vaiko savybiu, charakterio, NORO, galu gale....

Su galva reikia rinktis darzeli arba aukle. Tiesa, renkantis darzeli maziau sansu padaryti klaida. Issirinkti gera aukle daug sunkiau.

O savarankiskuma ugdyti ir skatinti reikia nepriklausomai nuo to, ar vaikas lanko darzeli, ar buna su aukle. Blogai, kai tevai laiko vaika prie saves, dusina savo supergloba, taip nusilipdo sau koki chliupika. Stabdziai tokie, visur ir visada dry.gif .
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo norge: 01 liepos 2004 - 13:07
Grįžau į darbą, kai dukrai buvo 11 mėn. Metus samdžiau auklę - pagyvenusią moteriškę iš gretimos laiptinės, kuri kažkada dirbo vaikų darželyje. Buvau labai patenkinta, nes moteriškė labai švari ir tvarkinga, mokėjo bendrauti su vaiku: ir vaidindavo, ir dainuodavo, sportuodavo, išmokė daug visokių dainelių ir eilėraščių ir t.t. Žodžiu, geriau nebūna. Bet po metų, jau beveik dvejų metukų, išleidau į darželį. Ale irgi gerai: išmoko bendrauti, kovoti dėl vietos po saule, pralaimėti. Dėl ligų - adaptacijos bacilas vaikas turi susirinkti, jei ne darželyje, tai mokykloje. Dažniau ir daugiau tikrai nesirgo...
Atsakyti
darzelis ar aukle ? cia svarbu tevu isitikinimas kas geriau tongue.gif man labiau patinka darzelis, bet reik ziuret kiekviena darzeli atskirai, visi jie skiriasi, tiksliau aukletoju buna ivairiu biggrin.gif
Atsakyti
Asmeniskai as tai labiau uz darzeli. Vaikas ismoksta buti kolektyve, dalintis, isklausyti kitus, prie ju prisitaikyti. Galu gale ismoksta uz save pakovoti. Aukle gal ir gerai, kol vaikas yra iki 2-3 metu. Ne visur yra lopseliai, o ir toki maziu kartais dar gaila isleisti visai dienai. Bet vyresnis vaikas turi daugiau poreikiu, jam jau reikia ziniu, o aukle tikrai neatstos darzelio. Nors visokiu aukliu yra.
Mes savo dicki rudeni leisim jau i mokykla. Nuo 2 metu jis lanke lopseli, po to darzeli. As to visai nesigailiu, nes atejus pirma paruosiamuju pamokeliu savaite i mokykla, iskart pasimate, kur vaikai dienas leido. Visi darzelinukai buvo drasesni, nesikabino mamoms i sijonus ir nesislapste nuo kitu.O tie, kurie buvo namuose, buvo labai baikstus, kiti net verke.
Na, bet tai tik mano pastebejimai. Kiekvienas renkasi tai, kas jam atrodo geriau.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo aisteba: 03 liepos 2004 - 11:20
As manau, kad geriau aukle. spes prisibut tame kolektyve ir ligas persirgt visas... kol yra GERA aukle, kol ji gali (ir tevai gali moket)-tuomet vaikui tikrai geriau but ir augt savoj aplinkoj. sunglasses2.gif
Atsakyti
O as uz darzeli. Geriau jau tegul darzelyje supras, kokios taisykles galioja gyvenant kolelktyve, nei mokykloje. O ir ligos - nemalonu, bet geriau jau anksciau, nei... vejaraupiai septyniolikos ar veliau.
Atsakyti
mano mazule pradejo lankyti darzeli 1metu ir 10 men.,Ir manau visai gerai jai sekasi.... 2.gif 2.gif Aisku sirgo truputuka...bet irgi nieko tokio clap_1.gif
Atsakyti
Mane tai nervina darzelio poziuris i vaikus (nekalbu apie koki nors uz 500). Labiausiai - kaip lengvai aukletojos kaitaliojamos. Pvz, dirbo aukletoja pusantro etato, zinojom, kad visada ta pati bus, vaikas priprato - ir se kad nori, padare viena etata, o ta likusia puse dalina tai vienai, tai kitai - trise keiciasi sad.gif Arba kokie seminarai varomi - ir vel neaisku, koki siauba grupej rasi. Ir dar bjauriu seimininkeliu buna, reksniu tokiu.
Issiliejau wink.gif Durna aukle simtu procentu blogiau, bet ir darze labai pagadinti vaika gali.
Atsakyti
nu as balsuoju uz darzeli rolleyes.gif jei vaikui blogai- matysi, bet siaip manau visiems 2.gif buna adaptacinis periodas sunkesnis (lengvesnis) bet isgyvenama, o ir vaikas nera tarp katuriu sienu ir aukles. geriau su kt., vaikais jam smile.gif
Atsakyti